"Halamın bıyıkları olsa amcam olurdu" denir böyle sorular için.
Tüm türlerin ortak bir atadan geldiği, insanın da maymunsu bir türden geldiği gibi sözler safsatadır. Hiçbir gözleme dayanmaz. Deneye ve teste tabi tutulamaz. Bunun için de bilimsel değildir. Bir inançtan veya ideolojiden ibarettir. Yaratılış modeline alternatif olarak ateistlerin savundukları bir şeydir.
Türün içerisinde cereyan eden, onu başka bir türe dönüştürmeyip ufak değişikliklere sebep olan evrim anlayışı doğrudur ve kimsenin itirazı yoktur. Evrimciler bu hakikatten yola çıkarak kendi inançlarını, hurafelerini bilimsel bir gerçekmiş gibi göstermekteler. Ama evrim teorisinin bugün geldiği noktanın artık yaratılış modelinden daha ilmi olmadığı kabul edecek kadar objektif davranan bazı evrimciler de yok değil. Mesela Harris bunlardan bir tanesidir.
Meşhur evrimci Dobzhansky, deneyci ilmi metodun evrimci çalışmaya tatbikinin imkansız olduğunu söyledi.
Stanford Üniv. den Paul Ehrlich ve Sidney Üniv. den L. C. Birch şunu açıkca itiraf etmektedirler:
"Bizim evrim teorisi, herhangi bir muhtemel gözlemle reddedilemez bir hale getirildi. Her yapılan gözlem evrime monte edilebilir. Bu yüzden evrim teorisi deneyci bilimin dışında kalır ve mecburi olarak yanlışlanamaz. Hiç kimse, evrim teorisini test edecek yolları düşünemez. Birkaç tane son derece basitleştirilmiş sistemlerde icra edilen laboratuar deneylerine dayandırılmış fikirler ve yorumları geçerliliklerinin çok üstünde hüsnü kabul görmektedirler. Bu fikirler aynı zamanda bizim eğitimimizin bir kısmı olarak EVRİMCİ DOGMANIN bir parçası haline getirilmişlerdir."
Özetle, tüm türlerin ortak bir atadan evrimleşerek meydana geldiğini söylemekle yaratılış modelini savunmak arasında bilimsel hiçbir fark yoktur.
Charles Darwin, "Türlerin Kökeni" adlı kitabının "Teorinin Zorlukları" başlıklı bölümünde göz konusunda şu önemli itirafta bulunmuştur:
"Farklı mesafelerdeki cisimleri benzersiz bir mükemmellikte odaklayan, farklı oranlardaki ışığa göre kendisini uyarlayan göz gibi bir organın doğal seleksiyona dayalı rastlantılarla ortaya çıktığını öne sürmek, itiraf ediyorum ki, olabilecek en yüksek düzeyde saçmalamaktır."
(Charles Darwin, The Origin of Species, First Edition Reprint, New York, Avenel Books, 1979, s. 217)
Darwin'in gözlerden yola çıkarak vardığı sonuç ise şöyledir:
"Gözü düşünmek çoğu zaman beni teorimden soğuttu..." (Norman Macbeth, Darwin Retried: An Appeal to Reason, 1971, s.101)
Bugün moleküler biyoloji ve genetikteki gelişmelerin ortaya koyduğu hücrenin mükemmelliği karşısında, tesadüflere dayanan evrim teorisinin savulunabilir yanı kalmamıştır. Buna rağmen bilimsellik kılıfı ve medya ile güçlendirilmiş belli mihrakların desteğini alarak, tamamen bir inanç sistemi ve dünya görüşü olarak, eğitim sistemlerine ve ders müfredatlarına ustaca sokulmakta ve kesin bir kanun havasında empoze edilmektedir.
Evrim bir teori değil gerçektir. İnanıp inanmamak kişiye kalmış.
Hayır maymundan gelmedik. Bütün canlıların ortak atası tek hücreli bir organizma idi. Oradan çok hücreliler evrildi ve ardından da canlı çeşitliliği oluşmaya başladı. Siz böyle ifade ederseniz kendinizi sanki maymun her şeyin atası gibi anlaşılıyor.
@AdamınBiriİşte Elementler bir araya gelmesiyle muhtemelen. Bu kısmı büyük ihtimalle hiç bir zaman öğrenemeyeceğiz. Çünkü belki yaşam başka sistemlerde oluştu ve dünyaya meteorlar eşliğinde geldi ama bilinen şu ki bir anda bugünkü halimizle oluşmadık.
@AdamınBiriİşte İyi de bilmediğiniz bir şey hakkında nasıl kesin konuşacağız? Ben size o ilk an, ilk hücre için bir çok farklı fikirler ortaya sunabilirim. Hepsine Allah yarattı diye bir genelleme yaparsak bu iş nasıl olacak? Bu gerçeklere inanıp inanmamak da sizin elinizde.
@DoctorGraham aynı şekilde bende sana daha tıp ilminin gelişmediği zamanlarda Kuran-ı Kerimin kesin bilgilerini sunabilirim. Yani döllenmenin yani var oluşun.. Kıtaların hareket halinde oluşunu nasıl o yıllarda insanlara söylediğini gösterebilirim.. Dediğin gibi ben inanç peşindeyim sense kanıt..
@AdamınBiriİşte Tıp islamiyetten çok daha önce ortaya çıktı. Modern tıp ise doğal olarak gelişmelere bağlı olarak yakın tarihimize ait. Kanıta karşı inanç. Kanıt geçerlidir. İnanç kişiseldir ve doğruluğu görecelidir.
@AdamınBiriİşte Antik yunanlarda MÖ 700 yıllarında başladı, Antik mısırda MÖ 2500 lerden daha eskidir. Şimdi ben senden kanıt istiyorum küçük insan, kurandan bana direk aktar kaç milim sapma oluyo kıtalarda her yıl? Ama ayetten istiyorum.
@DoctorGraham Tıp tabikide islamiyetten önceleri vardı. Fakat Kuran-ı Kerim de "Andolsun biz insanı çamurdan (süzülmüş) bir hülasadan yarattık. Sonra onu (Hz. Âdem`in nesli olan) insanı sarp ve metin bir karargahta (rahimde) bir nutfe (zigot) yaptık. Sonra o nutfeyi alaka (yapışan şey) hâline getirdik, derken o alakayı mudga (bir çiğnem et) yaptık, o bir çiğnem eti kemik (lere) çevirdik (ve) o kemiklere de et (kaslar) giydirdik. Sonra onu başka yaratılışla inşa ettik (can verdik, konuşma verdik)..." (Mü`minun, 23/12-14). İnsanlığa bildirilmiştir. Burada gördüğün gibi embiryodan bile bahsediliyor. Eski çağda embiryonun varoluşundan haberleri yoktu bilinen tek şey iki insan çiftleşiyor ve insan oluşumu olduğuydu.
@Kedisevenkedicik öncelikle "küçük insan" demen komik.. Ve Kuran-ı Kerim de “Sen dağları görürsün de onları sabit sanırsın; oysa onlar bulutların sürüklenmesi gibi sürüklenirler.”(Neml Suresi: 88) ayetinde görüldüğü gibi kıtaların hareket halinde olduğu açık bir şekilde belirtilmiştir.. Senin istediğin gibi o kadar net bir şekilde belirtilmez.. Çünkü Allah şüphesiz ki bizlere düşünüp tutalım diye öğütler verir..
@AdamınBiriİşte bu adamlar daha da açık şekilde, sana milimine kadar söylüyolar. Kuran söylemiyo. Tıpta da bilimde de kurandan önce gelişmeler oldu ve kuran sadece bunları TEKRARDAN yazdı.
@AdamınBiriİşte Öncelikle tıp ilminin gelişmediği kısmını anladıysanız ve islamiyetten önce de tıp önemli olduğunu görüyorsanız devam edeceğim.
Takdir edersiniz ki ayetlerden bende haberdarım. Bunları bana anlatmanıza gerek yok. Okuma yazmam olduğu için yaşınızdan daha çok yıl eğitim aldım. Ayetlerde anlatılanlar çok yuvarlak ve genel anlatımlar. Siz onları modern tıp ile eşleştiriyorsunuz. Örneğin "bir adam gelecek kapıyı açacak" dedikten sonra eve babanız gelirse "Doğru bildim" demek gibi bir şey bu. Eve babanız yerine amcanız gelseydi yine doğru olacaktı. Şimdi ben çıkıp da "Seneye bir İstanbul takımı şampiyon olacak" dersem geleceği görmüş mü oluyorum. Genel söylemlerin günümüzde ki gerçeklerle örtüştürülmesi bu.
@DoctorGraham konunun biraz dışına çıkmış olacağım fakat sizin de anlamanız için.. Dediğiniz gibi Kuran da hiçbir şey apaçık bir şekilde anlatılmaz. Takdir edersiniz ki Önümüze kasaptan bir et bırakıldığında biz o eti pişirmeden yiyemiyoruz yani bizden de birşeyler katmadan.. Din de böyledir.. Cennet denilen o mucizevi mekana girmek basit olmamalı değil mi.. Son olarak eğer ki çok eskilerden yazılan bir kitabın gelecek hakkında ki görüşleri bu kadar yanlışsız bir şekilde doğru çıkıyorsa şüphesiz ki ona inanmamak bence ahmaklık olur. Şöyle belirteyim bizim de Nosthradamus'umuz gibi düşünün.
@AdamınBiriİşte "ahmaklık" çirkin tabir oldu. Bunu size iade ediyorum. Lütfen üslubunuza dikkat edin.
Ben bilime inanırım. Gerçeklere bakarım. Siz belli belirsiz açıklamalardan tatmin oluyorsanız o size kalmış. Bu gri bölgeler sizin için geçerliyse evrimin içindeki eksiklikleri ortaya koymaya çalışarak örneğin "tek hücre nerden geldi" diye irdelemek kendi içinde çelişkiye düşmektir. Evrim bir çok şeyi açıkça ortaya koyar. Tanrının varlığı ise benim kanaatime göre hiç bir zaman olumlu veya olumsuz şekilde kanıtlanamaz. Kaldı ki bilim bu soruya yanıt aramaz.
Bilim size gerçekleri sunar. İnanıp inanmamak ise size kalmış.
@Kediseverkedicik biliyor musun bence sen bile neye neden inandığını bilmiyorsun 😊 Kıtaların hareketi 1912 de Alman meteorolog Alfered Wegener tarafından daha "Teori" olarak dünyaya sunulmuştur. Senin le daha fazla muhattap olamayacağım
O halde Kuran dan bir ayetle sohbetimizi sonlandırayım Muhakkak ki Allah, adaleti, iyiliği, akrabaya yardım etmeyi emreder, çirkin işleri, fenalık ve azgınlığı da yasaklar. O, düşünüp tutasınız diye size öğüt veriyor.
@AdamınBiriİşte Evet gerçekten sohbeti sonlandırma vakti gelmiş çünkü sizden ayetler paylaşmamanızı rica etmiştim ama sözümü dinlemeyip kendi bildiğinizi okuyorsunuz. Bana saygı göstermeyecekseniz görüşlerimi de yorum yazamayacaksınız. "Ahmaklık" söyleminizle ilgili bir özür bekledim ama çamur at izi kalsın tavrını sürdürüyorsunuz. Hiç olmamış gibi davranıyorsunuz. Bu da rahatsız edici.
Bundan sonra benim görüşlerime yorum yapamayacaksınız.
Eger gozlerimle goreckksem inanirim ama omur yetmez insani allah yaratti diyoruz evetde belki maymun olarak dunyaya gelip degisim gecirmis olabilirz aslnda :D
Maymundan gelip gelmediğimiz tartışmasını boş ver! Youtbe'da bonobo maymunlarının gündelik yaşantısını izle! Bizden çok farklı değiller. Kulaklar, elleri ayaklar, gözler aynı. Bir tek bilinç seviyesi farklı. Bizi maymun adam (ape) atamızdan ayırma süreci Afrika'dan çıkmamız, soğuk iklime gelmemiz ve avcılığımızı geliştirerek bol miktarda protein almamızla başlıyor. Hayvan postlarıyla korunmamız yüzünden tüylerimiz dökülüyor ve bol protein sayesinde beynimiz gelişiyor. Sonra mit'i yaşam kılavuzu olarak geliştiriyorlar. Ama sonra mitler, efsaneler dine dönüşüyor. Bazılarımız öcülerden korkuyor, biz de öcüleri iplemiyoruz. Olay bu!
Maymundan gelmedik bre cahiller, maymun ile ortak bir atamız var.
Bu arada evrim teorisinin gerçekliği gibi birşey söz konusu değildi, zira evrim bugün kanıtları bulunmuş, bilimsel açıdan doğru kabul edilen, varlığı tartışılmayan bir olgudur, 'Evrim yoktur' demek, 'Dünya düzdür' demekten hallice bir laftır.
Evrim diye bir şey vardır. Ama darwin in öne sürdüğü şekilde değil. Ulan bu gün çıkıp desem ki insanları dinazora çevirecek bir iksir buldum ilk önce bu teoriye inananlar hass. ktir lan dersiniz. En kötü kanıtla dersiniz nerde sizin kanıtınız? Ortaya atılan teoriden başka ne var elinizde gösterin bizde inanalım.
Aslında anahtar kelime nedir biliyo musun inanmak inanmak ne demek kesin kayit olmadqn sahit olmadan varlığını kabul etmek demek din gibi ki genelde allahha inanmayan insanlar evrime inanır çünkü varoluş yolunu izah etmeye bir oluş sırrına ihtiyaci vardır evrim bilimsel bir olaydan ziyade teolog bir olaydir
Birkaç sağlam kaynağa gerek yok. Darwinin kitaplarını okuman yeterli. Yetmez dersen bunları okuduktan sonra okuman gerekenleri kendin bulabilirsin. Türlerin Kökeni İnsanın Türeyişi İnsan ve Hayvanlarda Duyguların İfadesi
İnsan maymundan gelmemiştir. İnsanlar, Goriller, Şempanzeler ve maymunlar aynı soydan ortak atadan gelmiştir. Bunu kabul etmemek kibirdir, aramızda tek fark var o da düşünme yetimiz.
Hayır, ama en azından "allah yarattı" diyip geçmemiş ve kafa yormuş olucaksın. Tabi "evrim var" diyip geçersen yine aynı haltı yersin. Kafa çalıştırmak önemli..
İnsanla maymun çiftleşince dünyaya yeni bir canlı meydana geldiği için insan azda olsa inanıyor.. Eşekle atın katır oluşturması gibi birşey belkide atda esekden meydana gelmiştir bilemeyiz :D
Kuzenim insan bende insanım. Kuzenim neden maymun değil? Diyorum ki sana madem öyle neden '' Maymunlar hala maymun'' ? Geri kalan maymunlar evrime uğramamış mı? Biz seçilip mi evrim olmuşuz. lütfe bırakın bu işleri.
Madem evrim var asırlardır insanlar neden evrime uğramadı? asırlardır üreyen insanlar da hiç bir evrim değişim olmadı? neden bizde başka bir canlıya geçiş yapmadık? Neden kanatlarımız çıkmadı :)
Evrim 1 günde mi oldu sanıyosun? Senin daha uyku düzenini değiştirmen 3-5 gün sürüyo. Evrim dediğin şey binlerce yılda gerçekleşen bişey. Ama dedim ya basmayınca basmıyo.
Yaw binlerce yıl neden o zaman insanlar evrim geçirmedi? Zaten 1 insan binlerce yıl yaşayamaz ki. en fazla 90 diyelim 90 yıl da da o dediğin saçmalık olmaz olamaz. E nasıl olacak şimdi? Bir tek insandan da örnek vermeyi geçtim. İnsanlar yüzyıllarca yaşadı ama hala bir farklılık yok? Evrimi yapanlar insanlardır kardeş. Beşeri şeylere evrim denir. Sana görüşümü paylaştım asla hakaret etmedim yok beyin basmıyor yok şu yok bu. Senin düşüncene göre öyle olabilir bana göresini de sen düşün. Tartışma yaratacak bir konu açıyorsan insanların yorumlarına saygı duyacaksın. Sen sorularıma cevap ver neyse.
evrim teorisini kısmen biliyorum ama tam detayıyla bilmek isterdim anlamında demek istedim yani maymun şundan şu şundan diyerekten o hücreyegelemek ve o hüzrenin yapısını çok merak ediyorum
Sorunuza açıklık getirmeye çalışacağım. Evrim karşıtları genellikle maymun nereden geldi diye sorarak yaşadıkları ikilemi yansıtırken sanki her şey maymundan türemiş gibi düşünürler. Dini inanışlar tanrının insanı yarattığını, evrim ise maymunun ilk canlı olduğunu söyler gibi bir algı var. Halbuki evrim her şeyin başlangıcı olarak bir tek hücreyi gösterir. O tek hücreli canlıdan kompleks yapılara geçmemiz sonucu oluşan canlıların değişimi görülür. Takdir edersiniz ki burada 1000 harf ile anlatmam mümkün değil ama Cosmos Belgeseli bunu çok yalın bir dille herkesin anlayacağı şekilde bizlere aktarır.
Üstelik sadece evrimi değil, tarihi, bizleri, uzayı ve daha çok fazlasını son derece anlaşılabilir şekilde anlatır. 13 Bölümlük bu seriyi bir solukta izleyeceğinizi tahmin ediyorum.
Zaten Evrime inanmak Allah korusun insanı dinden çıkarır çünkü ayeti inkar ediyor ilk insanın Hz Adem olduğu. Açıktır ve zaten maymundan gelmediğimizde istpatlanmıştır
En İyi Cevaplar