BİTTİ! Kitap: Dönüşüm Yazar: Franz KAFKA Tür: Kurgu hikaye Yayınevi: İş Bankası Kültür Yayınları
Franz Kafka bu hikayeyi arkadaşıyla yazım tarzını değiştirmek üzerine konuştuktan yazmaya başlıyor. Olayda da bir dönüşüm geçiriyor ancak bu dönüşüm kendi kabul edebildiği çerçevenin çok dışında bir tepki alıyor. İlk başta herkes onun bu durumundan ürkse, korksa da zamanla bu değişime alışan aile tahammül sınırlarını zorlayan hareketler ve İletişim sizlik sonunda tüm sevgi emareleri ortadan kalkıyor. Kısaca şöyle özetlemiştim
"İnsan düşmeyegörsün. Son tekmeyi en sevdikleri vurur insana"
Benim en büyük korkum memur olmak, bir böceğe dönüşmek. 😊 Gazetecilik çok hareketli bir meslektir ve hiç monotonluk yoktur her anın farklıdır 24 saat çalışır beyin. Neyse yazın ajansta habere en az çıktığımız dönemlerde, oturup haber yazarken ablam gelmişti ziyarete o kadar sevinmiştim ki gelmesine bir sürü şikayetler dizmiştim ona... "ben memur muyum ki oturuyorum ben gazeteciyim diye" ajansta oturmaktan çok sıkılmıştım. Müdürden bir saat izin almıştık beni kolumdan tutup kitabevine götürmüştü o zaman bu kitabı almıştık. Hep o günü hatırlatır bu kitap bana ☺️
"Hayatta her insanın kendini gregor samsa gibi hissettiği zamanları olmuştur." ~ "Paltom bile ağır gelirken, Nasıl taşırım Koskoca dünyayı Sırtımda?" harikaydı, anlamlıydı.
bu kitabı okudum ama bir şey kafam takıldı gregor samsa işsiz monoton bir yaşamı olduğu için mi kendini böcek gibi değersiz görüyor yoksa gerçekten de böceğe dönüşmesi adı altında bu mesaj mı veriliyor :) bende yarın 1984 başlayacam :)
Aslında Amerikan romanı yazmaya devam ederken romanın devam etmediğini görüyor ve bu onu sıkıyor. Bir nevi bunalıma giriyor ve yataktan çıkamaz hale geliyor. Burada verdiği karar roman değil hikaye yazmak. Romandan Hikayeye geçişte karşılacağı değersizlik üzerine yazıyor diye düşünüyorum.
En İyi Cevaplar