Hayat herkese aynı yüzünü mü gösteriyor ki aynı tepkileri verelim?
Cevabın nedir?
+1 yıl1. Ahiret: “son, sonra olan”,“dünyadan sonraki ebedî âlem”, “dünyadan sonraki menzil” demektir. Hayat yolculuğumuzda, baba sulbü, ana rahmi, çocukluk menzillerinden geçerek bulûğa erdiğimizde, önümüze iki ayrı yol açıldı: inanmak veya inanmamak. Bu akışın bir devamı olarak, ölüm, kabir, mahşer ve mizan safhalarından sonra kendimizi iki sonsuzun kavşağında bulacağız. Ebedî cennet ve cehennem...
Zaman nehrinin sürükleyip götürdüğü bu âciz insan, dünyadan sonra bir başka âleme gitmeyeceğini nasıl iddia edebilir? Âhirete inanmadıklarını söyleyenler, öldükten sonra dirilmeye akıl erdiremeyenlerdir. Onların inanmadıkları aslında ba’s yâni diriliş hâdisesidir. Yoksa, ahirete inanmamak, zamanın akışına karşı durmak ve yarına inanmamak gibi bir saçmalık olur.
Her insan, sekerat denilen can çekişme ameliyesi ile dünyadan sıyrılır, elbisesini soyunur. Öldüğü anda kendisini bir yeni âlemde bulur. "Mevt (ölüm), nevmin (uykunun) kardeşidir." buyruluyor. İsimleri de benziyor birbirine. Her gece, ölümün küçük kardeşi olan uykuya dalan ve her sabah yeniden dirilircesine dünyaya gözünü açan insan, kıyametin ve haşrin alâmetlerini her gün seyrediyor demektir.30 Yorumla
En İyi Cevaplar
+1 yılİnanıyorum 😊 ama eskisi gibi kolay değil tabii ki.
12 Yorumla- +1 yıl
Yani eskiden şeytan kılığında insanlar, melek kılığına girmeye çalışan kişiler yoktu.
Ya da çok azdı.
Artık var.
Bence cennet ve cehennemin olması mantıklı bir durum ama biraz farklı düşünüyorum. İnsana işkence çekmesi veya çekmemesi, gördüğünüz gibi Allah'ın o kadar da umurunda değil, zaten bu nedenle insanlar Tanrı'ya küsüp deist oluyor veya da onun saçmalığına inanıp tanrıtanımaz (ateist) oluyor. Cennetin neresi olduğunu bilmiyorum da cehennemin yanı başımızda yanmakta olduğundan eminim. Bence onları mekânlaştıran Dante'ye lanet okumalıyız çünkü ondan önce cehennem ve cennet, fiziki şeyler değildi, cehennemi çukur yapan da Dante. Adam harbiden ikonik bu konuda. Neyse. Reenkarnasyonun olduğuna delicesi inanıyorum ve önceki yaşamdaki veballerin bu hayatta ve öteki ömürlerimizde ceza olarak çekildiğine değil de "yardımcı olmadığına" inanıyorum. Yani bence, ortada, belirgin kriterler yok.; hayat herkese aynı yüzünü göstermiyor ki gelin de deist olmayalım ama işte, "Deistim" derim de açıklamaktan çekindiğim bazı, deizm felsefesi ile çok ters düşen tabularım veya inançlarım var. Tabu olup olmadığını ise, göreceğiz. :) Sonunda sitede adam gibi soru buldum, sağolun.
36 Yorumla
Ben melekler şeytanın iki insan turu olduğuna inanıyorum.
11 Yorumla
AI Persona’ya Sor
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
15
Cevap
44Cevap
2 milyara yakın müslümanı görmüyorsan geçmiş olsun.
Aynı yüzü gösterirse zaten durumu çakarsın.
Aynı ağırlık fakat herkesin kaldırabileceği biçimden...
Terazi düşün. sol tarafa aynı sağ tarafa aynı ağırlıkta konuluyor ama farklı koyuluyorki durum anlaşılmasın. Sadece görebilenler görsün.
Hiçbirşey boşa değil. İçindeki hissettin manevi duygulardan fiziksel gerçeğe kadar. Aşkında sonsuzu var, sevgininde.
İçindeki sürekli var olma isteğin , sürekli var olacağından dolayı var. Tabi bundan sonraki aşamada nasıl var olacağın tartışılır
Kör noktaya saplandığın an yanında mutlaka bir şeytan olur. 2 milyar müslümana mantıklı gelen lakin sana mantıklı gelmez.
İnanmadığın ahiret zamanı gelince sana dostluk eden şeytan şunu der.
"Süleyman Ateş (50/KAF-27: Yanındaki arkadaşı dedi ki: "Rabbimiz, ben onu azdırmadım, zaten o kendisi derin bir sapıklık içinde idi.")
Ve inançsızların ayetler karşısında alay etme hırsı
(22/HACC-72: Onlara âyetlerimiz apaçık kanıtlar hâlinde tilâvet edildiğinde, hakikat bilgisini inkâr edenlerin yüzlerinde inkârı, reddi görürsün! Neredeyse, delillerimizi kendilerine bildirenlere saldırıp çullanacaklar. . . De ki: "Size ondan daha kötüsünü haber vereyim mi? Ateş (sizi yakacak olan)! Allâh, onu hakikat bilgisini inkâr edenlere vadetmiştir. . . O ne kötü dönüş yeridir!")30 YorumlaBir canlıyı yaptıklarına karşılık iyi ya da kötü davranışlarla ödüllendirdiğimizde o canlı kendisini vareden gerçek kimliğini gizleyerek (kötü davranışla yüzleşmemek için, iyi davranışı sevdiğinden değil) ondan istenilen davranışları yapmaya başlar. Fakat onun sergilediği bu davranışlar ne kadar makul ve gerçekci olabilir ki?
Bizi vareden bir yaratıcı hertürlü davranışı yapabilecek şekilde yaratıp yaptıklarımıza karşılık hayatımızın sonunda bizleri cennet veya cehennem ile terbiye etmek istemesi ne kadar adil ve mantıklıdır.
Bizler bir robotu yaptıgımızda yapması gereken davranışları ona yükleriz ve o robotun bize nasıl davranacağını yüklediğimiz kodlardan bildiğimizden "bize göre" yalnış bir hareketine kötü bakmayız çünkü onu biz kodladık, bunun için ceza vermeyiz ona. Cezayı ona yüklediğimiz yapay zekanın nereye varacağını -önceden kestiremiyorsak-, o robota davranışlarını dizginlemesi için vermeye çalışırız ya da bunlarla gözdağı veririz. Burda dikkat edilirse kendi yarattığımızın "ne yapacağını kestiremiyorsak" bu geçerli olur.
Bu nedenle yaratıcının cennet ve cehennem ile terbiyesi pek makul değil çünkü bu farkında olmadan onun sıfatlarına ters düşen bir mantık, bunda ısrarcı olmakta aynı oranda anlamsız.20 Yorumla
+1 yılhayat herkese aynı şeyleri göstermiyor işte
çünkü hepimizin imtihanı ayrı
mesela ben epilepsi hastasıyım
8 defa ameliyat oldum ve yıllardır bir sürü ilaç kullandım
belki sen bunları olmadın ama
işte Allah adaletli sana da başka sevinç ve başka sıkıntı veriyor
sıkıntıya katlanır Allahtan olduğuna inanırsan
sevincin de Allahtan olduğuna inanıp
farzlar ve kuranı kerim ikliminde hayat yaşarsan da
Allah cenneti vadediyor60 Yorumla
+1 yılAdalet açısından olması gereken yerler zaten. Birilerine eziyet eden, çalan çırpan, başkalarının sırtından geçinen bir insanla, hayatı çalışarak geçen, çileler çeken bir insanın aynı toprağa bir daha kalkmamak üzere yatmasını, bunlarda hiçbir sorumluluk taşımamasını akıl, vicdan, insaf kabul eder mi?
20 Yorumla
+1 yılİnanıyorum ve cehennemlik bir insan olduğumu düşünüyorum. Hayatımı cennete, cehenneme göre yaşamıyorum doğrusu. Başıma o kadar şey geldi ki kendimi günlük eğlencelere, gönlümü eylemeye vurdum. O yüzden haklısın herkesin yaşadığı ve tepkileri farklı. Benim yerimde başkası olsa başka şeyler yapardı belki.
10 Yorumla
+1 yılCennette sen ve ben (temsili)
https://i.hizliresim.com/YbRMVa.jpg12 Yorumla- +1 yıl
Karikateistten olabilir
Cennet ve cehennem vardır Kuranın turkce mealini okursan bu tereddutlerınden arınırsın. Ben sadece Kuranı Kerim bir kaç kez yakıldığı için içindeki bir kaç bilginin değiştirildiğine inanıyorum çünkü araplar kendi çıkarları için bazı şeyleri çarpıtmış olabılırler. Ama her günahın bir bedeli her sevabın bir mukafatı vardır ve elbetteki haksızlıga ugrayanlar öbür dünyada haklarını alacaklardır.
111 Yorumla- +1 yıl
kuranı kerim değiştirilmemiştir
çünkü o Allah koruması altındadır
ayet ve hadisleri araştırırsan bulabilirsin
Kuranı Kerimi korumak Allahın vaadidir - +1 yıl
Kur'an değiştirimemiştir kardeşim. Tefsir okudum ben defalarca daha iyi anlamak için. Ayette Allah, Kur'an-ı Kerim'i koruyacağını söylüyor. Kesinlikle değişmemiştir. Çelişki falan da yoktur.
- +1 yıl
evet tamamını mealen de okudum
hatim de yaptım kabe imamlarından da dinledim
ve ciltlerce tefsir okudum
kuranı kerim Allahın korusuması altındadır
bu kesinlikle doğru - +1 yıl
@EniyiYorumcu aynen öyle arkadaşım bravo
- +1 yıl
@bewildgirl sana katılıyorum ama anlamak istemeyene kadar istediğin kadar anlat nafile...
Evet inanıyorum insanoğlu aceleci olduğu için yaptıklarının karşılığını hemen almak ister bunun için cennet ya da cehennem ile sonuç haber verilmiştir. Evet belki dünya daha farklı bir çok şey adaletsiz gibi gözüküyor ama alacağımız karşılık bizi ayakta tutuyor böyle olacağına inanmasaydık sanırım bunca yanlışa karşın dünya yaşanılası olmaktan çıkar katlanılmaz bir hal alırdı.
10 Yorumla
+1 yılZaten amaçta o. Herkesin imtihanı farklı. Allah az verdiğinden sabır, çok verdiğinden şükür bekler. Böyle isyan edersen öldüğünde var olup olmadıklarını görürsün ^^
22 Yorumla- +1 yıl
Var.
+1 yılyani bilemiyorum belki vardır belki yoktur
belki cennet ve cehennem insanın burada yaptıklarının bedelidir
ibadetleri yaptıktan sonra onu bunu çekiştiren eleştiren faiz yiyen ben cennete gidiyorum diyebilir
ama gidince görecegiz:)10 Yorumla
Gizli Üye(25-29)+1 yılİnanmamak için bir sebebim yok. Elhamdülillah Müslümanım. Beni yoktan var eden, öldükten sonra diriltmeye muktedirdir elbette. İnanan, inanmayan herkes birgün gerçeğe şahit olacak. Fakat bazıları için iş işten geçmiş olacak.
50 Yorumla
+1 yılDinler; bizlerin çıkardığı ürünlerdir.
Beyinin evriminden dolayı insanlar bir yere tapınma ihtiyacı, bir varlığın onları tatmin etmesini ister yani.
Doğal bakıyorum evrime ama ilkel birşey.
Ben inanmıyorum ama inananlara birşey diyemeyiz.20 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılTabiikide inanırım.
Eğer müslümansan (elhamdulillah) kuranı kerime inanmalısın zaten ve orda ap açık bildiriliyor 🙃40 Yorumla
+1 yılİnanmasaydık heralde dünyada yaşmanın bir mantıgı olmazdı.
20 YorumlaHala derken? zaman gectikce cennet ve cehennem kayboluyor herhalde? :/
25 Yorumla- +1 yıl
Tanrı boşlukları doldurmak için vardır. Bilim boşlukları doldurdukca tanrı küçülür.
- +1 yıl
Ben Türk um
- +1 yıl
Araştırdım zaten. Oğlu kutsal kitabı okudum. Müslümanların okumadığı kuran i bile okudum 😆😆tripikara ıncil tevrat misuua La o tuzi nin ogretilerini konfucyusun ogretilerini. Bazı şaman yazitlarini. Emin ol hepsi ayni😆😆 bütün dinler temelinde birbirinin kopyası. Farklı kültürlerde farklı şekillenmiş o kadar. Mesela suriyelilerin kıldığı namazla Türkiye dekilerin kıldığı namaz bile farklı. aynı din bile farklı bölgelerde değişime uğruyor. Benim bir dine ihtiyacım yok. Irkim in bana verdiği huzur ve maneviyat bana yetiyor. Ben gerçekliği istiyorum. Din bana bunu vaadetmez. Sonu hep muammadir. Tabi senin inancın sen inanirsin. Cenneti falan kesin var olarak gorebilirsin. Ben sana inanmayacaksin ulen diyemem. Neyse hayırlı ramazanlar sana. Gorusuruz
+1 yılşimdi gelir din tüccarları üşüşürler başına cennete cehenneme turlar düzenleyen yobaz tayfa...
14 Yorumla- +1 yıl
anlamadım yorumu açıkçası...
- +1 yıl
he anladım şimdi, onlardan bol ne var bu ülkede? en dindar onlar, cennete de inanır, cehenneme de. ama tecavüzcüler onlardan, sapıklar onlardan, hırsızlar onlardan, katiller onlardan dolandırıcı sahtekarlar onlardan nasıl bir çelişki ise artık...
tabikide inaniyorum cunki orada sonsuza kadar yasam var
29 Yorumla
+1 yılİnanıyorum çünkü iyilerin kazanması kötülerin kaybetmesi gerek
10 Yorumla
+1 yılHala daha derken inanmıyorsan Müslümanlıktan çıkmış sayılırsın. Elbette ki cennet ve cehennem var
10 Yorumla
+1 yılAhiret gününe iman//
sorun buysa cevap bu bu.. değilse açarsan sevinirim?//10 Yorumla
+1 yılİnanc meselesi inancimdan dolayi kimseye kendimi ezdirmem
10 Yorumla
+1 yılEvet tabiki inanıyorum yaşın olmuş 27 sen neden ınanmıyorsun
11 Yorumla- +1 yıl
Bir video vardı ahiretle ilgili yaşanmış bir olay adamın biride senin gibi inanmıyor rüyasına giriyor adam rüyasında ne gördüyse öyle bir video yapmış izlerken bile insan tüyleri ürperiyor eger öyle bişey yoksa bu duygular nasıl bilinç altına yerleşir mantıgıda veren allahtır düşünceleride veren allahtır
Nasıl bir ateistsiniz 😃
Sizi var eden kisiye inanıyorsunuzda cennet ile cehenneme inanmıyorsunuz? Evet aslında size cennet değil eşek cenneti lazım.03 Yorumla- +1 yıl
Bizi var eden kişiye inanmıyoruz ki? Sen Ateizm'i öğrenip gel!
+1 yılAllah'a inanan onun her şeyine inanır zaten. Öbür tarafta görecek herkes!
10 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılevet. öncelikle ben güzel kadınların varlığına inanıyorum
10 Yorumla
+1 yılİnanıyorum kafir değilim şükür
40 Yorumla
+1 yılİnanıyorum herkes inanmalı
40 Yorumla
+1 yılBu dünyada bile var cennet-cehennem.
20 YorumlaKişilik & Karakter konusunda 520 cevap paylaştı. Merak etme göreceksin sabret bekle. :)
20 YorumlaÇok şükür inanıyorum.
50 Yorumla
+1 yılValla düşünüyorum da çok saçma aammmkk😆😆
20 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılHerkeee ayni yuzu gosterse ne anlami kalir ki o yuzu kendin yarat. Internetin varya dunyanin 4/3unden zenginsin.
00 Yorumlahic Kuran okuyan var mi?
30 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılİnanmayan var mı?
Ateşiniz bol olsun30 YorumlaEwet varm ve hepde öyle olcak
10 Yorumla
+1 yılHerkesin fikri kendine baskalarindan sizene
10 YorumlaCennet ve Cehennem var
20 Yorumla
+1 yılZaten aynı tepki vermen beklemiyor oku Kanka oku
10 YorumlaOoo aydın bir insanımız daha😁😁
10 Yorumla
+1 yılÇelişkideyim
20 YorumlaVar tabi cahil mi arayacaksın
00 YorumlaKişilik & Karakter konusunda 1,6b cevap paylaştı. Hacı yancaz işte fazla kurcalama
10 Yorumla- Kişilik & Karakter konusunda 1,5b cevap paylaştı.
+1 yılHaklisin
10 Yorumla ora nerela :D
10 Yorumla- Kişilik & Karakter konusunda 6,3b cevap paylaştı.
+1 yılHayır inanmıyorum.
20 Yorumla
+1 yılneden inanmıyosun
10 Yorumla
+1 yılevet inanıyorum
21 Yorumla- +1 yıl
cehenem için çalşırsan cehenemlik olur salih amel iyi işler yaparsan allahın rızasını kazanırsan cennetlik olursun cennete gidersin kötü ameler kötü işler yaparsan cehennem kaçınılmaz sondur gerçi kimin cennetlik kimin cehennemlik oldugunu allah bilir
+1 yılevet inanıyorum
10 Yorumla- Kişilik & Karakter konusunda 2b cevap paylaştı.
+1 yılvar xlaubs2
20 Yorumla Inanmiyorum
10 Yorumla
+1 yılNasil yani inanmayan mi var?
00 Yorumlasahte geliyor
10 Yorumla
+1 yılİnaniyorum
10 Yorumla
+1 yılBen...
10 Yorumla
+1 yılcennet mahallesi. s
10 Yorumla
+1 yılinancım sonsuz
30 YorumlaHaklısın
10 Yorumlaal bir sazan daha
00 Yorumla
Devamını Gör(44)
1 özel cevapSadece soran ve cevap paylaşan üye bu paylaşımları görebilir. Daha fazla bilgi için tıkla!
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
Kadın Emeği
Gündem
Cinsel Yaşam
Güzellik & Bakım