(Eşrâtu's-Saa), âhir zamanda (zamanın sonları) ortaya çıkarak Kıyâmet'in yaklaştığını, kopmak üzere olduğunu gösteren belirtiler. Bu belirtiler genellikle Küçük Alametler (Alâmât-ı Suğra) ve Büyük Alametler (Alâmât-ı Kübrâ) olmak üzere iki bölüm halinde incelenir.
Kur'an, Kıyâmet'in zamanını Allah'tan başka kimsenin bilemeyeceğini belirtir (el-A'raf, 7/187; Lokman 31/34; el-Ahzab, 33/63). Buna karşılık yaklaştığını (el-Zümer, 54/1), yakın olduğunu (en-Nahl, 16/77), ansızın geleceğini (el-A'raf, 7/187) bildirir. Kıyâmet alametlerinin belirdiğini (Muhammed, 47/18) ifade etmekle birlikte bunlar hakkında bilgi vermez. Ancak, "Saat yaklaştı, ay yarıldı yarılacak" (el-Kamer, 54/1) âyetinin ikinci bölümünün "ay yarılacak" biçimde anlaşılması durumunda, bu olay Kur'an'da anılan tek Kıyâmet alameti olma özelliği kazanır.
Hadis külliyâtları ise Kıyâmet'ten önce ortaya çıkacak alametlerden söz eden çok sayıda hadis ihtiva eder. İslâm bilginleri hadislerde dile getirilen alametleri nitelikleri açısından değerlendirerek bunları Küçük Alametler (Alâmât-ı Suğrâ) ve Büyük Alametler (Alâmât-ı Kübrâ) olmak üzere iki başlık altında toplamışlardır. Âhir zaman olarak tanımlanan Kıyâmet öncesi donemde dini duygu, düşünce ve davranışların zayıflaması, dini kurallara gereken önemin verilmemesi, ibadetlerin terkedilmesi, ahlaksızlığın çoğalması biçiminde kendini gösteren Küçük Alametler'in başlıcaları şu şekilde sıralanabilir:
a) İnsanların bina yapmakta birbiriyle yarışmaları (Buhârî, Fiten, 25; bk. Tecrid-i Sarih Terc; 1/58).
b) İnsanların ölümü temenni etmeleri (Buharî, Fifen, 25; Müslim, Fiten, 53-54)
c) Câriyenin efendisini doğurması (Müslim, İmân, 1).
d) Hicaz'da bir ateşin çıkarak Busra'da (Şam yakınlarında bir yer) develerin ayaklarını aydınlatması (Buhârî, Fiten, 24; Müslim, Fiten, 42).
e) Fırat nehrinin sularının çekilerek, nehir yatağından altın çıkması (Müslim, Filen, 29-31).
f) İkisi de hak iddiasında bulunan iki büyük İslâm ordusunun birbiriyle savaşması (Buhârı, Fiten, 25; Müslim, Fiten, 17).
g) İslâmî ilimlerin ortadan kalkması, cehaletin artması (Buhârî, Fiten, 4).
h) Depremlerin çoğalması (Buhârî, Fiten, 25).
ı) Zamanın yaklaşması, gece ile gündüzün eşit olması (Buhârî, Fiten, 25).
i) Cinâyetlerin çoğalması, fitnelerin zuhur etmesi (Buhârî, Fiten, 4; Müslim, Fiten, 18).
j) Yahudilerle Müslümanların savaşmaları, Müslümanların Yahudileri öldürmesi (Tecrid-i Sarih Tercümesi, VIII, 341; Müslim, Fiten, 79-82).
k) Zinanın açıkça işlenmesi, içki tüketiminin artması, kadınların çoğalıp erkeklerin azalması (el-Ali en-Nâsif Tac, 5/335).
l) Kahtân'dan bir kişinin çıkarak, insanları asâsı ile sevketmesi Buhârî, Fiten, 23)
bunlar küçük alametler olmasına karşın direk manalarıyla ele almak yerine bazılarının derin oldugunu düşünerek bilgili insanlardan daha detaylı öğrenmek daha mantıklıdır. Asıl olan insanın kendi kıyametidir74 Yorumla- +1 yıl
Lokman (31/18) Küçümseyerek insanlardan yüz çevirme ve yeryüzünde böbürlenerek yürüme. Zira Allah, kendini beğenmiş övünüp duran kimseleri asla sevmez.
Lokman (31/19) Yürüyüşünde tabi? ol, sesini alçalt. Unutma ki, seslerin en çirkini merkeplerin sesidir.
İsra (17/37) Yeryüzünde böbürlenerek dolaşma. Çünkü sen (ağırlık ve azametinle) ne yeri yarabilir ne de dağlarla ululuk yarışına girebilirsin.
- +1 yıl
ALLAH (C.C.) Resulü (s.a.v) şöyle buyurmuştur,
Ash?bım, haberiniz olsun, size ehl-i Cenneti bildireyim: Her zayıf olan ve halk tarafından zayıf görülen (mütev?zı') her mü'min Cennet'liktir. (Halbuki) o mü'min All?h (ın kerem ve in?yetine) yem?n etse, muhakkak ki Allah onu (ihs?n ve in?yeti ile) yem?ninde gerçek çıkarırdı. Ey Ash?bım, iyi dinleyiniz, size Cehennem halkını da bildireyim. Onlar da katı yürekli, kibirli ve h?lek?r, ululuk taslıyan kimselerdir.
En İyi Cevaplar
Kişilik & Karakter konusunda 2b cevap paylaştı. kıyamet alametleri diye bir kitap okudum yecüc ve mecüc'ü çin ve japonya olarak tarif ediyor. Tüm dünya ondan haberdar olacak ki çinin mallarıyla tüm dünya haberdar japonyada öyle
amerika tamamen bitecek herkes müslüman olmaya başlayacak ki bu yöndede bayağı bir dönüş var. Hz. İsa gelecek bu tam nasıl olacak anlamadım ama deccali öldürecek diye okudum
çok bereketli bir dönem olacak herkes zengin olacak fitre zekta verecek kimse kalmayacak derece yani herkesin malı varlığı olacak sanırım böyle bir dönem olmadı ve şu andada yok
Türkiye için çok zwengin bir ülke olarak görünüyor böyle bir durumda henüz yok83 Yorumla
Kıyametin ne zaman kopacağını 2 varlık bilir.
İlki Allah, ikincisi Cebrail diye hatırlarım... Kur'an bunların dışındakilerin kıyamet ile ilgili zaman tahminlerini "gaybı taşlamak" olarak niteler.
Yine Kur'an'a göre bırak kıyametin kopmasını, insan öleceği yeri ve zamanı bile bilemez. :-)
Ha şimdi ben desem ben görememde torunlarım görür... Hani kanıt nerede? Kanıt yok. Ha "alametler" yok mu? Var. Ama alametlerden sen tam tarihi bilemezsin. Yılını bile bilemezsin...
Diyelim ki bir düzenek olsun SAW filmindeki gibi.
Tahterevalli, aşağıdaki tarafın üzerinde bir kaya, yukarıdaki tarafın üzerinde cam bir kova. Kova yavaş yavaş doluyor... Taşlar yerinden oynayınca da bomba patlayacak öleceksin...
Şimdi su akıp kovayı dolduruyor. Onu görüyorsunda... Kova yarıyı geçmiş. Biliyorsun ki kova dolup su taşmadan taşlar yerinden oynayacak. Ama tam hangi seviyede olacak, onu bilemiyorsun. taşmasına 1 karış kala mı, 1 parmak kala mı bilgin yok. Göz kararı sanki artık olması gerekiyordu gibi düşünüyorsun, ama bişey olmuyor daha. Su, dolmaya devam ediyor.
Şimdi işi gücü bırakıp su nasıl doluyor onu mu izlemeli? Yoksa bomba patlamadan kendimizi kurtarmanın yolunu mu aramalı? Sanırım siz izleme taraftarısınız.. Boşver, izleme. Ahrette videodan tekrarını izlersin nasılsa...36 Yorumla- +1 yıl
Kardeşim kıyametin kılacağını sadece Allah Azze ve celle bilir Cebrail a. s degil
Kişilik & Karakter konusunda 394 cevap paylaştı. öncelikle bu dalga geçen saçma ve gereksiz arkadaşları kınıyorum.İnançlı olmayabilirsiniz ama saygılı olmak -zorunda-sınız. burada kimse sizin inancınızla ileri geri konuşmuyor.
gelmiş olabilir bilmiyorum ama rivayetlere göre Hz. Muhammed'in bir sözü var. 'Benim ümmetim 1500 yıldan fazla yaşamaz' diyordu. 610 dan bu yana 1400 yıl oldu yani en fazla 100 yıl daha diyorum. Tabi Allah'tan başkası bilmez ama hadiste çok güçlü bir kaynaktır. günümüzdeki saydığın gibi fitneler Kuranda geçen -Ahir zaman fitneleri- olduğu açık. yani sona yakınız.
unutmamak gerekir ki 'Herkesin ölümü kendi kıyametidir.'74 Yorumla
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
12Cevap
Şimdi sana canını sıkmaman için ALLAH ın sözünü hatırlatmak istiyorum
(Hümeze 104/1) Arkadan çekiştirmeyi, yüze karşı eğlenmeyi âdet edinen herkesin vay haline!
Hucurat (49/11) Ey müminler! Bir topluluk diğer bir topluluğu alaya almasın. Belki de onlar, kendilerinden daha iyidirler. Kadınlar da kadınları alaya almasınlar. Belki onlar kendilerinden daha iyidirler. Kendi kendinizi ayıplamayın, birbirinizi kötü lakaplarla çağırmayın. İmandan sonra fâsıklık ne kötü bir isimdir! Kim de tevbe etmezse işte onlar zalimlerdir.67 Yorumla- +1 yıl
üzülme canım malesef keşke birbrimize saygılı olsak biz kimsenin inancına söz etmiyoruz inancımıza saygı gösterilmemesine tepki gösteriyoruz yoksa bizim dinimizin sözlerinden değil mi bu SİZİN DİNİNİZ SİZE BENİM DİNİM BANA
Dinde zorlama yoktur, İnsan hürdür elbette. İster dünyada pişer ister ahirette (Nfk) - +1 yıl
aman gülüm üzme canını ALLAH ne diyor ayetinde
Arkadan çekiştirmeyi, yüze karşı eğlenmeyi ?det edinen herkesin vay haline!(Hümeze 104/1)
şimdi senmi üzülmelisin onlarmı ? boşver sen taşlara dikenlere maruz kalmış Gül Peygamberin (s.a.v) Ümmetisin senin mutlu olman gerek mutlu ol canım benim
sorun gayet güzel bence,dalga gecenleri kınıyorum.herkes bırbırıne saygılı olmak zorundadır bu bır zorunluluktur.bir çok kucuk alametler yasanmakta örneğin su saclarını falan diken gibi yapan emo denen ınsanlar,sık sık olan depremler ozellılkle mayıs,hazıran ve temmuz aylarında depremler yasandı bu sene,zina sokaklarda dahi yasanıyor.yırtıcı hayvanlar insanlarla konusacaktır. Müslümanlarla Yahudiler savaşmadıkça Kıyâmet kopmaz. Yahudilerin gizlendiği taş ve ağaç, "Yahudi arkamda gel öldür" diyecektir. akrabalık munasebetlerı kopar.. bircok kucuk alamet yasansada bizler kıyametı goremeyız.. deccal gelecek yecuc mecuc cıkacak hz isa deccalı öldurecek kabe yıkılacak...bunları gormemız ımkansız dıyebılırım..
63 Yorumla
+1 yılKiyamet alametleri:
İnsanların bina yapmakta birbiriyle yarışmaları (Buhârî, Fiten, 25; bk. Tecrid-i Sarih Terc; 1/58). İnsanların ölümü temenni etmeleri (Buharî, Fifen, 25; Müslim, Fiten, 53-54)
İslâmî ilimlerin ortadan kalkması, cehaletin artması (Buhârî, Fiten, 4).
Depremlerin çoğalması (Buhârî, Fiten, 25).
Zamanın yaklaşması, gece ile gündüzün eşit olması (Buhârî, Fiten, 25).
Cinâyetlerin çoğalması, fitnelerin zuhur etmesi (Buhârî, Fiten, 4; Müslim, Fiten, 18).
Yahudilerle Müslümanların savaşmaları, Müslümanların Yahudileri öldürmesi (Tecrid-i Sarih Tercümesi, VIII, 341; Müslim, Fiten, 79-82).
Zinanın açıkça işlenmesi, içki tüketiminin artması, kadınların çoğalıp erkeklerin azalması (el-Ali en-Nâsif Tac, 5/335).
Kahtân'dan bir kişinin çıkarak, insanları asâsı ile sevketmesi Buhârî, Fiten, 23).
bence artik az kaldi...63 Yorumla- +1 yıl
rica edrim:)
- https://www.youtube.com/watch?v=yGwtoGFiAGkhttps://www.youtube.com/watch?v=8hjwarjpTD8
Hz. Mehdi ile ilgili meraklarına bi nebze bilgi olabilecek videolar bunlar yıne ıstersen ordan izlemeye devam edebilirsin55 Yorumla Güncellemeni okuduktan sonra sorunla dalga geçen gereksizlerin kim olduğuna bile bakmadan yorumları okumadan cevap vericem.
İyi bi soru olmuş Tebrikler.
Dünya işleriyle uğraşmaktan bunları düşünmeyi unuttuk.
Dilerim kıyamet yaklaşmıştır, böyle bi dünyada yaşamak hiç hoş değil ve en adili topluca ölmek.
İNŞALLAH KIYAMET YAKLAŞMIŞTIR!67 YorumlaKiyamet alameti diye birsey yoktur. Kimse ne zaman kopacagini ne olduktan sonra kopacagini bilemez.
Ayette "Sana kiyametin ne zaman kopacagini sorarlar. Deki onu yanlizca Allah bilir" der yani hic kimse ne zaman kopacagina dair bir bilgiye sahip degildir peygamberlerde dahil.
Ayet acik ve net daha soze gerek yok bence.
( Ayet ezberimde olani yazdim tam dogru yazmamis olabilirim eksik veya fazlada yazmis olabilirim. Ozur dilerim. Ama bu ayet kesinlikle var google e yazinca bulabilirsiniz )01 YorumlaAtladığın bir şey var. Kıyamet müslümanların üzerine kopmayacak. Başka bir değişle kıyamet kopmadan önce son müslüman da ölmüş olacak. Sırf buna bakarak daha zamanımız var diyebilirm. Ama her an bir atom bombası patlayacak olabilir. Off tam kaos.
324 Yorumla- +1 yıl
münafık insanlar ,dinden bahsedip ALLAH ALLAH diyip te göz boyayıp içten fesatlık yapıp ,ortalık karıştıran ,kul hakkı yiyen günümüzde yüzlerce örneğini bulabilecen tipler. başımızdakilerde din iman diye kandırdılar toplumu hangi din iman şehitlerimize yapılana göz yumar , tahammül eder? al sana en basit örnek işte
- +1 yıl
benim kastettiğim bu değil tamamen kul-Allah ilşkisi olarak sordum ben, kimin nasıl göründüğü veya kimin gerçek müslüman olup olmadığı değil merak ettiğim.
'tek müslüman kalmayacak' ifadesindeki 'müslüman' lar kelimei şahadet getiren herkes mi yoksa islamiyeti yaşayan herkes mi anlamında sordum :S - +1 yıl
arkadaşımız bir şey sordu. sadece bunu yapılsa müslüman olunur mu dedi. ben de evet dedim. bunu soran insan bizi kandırmak için yapmışsa o kendi bileceği şey. gönülden istemediğini sen biliyorsan o da senin yazılardan kalp okuma yeteneğini gösterir. Varsa böyle bir özelliğin söyle de bilelim.
- +1 yıl
? ben anlamadım neye sinirlendiğini ama gayet güzel tartışma olmuştu dinle dalga geçen bu kadar insan varken bizim yorumlarımıza takılman ilginç geldi aksine ben ne zamandır düşündüğüm birşeye cevap bulduğum için memnundum böyle bir soru gelmesnden.bence sen biraz alıngan günündesin.sana da iyigeceler
+1 yılherkesin içinde kopan bi kıyamet var.gerçek kıyamet kopsa ne olacak , kopmasa ne olacak?içimizdeki kopan onca fırtınadan snra...biz kıyameti her gün yasiyoruz zaten...
31 Yorumla- Kişilik & Karakter konusunda 398 cevap paylaştı.
+1 yılHayır.Çok büyük alametleri varmış ve bu alametler arasında da epey bir zaman farkı varmış.Bize denk gelmesi uzak bir ihtimal
15 Yorumla- +1 yıl
deccal,yecüc mecüc ve mehdi bu dönemlerin arasında sanırım 2yüzyıl sürecek bereketli,çok huzurlu bir dönem ve yıkımla geçecek başka bir dönem var
- +1 yıl
yok yani bunlar çok etkili dönemler sadece geçmişteki savaşları baz alma.tüm dünyanın etkileneceği tek bir kötü olay ve buna sebebiyet veren tek bir kişi dünya yı peşinden sürükleyecek gibi.
kiyamet kopsa ne kopmasa ne? sonucta sen oldugunde o senin "kiyametin" olmuyor mu?
40 YorumlaBen kıyametin yaklaştığını düşünüyorum mehdi a s gelmişmidir onu bilmiyorum
52 Yorumla
+1 yılKıyametin kopacağını hepimiz biliyoruz ama ne zaman bunu kimse bilemez.. Benim düşüncem bugünleri görmektense keşke kıyamet kopsaydı..
10 YorumlaMüslümanın kıyameti kendi ölümüdür.Bunlara kafanı yorma.
30 Yorumlahayır şu anda gelmiş değil. çünkü hz. mehdi as. geldiğinde siyasetle uğraşacak ,arap ülkeleri ile kendi aralarında kavga yani savaş çıkacaktır.benim bildiklerim buuu...
00 Yorumla- Kişilik & Karakter konusunda 412 cevap paylaştı.
+1 yıl14 Yorumla- +1 yıl
komik lan. izle bi.
- +1 yıl
valla ALLAH diyen insanlarla alay edemeyecek kadar var ama sen aynaya bakmadan yorum yapmışın be gülüm sende beni sorgulayacak kadar beyin varmı ben senin pislik dinsizliğine laf yapıyormuyum sen benim inancımla güya alay ediyorsun ama güya çünkü gücün yetmez anca böyle kendini rezil edersin kuşla yarıştırırlar beynini ah ah şerefli kuş şerefli kuş
hahahha baglanti kurdugun seye bak.
1. dünya savasinda da varmiydi acaba kiyamete mi yaklastik diyen? yada ikinci dünya savasinda?
(:310 YorumlaKişilik & Karakter konusunda 457 cevap paylaştı. İnsanlığın sonunu insan getirir gene bence..
22 YorumlaKişilik & Karakter konusunda 3,5b cevap paylaştı. 29 kupona hemen teslim
11 YorumlaTek beklentim bu yönde. Kıyamet kurtuluştur :))
52 Yorumla
+1 yıl''Erke Dönergeci Dönüyor''
00 Yorumlagidiyorum bütün asklar yüregimde
13 Yorumlamarduk var diyorlardı noldu
12 Yorumla
+1 yılBen bizzat papazım..
532 Yorumla- +1 yıl
engelleyebilirsin.. kapris çekemem..
- +1 yıl
@Soran; üstlerden de kısaltıyor muyuz ? bak bu senin modasını yapacağım sana hayran kalacaksın şekerim..
@eğitimsiz; Ne zaman istersen gel.. de benimkileri kim çıkartacak :)) - +1 yıl
edit; senenin*
- +1 yıl
neden bu kadar kin dolusun ? espiri anlayışın neden bu kadar basit, köhne ?
- +1 yıl
Yorumları çirkinleştirme bu kadar.. Espiri kaldıramıyorsan böyle aptal saptal sorular sorma.. Kimseyi kontrol edemezsin burada.. Herkes istediği cevabı yazar ki sorun çok müsait espirili cevaplar yazılmasına.. Şişirme beni gece gece hadi lütfen..
- +1 yıl
Yok ben yaşlandım uğraşamam seninle... Parkta dolaşacağım ben biraz.. Çocukları severim hem.. Havam değişir, güzel olur..
- +1 yıl
Gergin olma bu kadar.. Gerek yok..
- +1 yıl
aa ne demek.. alırım tabii ki :))
- +1 yıl
açılın cobainkd geldi... :D
- +1 yıl
Anlamadıkları için bu kadar kavga çıktı zaten :) Bundan sonra film önerisi isteyene bizim filmleri önereceğim kanka.. Kavga çıkmasın ilerde.. Sende yap bunu.. Ben ölürsem vasiyetimdir sana.. :D
- +1 yıl
have you seen time meşine ? 2' ye bas 2' ye.. hacı abi listen to me..
- +1 yıl
stupid..! stupid.. ! türkçe konuştun da ingilizce kaldı hahahhahaa :D
Kıyamet gelsede kopsak xD
213 Yorumla- +1 yıl
@soraN : Eksi vermişsin inan ki beni çok üzdün. Gittim bir soğuk su içtim ama şoku atamadım üstümden ağladım. Küçük düşmüş hissettim kendimi. Tuvalate gittim , birazda orda düşündüm. Neyimi ? İntihar etmeyi. Ama yapamadım. Çık ve savaş dedim kendime. Şu kızın profilini gez üşenme eksi verip dur dedi iç sesim.
+1 yılMehdi a.s ne ya
25 Yorumla- +1 yıl
yahu ne gerek var beklemeye al ben geldim işte karşınızda jesus
- +1 yıl
tamam kızma
- +1 yıl
JESUSUNU YİYİM
farkeder mi;?
00 Yorumla
+1 yılKopsada rahatlasak.
10 Yorumla
Detaylı bilgi