İman Eksikliği mi
Sevgi eksikliği mi
Beyinde ki serotonin eksikliği mi?
Iman eksikligiyle alakasi bile yok hatta imanli kisilerde daha fazla oluyor nasilmi? Kisinin genetiginde atiyorum annesinde ya da anneannsinde okb var ise bu kisiye geciyor ve tabiki dini ile yakin iliski kurdugu icin ilk burdan giriyor Allah a kufretmeler istemeden (bunu gidermek icinde surekli tovbe etmeler bunlara zorlanti deniyor) sonra Allah a gercekten inamiyormuyum diyor bu sefer metafizik takintilara geciyor ben varmiyim felan (oldugunu biliyor ama yinede sıkınti cekiyor) sonra diyor ben bunlaru bile. bilmiyorsam istemeden birisine zarar verdimmi gibi gibi gidiyor sevgi eksikliginde zamanla kisilik bozukluklari cikiyor kisi depresyona giriyor depresyonda serotonin inanilmaz bir derecede azaliyor ya da yukseliyor ikisi sonucunda anksiyete bozukluklsri cikiyor :bu kisilerin psikoza (ileride sizofren) olmasi zordur olmaktan korkarlar cunku BUNU OKUYANDA PSIKOLOJI OKUSUN HELAL LYS DE BASARI DILEYIN BANA ILK SENEM
Yani iman eksikliği değil sadece psikolojik bir sorun?
Bunun sebebi kişinin beyniyle alakalı tamamiyle , eğer sen beyninde bu sorunun kaynağının tamamiyle iman olduğunu düşünüyorsan senin için zaten temel problem imandır. Lakin benim için iman değil tamamiyle insanın gündelik ya da geçmişte yaşadığı sıkıntıları birşeylere bağdaştırmaya çalışmasıyla ortaya çıkan sonuç kişinin en yoksun olduğu tarafına baskın olarak çıkar ki belkide bu senin için imandır. :)
Çözümü nedir peki?
Psikolog Psikolog msn :-)
Tuzak sorular neden sorayım ki?
Konudan uzak olunca yardımın ne anlamı kalıyor?
Tamam kızma :D senin ki kadar çalışmıyor napalım :D
mesaj atılmiyor sana takip etmen gerek :D
Psikolojik rahatsızlıklar çocukluk döneminde ve kişinin yetişkin döneminde yaşadıkları ile doğru orantılıdır.
İman eksikliğinden dolayı değil.
Şöyle örnek verelim bir hasta Allah bağlı ama ona küfür etmeye ibadetlerini yaparken kötü düşüncelerine engel olamıyor bu iman sorunu değil beynin kimyasal sorunudur buda ilaçla veya psikoterapi ile tedavi edebilir
Eğer iman eksikliği diyor isen bana bunların kanıtlarını destekleyen örnekler getirmeniz gerek veya kaynaklar
Din ruhani bir olaydır Psikoloji ise bir bilimdir
Kanıt mı bilmem ama soruda bir link attım.
Ayrıca tamamen psikolojik olduğunu gösteren kesin bir kanıt var mı o da şüpheli?
Genellikle öyle , yeterince teslim olup tevekkül edebilsek , olanın da olmayanında , varlığında yokluğunda imtihan olduğunu bilir ona göre kabul ederdik yazılanı. hangi dert baki ki. esas olan şu ;"ben bu dertle mi doğdum , hayır , ben bu dertle ölecek miyim hayır , o zaman depresyona ne gerek var. biliyorum kolay değil bunu hazmedip uygulamak. Bende ne zorlu imtihanlardan geçtim. bittim dediğim anda Allah yanımdaydı elhamdülillah , şimdi hep derim ne aile ne eş dost, Allah'tan başka herkes yalan
Haklısınız tam teslimiyet gerekiyor. Ama bırakın teslimi varlığını kabul etmeyen tövbe haşa küfr edenler vs inanmayan insanların mutlu olması ve bu tür sıkıntılarının olmaması, sanki bu durumun iman eksikliği ile alakası olmadığını gösteriyor gibi. ...
Ben onların hakikaten mutlu olduğunu sanmıyorum , birçoğu rol yapıyor ya da hasta
Tamam biri ikisi rol yapıyor olabilir ama inanmayan bütün kafirlerin mutsuz zelil durumda olması gerekir. Ve günümüzde aksine bizim gibi inanan ülkelerin durumu ortadayken diğer batılı ülkelerin keyfi yerinde.
Bak kardeşim dilim döndüğünce bilgim yettiğince açıklayayım. Şimdi Müslüman olmayanlar cennete giremeyecek buyuruluyor o nedenle Müslüman olmayıp da iyilik yapan ve iyilik hakedenlerin mükafatını Allah bu dünyada veriyor birincisi bu, ikincisi de Allah kimini varlıkla kimini yoklukla sınar bak Nemrutun herşeyi varmış ve ölene kadar başı dahi ağrımamış ki dünyaya dalsın da Allah demesin diye. bak bir kez Allah demek bile ne büyük lütuf. ruh ölümsüz ve hayat dünya hayatından ibaret değil, sen açlıkla sınanırsın ben çok malım olur ama canımla sınanırım. demem o ki herkesin imtihanı başka yerden , kimi de imtihan edilmeyerek imtihan olunur aslında :-)
Kesinlikle katılıyorum ve bu sorudan öğrendiğim şey bunların imtihan olduğunu düşünüyorum. Ama bunların düzelmesi icin de önce gereğini yapip gerisini Allah'a bırakılması gerektiğini düşünüyorum. Yani hastalığın sifasi için önce doktora sonra Allah'a dua etmek gerekir. Tevekkül etmek gerekiyor yani...
Aynen öyle kardeşim ve biliyorsundur belki, Mesnevi'den birçok ülkede terapi olarak yararlanılıyor. yani en büyük tedavi tasavvuf aslında
Yani sadece tam teslimiyet ile bu sorunlar geçer diyorsun. Psikolog ve antidepresanlara gerek olmaksızın mana yollarının açılmasıyla hepsi düzelir diyorsunuz. Evet katılıyorum ama bunun için mücadele de olması gerekiyor. Örneğin ortada bir bozukluk var ve buna somut bir çaba gerekiyor. Burnunda et olan birinin ameliyat olmadan manevi yolla etinin alınmasını beklemesi saçma olur ama.
Hayır tabiki eğer sorun ciddiyse tedavi şart ama iş onu o aşamaya getirmeden çözmek , kendimden yola çıkarsam ağır imtihan olduğum bir dönemde ben Tasavvufa sarıldım namaza Kuran'a sarıldım belki sarılmasaydım ağır depresyona girebilirdim, şükürler olsun girmedim. yani ruhu hasta etmeden önlem almak lazım. ben ilaçlara inanmıyorum zaten, beyni uyuşturmaktan başka bişey değil bence. ben hiç kullanmadım çok şükür gerek olmadı ama kullananlardan gördüğüm bu yani
İlaçlara bende inanmıyorum zaten.
İşte sizin bu görüşünüze göre psikolog psikiyatriye gitmek de saçma oluyor.
Kimseyi yanlış yönlendirmek istemem kardeşim ama bence en büyük şifa en büyük doktor Kur'an :-)
Inşirah suresinin geçiremeyeceği iç sıkıntısı yok bence :-)
Aynısı şu aşağıdaki byciliz adlı kullanıcı yapıyor. Belki görmüşsunuzdur sitede. Kendisi bu dediğiniz şeylerin hepsini yapıyor namazını kılıyor Kur'an okuyor vs yani olması gerektiği gibi. Ama hala mutsuz ve hala depresyonda olduğunu söylüyor yorumunu okursanız belli olur zaten.
İşte buna örnek olarak neden hala bir değişim yok diyorum. Tabii ne kadar bağlı bilemem ama öyle olduğuna inanıyorum burda takip ettiğim kadariyla. Aklıma takılan bunlar işte.
Aynısı şu aşağıdaki byciliz adlı kullanıcı yapıyor. Belki görmüşsunuzdur sitede. Kendisi bu dediğiniz şeylerin hepsini yapıyor namazını kılıyor Kur'an okuyor vs yani olması gerektiği gibi. Ama hala mutsuz ve hala depresyonda olduğunu söylüyor yorumunu okursanız belli olur zaten.
İşte buna örnek olarak neden hala bir değişim yok diyorum. Tabii ne kadar bağlı bilemem ama öyle olduğuna inanıyorum burda takip ettiğim kadariyla. Aklıma takılan bunlar işte.
Ablam bu konu çok uzar seve seve sohbet ederim çokda zevk alarak ama bana bu gece müsade yarın erken kalkıcam sınav var :-)
Cevap
9Cevap
İman eksikliğiyle alakası yok kişilik bozukluğum var ve çokta imanlıyım duam namazım var kuranda okuyorum Allaha sığınan yönelen biriyim çocukluğumdan belli çekingenim ve hayatıma hep engel oldu düzelemedim kişilik değişmiyo işte
Imanli olduğunu anlayamazsin. Onu sadece Allah bilir ama sende tevekkül yok. Sorunun bu.
Belki harekete geçmen gerekiyor tek eksiklik bu bence.
İmamın da sorun var demiyorum. Sen Eşeği sağlam kazığa bagla gerisini Allah'a bırak yani tevekkül et. Ama sen Eşeği bağlamadan dua edip yardım bekliyorsun. Onu diyorum adım adım atman gerekiyor.
Tamam da sen yanlış düşünüyosun yargılıyosun anlamıyosun insanları tevekkül etmeden zaten olmaz ama bu sorunlar zaten insanın adım atmasına engel oluyo kişilikle alakalı kişilik zaten değişmez %50 si genetiktir diğer %50 side çocukluk ergenlik döneminde gelişir oluşur tamamlanır ve daha da değişmez mesela çekingen bir insan çocukken bu sorunu aşamadıysa yetişkinlikte kişilik bozukluğunu meydana getirir ben bunu yaşıyorum bildiğimden konuşuyorum ve istesemde düzelemiyorum bu sorunlar yaşamayana basit gelir kolay gelir sen bu hastalıkları yaşamamışsın demekki
Yargılamadim. Herkesin derdi kedine büyüktür ve kimin ne yaşadığını bilemezsin.
O zaman senin mantığına göre mücadele etmeyip oturduğun yerden belki düzelirim diye beklemek.
Tamam da hâlâ anlamadan yargılıyosun bak işte bilmiyosun bunu yaşamayan biri böyle der 'O zaman senin mantığına göre mücadele etmeyip oturduğun yerden belki düzelirim diye beklemek.' çünkü kolay basit bir sorun olarak görüyosunuz oysa bunu yaşayan hasta zaten bu hastalıktan kurtulmak için bu sorunu aşmak için çırpınır elinden geleni yapar ama başaramaz çünkü çaresi yoktur bazılarının istese de düzelemez kurtulamaz bende düzelemeyenlerdenim
İman Eksikliği olsaydı müslüman olmayan herkes mutsuz ve psikolojisi bozuk olurdu. Ama aksine onlar mutlu ve sağlıklı nedense. ..
Katılıyorum kesinlikle. Bunlari bnde düşünüyorum ve bununla ilgisi olmadığı kanısına varıyorum.
Bence öyle olabilir. Çünkü tanıdığım bu şekil hasta olanların neredeyse hepsi imansız :D
O zaman senin senin dediğine göre Allah'a inanmayan ateist vs kişilerin de bu sorunları yaşaması gerekiyor. Ama aksine mutlular nasıl oluyor :-)
İman ile bir bağlantısı olduğunu düşünmüyorum ama olma ihtimali de var tabi. Bilemedim, zor bir soru.
Cogu inancli muslumanda da bu saydiklarindan var öyle oldugunu sanmiyorum. Psikoloji ayri bir konu
Bende bu yüzden kararsızim. Kimisi kesinlikle imana bağlıyor kimisi de psikolojik diyor imanla alakası yok diyor.
Tamamen dinle alakası alakası bnce. Yüzde 50 iman eksikliği olabilir kaygı endişe üzüntü vs bunlar dini bilmediği için oluyor ama diğer kisilik bozukluğu aileden kaynaklı ve sevgi eksikliği bnce.
Bütün hastalıkların sebebi Demir eksikliği mi? Gibi bir soru olmuş. Çok bilim dışı bir hipotez.
Cevaplamaya layık bir hipotez gözlem ve veri toplama sonucu ortaya koyulur. Bu hipotezi test edilmeyi bırak düşünülmeye değmez
zaten ayette geçiyor kalpler Allahın zıkrıyle mutmain olur dıye. net.
Kafirleri ateistler dinle alakası olmayanlar da bu tür sorunlar yok ve aksine mutlu. O halde onların kalbi neyle mutmain oluyor?
bunun cevabını bulamadınmı hala. nekadar basit.
Bulamadığım için bu soruyu sordum işte. Cevabını söylersen bilgilenmiş olurum.
çünkü inanmayanla şeytan uğraşmaz. hırsız boş eve gırmez diye bir laf var. zaten adam şeytandan beter olmus veya seytanlasmıs ahıretını kaybetmıs neden bosa vakit harcasın? onlar dınıne baglı ınsanlarla ugrasırlar.
Bunu duydum biliyorum ama anlatmak istediğim şeyi tam olarak anlatamadim neyse.
bütün kişilik bozuklukların sebebi aileden kaynaklı sevgi, ilgi eksikliği ve travma sonucu olduğu belirtiliyor.
Bu aileden, çevreden kaynaklı olunca nasıl İman Eksikliği oluyor. Çocuğun ne suçu var burada? Ailesini seçmek iman eksikliği ile alakası nedir? demişsiniz, bu imtıhan meselesi. cocuk, anne baba ile anne baba da cocuk ıle ımtıhan olmuş oluyor o ımtıhanın karsılıgını da ecır olarak veya gunah olarak alıyor. zenginler ıcınde bu gecerli. ha dersenız kı cocuk hayatı veya zengin olmayı secmedı, zengin olanlar da alaşagı olup fakırlık yasayabılıyorlar.
Tamam anladım. Bu onun imtihanı ama aynı zamanda kişisel bir bozukluk varsa ortada onun tedavi edilmesi gerekmez mi?
Ee zaten o bozukluk onda olduğu sürece imtihanı kaybetmeme gibi bir şansı olmaz. Yani bu kisilik bozukluğu onun iradesiyle değilde irade dışı elinde olmayan sebeplerden dolayı imtihanı olmuş oluyor. Iradesiz bir insanın imtihanı nasıl olabilir.
Ve bu tedavi sadece teslimiyet ile mi gerekli. Doktora gitmeden çaba göstermeden şifa için dua etmek ne kadar doğru
1. tabıkı gerekir çunku tedavi olun diye de buyuruluyor
2. bozukluk olabılır ama ıradenden hesaba cekılırsın o da etken tedavını olman veya bunun ıcın atak yapman da ıraden ın sonucu olusur
3. şifa ıcın gerekli tedbırlerı de almalısın
İman tek başına bir psikolojik rahatsızlık iken nasıl olacak ta rahatsızlıkların bir sebebi olacak?
sevgi saygi anlasilmama
Imanla ilgisi yok diyorsun yani :-) Önceden öyle diyodun sanki.
Tabiki de değil. Saçmalık bunu söylemek.
Sebep?
İmanı kemale ulaşmış kimse zaten Allah dostu denilen kısma girmiş olur. Dini biraz irdelediğiniz zaman kimsenin imanının tam olmadığını anlarsınız. Bütün insanlığın bu sorunlar cebelleşmesi gerekirdi eğer böyle bir şey olsaydı. Hiç bir dayanağa oturtamayacağımız bir fikirde bunu söyleyen ve onu savunanlar. Psikolojik rahatsızlıkların zaten sebepleri kişiyi araştırıp öğreniliyor. Şimdiye kadar iman eksikliği yüzünden hasta olanı görmedik. İleride de görmeyiz. Asıl inanç yüzünden kendilerini aşırı baskılayan insanlarda görülmesi daha olası.
Bütün insanlığın bu sorunlar cebelleşmesi gerekirdi eğer böyle bir şey olsaydı.
Cümlesine tamamen katılıyorum. Çünkü eğer öyle olsaydı hiç inanmiyanlar mutsuz olurdu ve bu sorunlarla karşılaşırdi...
Aynen öyle. Dünya o kadar adil bir yer değil. Herkesin başına gelebiliyor çünkü yaşananlarla kendini gün yüzüne çıkaran ya da bazısı kalıtsal olan hastalıklar bunlar.
Din ile bağdaştiracak olursak, belki bunlar o kişinin imtihanı olabilir.
Zaten genel olarak öyle bakılır buna.
Eyvallah, bilgilendirici yorumun için :-)
hayir. imtihan icinde olabilir
olabilir göreceli bir kavram
evet bence
aynen öyle
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
En İyi Cevaplar