Merhaba arkadaşlar, nasılsınız? Bir süredir aklımda şu soruyu sormak var sürekli unutuyorum 🙄. Kitap almaya gidince sık sık bu soruyla karşılaşırız. Hangi yayınevini tercih edersiniz veya hangi yayınevi kitapi olsun? Bunu sormalarının sebebi nedir? Kitap alırken hangi yayınevi tercih edilmeli?
Çeviri kitaplarda özellikle yayınevine dikkat ediyorum. Çevirileri karşılaştırıyorum. Çünkü iyi çevrilmemiş kitapları okumak bir zevkten işkenceye dönüşüyor ve hiç anlamı olmuyor. Türkçenin iyi kullanılmadığı, editörlüğün iyi yapılmadığı, yazım ve imla hataları ile dolu kitapları basan yayınevlerini tercih etmem.
İş Bankası kültür yayinlari, Can yayınları, YKY, Pegasus yayınları bilinen kaliteli yayın evleridir. Fakat aslında alacağım kitap ismini belirliyorum önce, ardından bilinmeyen yayınevlerinden çıkan basimlarini değil de bu saydıklarım dan tercih ediyorum. BilinmeyenıBilinmeyen bazi yayin evlerinin çevirileri çok iyi olmuyor. Kaliteli yayınlardan çıkan basimlar pahalı olduğu için ucuz korsan kitap tercih ediyor kimisi fakat kesinlikle okurken aynı keyfi vermiyor bana ve emeğe saygısızlık olarak gördüğüm icin mutlaka kaliteli yayınevlerinden bandrollü kitap satın alıyorum.
Fıstıkım genelde bilindik yayınlara yönelirim. Mesela YKY, can yayın evi, iş Bankası yayınları gibi. Pek bilinmeyen yayınevlerinin çevirileri ve iç dizaynları kötü oluyor. Göz yoruyor...