Bazı espriler, orta zekalılar içindir; herkes anlar. Ama bazı espriler için A++ zeka gerekir. Bu tip esprileri yaptığınızda aldığınız muhtemel cevaplar ''anlamadım''ın yanında bir de ''espri yapamıyorsun'' ya da ''ne alaka'' olur. Hatta hızlarını alamayıp sizin zekanızı bile küçümseyebilirler. Çevrenizdekilerin zekasına oranla, daha üst seviyelerde espri yaptığınızda ve bu anlaşılmadığında ne yapıyorsunuz? Anlaşılmaması durumunda hakaret yediğinizde sakin kalabiliyor musunuz?
Espri yapmak kadar anlamak da zeka belirtisi! Esprinizi anlamayıp üstüne bir de hakaret edenlerin hakkından nasıl geliyorsunuz?
Çok güzel bir soru olmuş 👏👏 Fakat belki kulağa saçma gelebilir; bunu daha önce bende düşündüm ve kişinin yoğrulmuş olduğu ortam/çevre ve benimsediği yörenin kültürüyle bağdaştırarak kıyaslayabildim. Benim yapmış olduğum laflı şakayı bir çok yönüme ters, kültürüme biraz da olsa uzak olan bir arkadaşın anlamaması daha önce bu tarz bir şaka duymadığı için aslında şaka değil de bunu gerçek algılaması olayını ilk defa lisede Tokatlı bir arkadaşım ile aramızdaki diyalogdan yıllar önce A++ olduğumu anlamıştım :) Hala arada bir aklıma gelir o diyaloglar... Ha bu arada o arkadaş, şu an benim en iyi arkadaşım!
O tarz esprileri yapabilmek ya da anlayabilmek gibi bir kabiliyetim olmadığı için anlamadım diyenler grubuna giriyorum ben de. Zeka seviyemi ben seçmedim ve yapılan espriyi anlamamak da bir suç değil. Bu yüzden hakaret edecek olana da Allah'ından bul der geçerim. Sonuçta bir insan zeki de olsa, orta zekalı da, salak da olsa ona kötü davranan, ezen, aşağılayan insanlarla bir arada bulunmak mecburiyetinde değil. Sırf başkalarını aşağılayarak kendini iyi hissetmeye çalışıyorsan da haketmişsindir o hakaretleri. Sana zarar vermeyen birine kötü davrandığın için.
ÜŞENMEDEN OKU LÜTFEN SENİN ZEKANI ELEŞTİRMEK YA DA AŞAĞILAMAK İÇİN YAZMADIM BUNLARI KABAHATİM VARSA DA ŞİMDİDEN ÖZÜR DİLERİM ☺
Zeka seviyesi çocukkenden bazılarında biraz daha yüksek olabiliyor doğru. Fakat belli bir yaşa zekaya geldiğin zaman, zekanı köreltmek ya da yükseltmek senin elinde. En çok işe yarayan şey de kitap okumak. Kitap okuduğunda (iyi kötü ayırmaksızın) yeni kelimeler öğrenirsin, okuma hızın gelişir, anlama kabiliyetin gelişir. Beyin şöyle bişey beynini ağlarla kaplı olduğunu düşün. Her bir ağ bir bilgi. Yeni bişey öğrendiğinde yeni bir. ağ oluşur. sen öğrendiğin yeni şeyi pekiştirirsen o bilginin ağı güçlenir ve kalıcı olur. geliştirip pekiştirmezsen de o yeni oluşan ağ kopar bilgi yok olur.
@FireFistAce bu dediğini zaten biliyordum da bu zekanı geliştirmez bilgini arttırır.. ayrıca zeka yaşa başta çok hızlı gelişiyor, belli bir yaştan sonra hep aynı yerde sayıyorsun, hatta elinde olmadan gerilemeye başlıyorsun.20 yaşında biriyle 25 yaşında biri aynı zekada olabilir mesela, ya da 70 yaşında biri. İstediğin kadar hatmet bütün kitapları, bilgiyi kullanmazsan unutursun, yeni öğrenen kişi senin önüne geçer ve bunun haksızlık olduğunu düşünüyorum ve Alzeimer denen illet bir hastalık var.. umarım yanlış yazmadım.. bütün o bağlar birer birer küçülüyor..6 yaşında çocuk zekasına geri dönüyorsun, istersen en mükemmel mühendis ol.. lanet birşey..
Bak ne diyosun ama sen HASTALIK diyosun. Hastalık dediğin şey organizmanın normal işleyişini bozan bişeydir. Alzheimer dediğin şey de beynindeki hücrelerin işleyişini bozan bişey. Normal insan şartlarında konuşman gerek. Tamam o zaman sana bir soru çocukluğundaki bazı şeyleri daha dün olmuş gibi hatırlarsın ama sen bu bilgiyi kullanmazsın herhangi bir işine yaramaz neden unutmuyosun peki?
@FireFistAce bazı şeyler zihinde daha kolay kalıyor. Eski bir bilgiyle bağlantı kurunca akılda kalması daha kolay, ya da duygu yüklü olan olaylar daha kolay yerleşiyor zihne diye biliyorum ben. İki sinir hücresi arasında ilk bağlantıyı kurmak zor, ama bir sinir ağı ne kadar çok kullanılırsa o kadar sağlamlaşıyor bağlantı diye biliyorum. İkimiz de aynı şeyi söylüyoruz. Yani aslında resmen kafanın içinde maddesel bir karşılığı var dış dünyadaki bilginin..
Katılıyorum aynı şeyden bahsetmeye başladık şu anda. Ama demin de dediğim gibi hastalığı karıştırma sakın 😁 yeni bilgi ne kadar kullanılırsa o kadar kalıcı olur. Ya beyindeki dünya falan diyince İNCEPTİON filmi geldi aklıma birden 😂😂
Tamam, Alzeimer hastalık, ama birgün elinde olmayan bir nedenden dolayı elindeki bütün bilgiyi ve zekayı kaybedebilir insan demek istiyorum ben. Tabii ki tıp elinden geleni yapıyor ama.. Yani insanları az biliyor ya da birşeye sahip olamadı diye aşağılamak, ezmek haksızlık, elinde imkan olmayabilir, hatalar yapmış olabilir, elinden geleni yapıp başaramamış olabilir, psikolojik olarak yılmış olabilir, kimse zamanı geriye döndüremez..
Espiri nedir ve ne için yapılır? : İnsanları eğlendirmek ve gerçekten sizin hoşunuza gittiğiniz şeyi onlarında aynı zevkten mahrum olmamaları için yapılan bir laf salatasıdır.
Eğer ki yaptığınız espiriyi insanlar idrak edecek kapasitede ve algı genişliğinde değilse yapılmaması ve bu tarz durumlarla "işte anlamadım , bu nasıl espiri böyle , sen buna komik mi diyorsun" vb karşılaşılmaması benim düşünme göre gerçekten daha ağır basıyor o yüzden ortama göre özenle ve dikkatli bir şekilde espiri yaparsanız hem siz keyif alırsınız hemde gerçekten çevrenizde ki insanlar sizi daha çok severler.
Bazen üstü kapalı konuşurum karşımdakini üzmemek için. Cinsiyetçilik yapmıyorum kesinlikle ama bunları kızların %95'i anlamıyor. %5'i de anlamakla anlamamak arasında gidip geliyor. Erkeklerin bir kısmı bunu anlıyor.
Zaten burada da ''Sizce ne demek istedi?'' soruları bile hep kızlardan çıkma. Açık konuşsak kalbi kırılacak diye çekiniyoruz, kapalı konuşunca da iki saat tefsirini yapmak zorunda kalıyoruz.
Bu kastettiklerin bel altı esprilerse kızlar anlamadıkları için memnundur kesinlikle. Yok eğer gündemle, tarihle, siyasetle, edebiyatla alakalı ya da mesleki bilgi ya da deneyim gerektiren şeylerse herkes herşeyi bilmek, her konuyla ilgilenmek zorunda değil.
O zaman bir şekilde önbilgi gerektiriyordur, ya da ortak bir yaşanmışlık. Espriden pek anlamam. Anladıklarıma da içimden gelmiyorsa gülmem, çok nadir espri yaparım, o da kendimi gerçekten iyi hissediyorsam. Bir iki espri yapsana, bakayım anlayabilecek miyim?
@5678999 1) Öyle bir iki espri yap deyince olmuyor bu. Bir olay üzerine yapılır. Ama aslında buna ben espri de demem. Üstü kapalı konuşurum bazen. Bunu yapma sebebim de karşımdakini üzmemek içindir. Mesela bana ''Burnum nasıl?'' diyen soran bir kişiye onu üzmemek için direkt ''kötü'' demem, dolaylı yoldan, üstü kapalı şekilde söylerim. Bu sadece basit bir örnekti. Böyle düşün.
lisedeyken ben kapı tarafında en arka köşede otururdum. büşra diye bir kız vardı pencere tarafında. ben espiri yapınca en önde oturmasına rağmen önümde oturan adamdan beş kat fazla kahkaha atardı. daha sonra siz hiç espiri yapamıyorsunuz derdi. böyle de bir anımız var işte
Ben pek haklarindan gelmeye çalışmıyorum. Ironi ve espiri anlamanin yolu aktif ve güncel olmaktir. Adam 2005 senesinde kalmış ben ne anlatabilirim buna? 😂
Sakinimdirde bağırarak cevap veririm bir espiri yaptım o gün sınıfta biri haha çok komik diye anırdı resmen bende gül o zaman dedim baya bağırdım sustu şimdi laf etmiyo😂😂😂🤗
Aa çok özür dilerim ya senin zekanı dikkate almadan espri yaptığım için özür dilerim. Bir dahaki sefere biraz daha düşük zekalara hitap eden espri yaparım o zaman sen de geri kalmazsın. Çok pardon.
Anlaşılmaması sorun değil ama anlamadığı halde hakaret etmesi gerçekten düşük zekaya sahip olduğunu gösterir. Bu nedenle sinirlenmek gereksiz olur gülüp geçmek en mantıklısı.
Sevdiğim insanların esprilerini severim... İsterse bir başkası için anlam ifade etmesin... Ve espriyi de sevdiğim kişilere yaparım... Kısacası espriler ortak kültürün ürünüdür...
Herkesin anlayıp ilgilenmesini beklemen zaten senin hatan bunu zekaya bağlamak saçma. Hakkından gelmenin tek yolu ise daha esprili konuşarak kendisini espri yeteneği olmayan biri gibi hissettirmektir:)
Bağlamak dedim bağladın demedim. kendi düşüncemi söylüyorum benim de çevremdekiler çoğu esprilerimi anlamaz onların üstesinden gelmeye çalışmak zaman kaybı ben anlayanlarla samimiyet kuruyorum, tavsiye ederim.
Bir arkadaşım var. Esprilerimi bir tek o anlar ve en iğrenç esprilerime ''üf'' derken bile güler :P Umarım sen de denk gelirsin böylelerine. Sal. k, espri kıtı insanlardan sonra ilaç gibi geliyorlar.
:d öyle insanları çevremde bulma şansım çok zor çünkü Eli olmayan babaya ne denir? Noel Baba. daha bunu anlamayan insanlar var :D umarım bir gün bulurum
İlk anda anlaşılmayan esprilerin hepsi iğrenç espri olarak kötülenir genelde. Ben ortamina göre yaparim hava IQ kokuyorsa ince, seviye yerlerdeyse zaten yapmam yakın arkadaşlarıma ise iğrenç espri yaparım :D
Ana Sayfa > Kişilik & Karakter > Sorular > Espri yapmak kadar anlamak da zeka belirtisi! Esprinizi anlamayıp üstüne bir de hakaret edenlerin hakkından nasıl geliyorsunuz?
En İyi Cevaplar