#tiyatro
#tiyatroculuk
#tiyatrocular
#sanat
Ben uğraştım bir süre bununla, eline bir miktar para geçer ama çok çok az. Hobi olarak uğraşmayı tavsiye ederim.
Meslek olarak olmaz mı
Müjdat gezen sanat merkexi diyosun yani oraya da yetenek sınavıyla giriliyor değil mi? Yetenek sınavında hangi aşamalar pluyor ne yaptırirlar
Doğaçlama isteniyor diyor ya ne yaptirabilirler
Teşekkür ederim tiraf okuyabileceğim bir site var mı
Teşekkürler;))
Cevap
0Cevap
Kızlardan En İyi Cevap seçilmiş, ancak hala cevabını paylaşarak katkıda bulunabilirsin.
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Merhaba,
Her mesleğin kendine göre zor tarafları mutlaka vardır. En önemli şey; mesleğinizi severek, büyük bir keyifle yapabilme şansına sahip olmaktır.
Tiyatro için de belli çalışmalar yapılarak sınavlara girilir ve sonunda yeterli olduğunuz düşünülürse tiyatro eğitimi almaya hak kazanırsınız. Tiyatrocu olduktan sonra bir mühendis, bir eczacı, bir doktor, bir polis, bir kamu çalışanı gibi sabit bir gelirle çalışmak bazen mümkün olmayabilir. Ancak bir çok sınavlara girip örneğin; devlet tiyatrosu, şehir tiyatrosu ya da belediye tiyatrosu sınavları gibi, tabi ki bu sınavlarda açılır, ve size uygun bir rol olup da sınavı kazanmanız sonunda sabit bir gelir alabilirsiniz. Yine de diğer meslekler gibi kalıcı olan, sürekliliği olan bir maaş olmayabilir. Çünkü eğer kadrolu olarak bir kuruma girmediyseniz (ki son zamanlarda maalesef kadro çok zor açılıyor), oyun programdan kaldırıldığında işiniz de bir anda bitmiş olabilmektedir. Bu yüzden diğer mesleklere göre biraz daha geleceği garanti görebileceğiniz veya para kazanmak anlamında zor bir meslek olduğu söylenebilir.
Bu mesleği biraz daha kapsamlı hale getirebilirseniz örneğin; lisansınızı bitirip, yüksek lisans, doktora gibi eğitimleri de alırsanız, akademisyen olma şansını kazanabilirsiniz. Bu da mesleğinizin diğer bir yönünü kullanarak gelirinize katkı sağlayacaktır.
Eğer oyunculuğu kafaya koyduysanız, kendinizi bir çok yönde geliştirmelisiniz ki kendi imkanlarınızı daha da çoğaltabilin ve hedefinize de başarıyla ulaşın.
Şimdiden kolay gelsin...
Çok teşekkür ederim hocam. Malumunuz karantinadan dolayı birçok kurs da kapalı. Evde kendim hazırlanmak istiyorum. Ne gibi tiratlara çalışmam gerekiyor, tirat oynarken nelere dikkat etmem gerekiyor? Gerçekten kendi imkanlarımla çalışarak konservatuvar tiyatro bölümüne girmek zor mu acaba? İnternette yeterli bir bilgi bulamadım da. Size sorayım dedim. Cevaplarsanız çok memnun olacağım. Teşekkür ederim.
Rica ederim. Karantinadan dolayı anca internetten yararlanma şansın olabilir. Ya internetten verebilirsen sipariş ver. Ya da “100 Monolog” Oyunları olarak internete girdiğinde T. Yılmaz Öğüt’ün sahne çalışması için bir çok oyundan alınmış tiratları var. Onları çalışabilirsin. Yalnız oyunların tam metinleri yerine monolog olarak verildiği için öncelikle oyunun metnini bulup, okuyup, ordan oynayacağın sahnelere örnek olarak bu monolog kitaplarından seçebilirsin. “100 Monolog” serisi fazlasıyla var. Yabancı ve türk oyunları olarak da ayrılıyor. İstersen internetten 100 Monolog yaz. Çıkan monologlardan oku, hoşuna giden olursa o oyunun metnini sipariş verip, okuduktan sonra konuya hakim olup çalışabilirsin. Özellikle William Shakespeare, Anton Çehov, Bertolt Brecht gibi tiyatro yazarlarının eserlerinden monologlar seçebilirsin. Türk yazarlardan ise, Güngör Dilmen, Metin Balay, Aziz Nesin, Tuncer Cücenoğlu, Haldun Taner, Turgut Özakman, Muhsin Ertuğrul gibi yazarlardan yararlanabilirsin.
Tirat çalışırken öncelikle oyunun metnini iyice okuyup, hakim olman gerekmektedir. Sonra oynayacağın karakterin özelliklerine dikkat etmelisin. Okuduğun oyunun hangi yıllarda yazıldığını araştır. Oyunu yazan yazarın kim olduğunu, nerde doğduğunu, yaşamını, ailesini, yaşadığı dönemde ki siyasi olayları araştır. Karakterinin tüm özelliklerini yani sen o karakterin yerinde olsaydın, onun yaşadığı durumda vereceğin tepkileri düşün. Elbette tek başına çalışabilirsin, fakat bir konservatuar mezunu, tiyatro mezunu bir arkadaşın varsa ondan destek alarak çalışırsan doğru bir şekilde çalışmış olursun. Tek başına çalışırken yanlış tonlamalar, yanlış duygu geçişleri yapabilirsin. Daha sonra yanlış çalışılan bir bilgiyi değiştirmek çok daha zordur. Bir bilenden destek alman senin işini daha da kolaylaştıracaktır. Başarılar dilerim. Sevgiler...
Çok çok teşekkürler hocam size. Uzun uzun açıklayıp, bilgilendirdiğiniz için. Umarım bu yola adım atacağım ben de. Saygılar.