Akorlar arası geçişte zorlanıyorum. Özellikle bareli olanlarda duraksama oluyor. Farklı yöntemler var mı uygulayabileceğim? Susturmadan nasıl daha hızlı geçebilirim? En çok arka arkaya akor basmakta sorun yaşamaktayım. Zamanla geliştirebilir miyim?
Yarım saat çalışsam dahi parmaklar hemen nasırlaşıyor. :D Minör akorları kullanarak bir şeyler çıkarmaya çalıştım. Nasıl olmuş?
Do minör - La minör - Mi minör - Re minör - Mi Minör
Keşke gitar çalmaya akustikle başlamasaydın. Fakat olan olmuş:) neyse tavsiyelerime gelecek olursak :) 4 yıldır gitar çalan biri olarak tavsiyelerim şunlar ; 1. Kendine kolay gelen bir ritim seçmelisin. Bu genelde folk ritmi olarak seçilir. 2. Kendine küçük sünger bir top alıp parmaklarını kuvvetlendirmelisin. 3. Eğer parmaklarının nasır olmasını istiyorsan bu meşakkatli bir iş. Bunun için günde yarım saat değil en az 1 buçuk saat uğraşman gerek. Çünkü bu iş emek ister, zaman ister. 4. Kendine seçtiğin ritmi iyice ezberlemelisin. Ve tabi ki kullanacağın akorlar da iyice ezberlemelisin. Sürekli geçiş egzersizleri yapmalısın. Bu da genelde şarkılarla olur. Boş vermişim gibi şarkılar akor geçişlerinde sana çok yardımcı oluyor. İlk önce şarkıyı dinlemelisin tabii. Mesela ben gitara Boş vermişim şarkısı ile başlamıştım. Ama bıkmadan, sürekli onu çalacaksın egzersiz olarak. Etrafındaki herkes diyecek ki sen başka bir şey çalamıyor musun. Tabi ki de sen onları takmayacaksın. Bilirsin ki onlar bu işin zorluğunu bilmezler. Ve bu iş sevdadır asla vazgeçmeyeceksin. Vazgeçmediğin taktirde zaten başaracaksın bunu bil. Sürekli egzersiz yaparak.
5. Bareli akorlara gelince ben de onlarda çok zorlandım. Hep diyordum ki "nasıl yapıyorlar imkansız ". Asıl iş bunda bareli akorlar dan başlarda hiç ses çıkmaz. Ama sakın endişelenme mesela bir şarkıda F akorunu gördün. İnadına o şarkıyı çalacaksın ses çıkmasa dahi. Bunu yaptığın taktirde elin F akorunu ezberleyecek ve artık otomatikman akoru basacak. Evet ilk başlarda şarkıda F akorunu çalarken gram ses çıkmayacak. Ama sen bu işin zor olduğunu biliyorsun. Bu yüzden üstüne gideceksin şarkıda o akordan ses çıkmasa bile basacaksın. Zamanla bir bakmışsın sen ses çıkarıyorsun. O zaman o kadar mutlu oluyor ki insan anlatamam. Bu yüzden sakın vazgeçme, bareli akorlardan korkma, onlar senden korksun. 6. Son olarak sakın etrafındakilerin kötü eleştirilerini dinleme "iğrenç ses çıkarıyorsun, sadece bu şarkıyı mı biliyorsun, sürekli bunu çalmayı kes, sen de beceriksiz çıktın" gibi gibi bir sürü saçmalık. Sakın aldırış etme, biliyorsun ki bu zor bir iş. Fakat onlar bilmiyor. Çünkü hiç denemediler. Böyle diyenlerin eline gitarı ver ve de ki "al bakalım çok biliyorsun, o zaman görelim marifetini. " hatta onlara akorların bir tanesini öğret bastır az acı görsünler. Sonra zaten salak değillerse gitar çalmak çok kolay demezler. Her neyse sen sakın vazgeçme ve çalamadıkça müziğe daha da bağlan. Çünkü sen çalışınca yapabileceğini biliyorsun. Unutma emeksiz yemek olmaz. Sakın vazgeçme, çünkü başaracaksın. Küçük de olsa kendimden bahsetmek istiyorum ben gitar çalmayı kendim öğrendim ve bu süreçte kötü eleştiriler yapan insanları hiç takmadım. Çünkü takmaya değmez, boş konuşuyorlar. Bu işin zorluğunu bilmiyorlar. Neyse inşallah bu yazım senin için yararlı olur. Gitar hayatında başarılar. Kolay gele... :)
Henüz 1,5 aylık öğrenciyim. Sadece akorları doğru basmayı biliyorum. Hızlı çalabilme evresine geçebilsem büyük rüyamı gerçekleştirmiş olacağım. Bende ara veriyorum. Bir arkadaştan özel ders almaktayım. Her ders sonrası ödev verip öğrenene kadar beni kendimle başbaşa bırakmakta. :D
Ben henüz egitime baslayamadim. Sadece kayit oldum ve gunleri öğrendim. Hepsi o kadar. Araya yilbasi girdi, bahsettim yukarda. 1-2 gün öyle gitti. Sonra 1 günü de arkadasim rica etti. Kizini iniglizce sınavı icin calistirdim. Kitabini ve defterini okulda dolabinda birakmis, konular belliydi ama 1 gunde oyle gitti. Sonra ki hafta da sinavlari bitip kizim geldi. Sadece internetten calistigim 2 derste kaldim.😐😑
Ben 4 tane baresiz akor için bir kaç gün sabah akşam aynı akoru çaldım. Parmaklarım ancak alışabildi. Ama ben sakarım, aptalım ve amatörüm. Ve sabırlıyım. Ben yapabiliyorsam sen çok daha iyisini yaparsın. :D
o parmaklar nasıl olacak olacakki acı olmadan rahat çalasın el kasları da zaman içerisinde pratik yapa yapa çala çala gelişir sıkıntı yaşmazsın senelerini vermen gerekir
En İyi Cevaplar