Türk geleneklerinin çoğunu saçma bulan var mı? Şu olmasa da olur dediğiniz neler var?
Cevabın nedir?
Sorunun hitap kitlesinin aslında neredeyse "hiç" oluşu, sorulan soruyu boş ve saçma yapar mı, bilemiyorum. Çünkü, soruya verilen cevaplar, soru ile uzaktan yakından alakası olmayan ve tamamen milli ve toplumsal fikirleri savunan ya da savunmayan cevaplardan ibaret. Salt manada soruya direkt cevap veren yok. O halde aslında şu soru şöyle sorulsa daha doğru olurdur? "Türk gelenekleri hakkında ne düşünüyorsunuz?"... "Saçma bulan var mı" diye sorulduğunda, zaten konu ister istemez bireylerin bir çoğunun özsel milliyetçi duygularını etkileyecek ve bu, vaziyeti nihayetinde politikaya çekecektir. Çünkü insanoğlunun geldiği konum, osuruktan nem kapma durumu. Bu yüzden, bence böyle sorular artık insanların psikolojik yapısı da düşünülerek sorulmalı, ya da hiç sorulmamalı.
Madem ki cevaplar, aslında "Türk gelenekleri hakkında ne düşünüyorsunuz?" sorusuna verilen cevaplar niteliğinde, o halde ben de kendi türettiğim ancak herkesin kollektif manada benzer soruya cevap verdiği soruya kısaca cevap vereyim.
Gelenek kavramı, kültürel antropolojinin alanına girdiği için bu konunun bence çoğumuz tarafından iyice bilinip araştırılması ve bazı şeylere sadece "kaba bireysel" düşünceyi dile getirerek değil, o bazı şeyleri meydana getiren başkalarının da inanç,fikir ve düşüncelerini de dahil ederek yorum yapılması gerekir. Fikir sahibi olmaksızın söylenen sözler, cehaleti arttıracağı gibi, belki de hiç bir zaman topluma fayda yahut yararı anlaşılamamış eylemlerin cehalet ile yıkılıp bitmesinin ardından, "vah vah! ne yaptık biz böyle?" durumuna getirebilir. O yüzden, elin amerikalısının neden pis bir taharet anlaşıyının, bir arap insanının neden, bize banel gelebilecek bir -el ile yeme- geleneğinin olduğunun, ya da bir Rus'un osurmasının neden ruslarca etik karşılandığının üzerinde düşünülmesi, ve bunların onlarda ne derece ya da neden doğru ya da doğal algılandığının irdelenmesi ve bunun akabinde kendi geçmişimizi de araştırıp geleneklerimizin ne gibi kültürel vakalara bağlı olduğunun bilinmesi gerekir. Bir amerikalı, kendi geleneğinden (ne kadar bize itici gelse de) vazgeçmiyor iken, şimdi burada bu sorunun sorulup da bizi, bazı şeylerden vazgeçirmek, ancak ve ancak kimliğimizi zedeler, bizi herhangi bir başka ecnebîden farklı kılmaz ve bize Türk olduğumuzu unutturur. Unutulmaması gerekir ki, her toplum, gelenek ve kültürel bağlamdaki eylemleri ile mevcuttur. Bunlar olmadıktan sonra, o toplum, mecburen başka toplumun geleneğine yozlaşır (ki buna merkezî kültürel asimilasyon denir). Herhangi birisi, kendi kendine gelenek üretemez, ya da bir başkasından etkilenmeksizin hayatı yaşayamaz. Sonuçta toplum çoğalır ve ürer, tek bir radikal insan tutup da gelenekleri nehyedip yaşarsa, geleneği getiren kişi o insanın oğlu olur, çünkü kültür, gelenekten ileri gelir ve çağdaşlaşmaya doğru ilerler. Yadırgadığınız gelenekler, -belki çok alakasız gelicek ancak- antropolojik mânada bizi çağdaşlığa getiren fenomenlerdir.20 Yorumla
En İyi Cevaplar
+1 yılKapıda kan lekeli çarşaf beklemek kadar insanlıkdışı bir gelenek yok. Kalite kontrol mühendisi sanki hey Allahım ya.
1815 Yorumla- +1 yıl
Nasıl yok tüm şark hayatını konu alan yeşilçam filmlerinde var.
- +1 yıl
Türk demek bir ırk değil nasyonalitedir bence.Aynı kapıya çıktı.
- +1 yıl
Türk demek ırktır.Bu ülke sınırları içerisinde doğması kişiyi Türk yapmaz ama Türkiye vatandaşı olur.Orta asya'dan bu yana medeniyetler kurmuş asil bir millettir Türk'ler.Yani doğuda ki Kürt bunu yapıyor diye bunu Türklere mal etmek yanlış .Aynı kapıya falan çıkmıyor söylediklerimiz ...
- +1 yıl
Siyasete karşıyım sitede fikrimi söyledim fikrini söyledin tamam uzatmayalım
- +1 yıl
Biz de böyle bir adet yok.
- +1 yıl
Bence bıraksan yaparlar hala.Örümcek insanlar.
- +1 yıl
insanları düşündükleri ve yaptıkları şeyler yüzünden yargılayamayız. böyle görmüşler böyle yapıyorlar. ha mantıklı mı değil. ama yapanlara da bir şey demeye hakkımız yok bence.
- +1 yıl
Valla yargılanmayı hiç sevmem,genelde yargılamam da.Ama mantıksızca körü körüne yapılan şeyleri sonuna kadar kınarım kusura bakma ben bir bilimadamıyım.
- +1 yıl
"Örümcek insanlar"; bilimadamları her şeyi mantıksızca bulup kınadığı ve halka tepeden baktığı için halk içinde pek itibar görmüyorlar.
Şu an geleneklerimiz dediklerimizin kaçı "bizim" geleneğimiz? Ben Orta Asyadan gelme gelenekleri sahiplenmeliyiz diyorum. Örneğin sünnet düğünü tamamen ayrımcılık. Neden erkeklerin erkekliğe geçişlerini kutluyoruz da kızlarınkini kutlamıyoruz? Kız isteme nedir mesela? Başlık parası? Kadınlar satılık bir mal mı? Bunları gerçekten saçma buluyorum. Ama mesela kültürel folklör oyunlarımız türkülerimiz hepsi kendi kültürümüzün parçası ve öyle de kalmalı.
30 Yorumla
ya bizim köyde insanların başına fıstık torbası atıyolar, kafama geldi bi düğünde dedim bu ne yaa, gelin dövün vari
03 Yorumla
AI Persona’ya Sor
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
16
Cevap
41Cevap
Türk geleneği nedir ve özü nereden gelir bu önemli.Ben anadolu'ya geçtikten sonraki geleneklerin çoğunu sevmem ve benimsemem.Çünkü Bizim kültürümüz sadece anadolu'da değil orta asya'da kavrulup gelişmiştir.Bu kültür geçişine çok yozlaşacak boyutta değilse saygı duyarım ama Benim benimsediğim kültür Tam Türk kültürüdür buna laf ettirmem.Kimse bana anadolu sonrası oluşan ve başka milletlerden alınan kültürü Türk kültürünün özü diye gelip karşımda söyleyemez.Ha olurda söylerse bu değişecek bir şey değildir, akıllı ol derim ona ...
00 YorumlaAtaerkil toplumlardan gelen gelenekler aşırı saçma bana göre... Ama Orta Asya'dan gelen eşitlikçi geleneklerde pek bir sorun yok. Göçebe yaşamda, insan ayrımı, kölecilik olmadığı için daha insancıl gelenekler vardı.
Ataerkil kültürlerden gelen kız isteme, kan davası gibi saçmalıklar, adı üstünde saçma yani.54 Yorumla- +1 yıl
Eksilere mani olamadım :/
- +1 yıl
Seni eksileyen beni neden eksilememiş acep :D
ben çok saçma buluyorum bır kere dügün olayı saçma oyapılan dügünlerde hiç bir zaman dügünü yapan eglenmez zorla suratı beş karıs oynayan kadınlar cepte beş kurus yokken alınan beşı bır yerdeler evde yıyecek ekmek bulamazken düğüne 10 bınlerce lıra döküp onsa buna borçlanmak mantık işi degıl
32 Yorumla- +1 yıl
o zaman desinler için iş yapmayacaklar cüzdanlarına göre alacaklar örf adetlerle gelenek görenekleri birbirine karıştırmayın
+1 yılHep derler askerlikte saçma seyler yaptırıyorlar diye , biliyormusun bir çok insanın saçma dediği şeylerde 500 yıldan fazla tecrübe yatıyor ,bu sadece bir örenekti, bizden olan olan gelenekler bi çırpıda saçma diyip bi kenara atamam ...bir çoğu değilde bazılarını günümüz şartlarına uyumlu hala getirme konusuna katılabilirim
11 Yorumla
+1 yılOlduğumuz bişeyin neden geleneklerini göreneklerini saçma bulalım...Saçma bulmaya başlamak sence türklükten uzaklaşmak değilmidir...merak etme zamanla herşey değişir kalkar gider ama kendiliğinden değişecek şeyleri saçma bulmak saçmalıktır
11 Yorumla- +1 yıl
Kadınları köle gören bir zihniyetin gelenekleri Türklük değil ki bu geleneklere karşı çıkmak Turklukten uzaklaşmak olsun
kına olayını saçma buluyorum..erkeğe kurban gitmek..ne saçmalık yani.erkek bana kurban olsun <3
44 Yorumla- +1 yıl
+118484854418 :D
- +1 yıl
kafanın içindeki örümcek ağlarını temizle kına yakmak gelenek değil
evet saçmadır.. adam evlenmeye karar veriyor. kafadan binlerce tl si millet aferin desin,eğlensin diye heba oluyor.
50 YorumlaSaçma bulmuyorum.. Nerden geldiğimizi unutmamak gerekir!..
51 Yorumla- +1 yıl
kesinlikle
düğünlerde havaya kurşun sıkılması. Kaç tane kişi öldü bu nedenle ama halada devam ediyor.
50 Yorumla
+1 yılGelenekleri attıktan sonra Türk diye kime diyeceğiz?
52 Yorumla- +1 yıl
+1
- +1 yıl
Kadınları köle gören bir zihniyetin geleneklerine de Türk diyemeyiz
- Saç Bakım konusunda 399 cevap paylaştı.
+1 yılbirçoğu saçma bence milleti eğlendirmek için düğün yapmak çok gereksiz hiç hoşlanmıyorum. hele birde sünnet düğünleri var o zaten başlı başına bi saçmalık.
10 Yorumla Saç Bakım konusunda 1,8b cevap paylaştı. gelenek saçma bişi zaten, banane benden öncekilerin yaptıklarından..
41 YorumlaSaç Bakım konusunda 431 cevap paylaştı. Başlık parası, kan davası güdülmesi.. aklıma gelenler.
23 Yorumla- +1 yıl
bunlar Türk adet gelenek ve göreneklerinde yok.
+1 yılbizi Türk yapan şeyleri neden saçma bulayım ki ? mesala bir düğünde oyun havası çalınıyorsa o düğün Türk düğünüdür.
11 Yorumla- +1 yıl
Kadını köle gören bir zihniyetin gelenekleri saçma ve ahlaki vicdanı insani değil
+1 yıldüşündüm de hiç saçma bir gelenek gelmedi aklıma. ben saçma bulmuyorum o nedenle.
20 YorumlaÖzellikle evlilikle ilgili her iki tarafı da zorda bırakan gelenekler var ve cidden saçma
21 Yorumla- +1 yıl
kesinlikle
Geleneklerim ve kültürlerimle yaşarım.. saçma olan olsa bile o benim geleneklerim kültürlerimdir. saçma diye bi kenara atamam.. onlar benim kim oldugumu ifade eder!
11 Yorumla- +1 yıl
Saçma
+1 yıltürk gelenekleri genel değildir. 72 millet var burada. hangi birini eleştirelim. askere giderken arkaya kırmızı eşarpı mı eleştiriyim, evlenecek erkeğin evi arabası altını yeni eşyaları alması zorunluluğunu mu eleştireyim, çeşit çeşit saçmalıklar
00 Yorumla
+1 yılbir millet yasamak istiyorsa once ananelerine sahip cikarak ayakta durabilir yoksa zamanla asimile olur
42 Yorumla- +1 yıl
artıladım
sadece kumaş pantolonda kalın cüzdan ve kemer köprülerine uzun anahtarlık asma.. sadece buu değişmeliii hükümete sesleniyorum bunun içinde bir yasa çıkartın :)))
10 Yorumlasaçma adetler de var ama gayet mantıklı adetlerimiz de var böyle konuları fazla kurcalamamak ve sorgulamamk gerek diye düşünüyorum berdel, kan davası, başlık parası vs.. bunlar hariç tabi bunlara karşı omuz omuza savaşmalıyız genjjjjjleeeer
00 Yorumla
+1 yıltürkiyede yaşıyorsun saçma olan tonla neden sayabilirim
11 Yorumla- +1 yıl
saysana.
+1 yılamerikalıların gelenekleri saçma türklerinki mantıklı
20 Yorumlageleneklerin çoğu zamana uyum sağlayamaz.
bir de, gelmeyen eklere bakmak gerekir !00 YorumlaBi tane mantıklı birşey yok yaptıklarımız arasında :) Ama öyle bi bütünleşmişiz ki hayatın tadı anlamı olmuş bunlar :)
00 Yorumla
+1 yılÇağımıza uyum sağlayamamış geleneklerimiz var.Bunlar saçma buluyorum.Eskiye bağlı yaşamamalıyız.
00 Yorumlahayır saçma değil Türklük örf adet gelenek göreneklerle dayalıdır :)
20 YorumlaGerdek günü damadın sırtına vurulması bence derhal kalkmalı kaç gencimiz bu yolda heba oldu bilenniniz var mı ?
00 Yorumla
+1 yılsaçma ötesi saçma.. türk geleneklerinin birçoğu emevi arablarından kalma hurafelerdir.. onun dışındaki bazıları masum kültürel olanlar müstesna...
10 Yorumla
+1 yılörf ve adetlerimizde şamanizimden geçen çok adet var.bunlardan biri içki yarışı ve düğünde içki içip gerdeğe girmek gibi.
11 YorumlaGüzel hoş adetler de var, biraz abartı ve gereksiz olanları da var..
00 Yorumlaevlilik işlemlerinde bir çok şey aslında saçma değilde evliliği zorlaştıran şeyler
10 Yorumla
+1 yılgelenek göreneklerimizle varız Türk'üz gurur duyuyorum herşeyimizle.
00 Yorumlamantıklı geleneklerimiz var.
30 Yorumlakına gecesini saçma buluyorum hemde çok
10 Yorumla
+1 yılÇoğu şeyi saçma buluyorum. Bi o kadarda gereksiz.
00 YorumlaSaç Bakım konusunda 396 cevap paylaştı. çoğu mantıklı evlat..
00 Yorumlabizim sandigimiz arap geleneklerinin tumu
30 Yorumlaergen sanrıları bunlar kafana takma.
22 Yorumla
+1 yılgeleneklerimizin hiç biri saçma değil bence
12 Yorumla- +1 yıl
+1
- +1 yıl
Kadınları köle gören bir zihniyetin gelenekleri saçma ve ahlaki vicdanı insani değil
Bulmuyorum saçma falan
10 YorumlaBen çok saçma buluyorum. Çoğu şey bana uymuyor.
20 Yorumla
+1 yılsaçma olan çok şey var.
10 Yorumlaçok saçma yönleri olsada gelenkler iyidir
01 Yorumla- +1 yıl
Kadınları köle gören bir zihniyetin gelenekleri iyi olamaz.
Saç Bakım konusunda 434 cevap paylaştı. Herşeyini seviyorum
21 Yorumla
+1 yılsaçma demiyorum biçoğu gereksiz bence
00 YorumlaSaçma buldugum çok şey var
00 Yorumlabir kısmını saçma buluyorum
00 Yorumla
+1 yılhayır saçma bulmuyorum
10 Yorumla
+1 yılben bulmuyorum gayet güzel
00 Yorumla
+1 yılel öpmek nasıl bir laubaliliktir, hiyerarşidir
00 YorumlaSaçma olan var ama çoğu değil.
00 Yorumla
+1 yılne sana saçma geliyor mesela
00 Yorumla
+1 yıltürklerin gelenekleri tartışılamaz
00 Yorumlabüyüyünce anlarsın
20 Yorumla
+1 yılgelenekler iyidir
00 Yorumla
+1 yılsacma bulmuyorum
00 Yorumla
Devamını Gör(42)
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında