“Bir Sanatçı Bir Eser” Serimizde Gelelim İkinci Konumuza!

Selamlar KS’canlar! 🫶🏻

Aksaklık sebebiyle yeniden yazıyorum…🥲

”Bir sanatçı bir eser” serimizin ikinci konusunu sizlere takdim etmek istiyorum:

Gian Lorenzo Benini’den Persephone’nin kaçırılması.
Öncelikle ilk Bence’mizde olduğu gibi sanatçıyı tanıyarak başlayalım.

Gain Lorenzo Benini
Gain Lorenzo Benini

Benini; 1598 Napoli doğumlu heykeltraş, ressam ve mimardır. 17. yüzyıl Roma’sında Barok tarzındaki çalışmalarıyla bilinir. 1680 yılında vefat etmiştir.

Vatikan’ın yapılarını kendisi tasarlamıştır. Roma eserlerinin yarısından fazlası ona aittir. Dönemin devlet sanatçısı olarak bilinir. Benini, çalışmalarını maketlere aktarıp, eserleri çıraklarına yaptırmıştır.

Dan Brown, Melekler ve Şeytanlar kitabında Benini’nin İllüminati üyesi olduğunu; eserleriyle İllüminati tarikatının toplanma yeri olarak bilinen “Aydınlanma Kilisesi’nin” yerini tarif ettiğini iddia eder.

Eserimiz, Persephone’nin Kaçırılması:

“Bir Sanatçı Bir Eser” Serimizde Gelelim İkinci Konumuza!


İzninizle eserimize geçmeden önce size heykele konu olan hikayeyi anlatmakla başlamak istiyorum.

Persephone (Kore), Yunan mitolojisinde baş tanrı Zeus ve Demeter’in kızıdır. Tek kızına olan zaafıyla bilinen bereket tanrıçası Demeter, kızını bütün erkeklerden uzak tutmaya çalışır. Çoğunlukla başarır da ancak kızına talip olan erkekler arasında çok güçlü biri vardır. Hem Zeus’un kardeşi hem de yeraltının tanrısı olan Hades.
Yerin karanlık, soğuk, zalim ve acımasız tanrısının kalbi Persephone’ye olan aşkıyla yumuşar. Onunla evlenmek niyetindedir.
Hades, Demeter’e giderek kızına aşık olduğunu ve onunla evlenmek istediğini söyler. Demeter bunu duyar duymaz çok öfkelenir ve şiddetle reddeder. Bunu duyan Hades çok üzülür ancak genç kızdan vazgeçmez.

Başarısız olan birkaç kaçırma girişiminden sonra nihayet amacına ulaşır. Olay şöyle gerçekleşir:

Persephone bir gün vadide gezerken gözüne çok güzel görünen bir nergiz çiçeği takılır. Genç kız çiçeği alıp saçına takmak ister. Eğilip çiçeği koparmak için tuttuğu anda yer yarılır ve oluşan yarıktan kara atlarıyla, ihtişamlı Hades çıkagelir. Genç kızın çığlık atmasına fırsat vermeden onu yakalar ve yerin karanlığına doğru çeker. Yer kapanır. Olay çok hızlı gerçekleştiği için kimse göremez. İki kişi hariç.
Her şeyi gören ve bilen güneş tanrısı Helios; tanrıların tanrısı ve genç kızın babası olan Zeus.
İkisi de bu olaya sessiz kalır.
Olayın devamını da anlatmak isterdim ancak şu anki konumuza uygun değil. 🫶🏻

Heykel az önce anlattığım hikayeyi anlatır. Detayların güzelliğine özellikle bakmanızı istiyorum. Kaçırılan Kore’nin bedeni, eliyle Hades’in başını ittirmesi, genç kıza sıkıca sarılmış Hades…sanki bir heykele bakmıyoruz da o ana şahitlik ediyoruz. Sanat ve sanatın güzellikleri her daim ufkumuzu genişletiyor ve bize farklı bakış açıları getiriyor. Sanatla ve sağlıcakla kalın! 🫶🏻🙏

“Bir Sanatçı Bir Eser” Serimizde Gelelim İkinci Konumuza!
Cevapla