Ben islam dinine inanan bir müslümanım şükürler olsun ama bazen öyle anlar geliyor ki herşeyi sorgulamaya başlıyorum kafamda. Ben müslümanım çünkü bana göre doğru olan din islam ama ya yahudisi, hristiyanı, budisti... ? Onlar da onlara göre doğru olan dinler bu dinler oldukları için inanmıyorlar mı zaten. İslam bana göre benim doğrum ama adı üstünde ''benim'' doğrum peki ya gerçek doğru bu değilse şüpheleri yaşıyorum kendi içimde sonra kendime kızıyorum nasıl böyle bir şüpheye düşme hakkını kendimde bulabiliyorum diye ama yine de kendimde bu tür sorulara engel olamıyorum sizce çok büyük bir günah mı işliyorum bunu böyle yaparak?
Cevabın nedir?
+1 yılMerhabalar,
denilirki insanin imani artabilirde azabilirde. Bircok alimderki imanin dereceleri vardir. Yine denilirki, insan salih amel isledikce imani artar, kötü(haram) seyler yaptikca kalbi manevi sekilde kararmaya baslar, kötü ameller devam ederse , kalb tamamen karabilir. Yaptigimiz isledigimiz ameller bizi elbett etkiler. Bazende seytan insana vesveseler vererek sasirtmaya calisir. Ne kadar bunlara kulak verilirse etkisi insanin üstünde o kadar artabilir.
Islam dininin dogruluguna gelince, bunu ortaya koyan bir cok delil sunulabilir. Ki islam bircok kez insanlari akla ve mantiga davet eder, ve akli kullanarak iman etmeye cagirir.
3:190 - Göklerin ve yerin yaratılışında, gece ile gündüzün birbiri ardınca gelip gidişinde selim akıl sahipleri için gerçekten açık, ibretli deliller vardır.
14:52 - Bu Kur'ân, kendisiyle uyarılsınlar, Allah'ın ancak bir tek ilâh olduğunu bilsinler ve akıl sahipleri öğüt alsınlar diye insanlara gönderilmiş bir tebliğdir.
Kuran gerek icerdigi mesajla, iyiye dogruya cagirmasiyla gerekse yalniz tek Allaha cagiriyor ve yalniz ona kulluk etmeye davet etmesiyle yine Allahin essiz ve benzersiz oldugunu söylemesiyle kisaca icerigiyle ,mesajiyla diger dinlere göre ayri bir yer tutmaktadir ve yine akla ve mantiga en uygun din oldugunu ortaya koymaktadir.
Ayrica kuran mesajinin insani olamayacagi bugün ortaya cikmistir. Misalen > Kuranda öyle sayisal bir dizilis vardirki ,Kuranin 23 yilda indigini düsünüce bunlar ibir insanin yapmasi mümkün degildir.Bu konuda link var, ancak yeni oldugum icin paylasamiyorum. Örnegin kisaca deginecek olursak; Kuranda Hz. Isaninda ile Hz. Adem gibi oldugu söylenir ve ikisininde Allah tarafindan yaratildigi söylenir. Yine Hz. Isa ile HZ. Adem baska bir yöndende aynidir. Her ikiside Kuranda esit sayida 25defa gecer.Yine Kuranda erkek ile kadin kelimesi esit olarak 24 defa gecer, melek ve seytan kelimeride 68´er kez gecer.Dünya ve ahiret kelimerleride esit olarak 115 defa gecer yine "gün" kelimesi sasirtici sekilde 365 kez gecer.
iyi günler dilegiyle..00 Yorumla
En İyi Cevaplar
+1 yılİslâm dini öyle büyük ve öyle şefkat dolu ki, kullarının elinde olmadan, bilinçsizce yaptıkları günahları görmezden geliyor, yok sayıyor. Eğer sen, içinde günah işleme şuuru taşıyan bir insan olsan, İslâm ile ilgili şüpheye düştükten sonra pişman olup, ''Benim böyle düşünmeye, böyle sorgulamaya ne hakkım var!'' diye düşünüp pişman olmazsın. Mevlana'mız diyor ki: ''Eğer Allah sana bir musibet veya senin içine bir pişmanlık vermişse, bu, Allah'ın seni sevdiğinin bir göstergesidir.'' Seni öyle şüpheye düşüren, en büyük iki düşmanın olan nefsin ve şeytan. Onlar seni öyle düşündürecekler ki, Allah'tan uzaklaştıracaklar, kendilerine asker yapacaklar ve seni kıskaçları altına alacaklar. Ama sen dua et ki, Allah'ın sevgili kulusun çünkü. Sen Allah'ı haşa eli sopalı, dediğini yapmayan, işlerinden şüphe eden kullarına o anda sopa atan bir ilah mı sanıyorsun? O Allah ki, kendisine hiç inanmayan kör kütük, zil zurna kafiri bile akıl almaz hikmetlerle hidayet ve rahmet kapılaranı açarak doğru yola getiriyor. Senin bazen İslam hakkında şüpheye düşmenin sebeplerinden birisi de, gençliğinin verdiği dinamiklik ve bunun sonucunda meydana gelen dinden uzaklaşma ve çevrendeki çoğu insanın ve özellikle de çoğu gencin dine karşı olan ilgisizliğinden kaynaklanıyor kanaatime göre. Çünkü, çevre her ne konuda olursa olsun, (buna din konusu da dahil) etrafındaki insanları etkisi altına alıyor, etkisine aldığı insan bunun farkında olmuyor çoğu zaman. O yüzden, senin böyle düşünmen nefsin ve şeytanın pisliğidir, düşündükten sonra pişman olman da, Allah'ın seni sevdiğinin ve seni kendisine yönelmeye davet ettiğinin göstergesidir. Davete icabet etmek gerek öyle değil mi?
100 Yorumla
Bu dönemden ben de geçmiştim 16-17 yaşlarındayken.Araştırdım çoğu şeyi ve farkettim ki çoğu felsefe de geçen kavramların hepsi İslam'da en kusursuz haliyle mevcut.Peygamberimiz Hz Muhammed'in hayatını,hadislerini oku.O'nu tanıdıkça sevecek,sevdikçe de dinine bağlanıcaksın.
91 Yorumla- +1 yıl
harika anlattın abla
Aile & Toplum konusunda 669 cevap paylaştı. kafana takılan soruları müftülüğe danış onlar sana en mantıklı ve doğru olanı anlatırlar
00 Yorumla
AI Persona’ya Sor
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
3
Cevap
24Cevap
bak güzel kardeşim, her şeyin bi ilki vardır ve belki sen bunun günah olduğunu burda öğreniyosun. evet bu gerçekten çok büyük bir günah. çabucak o düşüncelerinden arın. İslam'dan önce hristiyanlık yahudilik puta tapma gibi dinler vardı. evet ilk zamanlarda yani İsa peygamberin zamanında hristiyanlık doğru dindi çünkü o zaman hak kitap incildi. ve o zaman incilde yine sadece Allah'ın dediği şeyler yazıyordu. sonra noldu orta çağ avrupasında rahipler bunu kullanarak zengin olmak istediler. incili kendi çıkarlarına göre değiştirdiler ve Allah'ın gönderdiği ilk incil gitti yerine değiştirilmiş bir kitap geldi. aynısı tevratta da geçerli. yahudiler kendi çıkarlarına göre sonradan değiştirdi. tevrata bir göz at istersen hakkın kitabı diye söyledikleri kitapta kırmızı dudaklı iri göğüslü bi hatundan bahsediyor ve daha nelerr neleeer. Sonra tabi ki son din olarak İslam geldi ve Kuran'ı Kerim indi. Ve Kuran sonradan değişen kitaplardan olmadı onu değiştiremediler,çünkü Kuran'ı biz indirdik ve yine onu biz koruyacağız diye bir ayet var. yani şüphelerinden arın sen bi çay bardağına koca bir çaydanlık çayı doldurmaya çalışıyosun ..
10 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 430 cevap paylaştı.
+1 yılSeni bilmem de herhangi bir dine inananların %90'ı o dine mensup çevrede doğduğu için o dine mensuptur. Sen Hindistan, Mozambik, İrlanda, Kanada, Roma, Uganda, İslamabad, Moskova, ıvır zıvır seç beğen bir yerde doğmuş olsaydın ne olurdu onu düşün. Kısa ve öz dinler küçüklükten beyne girer ve %90 da değişmez. Bu sadece din değil düşünce tarzı ve yaşam biçimi için de böyledir. Eğer böyle olmasaydı devşirme politikası başarısız olurdu ama yüz yıllarca uygulandı. Demek ki bu insanların bir bildikleri vardı. :)
Ayrıca hangi ülke veya şehirde doğmuşsan doğ, hangi dine mensup olursan ol, bütün insanlar aynı maneviyatı, aynı mucizeleri, aynı huzuru, aynı acıları, aynı sevinçleri kısacası farksız olarak yaşarlar. Kimsenin dini veya inancı bu anlamda üstün değildir. Öyle olsaydı bu kadar çeşitli inanış hala yaşamazdı. Hiç derinleşmeye lüzum yok elimdeki 7 milyar insanla konuşuyorum ben.. :)39 Yorumla- +1 yıl
Ben bir şey zannetmiyorum ki.. Ben bir şey iddia etmiyorum ki. Benim bir beynim ve mantığım var ona göre yorumluyorum,nereden geldiğine dair zerre kanıt sunulamayan bir kitabın fikirlerini çılgınca savunmuyorum olay bu. Araştırırsan demişsin ki tanımadığın biri hakkında çok fazla yargın var. 8 yaşında Kuran okumaya hem de kendi imkanlarıyla bir insanım. Toplam 10 farklı dini inceleyen (hala inceleyen) bir insanım.Bunu sevap günah için değil,önemli gördüğüm için yapıyorum. Mantık koyuyorum ortaya
- +1 yıl
Şimdi dersen ki araştırdığın 10 din içindeki en acımasız en korku temelli din hangisidir ama aynı zamanda en iyi toplum mühendisliği örneği hangi dindir diye sana hiç düşünmeden Yahudilik ve İslamiyet derim.Evet hiç şaşırmayalım, toplum mühendisliği, bilinç altı kodlama bilgileri, psikoloji bilimi konuları inanılmaz ve muazzam biçimde bu iki dinde uç düzeyde kullanılmış.Mesela ben bir yaratıcının kelamlarının bu kadar izi takip edilebilir hinliklerle dolu olmasına hiç anlam veremiyorum.
Soran+1 yılİşte bu da kafamı karıştırıyor.. İnsanların çoğusu dinlerine dünyaya geldikleri yere göre sahip olurlar. Müslüman bir ailede dünyaya gelen insanın ille de okuyup araştırmasına gerek yok çünkü zaten büyüklerinden etrafından yaşadığı toplumdan biliyor çoğu şeyi ama ya diğer insanlar onlar neden araştırmak ve islamı bulmak mecburiyetindeler? Biz aklımızı dinimize göre kullanırken onların dinlerinden çıkıp akıllarını başka bir din bulmak için kullanıcak olmaları biraz adaletsizlik değil mi?
- +1 yıl
@Soran: Sadece bu da değil, semavi dinlerden öncesini araştırırsan zaten iyice allak bullak olursun. Çok tepki alırım belki ama istersen de anlatırım. Ben her zaman bildiğimi sunarım bilen bilir beni. Yeter ki üslup bayağılaşmasın ve sığlaşmasın. Ben herkesle her konuda bilgi karşılaştırması yaparım ve öğreneceğim bir şey varsa öğrenirim. Öğreteceğim bir şey varsa onu da öğretirim.
- +1 yıl
Bak sayfada diğer dinlerle karşılaştırma yapanlara, pardon yapamayanlara soruna güzel bir cevaptır.Adam daha adını söylediği dinin zerresini bilmeden çamuru atıyor.Neden?Çünkü biri ona söylemiş. İşte bak al sana bahsettiğim %90 burada her yerde, her an var. Sen böyle bir çevrede büyüdün nasıl başka bir din seçebilirsin ki? Bu bütün insanlar için geçerli. :)
- +1 yıl
Hem gizliden küfür atıp hem de engelleme olayına girişmek. Boş beyinlilere biraz bilgi katmaya çalışınca alışık olmadıkları için error veriyorlar, yapacak bir şey yok. Küfür atıp engelleyen gizli tırt, beyin yok sen de haklısın normal konuşmaya yetmiyor kapasiten yapacak bir şey yok.
Aklını çalıştırmaya başlamışsın işte ne güzel. Afrikanın yağmur ormanlarında doğsaydın başka birşeye tapacaktın. Eğer senin cezalandırıp cezalandırılmaman doğup büyüğüdün kültürün dinine göre olacaksa kimse kusura bakmasın bu yargılama hiç adil değil.
https://www.youtube.com/watch?v=_hGXdoRUieg
Bir dinle şunu. Eğer korkunu yenebilirsende burdan devam et. Düşünmekten korkma!
link30 YorumlaHayır, bunların vesvese olduğunu düşünüyorum. Hırsız boş eve girmez. Şeytan da boş adama vesvese vermez. Kimi adamlar var zaten şeytanın sollamış. Şeytanın bunlara vesvese vermesine gerek olur mu ? Demek ki imanın var ki böyle uğraşıyor seninle. Kafanda eğer bir soru işareti varsa birçoğunu hikmeti vardır. Araştırıp vicdanını rahatlatabilirsin çok kolay.
80 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 823 cevap paylaştı.
+1 yılAynı şekilde bende sorguluyordum fakat belli bir zamandan sonra sorgulamıycaksın. Son din İslam Resulü Muhammed (s.a.v.) . Allah' a dua et imanımı güçlendirmeme yardım et diye. Duaları kabul eden rabbim senide yolunda aydınlatır umarım. Böyle düşünceler şeytanın vesveselerindendir. Vesvese duası ezberle böyle düşünceler aklına gelince oku.
40 Yorumla
+1 yılarkadasım dedıgın gıbı herkese gore kendı dınlerı dogrudur. butun dınlerın dın alımlerıde bu konuda kendılerınden son derece emınler. mesela hrıstıyanlar neden ıslama ınanmaz? ya da yahudıler neden hrstyanlara ya da ıslama ınanmaz? ccunku allah yaptıgı dını oyuncak gıbı degıstırmez. dın tektır. sureklı degıstırmesıne gerek yoktur. madem dın yapıyor neden bunları ınsanların bozmasına ızın verıyor ? farklı dınler yuzunden cıkmıyormu bu fıtne fesat ? ortadoguda dınler yuzunden cıkmıyormu savaslar israıl ve arap savasları yıne haclı seferlerı vsvs uzar gıder. burdan cıkaracagım şey dınler ınsan uydurmasıdır. tanrı sozunden donmez. bır dın cıkarıyorsa onun kuralları sonsuza kadar gecerlıdır. içkiyi bı dınde helal kılıp sonra yok ben vazgectım deyıp obur dınde haram kılmaz sozunden donmez!
00 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılBunları Bende Yaşadım Çok Basit Geçmişi Araştır Hristiyanlıkda ' Yahudilikte islamdan önce gelen Hak Dindir Ancak Onlar Değiştirildiği için Hükümleri Kalktı Şu an "Allah" Tarafından indirilmiş incil i bile bulsan onun hükmü geçerli deyildir çünkü "KURAN'I KERİM " Gelmiştir
--budistlik'te eski'den Yaşayan Bir kişidir Ne dua Ederse kabul olurmuş ondan herkez ondan bişi istermiş o ölünce'de heykelini yapmışlar ondan istiyolar ( NOT : DİNİMİZDE BU ŞİRK OLUYOR ÇOK BÜYÜK GÜNAHDIR )24 Yorumla- +1 yıl
Kusura bakma cevapları senin cevap altına yazmayı unuttum. Yazdığın yoruma karşılık yorum yaptığım için bilgi vermek istedim.
- +1 yıl
Şimdi yeterince araştırıp araştırmadığım konusunu inan ikimiz de bilemeyiz.Böyle çok kesin cümleleri neye dayanarak kuruyoruz onu bilemiyorum.Önce şahsımızla alakalı bu kadar keskin şeylerden kaçınalım bence.Kimse kimsenin ne olduğunu bilemez.:)
Şimdi ben o alimlere sordum,yanlış anlama çok sıkı alim dostlarım da vardır bilesin.Çok keskin yargılarla konuştuğun için söylemek istedim.Sonuçta kimse kesin kanıt sunamaz.Bu bir kere senin dini inanışına da ters olur bak bunu bilecek kadar biliyorum:)
Cevap sahibi+1 yılSeni Aydınlatamadıklarına Göre Yeterince Alim Deyiller Sen Git Onun hoca'sı na Felan Sor
Sadece 1 Alime Sorma 3-4 Alime Sor...- +1 yıl
Şimdi de alim beğendiremeyiz böyle giderse. Şimdi bak hala bu kadar dik yargıyı ben gerçekten anlayamıyorum. Nereden biliyorsun kimin ne olduğunu? Alim metre diye bir ölçer mi var? :D Hadi ben sahte alimlerle görüştüm senin elindeki harbi alim nasıl kanıtlar söylüyor rica etsek de hepimizi sahte veya yetersiz alim derdinden kurtarınız. Hayır kanıtsa kanıttır aktarılabilecek bir şeydir sanırım. Onun konuştuğunu yazmak zor olmasa gerek.
+1 yıldinimizin hiç bir zorlayıcı tarafı yoktur ama tabiki dinimiz biz müslümanlara en iyiyi en doğruyu anlatan dindir bu kadar güzel bir dine sahip iken; başka dinleri ve dinine inananları düşünüyoruz gereksiz konulara dalmaya gerek yok önce biz kendi dinimizi en güzel şekilde öğrenip uydulamalıyız vakit bulduğunda aç ve oku ayet ve hadıslere bak hatatımızda yer tutan bize örnek olacak birçok yol var
10 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yıl''Onlar da onlara göre doğru olan dinler bu dinler oldukları için inanmıyorlar mı '' demişsin
Güneşe tapan şintoistler ,ineğe tapan çok tanrılı Hindular, ateşe tapan Zerdüştler,
Hz İsa'ya Allah'ın oğlu diyen ve hiç bir ibadeti olmayan Hristiyanlar,
Hz Yakup'un ALLAH ile güreşip Allah'ın yendiğini, Hz Lut'un kızları ile zina yapıp, kızlarını hamile bıraktığını, Hz Uzeyr'e ALLAh'ın oğlu, ALLAH dünyayı yaratırken, 3. günde yorulup dinlendiğini söyleyen Yahudiler, dinlerinin doğru olduğuna inansa nolur inanmasa nolur?150 Yorumla
Cevap sahibi+1 yılBuda'ya(yani bir insana) tapan budistler
- +1 yıl
Bilgi denen şey uzak değil, insanlar uzak kalmayı seçer. Budist değilim ama Budistler bu kadar yanlış anlatılabilirdi diyorum.Vay be 500 milyon insan bir insana taptığından habersiz! :D
Hindulara gelince yine bu kadar yanlış tanıtılabilirdi. Adamlar ineğe tapmaz ineği tanrısallaştırmaz senin koçu kurban etmen gibi bir dini tanımdan dolayı inek önemlidir.Hinduizm ayrıca senin inandığın Allah gibi bir yaratıcıdan bahseder ama saygısından isim bile vermez.Hey zeka fışkırtan gençlik hey!
Cevap sahibi+1 yılBudizm de bir tanrı inancı yoktur. din olduğu bile tartışma konusudur. bir felsefe biçimidir.
Hinduzim de, bir çok tanrılar ve tanrıçalar vardır.
Cevap sahibi+1 yıl3. İlahların fazla değil, sadece iki tane olup bunların bir tek nizam kurup birleştikleri varsayılırsa, iki etkenin (illetin) bir nesne (malül) üzerinde çekişmesi sonucu ortaya çıkar, nizamın devamı imk?nsız olurdu.
4. Birbirleriyle anlaşmazlık halinde olsalardı zaten baştan beri nizam kurulamazdı. Bu ?yet-i kerime kelam ilminde, tevhidin ispatında en önemli kaynak teşkil eden esaslardan biridir. Kelamda buna bürhan-ı tem?nu’ adı verilir.
Cevap sahibi+1 yılK?inatta kemal sıfatları ile muttasıf, yani ilmi, kudreti, iradesi mutlak ve sınırsız olan birden fazla ilah bulunsaydı, faraz? olarak şu ihtimaller olabilirdi:
1. Onlardan yalnız birinin hükmü yürüseydi diğerleri ?ciz ve noksan olurlardı ki bu ilah olmakla bağdaştırılamaz.
2. Her biri eşit kudret ve hakimiyete sahip olsalardı, ayrı ayrı nizamların bulunması gerekirdi. O takdirde de, mevcut olan bu nizam bulunmazdı.
Cevap sahibi+1 yılHalbuki gökte ve yerde, Allah’tan başka tanrılar bulunsaydı oraların nizamı bozulurdu. Demek ki o yüce arş ve hükümranlığın sahibi Allah, onların zanlarından, onların Allah’a reva gördükleri vasıflardan münezzehtir, yücedir!" (Enbiya, 21/22)
Cevap sahibi+1 yılabsinthium : dinicevaplar.com/hinduizm-neden-hak-din-olamaz/
- +1 yıl
Budistler insana tapmaz o cümleni söylüyorum. Felsefe veya din olduğu konusu da evet tartışmaya açıktır. O başka konu zaten.
Hinduizm der ki en büyük yaradan tarif edilemez. Onun anlaşılabilir biçimi brahmaya ulaşmak çok zordur. Ondan daha alt tanrılara ulaşmak daha kolaydır. Bu kadar sığ değil ama şema çizecek olursak en yakın tanımı bu oluyor.Mesela semavi dinlerde tek tanrı vardır ona ulaşılır ve onun emrinde alt varlıklar vardır.Hinduizm o varlıklara biraz daha mevkii veriyor gibidir.
Cevap sahibi+1 yılSonuç olarak özünde bazı ekolleri tektanrıcılığa yakın olmasına rağmen farklı dönemler pek çok batıl dinin hurafelerine maruz kalmış, akla ve insanın doğasına aykırı tutarsızlıklar içeren bu din hiçbir anlamda doğru din değildir. Dünya ve kainattaki mükemmel tasarımı fark edebilen, içinde hiçbir mantıksızlık içermeyen, aksine insanın yaratılışına en uygun dini arayan insan için ise İslam dini en güzel dindir
Cevap sahibi+1 yılHristiyanlık ile tanıştığında semitik dinlerin mantığa en uygun ve mantıklı dinler olduğunu söylemiştir. Ayrıca Brahma Samaj gibi modern Hindu mezhepleri bu dinin putperest öğelerle yozlaştırıldığını ve esas Hindu dininin Veda kutsal metinlerinde olduğunu savunmuştur. Diğer pek çok modern Hint aydını da kast sistemi ve sati (canlı kadın kurbanı) gibi geleneklerin akla ve insanlığa aykırı olduğunu savunmuş, bunlar modern Hindistan’da yasaklanmıştır.
Cevap sahibi+1 yılHinduizm’in pek çok unsurunun yanlış ve mantıksız olduğuna dair kimi eleştiriler ise bizzat 19.yüzyılda onların kendi içlerinden aydınlardan tarafından yapılmıştır. Ram MohanRoy gibi modern Hinduizm’İn kurucusu olan aydınlar,
Cevap sahibi+1 yılEğer insan, hayvan veya bir cisim olarak dünyaya gelecekse, sahibi olduğu özgür irade özelliği ona boşuna mı verilmiştir? Bu fikir insan fıtratına aykırıdır ve üst seviyede saçmadır. Ayrıca sürekli insan nüfusunun artması da bu inanç açısından bir sorundur, mevcut sabit sayıdaki ruhlar bu yeni ruh ihtiyacını açıklayamaz. Yeni ruhların (canların) yaratıldığı söylendiği zaman ise reenkarnasyoncu anlayışın dışına çıkılmış ve tektanrılı dinlerin söylediği noktaya gelinmiş olunur. (Bakınız: Reenkar
Cevap sahibi+1 yılHindu dinine geçen bir batıl inanç olan ruhgöçüne (reenkarnasyon) bırakmıştır. Bu inanç mantıktan uzaktır çünkü madem insan iyi ve kötü işler yapmasına rağmen, tekrar tekrar dünyaya gelecekse, bu iyi ve kötü işlerin olması gerektiğinin hiçbir anlamı yoktur. Ayrıca reenkarnasyon inancına göre insan sadece insan olarak değil, hayvan veya başka şeyler olarak dünyaya gelmektedir.
Cevap sahibi+1 yılinsanın ölümden sonraki hayatı dünyada yaptığı iyi ve kötü amellere göre belirleneceği cennet ve cehenneme çok yakın bir ahiret inancı vardır. (Bundan, o bölgede vahyedilmiş bir hak dinin de Hindu inançlarında etkili olmuş olabileceği kanaatine varıyoruz.) Ancak bu inanış modern Hinduizm döneminin (1.yy-16.yy) başlarında değişmiş, yerini Upanişad metinlerinde ortaya çıkan, o bölgedeki yerel dinlerden
Cevap sahibi+1 yılEvren; her şeyin üstünde irade sahibi, mükemmel bir tasarımcı olan yüce Allah tarafından içindekilerle beraber yaratılmıştır.(Bakınız: Evrenin Başlangıcı Ve BigBang teorilerinin felsefi Ve Teolojik Sonuçları Nelerdir?)
Hinduizm ile ilgili bir başka tutarsızlık ise ölümden sonraki hayatla ilgilidir. İlk dönem Hinduizm’de (MÖ 1500-MÖ 3.yy
Cevap sahibi+1 yılİlki insanın tanrısal bir öze sahip olmasına rağmen, neden aynı öze sahip yaratıcı tanrıların oyunu olan bir ilüzyon içinde olduğudur. Bu ilüzyonun içine onun konması bir irade gerektirir, bu irade nedir? Bu sorunun bir cevabı yoktur. Diğer bir şey ise sonsuz ve başlangıçsız olan ve aynı özden olan bir evren ve madde birleşimi düşüncesinin günümüzdeki pek çok kozmolojik ve bilimsel argümanla çürütülmüş olmasıdır.
- +1 yıl
Ben bir dini alçaltıp yükseltemem haddim değil. Sadece hangi din nedir, neyi söyler onu söylüyorum. Bir şeyi örnek veriyorsak doğru bilelim önce araştıralım bilelim, benim dediğim o. Hangisi haktır değildir, hangisi gerçek hangisi sahte ben bu kadar ileri gidemem. Gideni de hoş göremiyorum zaten. Burada hangisi daha cici tartışmasına girmek istemiyorum. Sadece Budist insana, Hindu da ineğe tapar dedin orada olmaz dedim. Gerisi kişisel tercihlerdir isteyen istediğine inansın.
Cevap sahibi+1 yılNirvanaya ulaştığı zaman ise içindeki tanrısal öz, evrensel özle birleşir ve onun bir parçası olur, yani tanrısal özellik kazanır. Yani Hinduizm panteist bir dindir, bu inanca göre insan, tanrılar, evren ve diğer bütün canlı ve cansız varlıklar aynı özdendir; birbirlerini tamamlar. Bu konuyla ilgili bazı mantıksızlıklar karşımıza çıkar.
Cevap sahibi+1 yılNe zaman insan aydınlanır ve bu oyunun farkına varırsa kurtuluşa (nirvana) ulaşır. İnsanın aydınlanamamasının sebebi ise bilgisizliğidir (avidya). Bu bilgisizlik varlıklar arasındaki birliğin farkına varamamaktır. İnsan bu ilüzyonun farkına varamazsa sonsuza kadar ruh göçünün (samsara) içinde hapsolur ve yeniden doğar.
Cevap sahibi+1 yılHinduzm’in tanrı anlayışı gibi yaratılış anlayışı da oldukça belirsizdir. Modern Hindu inancına göre insanın yaratılması tanrılar arasındaki bir oyundur (lila) ve ilahi güçler kendi arzularını gerçekleştirmek için varoluşu şekillendirir. Hayat ise insanın bu oyunun içinde olmasıdır ve insanın içinde olduğu bu hayat bir ilüzyondur (maya).
Cevap sahibi+1 yılAncak bu tektanrıcılık bizim sahip olduğumuz tevhid inancından farklıdır; Hristiyanlıktaki üçleme inancına benzeyen Brahma, Şiva, Vişnu tanrılarından oluşan İşvara isimli bir tektanrı inancıdır. (Bakınız: Teslis İnancı Neden Problemlidir?) Hinduizm’in farklı dönemlerde değişen belirsiz ve tutarsız bir tanrı anlayışının olması, bu dinin doğru din olmadığının ilk kanıtıdır.
Cevap sahibi+1 yılHinduizm çoktanrıcılıktan tektanrıcılığa pek çok farklı tanrı anlayışına sahiptir. Bu dinin ilk dönemindeki ( MÖ 1500-MÖ 3.yy) kutsal metinlerden Vedalar’a baktığımızda Hindistan’a göç eden Aryan halkının çoktanrılı bir inanca sahip olduğunu, ancak MÖ 5.yüzyılda Upanişad metinlerinde ise tektanrıcılığa yakın bir inanca sahip olduklarını görürüz.
Cevap sahibi+1 yıl
Hinduizm’in neden doğru din olmadığını anlamamız için ilk olarak onun kutsal metinlerine bakmamız; onun yaratılış, tanrı, kurtuluş ve ölümden sonraki hayat anlayışını incelemememiz gerekir
Cevap sahibi+1 yılHinduizm, bugünkü durumuyla büyük ölçüde Brahmanizm, kısmen de Budizm, Jainizm ve yerel putperest inançların birleşimi şeklinde; içinde reenkarnasyon, karma ve yoga gibi mistik ruhçu unsurların olduğu panteist bir dindir.(Bakınız: İslam Panteizme Nasıl Bakar?) En önemlisi de büyük bir kısmı birçok ilaha, bazıları ise tek ilaha inanır. (Bakınız: Birden Fazla İlah Olmadığını Nereden Biliyoruz?)
- +1 yıl
Kopyala yapıştıra ara verirsen bir şey sorayım mı?
- +1 yıl
Link vermiştin zaten oradakileri tek tek buraya kopyalamak çok zahmetli olur. Mesele bana oradakini kopyalaman değil. Asıl meseleyi kaçırdık ipin ucu koptu gitti sanırım. :)
Burada yazanları kopyalamak yerine okuyup, bir de yanlı olmaktan öteye geçip mesela adamların kutsal metinlerini (vedalar) okusaydın, olayın sadece ineğe tapmaktan ibaret olmadığını, bugün 1 milyar insanın da sırf salak olduğu için bu dine bağlı olmadığını anlar belki az saygı gösterirdin.Saldırmak doğru mu bilmeden?
Cevap sahibi+1 yılYazıları okumadın veya anlamamakta ısrar ediyorsun :)
Cevap sahibi+1 yılHinduizm Hintlilerin yerel dinidir ve batıl din olduğu içinde yayılma imkanı bulamamış, hint yarımadasında sınırlı kalmıştır.
- +1 yıl
Yani bu insanlar bir şeye inanabilir, bu sana saçma gelebilir gelmeyebilir sorun değil.. Bari yaklaşık 2000 yıllık olan, şuan sırf 'insan' olan 1 milyar bireye biraz saygı duyalım. Hani bu kadar ciddi bir meseleyi ''ineğe tapıyor zaten kopmuş bunlar'' diye kesip atmayalım. Sen bu yazıyı yazan zatın bahsettiği ''Vedaları'' biliyor musun mesela? Ne anlatır ne der? Merak ettin mi hiç?
- +1 yıl
Bak ben seni anladım hala ısrarla batıl din ıvır din zıvır din diye ispatlar peşindesin. Bana ne Hinduizm saçma mı değil mi buna ben de sen de karar veremeyiz. Bırak inanan inanıyor var ki bir sebep inanıyor. Sana göre batıl ona göre gerçek. Bak problem budur bunu anlamadın sen.
Cevap sahibi+1 yılHinduizmin neden hak din olamayacağını, alıntı yaparak yazdım.
- +1 yıl
Hak dini olmayabilir bu değil ki benim en baştan dediğim. Olabilir olmayabilir. Sen neden bu konuya bu kadar takıldın ki hem?
Cevap sahibi+1 yılHinduizm neden hak din olamaz? dinicevaplar.com/hinduizm-neden-hak-din-olamaz/
Bu yazıyı okumadan, bana bişey yazma.- +1 yıl
Henüz gökten inip de gerçek din budur diyen sürekli bir danışma kurulu yok. O sebeple daha önce tarifi yapılmış bir sistemden yola çıkıp o bize uygun değil, haktır ya da değildir diye ahkam kesmek çok uç.Hayır ister Hindu, ister sen, ister Papua Yeni Gine ormanlarındaki bir din fark etmez, hanginizin ne ispatı var ki bu kadar celallenip bir birinize yanlışsın değilsin diyebiliyorsunuz? Hepsi aynı bari saygı duyun bir birinize.Olay kalp olayıdır beyin değil.Kalplerinizi sevin.
- +1 yıl
Sen ve o yazıyı yazan da İslam neden gerçektir diğerleri yalandır, bir tek Müslümanlar cennet denen yere gider de diğerleri toptan delidir veya eksiktir de başka şeylere inanırlar onu anlat. Hani kanıtın nerede? Hani meleğin? Hani inanç sistemin? Kanıt var mı? YOK. O halde lütfen başkalarını aşağılama veya kötüleme. Saygı önemlidir.
Cevap sahibi+1 yılBudizm Sapkınlığı
ilmiarastirma.net/makale/110751/budizm-sapkinligi
Cevap sahibi+1 yılBiraz aklı selim olan insanlar ,bu dinleri aklı ve mantığıyla süzgeçten geçirir ve kararını verir
- +1 yıl
Ben o yazıyı okudum bir şey kaybetmedim. Sen de git vedaları oku. Diğer dinleri tam öğren. Göreceksin ki bazı farklılıklar olabilir ama hepsi aynı bir yerde. Kanıt yok. Hangisi daha iyi ikna eder, hangisi biraz daha mantığa yatkındır olayı vardır.Bak ben en azından tek yazıyla değil özgün cümlelerimle bir şey anlatıyorum sen en baştan itibaren hem dinleri yanlış anlattın hem de bir yazıya takıldın. Yeterli mi sence dinleri anlatmaya veya tartışmaya?Cevap ortada..
Cevap sahibi+1 yılBu dinlerin hepsi saçmalıklarla dolu, nesini okuyayım, saçma sapan mantık hatalarıyla dolu.
ne akıl ne mantık var.
Cevap sahibi+1 yılHinduizm hakkında bişey okumaya da gerek yok aslında, ''ganj nehri''ne ve hindistan'a gitmek yeterli olacaktır.
- +1 yıl
Seviyeli olarak gideceksek mantık hatasından söz açılmışken bütün dinleri mantık süzgecinden geçirmek istersen benim uykum yok, severim de mantığı sabaha kadar konuşalım. Hatta sen Müslümansın, ben de Müslüman çevreden büyüdüm, Müslümanlıktan başlayalım? Amaç kötülemek değil, mantık dedin ona istinaden diyorum bunları.Yok dersen benim dinim sorgulamayı esas almaz saygım var derim bu konuyu kapatırım.
Cevap sahibi+1 yılimages-photography-pictures.net/cc1_Images_Photography_Pictures_Hinduism_Sadhu_India.htm
dergiweb.com/dunya/ganj-nehrinin-sonu-mu-geliyor-953
edebiyatdefteri.com/yazioku.asp?id=66151
yeniresimler.com/img3912.htm
123rf.com/photo_12972463_hinduism-statue.html
123rf.com/photo_13209045_hinduism-statues.html
scenicreflections.com/download/319727/Hinduism_At_The_Summit_Wallpaper/
- +1 yıl
Diyorsun ki bu adamlar çiçek böcekle tanrı anlatıyor bu yüzden saçmadır. :)
Tamam işte bu adamlar görsel olarak anlatıyor, Kuran da sözle anlatıyor. Sembolizm denen şey dinlerin var olma sürecindeki temel yapı taşlarıdır. Sembolizme de giriyor muyuz? Hadi bakalım.. :D
Cevap sahibi+1 yılyazaninsan.com/wp-content/uploads/2012/11/srilanka-buddha-buda-budist-heykel-secde-ibadet-put-putperest-kandy.jpg
hindistangezi.com/?sayfa=budizm
galeri.uludagsozluk.com/r/buda-vs-budist-182680/
bilgiaski.com/budizm.html
mogolistandabiriz.org/budizm-23s.htm
islamvebudizm.com/1.html
Cevap sahibi+1 yılBazı şeyleri anlamak için, Hinduların ve Budistlerin fotoğraflarına bakmak bile yetiyor.
- +1 yıl
Neyse tamam pardon.. Bilgili olduğunu ve kendi cümlelerinle bir şeyler anlatacağını sanmıştım. En azından bu kadar yazı ve konuşma soran kişi için güzel bir örnek oldu. Belki bir şeyleri anlamıştır. Katkıların için teşekkür ederim. :)
Cevap sahibi+1 yılSaçmalıklarına ayıracak vaktim yok..
- +1 yıl
Saçmalıklarıma mı? Sen benim unuttuklarımı bile öğrenmemişken ve bir iki link vermeyi bilgili olmak, tartışmak sanıyorsan sen baştan aşağı saçmalığın Buddha'laşmış Nirvana halisin haberin yok. :D
- +1 yıl
En başta dedim seviye diye ama yok ben biliyorum illa yine üslup bozulacak.. Olay belli, kalite belli. Bir taneniz de beni şaşırtın ama yok sonuç hep aynı fiyasko.
Cevap sahibi+1 yılKadının, Ölen Kocasıyla Diri Diri Yakılması | Hindistan'da Sati Geleneği
forumgercek.com/showthread.php?t=82762
+1 yılvesvese yaşıyorsun
bununla mücadele ettiğin için günah dğeil
temiz insanlara gelir bu
bu mücadeleni devam ettir
ve sebep içinde sebep arama aklını yitirirsin
kitabımızda ne yazıyorsa o dur51 Yorumlasana bısı dıyeyımmı her turlu öeleceksin inancsız olursen bisi kazanmazsın ama ınanclı olursen hem senı yasama baglar hemde bır sans olur ya varsa dıye deılmı o kadar sey bosuna olamaz ınsan aklının ermedıgı seyler vardır o kıtaplar bosa deıl 1000 lerce sene peygamberlere ve allaha ıman et unutmakı allah ınsanı bir su damlasından yarattı...
30 YorumlaÇok derin konular bunlar. Fakat değişmeyen tek kutsal kitap Kur'an-ı Kerim olduğu için en doğru din islam olarak geliyor bana. İnsanlar çevresine göre yönlenir dinlere çoğunlukla. :)
40 Yorumla
+1 yılhayır sorgulamak islamda olması gereken şeydir ama sadece sorgulayıp geçmek değil merak ettiklerini öğrenmek gerekir içinde şüphe kalmaması için.
30 YorumlaSimdi inanirsam bir sey kaybetmem dusuncesi bastan pazarliktir bir samimiyeti yoktur. Dusunmemek sadece soylenileni yapmak da insanin dogasinda olan bir sey degildir bence. Sorgulayip gercege ulasma cabasi guzeldir, arastir dinleri karsilastir derim.
30 YorumlaHer sorgulamadan sonra gerçeği bulmaya daha yakın olursun, bu insan oğlunun nefsinden kaynaklanıyor, seni daha çok yaklaştırır Yaradan'a
20 Yorumlaöncelikle dinlerin öğretileri birbirine benzer islamda olan kurallar diğer dinlerdede var zaten ahlak kuralları değişmeyeceği için şüpeye düşmeyede gerk yok senin dediğin vesvesedir
20 Yorumla
+1 yıldusunmeyerek hata yapmis olursun. insansin ve dogal olan sorgulamak ve dogruyu bulmak.
30 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yılsorgulamanın günah olduğuna inanmıyorum zaten sadece bu yolla gerçeğe ulaşabilirsin ;)
sana tavsiyem aklına takılan her soruyu din alimlerine sorman ;)30 YorumlaŞeytan vesvese yapıyor aklına giriyor yenik düşme derim
20 Yorumlaİnsanlık öyle bozuldukı bır gun gelecek seytan allahtan af dıleyıp insana uydum dıyecek,o gün bu gün galiba...
10 YorumlaSen hakikati bilmedigin için bunları düşünüyon.
Örnek: bir zamanlar hırıstıyanlık hak diniydi neden incilin hükmü kaldırıldı ve o anki hıristianlara ne oldu biliyormusun?10 Yorumla
+1 yılHemde cok günah düsünecek ne var yapilcak olani yap yapiyorsan yapmiyorsan yine sen cezasini cekicen
20 Yorumlagünah falan değil ama düşünmemek lazım çünkü şeytanın veesvesesi. Tek tavsiyem biriyle tereddüte düştüğün noktaları paylaş. Doğruları öğrenirsen bulanık olan bilgilerin seni kandıramaz.
20 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yılineğe mi tapmak mantıklı ? çamurdan tanrı yaratıp ona mı tapmak mantıklı? ateş yakıp ona mı tapmak mantıklı? güneşe gezegenlere mi tapmak mantıklı? bizim dinimiz mantık dinidir . hristiyanlık yahudilik de hak dinlerdi.
21 Yorumla- +1 yıl
allah yani el-ilah neymiş bı bak bakalım
Gizli Üye(36-45)+1 yılO zaman diğer dinleri de incele, bakalım hangisi daha mantıklıymış gör
42 Yorumla
Cevap sahibi+1 yılBudist,yahudi,hristiyan,hindu,şintoist,zerdüşt v.s İslam dinini incelemiş mi ki?
Ben bu dinleri inceledim, ,içlerinde en mantıklı olanı İslam Dini'dir.
Cevap sahibi+1 yılYahudilerin tevratını, Hristiyanların incilini, Zerdüştlerin avestasını okumakla işe başlayabilirsin..
Buda'ya tapan Budistlerin Budizm'ini ve ineğe saygı duruşunda duran, bol tanrılı ve tanrıçalı hinduizmi , güneşe tapan Şintoizm mi ve ateşe tapan zerdüştlüğü hiç inceleme derim, zaman kaybı olur.
Ben hristiyanım evet gerçek yol isa mesihe iman etmektir eğer merak ediyorsanız sorularınız varsa cevaplarım eklerseniz beni saygılarımla
02 Yorumla- +1 yıl
Şu havada uçan insanlar,denizde yürüyen insanlar 2-3 yerde aynı anda olanlar,hayvanlarla konuşanlar vesaire bunlar nasıl şeyler sizin dininizde merak etttim :D
- +1 yıl
Neden gerçek yol isa bir sebeb söylesene
+1 yılseytana kanma inan soru varsa nete yaz öğren suphe kötudr
10 Yorumla
Devamını Gör(12)
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
Ana Sayfa > Aile & Toplum > Sorular > Bazen islam diniyle ilgili şüpheye düşmüyor değilim... Bu çok mu günah?
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler