Kendini Geliştirmek İçin Arayıştan Hiç Vazgeçmeyen Sanatçı ve Yazar Günsu Özkarar İlham Dolu Yolculuğunu Anlattı!

Kendi hikayeni yaratmak için yeni şeyler denemekten korkmamanın hikayesini okuyacağız bugün. #İlhamVerenKadınlar serimizde bugünkü konuğumuz Sanatçı ve Yazar Günsu Özkarar. ✨

Günsu Hanım hayatı boyunca birçok farklı alanda yeni şeyler deneyerek kendini keşfetmenin tadına varmış birisi. Bale yapmış, piyano ve viyola çalmış, konserler vermiş, doktorasını tamamlayarak akademisyenlik yapmış, pandemi sürecinde ise yazarlık yeteneğini keşfetmiş. Kısacası, her genç kadına ilham olacak bir kariyere sahip. 💪🏻

Kendini Geliştirmek İçin Arayıştan Hiç Vazgeçmeyen Sanatçı ve Yazar Günsu Özkarar İlham Dolu Yolculuğunu Anlattı!

Sizi bu keyifli röportaj ile ile baş başa bırakmadan önce kendisine aramıza katılarak projemize verdiği destekten dolayı çok teşekkür ediyoruz. 💜

Günsu Hanım, öncelikle sizi biraz tanıyalım. Ne zaman, nerede doğdunuz?

Bir kış sabahı Ankara’da. Hediye yollamak isteyenler için tam tarihi vereyim. 17 Şubat . (Gülüyor.)

Eğitim hayatınız nerelerde geçti, başka neler yaptınız? Günsu Özkarar’ı kendi cümlelerinizle anlatır mısınız?

Hayatın şanslı kesimi içine doğmuş bir kız çocuğu olmadığım için küçük yaşta çalışmanın dünyamı zenginleştirdiğini keşfetmiş biriyim. Bu sebeple de 35 yıldır işkoliğim. Okula devlet okulunda başlayıp, bale diye tutturmuşum. Hafta içi son dersten dedem ve anneannem tarafından erkenden baleye götürülürdüm ama bale sınıfında da piyanistimize özendiğim için bu kez de konservatuar diye tutturmuşum. (Gülüyor.)

Kendini Geliştirmek İçin Arayıştan Hiç Vazgeçmeyen Sanatçı ve Yazar Günsu Özkarar İlham Dolu Yolculuğunu Anlattı!

Sonra Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi burslu eğitimim, oradan da yine yetinmeyerek başka şehirlerdeki workshoplar, yurtdışına konserler derken İsviçre’ye taşınışım, 3 buçuk yıl İsviçre’de birçok yerde çaldıktan sonra yurda dönüş… Yurda dönünce araya doktora diplomasını da sokup, eğitim sürecimi tamamladım. Ama işkoliklik devam! Asıl kartvizitim o benim.

Gazeteci yazar, müzisyen, viyola sanatçısı ve öğretim görevlisi olarak başarılarınızı biraz sizden dinleyelim.

Ben aslında hiçbirinde başarılı olmadım. Başarı, günümüz dünyasında o kadar tuhaf bir yerden algılanıyor ki, düşünüyorum da ben hiç orada olmadım. Şan şöhretim de olmadı, büyük büyük paralarım da ama istikrarım oldu. Bıraksam da araymış gibi gösterip geri dönmeyi bildim. Bu da benim başarı anlayışım, yani kişinin mesleki arenasında kişisel repütasyonunu koruyabilmesi.

Kariyerinizi bugüne getiren ilham veren serüveniniz nasıl başladı, nasıl ilerledi bize biraz bahseder misiniz?

Kendini Geliştirmek İçin Arayıştan Hiç Vazgeçmeyen Sanatçı ve Yazar Günsu Özkarar İlham Dolu Yolculuğunu Anlattı!

Her şeyden önce okulum Bilkent rüya gibi bir yerdi, oradan sanatla ilgisi olmayan kişi bile sanat aşığı olup çıkar. Bu yüzden bizzat arkadaşlarım ve 9 yıl birlikte okuduğumuz için onların süreç içindeki başarılarını, yer yer de başarısızlıklarını (çünkü olmayanı görmek de öğretici) görmek ilham vericiydi. Ardından İsviçre’de Ulrich Eichenauer’le çalıştım. Kendisi dünyaca ünlü bir viyolacı olmasına rağmen, ben dağda yürüyüp, evde pizza yapacağım diyerek müzik sektörüne başkaldırmış bir kahramandı. Tabi bunlar müzisyenlik kariyerimdeki ilhamlarım… Yazarlığa girersek, bilmiyorum çıkabilir miyiz? (Gülüyor.)

Müzisyenlik, akademisyenlik yazarlık arasındaki geçişler nasıl oluyor, sizi en çok zorlayan kariyer kararı ne oldu?

Kendini Geliştirmek İçin Arayıştan Hiç Vazgeçmeyen Sanatçı ve Yazar Günsu Özkarar İlham Dolu Yolculuğunu Anlattı!

Yazarlığa geçiş ve akademiden vazgeçiş. Ben yaşıtlarım arasında doktorasını en erken bitirmiş viyolacı olmama rağmen doçentliğin belki de sonsuza dek gelmeyeceğini anlayınca akademiden vazgeçtim. Sessizce vazgeçtiğim anda da Okan Üniversitesi içsel kararıma paralel beni işten çıkardı. Yazarlığa geçiş ise bir genç kızın çıplak bedenini kabul etme süreci gibiydi. Evet çıplak olduğumu biliyorum ama ya birileri görürse, utanmalı mıyım, beğenilir miyim? Tam da böyle bir yabancılaşmanın eseri sancılar… Pandemi bana yardımcı oldu bu süreçte, evde yapayalnız kalmak zorunda kaldım yasaklarda ve bol bol baktım yazdıklarıma. Tamam dedim, dışarıdan da kulağa o kadar kötü gelmiyor, utanmayacağım, artık bu çıplaklığı ortaya çıkarabilirim.

İlham veren kariyer serüveninizde adım adım ilerlerken karşınıza çıkan zorluklar nelerdi, bu zorlukları nasıl aştınız?

Kendini Geliştirmek İçin Arayıştan Hiç Vazgeçmeyen Sanatçı ve Yazar Günsu Özkarar İlham Dolu Yolculuğunu Anlattı!

Aşmadım, hala duruyorlar ve onlardan da ilham alıyorum. (Gülüyor.) İlk ve öncül zorluk ülkede yaşananlar… Ülke ekonomisi, sanata veril(mey)en değer. Üçüncü dünya ülkesi olduğumuz için kaçan fırsatlar, popüler kültür algı dayatmasından gölgede kalan işler, adil olmayan ödenekler gibi gibi… sonra bazen ailem. Aileler hep destek gibi görünse de, doğasında olan korumacılıkla yer yer sonradan pişman olacağı bir köstek olma durumuna da hep girer.

Kendini Geliştirmek İçin Arayıştan Hiç Vazgeçmeyen Sanatçı ve Yazar Günsu Özkarar İlham Dolu Yolculuğunu Anlattı!

İleride bir çocuğum olursa, ben kendimle ilgili hayal kırıklığına uğramamak adına şimdiden kabul ediyorum. Kesin köstek olmak istediğim zamanlar olacak, kendimi nasıl engelleyebilirim? Ya da bunu daha temel bir soruya indirgeyecek olursak, aile içindeki ekonomik eksiklik ve engelleri nasıl giderebiliriz…ki çocuklar daha rahat bir yolda ilerlesin. Kendini döndürmeyen bir tekerlekle yola çıkmak, balonu sönen havaya çeviriyor neticede bizleri.

Kariyer yolculuğunuzda “kadın” olduğunuz için zorlandığınız bir durum yaşadınız mı? Bu durumlarda kişisel çözüm öneriniz nedir?

Kendini Geliştirmek İçin Arayıştan Hiç Vazgeçmeyen Sanatçı ve Yazar Günsu Özkarar İlham Dolu Yolculuğunu Anlattı!

Çok yaşadım. En az ve en çok senin kadar, hepimiz kadar. Dönüp bakınca çok absürt geliyor bana bunlar. Bir röportajımda daha söylemiştim. Erkeklerden değil kadınlardan daha çok geliyor gizli şiddet. Çözüm önerim ya uzlaşmak ya da oradan uzaklaşmak...

Avrupa’nın farklı şehirlerinde önemli orkestra şefleriyle birçok konserde yer aldınız. Genç kadınlara içlerindeki gücü fark edip kariyer yolculuğunda durmadan ilerlemesi için ne tavsiye edersiniz?

Kendini Geliştirmek İçin Arayıştan Hiç Vazgeçmeyen Sanatçı ve Yazar Günsu Özkarar İlham Dolu Yolculuğunu Anlattı!

Hep başkalarına da bakmayı, başka hayat hikayeleri okumalarını, dünyayı kendilerinden ibaret sanmadıklarında yolculuk daha zahmetsiz geliyor… Ego büyük yük çünkü. Bol d vitamini ve her güne başka hikaye. Bir de dostluklar ve aşk. Yatağa yattığımızda yalnız olmadığımızı bilirsek sabaha da güçlü kalkarız. Sevgi en büyük güç.

Yeni şeyler denemekten korkanlar için kendini keşfetmenin tek yolunun bu olduğunu kanıtlayan bir röportaj oldu. Hikayenizi anlatarak genç kadınlara ilham olduğunuz için tekrar çok teşekkür ederiz. 💜

Siz kendinizi keşfettiniz mi yoksa hala arayışta mısınız? Ayrıca cevabınızı yazarken Günsu Özkarar'a mesajınızı bırakmayı unutmayın.

👉🏻 Mart ayı etkinlik takvimini kaçırdıysan buraya tıklayarak ayın etkinliklerini inceleyebilirsin.

Kendini Geliştirmek İçin Arayıştan Hiç Vazgeçmeyen Sanatçı ve Yazar Günsu Özkarar İlham Dolu Yolculuğunu Anlattı!
Cevapla