Elimizde sadece bir kitaptan hariç ne var? Hikayeler anlatılır, dinden bahsedilir?
Aslı olduğunu nerden biliyoruz?
Aslı olduğunu nerden biliyoruz?
ADAMINA SORULARI
Mevlana Celaleddin-İ Rumi Hz.’ne (ks) felsefecilerden bir grup geldi. Soru sormak istediler. Mevlana Celaleddin-i Rumi (ks) bunları Şems-i Tebrizi Hz.’ne (ks) havale etti. Bunun üzerine onun yanına gittiler. Şems-i Tebrizi mescidde talebelere bir kerpiçle nasıl teyemmüm yapılacağını gösteriyordu. Gelen felsefeciler 3 soru sormak istediklerini belirtirler. Şems-i Tebrizi Hz.;
-Sorun, buyurdu. içlerinden birini başkan seçtiler. Hepsinin adına o soracaktı, sormaya başladı:
-Allah var dersiniz ama görünmez göster de inanalım. Şems-i Tebrizi:
-Öbürünü sor, buyurdu. Felsefeci;
-Şeytanın ateşten yaratıldığını söylersiniz sonrada ateşle ona azab edilecek dersiniz, hiç ateş ateşe azab edermi? dedi. Şems Hz.:
-Öbürünüde sor, buyurdu. Felsefeci;
-Ahirette herkes hakkını alacak , yaptıklarının cezasını çekecek diyorsunuz. Bırakın insalar canları ne istiyorsa yapsınlar karışmayın! dedi. Bunun üzerine Şems-i Tebrizi Hz.elindeki kuru kerpici adamın başına vurdu.
Soru soran adam, derhal o beldenin kadısına giderek davacı oldu.
“Ben soru sormaya geldim, o başıma vurdu” dedi.
Şems-i Tebrizi Hz.kadıya;
“Ben sadece cevap verdim” buyurdu.
Kadı bu işi açıklamasını istedi. Şems-i Tebrizi Hz. şöyle anlattı:
-Bana Allah c.c gösterde inanayım dedi. Şimdi o başının ağrısını bana göstersinde inanayım.
-Ağrıyor ama gösteremem, dedi felsefeci.
-işte şanı yüce Allah c.c. vardır ama görünmez, buyurdu Şems-i Tebrizi.
-Yine bana şeytana ateşle nasıl azab edileceğini sordu. Ben buna toprakla vurdum, toprak başını acıttı. Halbuki kendi bedeni de topraktan yaratıldı, buyurdu.
-Yine bana ’bırakın herkesin canı ne istiyorsa onu yapsın’ dedi. Bundan dolayı bir şikayet hakkı olamaz, benim canım onun başına kerpici vurmak istiyordu, vurdum. Niçin hakkını arıyor? Aramasa ya! Bu dünyasa küçük bir mesele için hak aranırsa, baki olan ahiret hayatında niçin aranmasın? buyurdu.
Felsefeci, bu güzel cevap karşısında mahcup duruma düşüp, söz söyleyemez hale düşer.
İçimden geldi paylaşım dedim...
güzel hikaye +1
Çok anlamlı.Teşekkürler,)
Kur'an okusaydın o kitabın değil 6. yy da 19. yy ın başlarında bile yazılamayacağını anlardın... Daha açıktan kanıt mı istiyorsun? Kur'an aklınızı kullanın diyor. Aklını kullanırsan anlarsın, aklını kullanmazsan anlayamazsın. Bu kadar açık işte.
Ayrıca Kur'an da insan psikolojisine ait pek çok çarpıcı gerçek de bulunuyor... Direk insanların kullanım klavuzu. Tabi bunlar açık açık yazan fiziki deliller gibi (örneğin dünyanın deve kuşu yumurtası gibi yuvarlak olması, dağların bulutlar gibi hareket etmesi,...vs) değil. Daha soyut şeyler. Ama aklını kullanınca "vay anasını arkadaş demek ondan böyle oluyormuş" diyorsun günlük olaylarda yaşadıkların aklına gelince...
Ha tabi Kur'an'ın ilk emri OKU. Yani Kur'an okumadan oradan buradan duyuğun şeyleri din sanma. Pek alakası yok dinin özü / esası ile. O sağdan soldan duydukların genellikle "araçtır". Din ise gidilecek noktadır. Araç ile o noktaya daha çabuk ulaşılacağı kesin... Müslümanım diyen hemen herkes o araca biniyor ama kimi aracını kendisi, kiminin aracını da şeytan sürüyor. Kendisi sürenlerin yolu illaki Allah'a çıkıyor...
"Araç beni nasılsa Allah'a götürür" diye düşünenlerin (orucumu tuttum, namazımı kıldım, zekatımı verdim... üstüne hoca efendinin dediği gibi eşimin kızımın başını da örttürdüm, bilmem ne partisine oy da verdim, müslüman cumhurbaşkanıda seçtim, imamın/şeyhin/hocanın sözünün dışına da çıkmadım, daha ne yapayım diye düşünen kesim...) in yolu bana sanki cehenneme çıkacakmış gibi geliyor Kur'an daki öğretilere göre ama tabi işin orasını Allah biliyor.
Beni dersen ben 20 li yaşların başında aldım okudum. Okudum ki kaç kere oha dediğimi hatırlamıyorum. "Ya bu kitap Kur'an değil, ya bu insanlar müslüman değil" dediğimi hatırlıyorum 3-5 yerde. Çünkü Kur'an da açık açık yapmayın diye uyarılan şeyleri bu halk "din adına" yapıyordu.
Bence güzel bir meal alın, (Yaşar Nurinin meali bana en güzel gelir) okuyun. İnandınız ise inandınız, İnanmazsanız, oda sizin seçiminiz. Kimse size inandıramaz ki.
Kesinlikle katılıyorum belki de din dediğiniz kişiler yüzünden yanlış anlaşılıyordur.
O dediğim kişiler toplumun çoğunluğunu oluşturuyor malesef. Tam burada Kur'an iyi, cennete gidecek kulları için diyor ki, "Onların çoğu ilk zamanlardan, pek azı ise son zamanlardan"... Yani günümüzde çoğunluğun "gerçek müslüman/mümin" olmayacağı bizzat Kur'anda yazıyor. Nasıl olur yahu, bu ne biçim şey diyor insan. Yani nasıl olabilir. İnsanın beyni almıyor hakikaten. Ama işte Allah gaybıda önceden biliyor.
"Meallerden/tefsirlerden din öğrenilmez, arapçasından öğrenilir. Arapçasını siz anlamadan okuyun sevap kazanın, din nedir diye bize sorun, biz size öğretiriz, hem Kur'an tek din kaynağı değil, hadisler var, fıkıh var, siz onları bilemezsiniz bize sorun biz size doğrusunu öğretelim... "
Diye diye insanları bu hale soktular işte. Halbu ki mümin olmak için Sadece Kur'an yeter... Geri kalanı üstünün cilası. Olsa da olur, olmasada. Lakin millet temelden önce cila peşinde koşuyor, malesef...
Ben önce Kuranı Kerim'in okunması taraftarıyım arapçadan da önce türkçeyle okunmalı.Daha sonra diğerleri...
Allah, tanri, yaratici gibi bir sey yok. Ama insan varolusunun kendisinden birkac bin yildir korkmakta, ve aciklayamadigi seyleri allaha yuklemeye egilim gostermekte.
Bu tip yaratilisci soylemler cesitlilik gosterse de hepsinin temelinde aslinda tekil bir arguman yatar: Insan vucudu bakin ne kadar mukemmel, bakin mevsimler ne kadar mukemmel bir sekilde birbirini takipe diyor, bakin kainatin tamami ne mukemmel, demekki bu kadar mukemmel bir sey kendi kendine var olamaz, bir yaratani, bir tasarimcisi olmasi lazim. Tabi bu saydigimiz seylerin hicbiri mukemmel degil, insan vucudu kanser hucresi uretiyor, mevsimler sasiriyor karsiz yagmursuz bir kis geciyor doganin dengesi tokezliyor, hatta koca koca gezegenler birbirleriyle carpisiyor. Mukemmel olmasalar da yine de sasirtici derecede karmasik sistemler diyelim biz.
Tabi bu arguman isin temelinde kendi kendini topugundan vuran bir arguman. Hadi eger kainat bu kadar mukemmel ise, kendi kendine var olamaz, bir yaraticisi, bir tasarlayani olmasi lazim diyelim. burada durmamizi gerektirecek hicbir sey yok, devam edelim. O zaman bunu yaratmaya kadir bir allah kainattan daha da mukemmel bir varlik demektir, o zaman o da kendi kendine var olamaz, onun da bir yaratani, bir tasarlayani olmazi lazimdir, falan filan... Bu arguman boylece sonsuzluga uzatilabilir.
Tanrinin varligina dair hicbir kanit yok. Cogu dindar insan kendilerini dinlerin ahlaki boyutlarini dusunerek avutuyorlar. Calmayacaksin, cirpmayacaksin, oldurmeyeceksin gibi. Tabiki de son birkac bin yildir kurgulayip inandigimiz dinler insan uygarligina bir seviyeye kadar hizmet etti. Ama uygarligin bir sonraki asamasinda dinlerin yeri yok. Zira bir odul beklentisi veya ceza korkusu ile iyilik yapmak veya kotulukten sakinmak da gercek ahlaki temsil etmiyor. Ben bir ateist olarak hicbir sey calmiyorum, kimseyi oldurmuyorum, sokakta cocuklari dovmuyorum, hicbir suphem yokki devasa bir dindar nufustan daha fazla iyilik yapiyorum.
Eğer din diye bi' şey yoksa Allah'ın varlığı da sorgulanmaz mı? Ya da din olmasaydı Allah kendini bizlere nasıl tanıtacaktı, nasıl gösterecekti doğru yanlışı?Mesala : Okulda öğretmen bizlere ders anlatıyor ama sadece anlatmak yetmiyor; çünkü anlatılanlar bi' süre sonra unutuluyor.Bunun için kitap dağıtıyorlar.Öğrencinin aklına bi' şey takıldığında kitaba baksın diye.Her defasında öğretmene mi soracak hayır tabiki de...İşte bunu dine uyarlarsak elimizde sadece bi' kitap var diyorsun ama o kitap çok şeyi anlatıyor ve insan gerçekten biraz araştırıp çevresine bakarsa bunu daha iyi anlayabilir diye düşünüyorum;)
Teşekkürler;)
En iyi cevap için de teşekkür ederim müzixyen;)
Cevap
12Cevap
Ben allaha inanıyorum ama din konusunda kuşkularım var. çok uzun zaman araştırdım ama bir labirentten farksız. Ayrıca diyelim ki allah evrende yani görebildiğimiz kadarı bile akıl almaz olan evrende mikroskobik bir taşın üzerinde yaşayan canlılara bir kitap gönderdi. İyi de neden 4 tane neden tek değil? Allah bu çoğunluğun bizi birbirimize düşüreceğini hesaba katamadı mı? İyiliği öğrenmemiz içinmiş. eminim dinler olmasa bile iyiliği bir şekilde bulurduk. Kaldı ki 4 kitap ve binlerce peygamber gelmesine rağmen hala bulmuş değiliz demekki kitaplar bir işe yaramadı. Peki din kavramını atsak çöpe dünya nasıl olurdu sizce? En fazla tuttuğumuz takım konusunda kutuplaşma yaşardık onunda dinler kadar zarar vereceğini düşünmüyorum. Ki bence illa bir din göndermiş olması gerekmez. Yaratabildigi için yarattı bu kadar basitte olabilir. Aksi takdirde dinleri göndererek bize bu kötülüğü yapmış olmasını istemem. En azından bir tane yollasaydı bizde yine iyiliği ögrenseydik. Bizi neden birbirimize düşürdü ki? Big bang ya da her neyse o tuşa basan start veren biri var bu kuşkusuz. Ben buna inanıyorum iyi bir insan olmaya çalışıyorum. Dindarlarda iyiliği bulmak adına birbirlerini yesin dursun. Sırf bir din seçmedim diye cehenneme gireceksem de Eyw. Yanlışların cenneti yerine kendi doğru cehennemimde yanmayı tercih ederim. Tüm dinlere saygım sonsuz yeter ki bana bulaşmasın dinsiz falan diye. Saygıya karşı saygı iyi olmayı başaramıyorlar en azından bunu başarsınlar. Saygılar :)
Eğer ortada biz aciz insanlar tüm doğa evren kainat varsa daha da genellersek eğer "var"lık var ise bunun bir meydana getireni bir yaratıcısı olmalı.Mağazaya gidip bir saat gördünüz diyelim.O saatin biri tarafından yapılmadığına kendi kendine saat oluştuğuna kendini inandırabilir misin ?
İşte tüm herşeyi meydana getiren yöneten yönlendiren olduran ve bitiren bir gücün varlığına inanmaktır din.hem milyarlarca insan bugüne kadar bu dünyada yaşamış ve hali hazıra yaşamaktadır.Bu kadar inananı olan dinlerin olmadığına inanmak ne derece akıl karıdır bilemem.
Allah'ın varlığından süphen yok ise inançtan insanın inanmaya olan ihtiyacından da süphenin olmaması gerekir.Zira Allah var ise "ona inanmak" ta var olmak zorundadır çünkü yaratıcının yaratıcı olduğuna yarattıkları inanır teoride bu böyledir.Bir yaratıcının var olduğuna inanmak değil midir zaten din.
İnsanı yaratan insana inanma ihtiyacı koyduğundan ötürü din inanılan olma rolünü üstlenir.Din var olma gerekçesi insandaki inanma ihtiyacından kaynaklanır bence
Canim arkadasim ben sana söyle izah edim durumu.
Din diyoruz, ülkemizde türban konusu sorun. Müslümaniz diyoruz, siddet, icki kumar kari kiz bizde... e yeni yeni cagdas insanlar olmayada basladik oramizi buramizi acmayla... e yine din diyoruz biri böyle olur yapilir biri söyle olur yapilir... demek istedigim su... Din olarak insanlar ne kadar deger veriyorki? Gercekten bir agirligi varmi dinin... düsüncelerimi ifade etmekte zorlaniyorum vaktin gec olmasina verin affiniza siginiyorum :)
bilmeyenlere söyliyim dünya üzerinde uzaydan bakıldıgında arapça allah yazıldıgı görülmektedir islamı uydurma sanaların hz muhamedin o zamanki teknolojiyle dünyada allah yazıyo ben bunu dine çevireyim demesi mümkün diildir ayrıca kuranda bir çok konuda bilim adamalarının daha yeni yeni buldugu çok sayıda şey varki 1500 sene önce yazılmış yazılarıdaki bilimsel gerçekler bilim adamalrı için çagın buluşu olarak nitelendiriliyor fazla ayrıntıya girmeden örümcek agını dişi örrümcegin yaptı 1500 yıl önceki teknolojiyle anlaşılması imkansızken kuranda yazıyordu yazmaya çok şey buluruz ama kendinizde kuranı kerimde araştıma yapıp gerçek oldunu görün
Diyelim ki din de var kuran da gerçek...
Neden bir magrada tüccar olan muhammede gönderiliyor... kuranin Türkçesini okuyun... savaslarda ele geçirilen ganimetler ve kadınlar muhammede helaldir diyor... baska bir ayette sizden biri öldürülürse sizde onlardan birini öldürmelisiniz diyor... kutsal bir kitap olsaydı böyle sacma sapan şeyler yazmaz kusursuz olurdu... Ayrıca minik kız bebeklerin diri diri gömüldüğü bir devirde bana magarada kitap indi diye milleti kandırmak zor olmasa gerek.
Bence yok. Peygamber olarak nitelendirdiğimiz insanlar kendi iktidar hırsları için din/inanç kavramını kullanmışlar. Başarılı da olmuşlar. Yalnız olaya objektif bir biçimde bakarsak kutsal kitaplarda vs. birçok karşıtlık buluruz. Allah'ın gönderdiği dinin kusursuz olması gerekir. Kısacası... Din bir afyondur.
bana göre din'ler eski zamanların anayasalarıymış gibi geliyor bana.
(bkz: din afyondur,karl marx)
dinler olmasaydı eskiden şaşıran insanlar nasıl dizginlenecekti! bugün dahi anayasalarda suç işlediğimiz için cezanlandırıldığımız kanunlar var.
etrafına bakarsan en yakın örnek kendine bakarsan vücudunun mükemmel işleyişini o mekanızmayı incelersen bunun kendi kendine olamayacağını bi r yaratıcıcnın olduğunu anlarsın
din diye bir şeyi var etmişiz. hikayeler anlatmışız, gerçeği bulmaya çalışmışız. insanoğlu evreni ve kendisini anlamaya çalışırken tanrı kavramına ulaşmış. doğru yolda mı nerden bilebilirim.
etmişler*
Kafalar karışık, hiçbirşeye kesin diyemeyiz ama herşeyin olması da mümkündür. :/
din yaraticiyla yaratilan arasindadir herhangi bir kitapta degil.
Kitap diye değerlendirdiğin Kuran-ı kerimi açıp okursan anlarsın var mı yok mu .
Hangisi gerçek olursa olsun her din yok olmaya mahkumdur dünya da din tarihi de bunu gösteriyor.
din diye bir şey yok tabii ki. çünkü dünya üzerinde belki 40 bilinen din var. hangisi doğru. her din kendi çapında " bize inanmayan kafirdir, cehennemde yanar" gibi söylemlerde bulunuyor.
Hangisi doğru?
peki siz hangi dini tutuyorsunuz :)
Her ne kadar kendimi lnandırmaya çalışsam da, yoklar sanırım.
müsizyensin galiba.. müzik aletleriyle çıkardığın sesleri bize gösterebilirmisn ? sesi duymak istemiyorum sadece çıkardığın ses?
Dinler olmasaydı dünyanın hali daha kötüydü.Din diye bir şey var, evet.Sadece zeka,sorgulama ve inanç meselesi.
Ben Allah'a inanan biri olarak bunun cevabını cihad olarak veririm ama sen inanmıyorsan bunun cevabı seni tatmin etmez.Bu diğer büyük dinler içinde geçerli aynı şey onlara da emredilmiş.Savaş olmadan barış sağlanmaz fakat dünyada bir sürü savaş yapılmış hala barış yok bazı bölgelerde.Peki dinler olmasaydı daha kötü olmaz mıydı?
O zaman Filistin liler katledilmeyi hakediyor sana göre İsrail de cihat yapıyor sonuçta,İsrail oğulları dünyanın efendileridir değilmi?
Sen cihad etmeye devam et dostum.Bir yabancı ülkeye gittiğinde burada söylediklerini orada da söyleyebilirmisin bilmiyorum.Müslümansan teröristsin bunu unutma sana bu gözle bakacaklar.Gerçi sen bunun adını koymuşsun ''cihat''
İnsanlar öldürülür adı ne ''cihad''
Savaş olmadan barış sağlanmazmış.Din din diye dünyanın anasını ağlattınız.Artık dünyanın sabrı kalmadı
Hakaret olarak algılardım şu durumda dediklerini fakat öyle olmadığını varsayıyorum şuan sakinim.Biraz daha sakin olarak cevap vermeni istiyorum yoksa ben bir daha bu şekilde yorum yapmam.Filistinliler katledilmeyi hak ediyor dersen yanlış olur.İsrailliler kendilerine göre dünyanın efendileri ve her görüşün bir doğrusu var.Din diye dünyanın anası ağlamasaydı emin ol farklı şeyler yüzünden savaşlar çıkardı.Bunun adını cihad olarak ben koymadım.Dinler olmasaydı barış olmazdı.Buda bir gerçek.
bu kadar kötülüğün karşılıksız kalacagına inanıyor musun sen ?
Kalmayacagini nerden biliyoruz? Zeitgeist the movie diye bir film var izledinmi bilmiyorum ama 1. Kisimda Peter Joseph (Bilim adami) Din hakkinda konusuyor ve anlatigi cok mantikli geliyor aslinda... O zaman devlet yoktu, yasa yoktu... dini cikardilar neden insanlar üzerinde gücleri olmasi icin... hiristiyan aleminin inandigi kitabin icinde gecenleri roma zamaniyla kiyasladi ve benzeri seyler cikti... vesaire vesaire...
Herhangi bir Tanrı olabilir.Fakat bu dinlerde bahsedilen Tanrı değilidr.Veya bu kitaplar Tanrı sözü değildir.
Yada tanrı ilk maddeyi ve ilk canlıları yaratmış sonrasını ise doğanın vijdanına bırakmış olabilir.
Dinlerde çok büyük çelişkiler var arkadaşım dinden soğumamı sağlayan şeyde bu çelişkilerdir.Tanrı böyle bariz hatalar yapamaz diye düşünüyorum.
filmi izlemedim bu bir. ikincisi novacım tanrı hatasızdır KURAN_I KERİM i okursan anlayacak bir çok şeyin edenini . Sözden müslümanlardn duydularına kualka asma aklını karıştırmalarına izin verme derim. insanın içinde bir boşluk vardır ve o boşluğu yaratıcıya olan inanç doldurur dara düştüğümüzde varlığına ihtiyaç duyarız . ben onun beni koruduğunu hissediyrum varlığını içiimde hissedebiliyorum. Hassas konular bunlar işi olasılıklara vurucaksak eğer var olma olasılığını düşünelim ya varsa ?
Ben Kuran ı 5 sefer okudum.
Ve ben Tanrı ya inanırım.İnanmamdaki sebep bazı bilimsel deneyler(çift yarık deneyi gibi) ve biyoloji dir(Yumurtalarından çıkmalarına saatler kala dişi kral kobranın yuvayı terk etmesi gibi şayet terk etmezse kendi yavrularını yiyor)
Ve bunlara ilaveten insan beyninin gizemi ve teferruatlı bir vücut yapımızın olması,evrim teorisini saçma bulmamdır.
Sonuç olarak Tanrı ya inanıyorum.Deist im ben.
İnanmıyorda olabilirsin bu garip bir durum değil , bu günün genci kendiyle çelişiyor neticede. ALLA herşeyi öyle güzel yaratmış varlığını öyle açık bir şekilde sunmul ki aslında bize gökyüzüne bakmamız bile yeterli anlamak için . Neyse bu konu uzun uzun konuşmak isterdim ama saat 4.30 artık uyumalıyım. Bazen çok sorgulamamak gerek patronunun yaptığı işleri çok sorgularsan seni işten atar değil mi? bunu bir düşün derim ;) iyi geceler :)
Vücudun mükemmelliğinden bahsedenler ilerde insan klonlama gerçekleştirilirse klonlayanlara da allah diyelim?
Olabilirde olmayadabilir. Bunları düşününce ortada kalıyorum.
İliminate diye bişey var:DD
Korkutmayın beni:D
benim için yok
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
En İyi Cevaplar