Evet kardeşim aynen öyle geleceğimiz geçmişimize bağlı hayır kesinlikle öyle olmazdi hayırlısı Rabbim yar ve yardımcımiz olsun çok hatalar ettim herkesi kendim gibi sandım kullandirdim kendimi hep sömürttum olsun her zaman bir umut vardır geçmiş ne kadar kötü olursa olsun gelecek iyi ve güzel olabilir Hayırlisi
Geçmişte iyisiyle kötüsüyle ne yaşattıysak geleceğimizde yaşayacağımız için geçmişin tabi ki etkisi var. Evlâ leke fe evlâ (kırdığın yerden kırılacaksın) kiyame 34. Şöyle birşey de var. Geçen bir salise bile benim için geçmiş sayılır. Sonuçta zamanı geri alamıyoruz, geçiyor gidiyor. Geçmiş derken sene, ay, yıl olarak algılamak doğru değil. Ayrıca gelecekti kararlarımızı tam anlamıyla geçmişimiz belirlemez çünkü geçmişteki karaları belirleyen bizleriz değil mi? O kararlar kendi kendine verilmedi. O yüzden geleceği belirlemekte insanın kendi elinde. Ki şöyle birşey var Allah bizim neyi seçecegimizi biliyor onları yaşıyoruz. Yani kader dediğimiz şey "Allah'ın olacak, bu kulum bunu yaşayacak " dediği şeyler değil. Kulum bunu seçti, bunu yaşayacak diyor gerçekleştiriyor. Tabi işin sınav boyutu da var. Herkes farklı şeylerle sinaniyor ama diyeceğim o ki saçma seçimler yapıp suçu kadere atacagimiza ki kaderi begenmemek bir nevi Allah'ı inkar etmek oluyor çünkü kadere ve kazaya inanmak imanın şartıdır. İnkar ve itiraz etmek dinden çıkartır. Bunun bilincinde de olmak gerek. Neyse cumlelerim bitmek bilmiyor
Yani şimdiki zaman kavramı o an için geçerli. Anlarda ne yaparsan, nasıl yaşarsan anıların ona göre şekillenir. Geçmişi değiştiremeyiz ama geçmişteki yaptığımız şeylerden ders cikartip geleceğe bakış acimizi değiştirip, geleceği sekillendirebiliriz. Aksini düşünen insanlar geçmişe takılıp kalan insanlardir.
Yani şunu demek istiyorum. Kaderin esas anlamı "Allah’ın, olmuş olacak her şeyi bilmesi" demektir. Allah bildiği için yaşamıyoruz, Allah bizim neyi seçecegimizi bildiği için kaderi ona göre yazıyor. Kader 2 ye ayrılır "Izdırari kader ve ihtiyari kader. İzdirari kader; annemiz, babamız, dünyaya gelcegimiz yer, diş gorunusumuz, kabiliyetlerimiz. Bunlara biz karar veremiyoruz. İhtiyari kader ise kendi secimlerimizle yaptigimiz herşeydir. Bir sürü seçenek dolu, neyi seçersen onu yaşarsın. Olaylar zincirleme gerçekleşiyor. İyiyi seçersen, iyi şeyler. Kötüyü seçersen kötü. Yani hayat sokaklardir, hangi sokağı secersen oraya ilerler, ve o sokakta olan şeyleri yaşamaya mahkum kalırsın. Çıkmaz sokağı seçmekte bizim elimizde, seçmemekte.
Konu o kadar ince ki ne desem eksik kalıyor. Son olarak; "Gelecekte ne yaşamak istiyorsan, şimdi ona göre hareket et. " demek istiyorum. Kötü biri olmayı seçip, iyi şeyler yaşamayı bekleyemeyecegimiz gibi, gelecegimizi gecmisimiz belirler deyip kontrolumuzdeki şeylere müdahale etmemek saçmalık olur. Zaten o geçmişi belirleyende bizler olduğumuz için irademiz dışında birşey gerceklesmez. Ne yaptiysak, ne yasiyorsak seçimlerimiz sonucunda.
Görüşlerin için teşekkür ederim. Aslında soruyu sormamdaki amaçta bu. Dün ve bugün yaptığımız herşey geleceğimizi etkileyecek ona göre adım atın demek istedim. Bugün yaptığımız herşey yarın önümüze gelecek. Bir farkındalık yaratmak amacıyla sordum. Sende tam olarak bundan bahsedip konuyu ayrıntılı olarak açıklamaya çalışmışsin. Teşekkür ederim. 🌹
Verdiğimiz bazı kararlar geleceğimizi etkiler. Ama irademiz dışında olan birtakım olaylar da vardır. Mesela bir yakınımız ölebilir. Biz depresyona girip işe gitmezsek kovuluruz ve her şey kötüleşmeye başlayabilir. Oysa durumu kabullenip yaşamımıza devam edersek iyi şeyler yaşayabiliriz.
Hayır, öyle olsaydı Mimar sinan Yeniçeri olarak 19 yıllık ordu çalışmasından sonra 40 yaşında mükemmel eserler vermez, orduda ömrünü geçirirdi. Bu aklıma gelen büyük örneklerden sadece biri.
Mimar Sinan Yavuz Sultan Selim devşirme olarak İstanbul’a getirilmiş ve yeniçeri ocağına alınmış daha sonra Mimar olarak seferlere katılmıştır. Yavuz Selim dönemi sonrasında Kanuni Sultan Süleyman zamanında yine seferlere katılan Sinan gösterdiği başarılar nedeni ile yeniçeri ocağından Acemi Oğlanlar Yayabaşılığına (Bölük Komutanı) olarak terfi etmiştir. Kanuni Sultan Süleyman dönemindeki seferlerde gösterdiği gayretler, savaş alanlarında yaptığı eserler nedeni ile 49 yaşında yeniçerilikten Başmimarlık rütbesine yükseldi.
Yani geçmişte yaptığı başarılar ve azmi onu geleceğinde daha büyük başarılara sürüklemiştir.
bencere verecegimiz kararlarda bicok seyin etkisi vardir. Yasadigin cevre, yetistirilme tarzin, genler vs vs. yani basit bir sekilde evet gecmisimiz etki eder birazda olsa
Şunu söyleyebilirim, inançlı biriyimdir. Bizler bu dünya için gelmeden önce bizler için yazılmış, çizilmiş bir çizgimiz vardır. Elbette buna bizler yön veriyoruz buda bu çizginin içindedir kesinlikle.
En İyi Cevaplar