Bence, şeytan diye bir şey gerçekte yoksa, kişioğlu uydurmuşsa onu, kendine bakarak, kendisini örnek alarak uydurmuştur. Dostoyevski Not: Soru dini bilgilerin aktarımı için uygun değildir.
Kuranda yazmış nasıl şeytan diye bir şey yok? Sanırım Dostoyevski'nin şeytan diye tanımladığı şey insanın kendi benliği. Ama ikisi ayrı şey zaten. İnsanın nefsi ne kadar azmışsa şeytanın gep vesvese vermesine gerek kalmıyor. Mesela sen adam öldürecek bir insan değilsindir burada şeytan devreye girer. Ama zina edecek bir insansındır burada şeytan gelip de hadi bugün şununla yat demez çünkü sen onu kendi benliğinin arzusuyla yapabilirsin
2
2 Yorumla
Soran
+1 yıl
Dostoyevski’nin belirttiği gerçek şeytan değil misal şeytan yok diyelim ama şu an var olan kötülüklerle insan kendinden pay biçerek şeytanı uydurmuştur diyor.
Bilmiyorum ama bazi insanlar seytan bundan kotu mu acaba dedirtiyor. Ben seytani insanin icine / dusuncelerine girebilecegine inaniyorum. Gunahi arttikca insanin seytan gbi dusunebilecegini dusunuyorum. Hatta Ruhunun satilabilecegini bile okumustum. Kotu ama cok didiklemeyin ben Ettm siz etmeyin 😂
Her insanın içinde şeytani bir yön vardır bence. Geçen sorduğum soruda ''Kişiliğinizi değiştirmek isteseydiniz ne olurdunuz vs. '' diye. Herkes kötü olup, öldürmek falan istiyor. Yani şeytan içimizde, o yüzden bizim eserimiz diye tahmin ediyorum
Dine dair pek çok şeyi yaşayıp anlamsızlıklarını, olumsuzluklarını ve sorunlarını deneyimledikçe insan düşünmeden edemiyor; din gerçekten de bir yalan mı? Bu andan itibaren farklı açılardan bakmaya, sorgulamaya başlıyor insan. İyilikle davranır ve hareket edersek türlü güzelliklerin olduğu güzel bir yere gideceğiz ve mutlu mesut yaşayıp huzurlu bir ömür süreceğiz. Fakat kötü davranıp hareket edersek ve günah sayılan şeyleri yaparsak korkunç acı ve ızdırapla dolu bir yere gidip sonsuz işkencelere maruz kalacağız. Peki, gerçekten de böyle mi? Ben açıkçası son 4-5 yıldır aşırı sorguluyorum. Kime ve neye göre oluşuyor bu kavramlar? Kendi yarattıklarımız mı bizi yönetiyor biz mi onları? Bence cennet şu an yaşadığımız dünyadaki mutluluğumuzdur, huzurumuzdur, sevincimiz ve başarılarımızdır. Cehennem ise envai çeşit rezil insanın yarattığı kötülüklerle oluşan yaşam mücadelesidir.
Kişilik & Karakter konusunda 18,4b cevap paylaştı.
Şeytan uyuyakaldı bir gün. Rüzgar sert esti. Üç tüy düştü şeytandan. Biriyi paraya yapıştı, diğeri mevkiye, öteki de ihtirasa. O günden sonra şeytan hiçbir iş yapmadı. demiş Dostoyevski
Son insan ölene kadar şeytan vazgeçmeyecek ya da öyle bir şey okumuştum.
Şeytan diye adlandırılan şeyin insanların içindeki ehlileştirilemez vahşiliğin dışa vurumu oldugunu düşünüyorum. Tıpkı zebra gören kaplanın avlanma istediğine karşı çıkamadığı gibi, insan da kendinden güçsüz olduguna inandıgı herkese/herşeye zarar verme eğiliminde. İçgüdüsel tamamen.
Öyle olmasaydı, güçlüler güçsüzler diye bir ayrım dahi olmazdı.
Kesinlikle sana katılıyorum. Egosu bu kadar şişip buyumus bir insan evladı var. Bunu gizlemek icin egosu daha buyuk olan şeytanı yaratmıslar. Ne zaman g*tleri sıkışsa "şeytana uyduk" derler. Hadi la ordan 😄😄😈
Dini bilgiler dışında yorum yapın demişsin. Soruna nasıl cevap verilecek o halde?:)
1
1 Yorumla
Soran
+1 yıl
Biraz kişilik özellikleri işin içine katılarak yorum yapılmalı. Dostoyevski’nin de sözü baz alınarak yani dini tema olan şeytandan bahsetmiyoruz aslında
Eski sevgilim şeytan'dan beterdi şeytan onun kadar kötü olamaz. Bu durumda dini olarak inanıyoruz evet ama, din olmasaydı şeytan insan'ın ta kendisidir derdim.
seytan biraz salak. dusunsene allah var ve o herseyi yaratmis. ve seni de o yaratmis. ama allah insana itaat et deyince hauir diyor. simdi bu kadar anhut bir gerizekali insanlari kandiracak heee...
İlgisi yoktur 😶 o konu çok farklı tabi inancınıza kalmış.
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Hicbir insan kardesini öldürmek istemez. Bu kötülük insanin aklina gelmez.. Din ile ilgisini geciyorum. Günümüzde zaten seytan yan gelip yatiyor. Çünkü insanlar seytan olmuş..
İnsan kötü olan ne yapıyorsa şeytanın vesvesesiyle yapıyor... şu adam şeytana pabucunu ters giydirir vs laflar şeytanın nasıl tehlikeli bir varlık olduğunu bilmeyenlerin söylediği laflardır...
tamam soru başlığına bakarak yazdım bende ama dediğim gibi işin aslı tabiki şeytan ve askerleri var cin lerde var aklıma gelmişken banyoya destür demeden çiş yapma tamam cinler oralarda yaşıyormuş.
En İyi Cevaplar