Kimileri çok konuşmanın cehaletin önüne geçtiğini sanır fakat bu konuda bir çöl hadis olduğu gibi bir tanesi.. (Çok konuşmak kalbi karartır. Kalbi kararan da Allahü teâlâdan uzaklaşır.) [Beyheki] İnanmayan insanlar için basit bir ata sözü daha var herkes bilir.. Boş teneke çok tıngırdar.. Bu konuda bazı görüşler de bulunmakta: https://www.boylesiyok.com/cahillik-ve-cehalet-ile-ilgili-unlu-sozler/
Şimdi arkadaşlar bunlara dayanarak sizce çok konuşan mı öz konuşan mı cahildir?
Öz konuşan nasıl cahil ola ki? Çok konuşan da öz konuşan da cahil değildir. Cahili eğitmeyen cahildir. İnsanları cahil diye ayıran cahildir ( meclisten dışarı!). Cehalet, kullanmayacağın kadar bilmek ile bilmediğini kullanmak arasında bir yerde yatıyor. Cahil değilim diyen de cahildir. Aslında herkes birilerine göre mutlaka cahildir. Kime göre neye göre yani :) Sosyal ortam da anlattığın hiç bir konudan fikri olmayan cahil, ıssız bir adada seni hayatta tutabilir. Orada da sen cahil kalırsın. Gibi gibi gider... Bak çok konuştum bir b*k anlatmadım, cahil miyim? :))
Cahillikle bilgisizliği lütfen karıştırmayalım 😊 İnsan nerede susup nerede konuşması gerektiğini bilmeli insan yeri geldiğinde bu konuda bilgim Yok demeli ya da sadece susmalı. Ama cahil insanın her konuda fikri vardır her şeyi bilir ama aslında sadece kendini yalayabilecek kadarını bilir demek istediğim bu. Bilgisizlik anlattığın şey her kes her şeyi bilemez tabi ki herkesin eksikleri var kimisi çok zor koşullarda yaşamıştır ve hayatta kalma konusunda farklı becerilere sahip olmuştur ama kimileri zengin ailesinin kucağında yetişmiştir en kral okullarda okumuştur ama hayatın hiç bir zorluğunu yaşamamıştır ailesi olmasa kendini çıplak hisseder yaşayamaz miras kalsa parasını o an bitirir iş de bulacak becerisi yoktur sonunda üniversite mezunu bir işsizdir. Bu şahıs bir çok kişiye göre cahil değil adam en kral okullarda okuyup kendini geliştirmiş ama her işin zorlukları olduğu için o zorlukları kaldırabilecek kapasitede değildir. Benim kimseyi ayrıştırmaya niyetim tabi ki Yok ama
Aramızda ciddi derecede cahillerin de olduğunu bilmek gerek ama biz müslümanız bizim anacımız ayrıştırmak değil Müslümanlıkta tebliğ vardır büz karşımızdakinin cahil olduğunu bilsek de ona olanı bilgimiz kaynağımızla anlatmaya çalışırız ama yine de anlamıyorsa bir yere kadar kardeşim
İşte ona öz konuşma diyoruz biz o insanlar karşısındakini dinlediği için kendini dinletir eğer bir insan seni dinlemiyorsa sen onu Zaten dinlemezsin o bahsettiğin karşılıklı diyalogla olur. Sana bir soru karşındaki insan çok ünlü bir sosyolog olsa anlatsa sürekli ne anlatıyon sen kardeşim deyip çekip gidermisin saygıdan dinleyip uyurmusun yoksa öyle bekler dikkatle ağzının içine bakıp dinlermisin
Doğru :) Ayrıca cevap veremedikleri ya da bilgilerinin yetmediği yerde küfür ve şiddete başvurmaları da bir başka özellikleri. Çok konuşmak değil de içini doldurabilmek önemli. Yeri geldiğinde susabilmek de önemli
Ben demiyorum ünlü düşünürler o çok biliyor dediğin insanlar söylüyor 😊 Çok bilen çok yazar öz konuşur ayrıcs öz konuşmak cehaletten değildir öz konuşmanın kelime manasını hatırlatayım çok uzun cümleleri bir veya iki cümleye sığdırabilmektir bu da zeka gerektirir 😊
Ben teşekkür ederim güzel düşüncelerin için 😊 Mesajla onla bunla uğraşma kimseye fazla takılma samimiyetsiz insan çok sorun varsa sorarsın görüşünü yaz geç yani😊
En İyi Cevaplar