Kanada'da Hayat Şartları Nasıl? Kanada'da Yaşamak ve Çalışmak Hakkında!

Ütü-Masası

Doğası Ve Yaşam Koşulları Bakımından Dünyanın En İyi Ülkelerinden Olan Kanada'da Yaşamak

Kanada ile ilgili anlatılacak ve verilecek çok fazla bilgi var ancak bu Bence'min okunmasını çok istediğim için olabildiğince kısa tutmaya gayret göstereceğim.

Kanada'nın Jeopolitik Konumu ve Kısa Tarihi

Kırmızı boyalı ülke Kanadadır.
Kırmızı boyalı ülke Kanada'dır.

Kanada, Amerika'nın kuzeyinde yer alan ve yüzölçümü bakımından dünyanın en büyük 2'nci ülkesidir. En popüler şehri Toronto ile İstanbul arası uçakla aktarmasız 10-11 saat kadar sürmektedir. Kanada, 16'ncı yüzyılda keşfedilmeden önce Kızılderililerin yaşadığı topraklardı. Ancak 12'nci yüzyıldan evvel Normanların (Norveç ve Danimarka Vikinglerine verilen isim) bir kısmı Grönland'ı da geçerek Kanada'ya ayak basmıştır. Bölgeye ilk yerleşenlerin Rusya ile Alaska arasındaki Bering Boğazı sayesinde yerleştiği düşünülmektedir. 16'ncı yüzyıldan sonra Kanada, Fransa sömürgesi altına girmiş ancak ilerleyen dönemlerde Paris Antlaşması ile Fransa, Kanada dahil birçok sömürge toprağını İngiltere'ye devretmek zorunda kalmıştır. Bu sebepledir ki, ülkenin İngilizce ve Fransızca olmak üzere iki resmî dili bulunmaktadır. Quebec eyaleti Fransızca; Ontario, Alberta, British Columbia, Manitoba, Nunavut gibi diğer eyaletler ise İngilizce konuşmaktadır.

Kanada'da Eğitim ve İş Koşulları

Toronto Üniversitesinde bir kampüs.
Toronto Üniversitesi'nde bir kampüs.

Kanada, dünyanın en iyi eğitim veren ülkelerinden biridir. Kanada'da yaşayan insanların yarısı üniversite mezunudur. Ayrıca işsizlik oranı oldukça düşüktür. 18 yaşına gelen bireyler genelde ailelerinden farklı eve çıkarlar ve öğrenci olmalarına rağmen mutlaka farklı işlerde de çalışırlar. 18 yaşın üzerinde olup da ailesiyle yaşayanların sayısı çok fazla değildir. Kanada'ya eğitim için gitmeniz mümkündür ancak eğitimi ücretlidir. Aldığınız her ders ve kitap başına belli bir ücret ödemeniz gerekir. En kolay göçmen kabul eden ülkelerden birisi olsa da daha çok berber, terzi, marangozcu gibi zanaat meslekleriyle uğraşan insanları tercih ederler. Mühendis, doktor ve buna benzer diğer meslek dallarındaki insanlara fazla ihtiyacı olan bir ülke değildir.

Kanada'nın en iyi ilk 5 üniversitesi:

  • Toronto Üniversitesi (Ontario Eyaleti)
  • British Columbia Üniversitesi (British Columbia Eyaleti)
  • McGill Üniversitesi (Quebec Eyaleti)
  • McMaster Üniversitesi (Ontario Eyaleti)
  • Montreal Üniversitesi (Quebec Eyaleti)
Türkiye'nin en iyi üniversitesi olan Koç Üniversitesi, 2021 yılında dünyanın en iyi üniversiteleri listesinde ilk 500'e giren Türkiye'deki tek üniversite olmakla birlikte 465'inci sırada yerini aldı. Aynı listede Kanada'nın en iyi üniversitesi olan Toronto Üniversitesi ise 18'inci sırada bulunmakta.

Kanada'da Asgari Ücret ve Alım Gücü

Maaşlar bölgeden bölgeye değişiklik gösterir.
Maaşlar bölgeden bölgeye değişiklik gösterir.

Kanada'da asgari ücret bölgeden bölgeye değişiklik göstermektedir ve Türkiye'nin aksine çalışma saati üzerinden belirlenir. Asgari ücretin en yüksek olduğu eyalet Ontario Eyaleti'dir ve saati 14 dolardır. Günlük 8 saat çalışmayla 112 dolar ve ayda 3360 dolar yapmaktadır. Ülkenin alım gücü genel olarak yüksektir. 2020 yılında IMF'nin sıralamasına göre dünyanın en zengin 16'ncı ülkesidir. Bu listede Türkiye 13'üncü sırada yer alsa da alım gücü bakımından Kanada, Türkiye'den daha iyi bir konumdadır. Kuzey bölgesi olan Nunavut, çok daha soğuk olduğundan orada icra edilen meslekler çok daha fazla kâr sağlamaktadır ve bu bölgede bir doktor yıllık 1 milyon dolara yakın maaş alabilmektedir.

Kanada'da İklim ve Coğrafi Yapı

Alberta Eyaletindeki Moraine Gölü.
Alberta Eyaleti'ndeki ''Moraine Gölü''.

Yüzölçümü bakımından Rusya'dan sonra en büyük ülke olan Kanada, doğal yönden dünyanın en zengin ülkelerinden biridir. Ülkenin %90'ı ormanlarla kaplıdır. İnsanlarının doğaya karşı büyük bir saygısı vardır ve yere çöp atmak ya da doğaya zarar vermek suç ve ayıp karşılanmaktadır. Ancak soğuk bir iklime sahiptir ve yılın yarısı karla geçmektedir. Güney kesimlerinde olsa bile kışın sıcaklık -30 derecelere kadar düşebilmektedir. Bu yönüyle Türkiye'de sıcaklığa alışmış insanların Kanada'ya ayak uydurmaları biraz zor olacaktır.

Kanada dünyada suyu ve havası en temiz olan ülkelerden biridir. Musluktan akan su, pet şişelerde satılan sudan daha temizdir.

Kanada'da Nüfus ve Yerleşim

Kanadada evlerin çoğu müstakildir.
Kanada'da evlerin çoğu müstakildir.

Kanada yüzölçümü bakımından dünyanın en büyük 2'nci ülkesi olsa da nüfusu 37 milyon kadardır. En kalabalık şehir olan Toronto'nun nüfusu ise 3 milyondur. Eyaletlerin başkentleri dışındaki birçok şehir 10-100 bin arasında değişmektedir. Kuzey kesimleri çok soğuk olduğu için nüfusun %90'ı güney kesimlerimde yaşamaktadır. Kanadalıların çoğu müstakil evlerde kalırlar. Apartmanlarda ise genelde öğrenciler yaşar.

Kanada'da Toplum Yapısı ve İnsan İlişkileri

Kanadada Hayat Şartları Nasıl? Kanadada Yaşamak ve Çalışmak Hakkında!

Kanada kültürü Amerika kültürüyle aynıdır. Özellikle Toronto, Montreal ve Vancouver gibi büyük şehirlerde birden fazla milletten insan yaşamaktadır. Toronto'da Kanadalı görmek zordur. Vancouver'de çok fazla Çinli vardır. Çok kültürlü bir ülke olduğundan insanların birçoğu birbirine saygılı ve hoşgörülüdür. Ancak komşuluk ve arkadaşlık ilişkileri yönünden Türkiye'deki insanlar kadar samimi değillerdir.

Kanada'da Türklere Bakış Açıları ve Irkçılık

Kanadada Hayat Şartları Nasıl? Kanadada Yaşamak ve Çalışmak Hakkında!

Dünyanın her yerinde olduğu gibi Kanada'da da ırkçılık vardır. Ancak Kanada'daki ırkçılığın diğer birçok ülkeye kıyasla çok daha düşük bir düzeyde olduğunu söyleyebilirim. Bunun temel iki sebebi var: Birincisi insanlarının eğitimli ve hoş görülü olması. İkincisi ise Kanada zaten çok fazla farklı milletten oluşan bir devlet. Eğer bir yerde ırkçılığa uğrarsanız çevrede muhakkak ırkçılık yapanı eleştirecek bir Kanadalı bulunacaktır. Türklere olumlu ya da olumsuz bir bakış açıları yok. Kanadalılar Türkleri pek tanımazlar. Çoğu Türkiye'nin başkentini İstanbul zanneder, bazıları ise haritada yerini dahi gösteremez. Kanada'da dinî ve millî değerlere hoşgörüyle yaklaşılmaktadır. Eğer Müslüman iseniz ve ertesi gün dinî bayramsa işvereniniz o günü size tatil verebilmektedir.

Kanada'yı Daha Yakından Tanımak İçin Okuyabileceğiniz Kitaplar ve İzleyebileceğiniz YouTube Kanalları

Kanadada Hayat Şartları Nasıl? Kanadada Yaşamak ve Çalışmak Hakkında!

Açıkçası Kanada hakkında yazılmış çok fazla kitap yok. Ceren Korsal'ın ''Kanada'da Yaşamak'', ve Oğuz Yayan'ın ''Tüm Yönleri İle Kanada, Göçmenlik, Üniversite Rehberi'' adlı kitapları sizin için rehber niteliği taşıyacaktır. Kanada tarihini merak ediyorsanız bizzat Halil İnalcık'ın çevirdiği ve Allan Nevins ile Henry Steele Commager'ın kaleme aldığı ''ABD Tarihi'' ile William D. Willis'in ''Canada'' adlı kitabını okuyabilirsiniz. Yine sömürgecilik tarihi üzerine yazılan kitaplar da Kanada'nın tarihi hakkında az çok bilgi verecektir.

YouTube kanalı olarak da başka ''Kanada Geyikleri'' olmak üzere Eray Karakuzu ve daha yeni ama başarılı bir kanal olan Güney Gündüz'ü takip etmenizi tavsiye ederim.

Kanada'da Hayat Şartları Nasıl? Kanada'da Yaşamak ve Çalışmak Hakkında!
56 Cevap