Ya yaratabilir.Fakat kaldıramaz.
Yada kaldıramayacağı bir taş olacağı için yaratamaz.
Felsefe ile alakalı bir sorudur.Herhangi bir din eleştirisi değilidr.
soruyu yanlış alandan sormuşsun
paradoksa değinmek istediğin açık ama söz konusu din olunca gerçekten düşünülerek verilmiş cevaplar almak zor olur
soruya gelirsek uzun yazacağım için şimdiden özür dilerim
felsefeye göre bir sorunun birden fazla cevabı olabilir ve hepsi kendi içinde en mantıklısı gelebilir ama bir başka paradoksu da değerlendirdiğinde aslında bu da mantıklı dersin
hiç bir filozof kendi düşüncesinin kesinliğini kanıtlayamaz ya da kendine inanılsın diye bir uğraş gütmez. demek istediğim eğer iki seçenek olduğunu düşünüyorsan ikisi de doğrudur
bizler yalnızca kendimize daha ılımlı gelen seçeneği seçer ve onu ispatlamak isteriz
---tanrı kaldıramayacağı büyüklükte bir taş yaratabilir ama yaratmıyor. çünkü kendine iman edenler şüpheye düşecekler
---tanrı böyle bir taş yaratabilir ve söylediğin gibi kaldıramaz
---tanrının kaldıramayacağı bir taş yoktur
eğer inancımızı bir köşeye bırakırsak elimizde liste oluşacaktır benim düşüncemi sorarsan şüphe götürmeksizin aşağıda yazacağım seçenektir
---tanrı insanlar gibi fiziki bir şekle yoğunluğa sahip değil neden eliyle koluyla kaldırması gibi bir beklentiye girdik ki? havaya suya evrendeki fizik kanunlarına hükmeden o değil mi? milyonlarca trilyonlarca gök cismi sonu bilinmeyen bir arazide geometrisinin zerre önemi olmaksızın asılı nasıl duruyor? çünkü onlara hükmeden bir tanrı var dendi. öyleyse bizim akıl sınırlarımız dahilinde böyle bir taş yaratıldı diyelim. O'nun bunu kaldıracak eli kolu zaten yok! ama onu parçalara ayıracak ya da ne bileyim üzerine hava su koyup yaşam verip evrene yerleştirecektir...
hürmetler
Teşekkür ederim.Bu şekilde açıklayıcı bir yazı yazdığın için
Herkes olaya dini tarafından bakıp herhangi bir seçeneği söyleyemiyor.Çünkü korkuyor.
Sadece bana bu soru çıkmaz bir paradoks tur deseler yine kabul edecektim ki öyle.
Birkaç arkadaş sadece istediğime yakın cevaplar vermiş.
Paradokslar insanları ikilemde bırakır.Ve bu soruya cevap verilemez.Verilirsede yanlış cevap olur.
tanrı nedir?
bu soru açıklığa kavuşursa belki tahminde bulunabilirim. açıklığa kavuşsa bile bir çelişki doğuyorsa nedenini ilk olarak bizim düşüncelerimizdeki eksiklikte veya yanlışlıkta görürüm.
Tanrı göreceli bir kavramdır.
Antik Yunanistanda birden fazla tanrı olduğuna insanlar gibi yemek yiyip,insanlar gibi evlendiğine,aşık olduklarına,veya kıskançlık yaptıklarına inanılırdı.
Semavi dinlerde ise sonsuz güç ve akıl sahibi doğmamış,doğurulmamış,Başlangıcı olmayan ve sonu gelmeyen bir varlık olarak tanımlanır.
Herşeye gücü yeten Tanrı bana göre kaldıramayacağı taşıda yaratabilir.Ama bu seferde taşı kaldıramaz ve her şeye gücü yetmez.
Buda şunu gösterir.Tanrının herşeye gücü yetmez.
insan aklıyla tanrı kavramını ne kadar gerçeğe yakın yorumlayabiliriz ki.
öte yandan herşeye gücü yeten tanrı kavramı yanlış olabilir dediğin gibi. veya tanrı için öyle bir taş olamaz da diyebiliriz.
yok olan taşı yaratabilme gücü olmazsa gene tanrının gücü sınırlıdır sonucu çıkabilir. tanrı tanımımız yanlış olmuş olur. bizim aklımız karıştırıyor ortalığı.
şimdi düşündüm de güç derken tek bir güç varmış gibi düşünüyoruz. ( en azından ben öyle ). farklıdır belki güçleri. belki her şeyi yaratabilir ama kaldıracak gücü yoktur. belki de kaldıracak gücü vardır ama yaratamaz. farklı türde güçlerden bazılarında sınırsız olabilir.
neyse:) içinden çıkılacak gibi değil gerçekten.
Tanrı bizim fizik kuralları olarak adlettiğimiz yeryüzündeki işleyişe dair kurallar ile bağlı değildir..O'nun her an her yerde olabilmesi buna bir örnektir..
Yine yerçekimi kavramı Dünya'da farklı uzay boşluğunda Ay'da heryerde farklıdır..Ağırlık dediğiniz kavram da öyle..Tanrı sadece dünyanın değil tüm kainatın tanrısı ve mutlak hakimidir..Tüm kainat onun emri ile ve (burası çok önemli) O'andan sadır olmaktadır..Gerçekten de bugünkü teknoloji ile atomların arasında çok büyük boşluklar olduğu ispatlanmıştır..Ve aslında bugün gördüğünüz herhangi bir madde bu taş da olsa masa da nerdeyse %99'u boşluktur..Bunlar bilimsel veriler..Ve bilim buraya kadar açıklayabiliyor.. (Soruyu dinden bağımsız soruyorum deseniz de öznesi Tanrı olan bir soru dinle alakalıdır. Soru herşeye gücü yetebilen birisi olsa .. şöyle şöyle yapabilir miydi? Gibi sorsaydınız ; yapabilse de kaldıramaz çünkü nitekim bir insan diyebilirdik..Ancak bu sorunun temas ettiği nokta Tanrı' nın gücünün sınırları ile ilgili..Ve öyle bir sınır da yok..) Dolayısıyla maddesel olarak "taş" diye nitelendirdiğiniz kütle onun kudretinde hiçbir yer kaplamaz ve emri ile O'ndan sadır olacaktır..Yaratamaması da kaldıramaması da söz konusu değildir..
dilemma
Cevap
19Cevap
Soru kısır döngüden ibaret olup imanı zayıf olanlar için kafa karıştırıcı ve sağlam bir paradokstur.Soruya cevab olarak bence Allah'ı zeus gibi düşünmek veya insan gibi görmek saçma olur.Bu soruyu sormakta futbol maçında hem hakemlik hem oyunculuk yapmak gibi birşey.Allah'ın kudreti sonsuz olduğundan sonsuz büyüklükte bir taş yaratmasını beklemek veya düşünmek , matematikle Allah'ı köşeye sıkıştırmak gibi birşey olur.Sorunun benzeri olarak Allah herşeyi yaratabiliyorsa başka bir yaratıcı yaratabilir mi sorusuna da cevaben.Allah başka bir varlık yarattığında o zaten Allah yarattığı için mahluk ve kul konumuna girmiş olur.
Asırlardır sorulan bir soru.Bir başka versiyonu Her şeye gücü yeten Tanrı,başka bir Tanrı yaratabilir mi?Eğer yaratabilirse,bu iki Tanrı anlaşmazlığa düşer mi?Düşerse ne olur?vs şeklinde uzun süre düşünmeye yol açan sorular var.Benim düşüncelerimde mutsuz sonla bitiyorlar
Bu soruya bir kitapta şöyle bir yanıt veriliyordu."Evet yaratabilir ve kaldırabilir."
Burada paradoks var gibi gözükse de aslında verilen iki kavram apayrı şeyler.Her şeye gücü yeten bir varlıkça kaldırılamayacak bir taş olamaz.Böyler bir şey yaratamaz ancak bu her şeye gücü yetmediği anlamına gelmez.
Bir üyede beni eleştireceğine, benim aklımın sınırları ve mantığım bu soruya cevap vermeye yetmez.Bu soru bir paradox tur demedi.Bir tek cobainkd dilemma diyerek başka bir dildede olsa ikilem olduğuna vurgu yaptı.
Benim hatam bu soruyu Tanrı eksenli değilde başka türlü sormam gerekirdi.
O kitapta verilen cevap ta bu paradox u çürütmeye yetmez sayın Lusacan
O cevabı verende dindar birisi ve Tanrı korkusuyla verilmiş bir cevap.Hangi kitap olduğunu bilmiyorum.Ama öyle gözüküyor.
Ben seni eleştirmedim ki.Soru zaten bir kaç asırlık.Konuşulacak her şey söylenmiş soru hakkında.Ben de epey düşündüm soruyu.Bir çok yerde farklı kitaplardan da okudum.Özellikle paradokslara ilgiliyim.Bunun bir paradoks olduğunu düşünmüyorum.Kitabı yazanın dindar olup olmadığını bilmiyorum.O bölümü uzun uzun yazamayacağım için okuyup kendin karar verirsin.Cevabı ben kendime göre mantıklı buldum.Kitap Ntv yayınlarından Zeki olduğunu düşünüyor musun?Kitaptan bir sürü farklı soru sorulabilir.
Genellikle ateistlerin arkasına saklandığı bir soru bu.. Bir diğer türevi de " Allah kıramayacağı sopayı yaratabilir mi ?" şeklindedir.. Fakat mantıksal çelişkilerle dolu bir sorudur bu.. Kaldıramayacağı taştan kasıt nedir ? Yani bu nasıl bir taştır ki evrende ki o kadar gezegenden bile büyüktür ? Veya şöyle yaklaşayım 2 paradoks' ta birbirini yok eder.. Yani taş ve yaratmak birbiri ile çelişir.. Sonuçta Allah çok yüce tasvir edilmiştir ve kudreti sonsuzdur.. Bu sorular tamamen akıl karıştırmak için var edilmiştir fakat tamamen mantıksızlıktan başka bir şey değildir.. Hem şöylede bir şey var tanrının kudreti sadece bizim anladığımız kadardır ve bunu anlayamayız.. Kurallar biz insanlar için var.. Kara delikler varsa ve bunları Allah kontrol edebiliyorsa, o kara delikten daha büyük bir cisim olamaz, olur ise ki bu mümkün o zaman biz olmayız.. Kafayı yedirdiniz bana ;)
mesela ?
Taktirinize mahsar olamadık pardon ve galiba çok önemsedim sorunu.. Öncelikle teşekkür edebilseydin bu kadar yazmaya karşın, bende seni takdir edebilirdim.. Kusura bakma yorduk gözlerini..
*Birincisi işin içine Allah girerse o işte mantık aramak imkansızdır.Kaldı ki senin mantığına göre gökten taş yağması imkansızdır fakat Lut kavminin başına (eş cinsellik yaygınlaştığı ve insanların aşırı sapıklaştığı için) taş yağmıştır...Mantık sınırını geçiceksin.
*İkincisi" Allah sana neyi ifade ediyor?" önce bunu sor kendine.Onun kaldıramayağı taş yoktur.Ne böyle bir güç ne böyle bir enerji vardır.Kaldı ki sonsuz uzaydan sonra ve bilinmeyen bir sürü galaksiden sonra kaldıramayağı ne olabilir ki?..
*Üçünsüde böyle bir soru sorabilmek için önce Allah'ın yarattığı herşeyi bilmek gerekiyor.Daha neler yaratmıştırda senin,benim haberimiz bile yoktur...
klasik din derslerini kaynatma sorusu.
'allah kendinden büyük taş yaratabilirmi?' diye sor. hoca kitlensin kalsın.
siz olasılıkları görmüyorsunuz
Tanrı kaldıramayacağı bir taş yaratabilir mi?
evet yaratır
yaratırsa kaldırmaz diyen arkadaş evet yine kaldırır
onun farklı bir olasılığını göz arda ediyorsunuz
hem kaldırmayacağı taşı yaratacak bir mantık yaratır sonrada o taşı kaldırdığına dair başka bir mantık yaratır
ve bunları yaptığına ve inanmanız gerektiğine dair başka bir mantık daha yaratır
verdiğim cevap başka bir olasılıktır
bu insanın düşüncesi ile alakalıdır. ben teizm düşüncesinden Tanrının kudreti sonsuzdur düşüncesini destekliyorum. yani tanrının kaldıramayacağı bir taş yoktur.
'Tanrı kaldıramayacağı büyüklükte veya ağırlıkta bir taş yaratabilir mi?'
Tanrının kudreti sonsuz olduğundan dolayı
kaldıramayacağı büyüklükte bir taş yoktur. deriz ve bu felsefi tezide böylece çürütmüş oluruz. (Teizm düşüncesine göre tabiki :)
Nova seni severimde bu soru biraz ters olmus ya kainati gokleri ve yeri 6 gunde yaratan Allah tas dedigin seyi nasil kaldirmasin akla mantiga ters geliyor bana
Olabilirde felsefede tartisma vardir din dogmadir tartismaya kapalidir yani inanirsin ya inanmazsin ortasi yok din feslsefeye uyarlanamiyor Allah yaratandir gucu tartisilmaz simdi koskoca kainati yaratan bir varlik bir tasi yaratirmi veya kaldirabilirmi diye sorunca ister istemez felsefenin sinirlarini asip dine kayiyor ondan dedim yoksa lafim sana degil felsefenin kendisine...
:))) rc.ederim
Yaratır yaratmasına ama kaldıramazsa sonsuz akıl gücüyle yine yerle bir eder.
"Tanrı kaldıramayacağı bir taş yaratabilir mi?" diye sormak "Allah yoksa evreni kim yarattı?" diye sormaktan farksızdır. Anlamsızdır, verilecek olan cevabın bir ehemmiyeti yoktur. Şart koşarak sorulan sorulardan bir cacık olmaz.
ALLAH “Gökleri ve yeri (bir örnek edinmeksizin) yaratandır. O, bir işin olmasına karar verirse, ona yalnızca "Ol" der, o da hemen oluverir.” (Bakara Suresi, 117)
oyle bisey mumkun degil!
isterse herseyi yaratir ama herseyede gucu yeter...bu nasi bi soru,.Allahin sonsuz gucu var istedigi herseyi yapar..yarata bilir yani anliyormusunuz yaratir ama kaldirada bilir
estağfurullah de
Senin istediğin cevap bu değil fakat ben bu şekilde cevap vereyim.
Allah muhakkak her şeye gücü yetendir"(Bakara suresi ayet 109)
Biz bunu, Taksim'de sıcak şarap içerken konuşuyorduk 17 yaşımızda. Halen daha cevabı bulunamadı, hiç irdeleme..
Tanrının kaldıramayacağı taş yoktur. Mantık sınırları içinde söylüyorum: yaratabilir ve kaldırabilir.. neden 2 şıkla kısıtladın anlayamadım...
Kaldıramayacağı bir taş yoktur. Çünkü kendisi sonsuz kudret
öyle bir taş yoktur. bunun sorusu bile tuhafıma kaçtı. Tanrı yani Allah kadar ulu ve büyük bir şey yoktur çünkü Allahın gücü sonsuzdur.
tanrının ne olduğu ve nasıl birşey olduğu hakkında en ufak bir fikrin olduğunu bile sanmıyorum
eheheh geldum geldum :))
Yaratmaz, çünkü öyle bir taş yoktur. Ne büyüklükte olursa olsun, Allah'ın kudretine hiç bir şey karşı koyamaz.
İstese yaratabilir, ama kaldıramayacağı kısmı yanlış olur. Çünkü kaldırmak manası Allah için kullanılmaz, onu insana benzetmek gibi birşeydir ki sakınmak gerekir. Bu soruda ki tek cevap çok ağırlıkta bir taş yaratabılır cevabı olur. diğer kısımları bizim akılımızla düsünmemiz sakıncalıdır.
pardon soruyu anladım ama doğrulamak istiyorum Allahtan güçlü bir taş olabilir mi diyemi soruyorsun?
Bu nasıl saçma bi soru. Yaratıcının katında yer çekimi olduğunu mu ima etmeye çalışıyorsun.
kılasik ataist sorusu, Allah senin gibi fiziksel bir nesne değilki fiziksel bir şeyi kladırsın
allah dağına göre kar verir herzaman. kulunu sıkmaz.
cevap gayet açık beyninde taşdan baska bişi yok herhalde
yaratir
tamam sen o taşı kaldırmasını bekle , aman ha taşı kaldırmadan sakın inanıyım deme , birazda olsa şerefin varsa tabi
mantıklı açıklamam varda senin mantığın almaz
kaldıramazsa, kaldırır. zira patron o.
ve tanrı kadını yarattı..
0,2,45342,25,21,
mantıksız
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
En İyi Cevaplar