Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer 

Soru içindeki sözler harika, katılıyorum.
Patavatsız ile dobra kelimeleri genelde karıştırılır. Dobra olmak iyidir, güzeldir, açık sözlülüktür ama saygı ve görgü kuralları çerçevesinde olursa... Diğer türlü mahalle ağzıyla kavga eder gibi, özensizce konuşulunca patavatsızlık olur.
Patavat kelimesinin anlamını güzel davranış ve usturup olarak biliyorum, ama farklı bir anlamı varsa da öğrenmek isterim.
Anadolu da, “pata” ve “patat” kelimelerinin çeşitli bölgelerde “dilsiz, kekeme, peltek” anlamın da kullanıldığını okudum. "Patatsız" demek yerine, "patavatsız" kelimesi kulağa daha hoş geldiği için, öyle kullanılmış olabilir diye düşünüyorum.🙂
Olabilir. O zaman anlam olarak da 'düşünmeden konuşmak' gibi mesela, değil mi?
Evet Anadolu'da günlük kullanmadığımız ama o kadar geniş bir kelime dağarcığı varki, araştırdıkça şaşırıyorum. Ponserek (üstü açık su yolu) lülük (çaydanlık, ya da ibiğin, su dükülen kısmı) gibi kelimeler var, "modern" denilen Türkçe'de karşılıkları yok, böyle, o kadar çok kelime var ki, anlatamam. İnsan, kelimeleri kadar, güşünür, o yüzden, Anadolu insanı nı bize cahil gösterirker medyada ama, o bölgrnin insanı, daha derin düşünür. Bu yüzden aşıkkık var, Veyseller, Yunusemre'ler, Neşet Ertaş 'lar ve daha nicelerini yetiştirmiş.🙂
Haklısın. Türkçe çok zengin bir dil aslında.
Yazım hataları için özür dilerim, klavye çok küçük geliyor. Yorum için çok teşekkürler🙂
Anlıyorum, sorun yok. Rica ederim 🌺
Benim bu güne kadar dikkatimden kaçmış bir detayı yakalamışsın.
Bana bir kelime öğretenin kırk yıl kölesi olayım.
İyi ki varsın.
Senin de dediğin gibi insanın düşünce ufku bildiği kelimelerle sınırlıdır.
Türkçesi varken gavurca kelimelerle konuşanların bir Türk gibi düşünmesi mümkün müdür?
Kendi kültürüne yabancılaşanların içinde yaşadıkları topluma uyum sağlamaları mümkün müdür?
Yumurtadan çıkan civcivin kabuğunu hor görmesi misali...
Dost acı söyler’ de derler. Ama halbuki dost acı şeyi de yumuşak dille söyleyenmiş. Pat diye söyleyen olabilir mi? Ama bazen de pat diye söylemek daha tesirli olur falan... yani duruma göre dengelemeyi bilmek gerek))
Düşüncesiz tedbirsiz hareket etme olayıdır patavatsızlık.
Tamam doğruları söylemek doğrudur ama her doğruyu her yerde söylemek doğru değildir sözü buna destektir
Türkçe değil sanırım kökeni araştırmak lazım
Evet çok zengin bir kelime dağarcığımız var ama biz yabancı kelime kullanmayı marifet sayıyoruz.
Anadolu da, “pata” ve “patat” kelimelerinin çeşitli bölgelerde “dilsiz, kekeme, peltek” anlamın da kullanıldığını okudum. "Patatsız" demek yerine, "patavatsız" kelimesi kulağa daha hoş geldiği için, öyle kullanılmış olabilir.
Bu arada Bayburtça kelimeler var, binlerce, Anadolu kelimeleri sözlüğü yazabilmeyi isterdim. Mesela lülük diye bir kelime var, ibriğin su dökülen kısmı, şimdiki Türkçe de böyle bir tanıma has kelime bilmiyorum. Binlerce kelime🙂
Yöresel ağızlarda çok zenginlik var
Cevap
7Cevap
sSözlerinin kime dokunacağını, nereye varacağını düşünmeden ve saygısızca konuşan, davranışlarına dikkat etmeyen , kibiri ile aşağılayıcı tavrı ile hitapta bulunan kimseye denir.
Patavatsızlık kötü konuşmak ya da kötü düşünmek değildir. O an yerine uygun olmayan bir şey söylemektir.
Patavat ne demek bilmiyorum ama kontorlsüz şekilde konuşan davranana kişilere patavatsız diyoruz.
Sözlerinin, davranışlarının ne anlama geldiğini ve karşıdaki tahribatı bilirler ama inadına yaparlar. Saygısızlık ile patavatsızlık aynı şey bence.
Nerede ne konuşacağını bilmeyen, langır lungur konuşan kişilere patavatsız denir.
Saygısızlıktır...
güzel bir araştırma konusu
Edebsiz
saygısız oluyor
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?