"İyi bir yazar nasıl olunur bilmiyorum ama nasıl olunmadığını çok iyi biliyorum. Yazdıklarını beğenen yazar, iyi bir yazar değildir bence. Hayatla derdiniz olmalı bir kere. Hüznünüz olmalı ki hüzün zaten başlı başına kendinizi didikleme öykünüzdür. Çok yazmak değil iyi yazmak önemlidir. Yazar kendini sevmeli ama beğenmemelidir..."
Yazabilmek için okuyabilmek, anlatabilmek için anlayabilmek gerek. Hiç kitap okumamış biri yazı nedir onu bile bilmez, ki kaleme alabilsin. Bu yüzden öncelikle, iki satır yazıyorsa, bu iki satıra karşın 10 sayfa okumalı.
Ve gezmeli, sokaklarda yürümeli, insanları izlemeli, onları tanımalı, onların ışığıyla aydınlanmalı ki kalemi de onları kağıdına bu ışık ile yansıtabilsin. Ancak bu esnada kalemi sokak ile sınırlı kalmamalı kesinlikle, yazarken kendi terini de akıtmalı kağıda ki biz satırlarda yazarımızı tanıyabilelim. Sadece sokaklar ile kalmasın, zira o sokağı herkes anlatabilir, anlatanı da görmek isteriz.
Eleştirilere açık olmalı, farklı insanlardan, farklı fikirler, olumlu ya da olumsuz binlerce farklı görüşü duymalı. Ancak, bu görüşlerin hevesini kırmasına da izin vermeden yapmalı bunu. Bu olmamış dendiğinde dahi, olmadığı iddia edilen eseri tamamlamalı. Yarım bırakmaya asla ve asla başlamamalı.
Her daim küçük bir not defteri ve kalemi yanında olmalı. Ne zaman, nerede, neyi göreceğini bilemezsin. Bu yüzden fırsatlara, farklı ilhamlara hazır olmalı ve bunu not etmesini sağlayacak imkanları yanında bulundurmalı.
En önemli konulardan biri ise dildir. Türkçeyi en iyi derecede öğrenmeli. Türkçe bilgisi sınırlı bir yazar, yazar değildir. Yazarcılık oynuyordur.
Çok iyi yazarım. Hayal dünyam, yüksek yaylalarda açan renkli çiçekler kadar özgür. Özgürüm ama toprağa bağımlıyım. Ne kitap okudum, ne şiir dinledim ne de edebiyatı sevdim ama yazıyorum işte. Bazı arkadaşların hayran oluyor yazdığım denemelere. En son yazdığım denemeyi çok beğendi arkadaşım (yazardır kendisi) mesela ama ben kısa olmasindan dert yandım hep. Gazladı beni "bundan kitap çıkar" dedi, doğru da dedi. Yazıyorum kendi çapımda çok tatlı ilerliyor hikayem ama yazmıyorum işte. Nasıl yazar olunur bende bilmiyorum. Ünlü bir tanıdığım bu konuda kurs veriyor ama umrumda değil. Yazarken düş kurup yazıyorum, özel hepsi benim için...
Yazar olmak istiyorsan, önce bir meselen olacak. Siyasi, varoluşsal, ailesel, toplumsal, bilimsel… Her neyse… Toplumun geneli tarafından yok sayılan, muhalefet edilen bir meselen. Yazar olmak istiyorsan yapman gereken şey yazmak. Yazar olmak istiyorsan önce okumalısın. Okumayan kişiler tesadüfen bir iki satır güzel cümle çıkarabilir ama bunları destekleyecek hikayeleri, fikirleri bütün halinde ortaya dökmesi çok zordur. İyi bilmediğin şeyler hakkında yazma. Hatta en iyi neyi biliyorsan onu yaz.
Bir roman denemem oldu her bölümü en az on defa yeniden yazmışlığım vardı.. Şimdi yazmaya başlamak istiyorum yeniden... gerçekten kafamda yazıyorum siliyorum o kadar sonra bırakıyorum kalıyor orada..
olmakta olduğum yer ile olmam gereken yer arasında sıkışıp kalınca, her şeyin başladığı o güne gitmem gerekti hissettim..
İyi bir yazar olmak için önce iyi bir insan olmak lazım. Ondan sonra çok ama çok okumak lazım. Kendini geliştirmek lazım. Çıkardığınız en iyi romandan önce belki de defalarca yazmış olmak lazım bence. Okumak elbette şart ve yazarak yazmayı öğrenmekte şart.
Yazar değilimde kendimden örnek vereyim bircok konuda yapacağım işler kendime muhalif olurum böylece açıklarımı kapatmış olurum. Yazarlığın merkezindeki komplike senaryolarda bunu gerektirir. Kendi dediklerine bir yanda muhalif olup kaidenin üzerine sağlam bir ve uyumlu bir yapı inşaa etmelisin.
Açıkçası yazarın hüznü olmalı bölümüne katılmıyorum. Ve bunun çocukluktan itibaren yapılan meslek gibi olması gerektiğini düşünüyorum. İnsanların yetenek diye gördüğü şeyler bana göre çocukluktan beri kazanılan yoğun deneyimler. Mesela Amerika'daki söz yazarlarının ve şarkıcıların çocukken şarkılarla ilgilendiğini bağzılarınınsa kilisede yoğun olarıak şarkı söylediğini görebilirsin. Misal: LanaDelRey veya 6IX9INE gibi şarkıcılar kiliselerde dua okumuştur, söylemiştir bol bol. Mesela bende çok iyi araba modelleri tasarlıyabilirim. Çocukluğumdan beri uğraşırım arabalarla çünkü. Onun için biraz yetenek. Galiba... Sonradan yazar olmak biraz zorlama gibi.
İyi bir yazar olmak için iyi yazarların kitapları başta olmak üzere bol bol okumak gerek. Önce dolacağız ki boşalabilelim. Burada da en az ikibin kitap okumaktan bahsedilir. Elbette bir de yetenek gerek. :-)
Benim de 120 sayfalik roman ve fazlasıyla yazdığım şiirler vardı yaktim gitti bence insan öyle olmalı ki etrafındakiler de onun gibi olmalı yoksa yok olmuyor
Bana herkes iyi yazıyorsun diyor ama evet bende beğenmiyorum daha iyi olabilir diyorum Allah Kahretsin alçak gönüllüyüm Bir kuş uçar şimdi benim için gecenin köründe
Aşkla olur, sevdayla olur ne diyor Ahmed Arif... Ve ben şairim Namus işçisiyim yani Yürek işçisi Korkusuz pazarlıksız kül elenmemiş Ne salkım bir bakış Resmin çekeyim Ne kınsız bir rüzgar Mısra dökeyim Oy sevmişem ben seni
Özgür düşünerek toplumu iyi inceleyip toplum hakkındaki gözlemlerini çeşitli makalelerde yazıp bol bol yazarak iyi bir yazar olunur. Ayrıca yazar Halkın içinden biri olmalıdır. İyi şanslar!!!