Soruyu sadece seçimlerimiz mi hayatımızı belirler diye de sorabiliriz herhalde. Kader, kısmet vb. ne kadar etkili veya hayatımızı sadece bunlara bağlamak ne derece doğru?
İnsanın hayatını şekillendiren kader-i mutlak ve kader-i muallâk olmak üzere 2 kaderi vardır. Kader-i mutlak değişmeyen ve mutlaka vakti geldiğinde vuku bulacak olaylardır. Anne-babanın kim olacağı, nereli olacağımız gibi. Kader-i muallâk ya da kaza-i muallâk ise tercihlerimizin şekillendirdikleridir. Hangi mesleği seçeceğin, nerede yaşayacağın gibi. Bir insan, gayet ve çabasıyla; duası ile kader-i muallâk dediğimiz seçimlerimize bağlı kaderini değiştirebilir. Kader, kısmet deyip geçmek hür irade sahibi bir insan olarak yaratılmış bir müslümanın söyleyeceği bir söz olamaz. Seçimler, tercihler olmasa "imtihan dünyası" denilmezdi herhalde :)
Kader kısmet deyip kendini salmak doğru değil... Kader yokmuş gibi yaşa... Her insan kendi sonunu kendisi hazırlar ama bizim elimizde olmayan çok şey var...
Doğru değil zaten kendi tercihlerimizle kendi sonumuzu hazırlıyoruz kader kısmet gibi şeyler bana daha çok avuntu gibi geliyor. Ben pek bu tür şeylere inanmıyorum. Olumsuz bir olay olur kısmet değilmiş derler olumlu bir olay olunca ise bunu kendi tercihlerine bağlarlar saçma geliyor bana
Kader tabiki var ama her şeyide kadere bağlamamak lazım. Sonuçta Allah hepimize boşuna akıl fikri vermemiş. Onun için hem seçimlerimiz hemde kader hayatımızı belirliyor.
Tamam anlıyorum bazı şeyler elimizde mesela elin adamının koynuna girip sonrada çıkan sorunlarla (doğan cocuğun günahını) kader bu diyemeyiz. Ama kader hayatımızda hiç mi yer almıyor?
Kadere inanıyorum. Başımıza ne geliyorsa bunda bizim kadar dış faktörlerinde etkisi vardır. Ancak bazı şeyler değiştirilemiyor.
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Karikatürü görünce, sevgilime sigara cok mu güzel tadi gibi bir soru sormustum, bir sen bide sigara işte hayatim bunlar benim demişti. Ben mutlu olmustum. Ama oda bana kizdin mi demişti 😄😂
En İyi Cevaplar