Içindeki pozitif duyguların sömürülüdüğünü hissettiği zaman uzaklaşıyor insan sanırım iyi olmaktan.
Sonra "özünde iyi insandı" cümlesinin içinde buluveriyor kendini..
Siz ne kadar suistimal edilmiş bir kötüsünüz?
Teşekkürler

Doğruluğuna inandığım, iyi olduğuna inandığım eylemler için, insanların zarar görmelerinden, bir başkalarının acı çekmesinden çekinmem. Örnek vermem gerekir ise Robin Hood olabilirim, V olabilirim, ya da Theodore Roosevelt falan da olabilirim :)
Kötülükler getirebilecek eğilimler insanın doğasında vardır; ancak bu sorunun cevabı hep aklımı kurcalıyor. Bir çok eylemi kendi nedensel evreninde meşrulaştırabiliriz.
Banka soyan bir hırsızın, yıllar önce eve ekmek getirme derdiyle ağır koşullarda çalıştığı için ölen bir babasının olduğunu varsayalım ve işyerinden tazminat dahi alamamış olsunlar. Yıllar önce kapital düzenin sopasını yemiş bir çocuğa, bugün, banka soyduğu için ''kötü'' değil, ''kötülüğe itildi'' diyebiliriz. Böylece kötüyü, ''sempatikleştirmiş'' olacağız.
Macbeth'de kitalık katiller, kendi görevlerini, bir çoban köpeğinin sürüyü koruması, ve kurdu öldürmesine benzeterek; kendilerini, kendi kimliklerinden sıyrılarak, ''görevi uğruna insan öldüren kişiler'' olarak tanımlıyorlar. Böylece özlerinde iyi olsalar dahi görevleri uğruna öldürmeleri kabul edilebilir bir sebep olacaktır. Benzer şekilde, sorgu sırasında, görevinin suçluyu konuşturmak olduğuna inanan bir polis, gösterdiği zulmü haklı görebilecektir.
Farklı bir örnek, dini inançları sömürülerek intihar saldırıların bulunan, ya da Hasan Sabbah'ın emrinde Nizamüşmülk'ü öldüren süikastçi de masumdur.
Kötülüğü, bir görev, ya da iyi amaçlar uğruna üstlenilmiş bir vazife olarak görmek bana yanlış geliyor. E tabi bir diğer problem de, bu siyah ve beyaz değil ki, elbette gri alanlar da olacaktır; ancak, siyah ve beyaz olmadan, griyi de elde edemeyiz.
Kafam karıştı, konuyu karıştırdım...
Saf iyi ve saf kötünün olduğuna inanıyorum.
Ben gri alandayım :)
Suistimal iyi bir insanı kötü yapmaz, aksine, dönüşebilen bir iyi, özünde zaten kötüdür :)
Bu sırada, konudan epey sapmış olduğunu fark ettim.
www.ted.com/.../philip_zimbardo_on_the_psychology_of_evil
Öz, özünde iyi, iyi, kötü, doğru, yanlış, haklı, haksız, meşru, kabul edilebilir...
Bilemiyorum :)
Tanımadiklarima yardim etmeyi tercih edecegim. kadar...
Tanidiklarim birsey beklemesin...
Onlar kullandi kullanacaklari kadar
Aynen kardeşim...
Aslında tükenmedi !
"TÜKETTİLER"
Insan ya iyidir ya kötü... iyi olup da kötü gibi davranmaya calisanlar olabilir ama pek beceremezler.. vicdan oldugu surece bir insanda iyidir.. Allah vicdansiz insanlardan korusun ve vicdanimizin sesini hic susturmasin... susarsa vay halimize...
İyi olmaya çalışan bir kötüyüm ben..
Cevap
16Cevap
Aha bu kadar..
https://i.hizliresim.com/Aqy1Ap.jpg
kötü bir insanim
acımasızım
bilinen katillerden daha gözü karayım
yakarım..
Hak edene hak ettiği kadar davranıyorum
ya da bazen ona bile değmiyor bazıları
cok doğru bir konuya deyindin adaşım aslında her insan iyidir ama zamanla kötüleşmiştir ve artık iyilik ve kötülük yapacağı kişileri ayrıştırabilecek düzeye ulasmıstır benim gibi
Bir insanın mutluluğunu kursağında bırakacak kadar kötü olabiliyorum maalesef.
Özümde bile kötü bir insan haline geldim sen düşün ne kadar kötüyüm..
İNSAN sevgisi olup başkasına iyilik yapınca ihanet alınca insan kendisine kötüyüm ben der bazen..
Kötü biri olduğumu düşünmem ama yeri geldiğinde hakkımı da savunurum yani :)
Sevdiği biri olmadığınıza inanacak kadar kötüyüm belki de
Kötüyüm ben kötüyüm mikrobum ben mikrobum. Ahhh keşkem kötü olaydım ama ne yazık ki ağır Malım.
iyiye karşı iyi, kötüye karşı kötüyüm derecesi değişiyor
git gide daha kötü biri olucam sanırım. Güvenilcek insan bulmak zor bugünlerde
Damarıma basarlarsa Hulk kadar kötü olurum.
O kadar kötüyüm ki kötüler için kötüyüm
Ben çok pis bir kötüyüm
özünde iyi bır ınsanım.
Canimin ne kadar yandigina bagli
Çok kötüyüm.
3 kg 520 gr kötüyüm.
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
En İyi Cevaplar