Selam, Kur'an da Adem sözü geçer lakin Havva'yı göremedim (kaçırmış olabilirim). Gören varsa lütfen sure veya ayet tertibinde yazarsa sevinirim. Yoksa, neden sizce Havva anamızdan Kur'an da söz edilmiyor?
Kur'an da neden Havva ismi geçmez?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer Selam, Kur'an da Adem sözü geçer lakin Havva'yı göremedim (kaçırmış olabilirim). Gören varsa lütfen sure veya ayet tertibinde yazarsa sevinirim. Yoksa, neden sizce Havva anamızdan Kur'an da söz edilmiyor?
Kur'an da neden Havva ismi geçmez?
Selam,
Dediğin gibi Kur’an da Havva ismi geçmez. Ancak Kur’an’da Hz. Adem’in eşinden söz ediliyo ama bu kişinin adı direkt olarak verilmiyor. Hz. Adem’in eşi Kur’an'da genellikle “kadın” veya “eş” olarak anılır. Yani Kur’an’da Havva ismi geçmiyordur ancak hadislerde ve çeşitli İslami rivayetlerde Havva ismi geçiyor.
Havva isminin Kur’an’da geçmemesinin sebebi Kur’an’ın anlatım tarzıyla ilgili aslında. Anlatım tarzına göre Kur’an kişilere değil olaylara odaklanıyor. Bu da okuyan kişilere rehberlik etmesi ve verilen mesajların evrensel boyutlara ulaşması için. Bu yüzden Hz. Adem’in eşinden eş ya da kadın olarak bahsediliyor. Buradaki ana amaç insanlığın başlangıcını aktarmak. Bazı kişiler bunu ayrıca cinsiyetler arasındaki dengeye de bağlıyor. Ancak kapsamlı olarak inceleyerek cinsiyet arasındaki dengeye bakılabilir. Yani, Havva isminin geçmemesi onun öneminden bir şey kaybettirmez; çünkü odak noktası isimler değil, insanoğlunun yaratılış süreci ve bu süreçten çıkarılacak derslerdir.
Havva ismi, aslında İslam’dan önceki kültürlerde de var olan bir isimdir. Yahudi ve Hristiyan kaynaklarında “Eve” ya da “Havva” olarak geçer. İslam âlimleri de bu ismi kabul edip kullanmışlardır. Hadislerde de Havva ismi kullanılır. Fakat Kur’an’da geçmemesi, belki de İslam’ın önceki dinlerden bağımsız olarak yeni bir anlatı oluşturma çabasının bir sonucudur. İslam’da bireylerin ya da olayların anlatımı, çoğu zaman evrensel mesajlar üzerine kurulu olduğu için kişisel detaylar daha geri planda bırakılabilir.
Adem zaten , insan, insanoğlu, adam demektir. Dini inançlara göre yaratılan ilk insan ve ilk peygamber. Havva ismi, bütün yaşayanların annesi olduğu için "canlı, yaşayan" anlamında Hz. Adem tarafından verilmiştir.
Nedeni ise İblis (malum suçundan dolayı) Cennet' ten çıkarıldıktan sonra, Âdem (a.s) Cennete yerleştirilir. Kendisiyle teselli olacağı bir eşi olmaksızın, yalnız başına bir müddet orada dolaşır. Bir ara uykuya dalıp uyanınca başucunda, Allah'ın, kaburga kemiğinden (Nefs'den) yarattığı bir kadın görür."Sen nesin?" diye sorar. Kadın: "bir kadın" diye cevap verir. Daha sonra kadına niçin yaratıldığını sorar. Kadın, "benimle teselli olman için" diye cevap verir. Bu arada melekler onları görür ve Âdem'in bilgisini ölçmek için kadının kim olduğunu sorarlar. Âdem (a.s), onun Havva olduğunu söyler. Neden O'na bu ismi verdiğini sorduklarında; "çünkü o, canlı bir şeyden yaratıldı" diye cevap verir (İbn-u Kesîr, "Tefsîru'l-Kur'âni'l-Azîm", I, 112).
Bence Kuran-ı Kerim'de dahi Havva yerine 'eşi' olarak geçmesi kadının zaten ta en başlardan 2. sırada olduğunun ve Adem olmadan yani erkek olmadan bir kadının varlığının imkansız olacağını düşündürür insanlara.İnsanların ilk anası olan Havva adından kuran'da bahsedilmezken Adem sıfatı 26 kez geçmiştir. Buda Allah'ın yarattığı en güzel ve şaheser bir varlığın aslında ne kadar değersiz olarak gösterildiğine işarettir.
Vallahi döktürmüşsünüz.:))
teşekkürler elmadeğilayva:)
gül için teşekkür ederim. Bilinçatlıaçan:)
rica ederim...:)
Afedersiniz rumuz yanlış oldu:) BilinçaltıAçan:)
rica ederim...:) selametle, EYV Allah!
Havva gecmedigini soyluyorsun ama havva isminin gectigi tasfir paylasmissin biraz celiskili degilmi
Kardeşim havva kelimesi kuranda Hz Adem'in eşi olarak geçmez ihanet eden, hain” anlamında kullanılmıştır. Havva kelimesi tevratta geçer Ademin eşi olaraj ki tevratta değiştirilmiş bi kitap olduğundan buna inanamayız. Havva kelimesi çoğu kaynak ve bilinenin aksine şeytana yardım eden yılanın ismidir.
bu yazdıgın yazı sirk dolu kardesim. bence once tövbe et sonra kuranı sadece kuran ile anlamaya calıs. baska kaynaklar edinme. meallerinde dogru cevirisini bulmaya calıs. olmassa kelime kelime ceviriyi yap. cok yanlıs yoldasın insallah allah sana dogru bir girise ve dogru bir cıkısa gidwbilmeni saglar.
Bakıyorum da çoğu kişi bu havva olayını yanlış anlamış
Havva çoğu ilim alimine göre Hz Adem'in eşi değil şeytana yardım edip şeytanı yasak yolla yalanla cennete sokan yılanın ismidir havvanın anlamı;ihanet eden, hain” anlamında Kuranda kullanılmıştır. Kullanıldığı havva kelimesinin geçtiği ayetler Hacc Suresi 38. Ayet, Nisa Suresi 107. Ayet. Hz Ademin eşinin ismi kuranda geçmemektedir eşi olaraj geçer. İbrânîce Tevrat'ta adı Havvâh'tır. Tevrat'ın Yunanca tercümesine Eva, Latince'ye Heva, buradan da Batı dillerine Eve şeklinde geçmiştir. Bazı arkadaşlar bunu islamda kadına olan değersizliğe bağlamış alakası yok lütfen biraz daha araştırıp doğru bilgi yayın.
dünyaya bir çok nebi, peygamber, resul gelmiştir hz peygamberin dahi 15 tane eşi vardı hangi birisi kaçtanesi geçiyodu ? şöle bir ayet var ey adem sen ve eşin dilediğiniz kadar yeyin yalnız şuna dokunmayın diye sonuçta adını sölemiyor ama eşin diye onu kurana koyuyor. bunun geçmesinin ya da geçmemesinin bir mantığı yok bence.
Ya islami kaynaklara göre Hzç peygamberin belki 15 belki de 40 eşi vardı diye yazabilir, cariyeler işin içine katılmıyor ama benim sorum başka. Yada ben anlatamadım sanırım. Ben son gelen Hz. peygamber zamanına kadar gelen nebi resul ya da peybareleri ya da onların aile efradını değil İLK yani Allah'ın cennette özene bezene yarattığı ilk mahluk olan Adem ve Havva'dan bahsediyorum. Ve burada Havva isminin geçmemesinin mantıken bir önemi ya da mantığı yok sizce de? Peki neden diye soracağım?
kuran da geçmesede biz havvayı tevrattan biliyoruz. hadisler de tevrattaki bu hikayeyi doğrular nitelikte. tevratta ki bir kısmı değiştirilmiş olsada sonuçta indirildiğinde havvadan bahsedilmiş.
Hz.Adem'den Hz.Muhammed'e 125.000 küsür Peygamber gelmiş.
Neden acaba 125.000'ide zikredilmiyor..
Haydi düşünün..
Düşünün ula saksıcılar
40 değil mi yahu?
Sanıyorum, orada hepsinden bahseldilmemesinin sebebi, çoğunun nebi sıfatında olmasından dolayıdır yani resul değillerdi.
NEBİ: “Yeni bir d�n getirmeyen, daha önce gönderilmiş olan bir res�lün d�nine davet eden peygamber, res�llere t�b� olan peygamberler.”
O 40 sadece bilinen ve aklınıza gelebilenler.
Cevap
8Cevap
1. Eş mahremiyet alanı olduğu inin adı verilmemiş olabilir.
2. İlk günahı Şeytanın kadını kandırması ve bu sebebten dolayı günah işleyen kişinin isminin geçmemişte olabilir.
3. Uhud savaşında tepeyi terk eden okçuların isimlerini nasıl bilmiyorsak, aynı sebebten dolayı ismi geçmemişte olabilir
Uydurulan din ile indirilen din ayrımı burada başlıyor. İnsanlar bu kitaba o kadar şey eklediler ki artık "Bu neden Kur'an'da geçmez?" diye soru soruyor insanlar.
Mesela uzak bir ülkenin köyüne gittiğini düşün. Ordaki kabilelerde çorbaya kum döküyorlar. Sen çorbanı kumsuz içmek istediğinde ordaki bir çocuk "Anne bu adam neden çorbasını kumsuz içiyor?" demesi kadar absürt. Zaten çorba kumsuz olur.
Kardeşim .Yav geçse ne olur geçmese ne olur. Bize günümüzde ne yararı var Kuran da Havva kelimesinin geçmesinin Allahınızı severseniz ya.:) Takılmayın böyle şeyler.
Kardeşim, sana bu konu da katılıyorum:) ama sorun olan nedir burada biliyormusun? Profesörlük taslayan o kadar ulema var ki etrafta.İnandığı bir inanç sisteminde kulaktan dolma bilgilerle ve inandığı şeyde ne olduğunu dahi bilmediği bir hayat tarzı hakkında yanlış yönlendirmeler yapanlara sadece kıl oluyorum, ya kendi bildiği yoldan sessizce devam edecek ya da araya girdiği zamanda ukalalık etmeyecek benim kızdığım bu.Herşeyden önce insan olacak, saygı aldığı zaman saygıyı da tekrar verecek.
İnsan ol ve insan gibi yaşa. Hepsi bu..Gerisi boş benjce..
Kuran'da geçen tek kadın ismi Meryem'dir. Ancak Kim milyoner olmak isterde 1. Milyonluk soru cevabı hangisi Kuran'da geçer = Mikâil (Ancak kader kısmet hatta yarışmaya katılan kişinin dedesi imammış ama torunu bilemedi.)
Çünkü islamda kadının yeri yoktur. Kuranda kadınlar bir hitap bile yoktur. Kadınlar tarladır, ekip biçersin. O yüzden havvanın isminin geçmesine de gerek yoktur. İslam erkeklere gelmiştir, kadınlara değil.
kuran da nisa suresi var. nisa kadın demek. ayrıca ey şerefli erkekler ve kadınlar şeklinde hitaplar da var. meryem ismi geçer. meryem peygamberler gibi ALLAH 'tan vahi almıştır. Zekariya gibi bir peygamberi ALLAH ona koruyucu kılmıştır. sadece erkekler cennete gitmiycek. kibir yapmayın. lilith olmayın. tarla meselesine gelecek olursak. burada önceden haram kılınmış haller dışın da cinsellikte bir kısıtlama olmayacağı vurgulanmıştır. bu ayet olmasa prezervatif haram, geri çekilme haram, görmek haram... gibi bir kıyas ile bir sürü şart ortaya çıkacaktı. şu dünya kendi kendine var olamaz. ALLAH'a inanın. vesveselerinize saplanıp kalmayın
Al kardeşim. bismillah 🧠
bu video da gerceği gorebilirsiniz. Hazreti Havva tevratta gecer. Kuran da oyle bir isim yok. Hazreti Adem in esi Israil dir. Yahudiler bilirsiniz ki anne soyunu baz alir soyadi olarakta anne soyadini alirlar. Israilogullari ve Ademogullari diye birbirlerine dusman olarak gonderilmislerdir. Detaylar videoda
Neden kadın peygamber yok sorusunun cevabıyla aynı olsa gerek.
Çünkü kadınlar iyi araba kullanamazlar.
Peygamberin eşinin adı neden geçsin ki? Hangi bir peygamberinki geçiyor? Hz. Meryem var sadece diye biliyorum. O da zaten mucizevi biri.
Neden geçmessin ki? Kur'an da müslüman düşmanı ebu leheb denen herif için bile bir süre varken ve ya peygamberliği bir kenara bırakırsak, yani ilk annemiz havva'ya yönelik bir ayet ya da süre fazla mı sizce? Bu kadar mı değeri Allah'ın ilk yarattığı bayan diye bir düşünceye yöneldim bir an...
ben öyle bir düşünceye yönelmedim. İlk insan olması bizden büyük farklar getirmiyor ona. Neticede insan. Peygamber eşi. Bu kadar. Nesini anlatacaktı ki günlük yaşantısını mı? Ne bekledin yani?
Lehebin hareketleri ve neticesi ibretliktir. İbret verici ve öğretici bilgiler lazım kurana, yoksa değer bilmemne mevzusu olsa adı geçmeyen binlerce peygamber gelmiş; onları yazardı.
Yorumunuzda yazdığınızı tekrar gözden geçirmenizi rica ederim:) ''İlk insan olması bizden büyük farklar getirmiyor ona. Neticede insan (ama ilk yaratılan insandan bahsediyoruz dimi aynı adem gibi). Peygamber eşi. Bu kadar. Nesini anlatacaktı ki günlük yaşantısını mı? Ne bekledin yani?...:)
Sevgili pentin, çamur atmak konusun da verdiğiniz cevapların aceleci ve taraflı olduğunu iddia ediyorum. İnanç ve politika konuları herzaman hassas ve ince konulardır. Saygı çerçevesin de birileri ile düşünce alışveriş girişimini sizin, bu şekilde görmeniz üzücü. Herkesin aynı düşünce ve inanca sahip olmasını da bekleyemessiniz. Konu açılır ve bilgi dahilinde cevaplanır. Çoğu konular bizim mantığımız dışın da olabilir ama hiçbir mantıksız soru yoktur.Saygı ve bilgi alışverişi vardır. You got it?
Hımmm...hala devam ediyorsun ha:) Kısaca o zaman şöyle toparlayayım...
1-Ben bir soru sormadan evvel, merak etme sandığından çok daha fazla kereler düşünüyorum ve cevap vermeden evvel de bunun en azından iki katı:)
2-Yüzyıllardır, islam alimleri için bile muamma olan bir konuyu sen, bu kadar basite indirgemen cesaretli bir hareket diye düiünüyorum:)
Konuya devam ediyorsam, amacım çamur atmak ya da polemik yapmak değil, demek ki aldığım cevaptan daha tatmin olamamışımdır.
Sence bu Mantıklı mı?:)
Kardeşim, farkettiysen elimden geldiğince kibar olmaya çalışıyorum ama senin ne haddine ilköncelikle bilip bilmeden benim tarzımı eleştirme hakkını kendinde buluyorsun. Sen önce bir kendi tarzına bakta ondan sonra başkalarının tarzını eleştir tamam mı? Bir defa benim daha kim olduğumu bilmiyorsun önyargılı davranıyorsun.Belki de ben islamı benimsemeye çalışan bir fani ama bazı eksik sorulara cevap arıyorum. Ama Sen bir defa islamı böyle tanıtıyorsan işimiz var:) Ya özür dile ya da sukut lütfen!
ne öğrenme çabası ya? başka soruda alenen kurana saldıran yorumun vardı; hadi kişisel görüş diye ellemiyoruz da bana gelip farazi şeylerden bahsetme. yok arıyormuş yok eksiklikmiş? sen mi bileceksin dinimizde kitabımızda eksik olup olmadığını? konulmamışsa gereksizdir bu kadar. islamı öğrenmek istiyorsan ki amacının bu olmadığını biliyorum; ilk kural olanı kabul edeceksin. diğer türlüsü şirke girer. git bunu öğren önce.
Allah Yar ve yardımcın olsun:) Öğreneceğimi öğrendim ben selametle!:)
Hz meryem peygamber değil bütün peygamberler erkek
Yazan Allah. Allah sorgulanamaz o yüzden sende sorgulama.
Dünkü yarışmayı izledin galiba bende çok şaşırdım
Kadın olduğu için
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?