Cahilliklerini asla kabul etmedikleri gibi zeytinyağı gibi üste çıktıklarına çokça şahit olmuşuzdur. Siz neler eklersiniz bu özelliklere?
şöyle:
şöyle:
"Çinceyi ne kadar sürece öğrenirsin?" diye sormuşlar
önce bir öğrenciye sormuşlar
-ertesi gün finaller varsa bir gecede hallederim.
yüksek lisans öğrencisine sormuşlar
-bi kaç ay bakmak lazım.
doktora öğrencisi:
-bi kursa gitmek şart iki üç yılda öğrenilir.
bir doçente sormuşlar:
-valla ilk önce bir kursa gidip bir kaç yıl demel oluşturmak lazım, üstüne 4-5 yıl da Çin'de yaşarsan en iyi şekilde öğrenmiş olursun.
profesöre sormuşlar:
-ah azizim Çince öylesine köklü bir dil ki, tamamen öğrenebilmek için bir ömür yetmez.
demiş.
Velhasıl kelam, demek istediğim:
Kronik cahillik, cehaletinin farkında olmayan, hayatta bilginin sınırsızlığının farkında olmayan, dar kalıplara tıkılmış kalmış, hayatta değişmez tek doğrular olduğunu sanan, yanılma ihtimalini hiç düşünmeyen, öz eleştiri yapmasını bilmeyen ve mütevazi olamayan insanlarda bulunur. Bilgelik arttıkça tevazu ve alçak gönüllülük de artar. Bilgelik arttıkça insan daha çok farkına varır cahilliğinin ve dünyada sonsuz bilginin olduğunun.
teşekkürler
herkes herşeyi bilemez bütün insanlar cahil ama kaba hareket edenler göze batıyor
Bilmeyene cahil demiyoruz, öğrenmek istemeyene diyoruz.
19 yasinda adamdan 91 yasinda dedelik laf cikti reyiz
bilmedikleri konular hakkında yorum yaparlar doğrusunu anlatırsın illa kendi bildikleri doğrudur senin bilgili olduğunu görünce daha çok kıskanırlar ve senden öğrenmek yerine seni ezmeye çalışırlar laflarıyla ezemezlerse hakaret ederler
yüksek sesle konuşurlar kendilerini daha iyi ifade edebilmek için
cahil insan öğrenmeyi hiç bir zaman istemez oysa bilgili insan ne kadar çok şey bilse de henüz birşe bilmiyorum der
cahil insan bir olay karşısında etraftan duyduklarını gördüklerini örnek verir anlatırsın herkesin her dediğine inanma dersin bir tek senin lafına inanmaz
Çok ve boş konuşmak
Herşeyi bildiklerini düşünmeleri
İsrarla kendi bildikleri doğruyu size kabul ettirmeye çalışmak
Asla kendi bildiklerinin yanlış olduğunu düşünmemek
Gerçek ve reel bilgilerle davranmak yerine, kulaktan dolma, herkesin söylediğine inanıp o şekilde davranmak ve uygulamak,
Karşısındakine konuşmak için pek şans tanımamak...:))
çok doğru tespitler +1 güzel yorum
Cevap
142Cevap
lh6.googleusercontent.com/.../lSx9JKZLogzHmdT83xl_sI1pSh3-z6uf_6uYMD6ruaPteFD8Dru9Ctmak1It8hYec7mFKJWSAY7CTbRSKFz9-DfjEJwge_ftITAumTwNYuZPGZ4tsTsHC-Tv45Dl9pBBMmVX7UDEPa74zRedz3LJDlwDPdY1ag=w439-h335-nc
Cahilllerle tartışmayın çünkü ben hiç yenemedim. (Gazali)
savunduğu görüşü bilgili insan karşısında en fazla 2 dakika savunabilir eğer cahil insanla bu tarz ortamlarda iseniz kızdırırsan sizi engeller eğer yaşınız ondan küçükse sizin ondan daha çok şey bilmenizi kendine yediremez ve yaşınızı ileri sürüp ergen vs. gibi sıfatlarla kendi yükseltip sizi alçaltmak ister cahil işte ne yaparsa kendi bilgili bir kişilik olarak göstermek için yapar siz siz olun bu insanlara laf anlatma çabasında bulunmayınız ne zaman anlarsınız cahil olduğu ozaman uzaklaşın orda sizin için en hayırlısı yoksa yer yer insanı çileden çıkara bilme özelliklerine sahiplerdir bunlara dikkat etmek lazım sorun olarak en cahil ama kendini filozofların filozofu sanan 35 40 yaş üstü abilerimizdir.
Herseyi ben bilirim demeleri
kimse herseyi bilemez..
biliyom diye idda eden katiksiz cahildir.
katılıyorum
Çok konuşurlar ve yazarken çok imla hatası yaparlar. Yolda yürürken pet şişesi görsünler tekme atarlar. Bazısı kedi köpeğede yapar bunu. Cahil insanı çok basit test edebilirsiniz. Tuzak sorularla anlarsınız. Mesela kolları bilezikle dolu olan bir kadına ''bilezikli bir kadın bileziksiz bir kadından değerlidir'' deyin. Bunu iltifat olarak alıp size teşekkür edecektir. Lakin bunu yaparken yüz mimikleriniz iltifat eder gibi olmalı. Erkeklerde bu durum daha vahimdir. Mesela sevdiği bir kadın için insan öldürmeyi en büyük fedakarlık sayabilecek tipolojiler vardır. Buna karşın fedakarlık adına sıgara veya içkiyi bırakacak güçleri yoktur.
Velhasılı dünyayı bildiklerini, anladıklarını sanırlar. Söz sağlıktan açılınca droktora bile doktorluk öğretmeye kalkar, onu toplum içinde konuşturmazlar. Doktor cahil olmadığı için susar, lakin cahiller bağıra bağıra konuşurlar. Böyle..
''Bildiğim birşey varsa oda hiç bir şey bilmediğimdir. '' der Sokrates o yüzden bir şeyi ya da bir şeyde çok bilmişlik yapmamak lazım çünkü her gün başka bir şey öğrenebiliyorsun. Cahille tartışmaya bile girilmez. ''Cahillerle tartışmayın Ben hiç galip gelemedim. (imam Gazali)'' böyle der. Bu sözleri hep örnek alırım :)
Eğer seni tam olarak dinlemiyorsa , konuşmalarını kulaktan dolma sözlerle, sloganlarla desteklemeye çalışıyorsa , kurmuş olduğu birçok cumlelerle cok az şey anlatiyorsa, "bilmiyorum" kelimesini bir kez dahi olsun kullanmiyorsa, hep "ben , beeeen " diyorsa o insan sırılsıklam cahildir arkadaş! Bir de her türlü değişime kapalıdırlar fikirsel özellikle. Herşey i biliyorlar ya zat -ı muhteremler. ..
Cahil olmak güzel şey her şeyi biliyorsun demiş.
Her lafa saçma sapan da olsa cevap germeye kalkışır her şeyi bilirler.
Sen ona laf sokarsın mesela " ordan hangi camiye benziyorum " dersin hemen sana " hoşt " der oysa ki çoook önceden o lafı yemiş ve bir köpek yerine konulmuştur.
Cahildir çok konuşur boş konuşur canını sıkar.
Cahildir çok konuşur her şeyi bilir candan bezdirir.
Allah şifa versin hepsine.
Tabii ki, her şeyi bilirler!
Menfaat, onlar için birçok şeyden önce gelir.
Şiddetle savunurlar
Dünyayı yalnızca kendileri için yaratılmış olarak görürler
Kendilerinden bahsetmeyi severler
'Cahil' sözcüğü duyarlarsa çok kırılırlar
Az düşünüp çok konuşmak
Üzerine bir de ironi yapıp, sizi cahillikle itham edebilirler
Değişime kapalıdırlar
Uzmanlık alanınız, tahsiliniz, alıntı yaptığınız kaynaklarınız onun karşısında önemli değildir
Kendilerini gururla ifade edebilecekleri bir özellikleri olmadığı için, din ve milliyet gibi bütünleştirici özelliklere sırtını dayamaları
Kendine dayatılan düşünceleri size dayatmaya çalışırlar
. ve kahramanımızın klasik bitirişi; 'çok düşünme bunları, kurcalama. Boşver!'
linki aynen yazdığın için teşekkürler
:) zor oldu ama oldu :)
Karşı oldukları düşünceyi anlamaya çalışmamak. Rakibin gözünden olaya bakmamak. Empatisizlik.
bu da var. aslında dinlememek de denilebilir.
Hiçbir zaman fikirleri değişmez, delilleri kabul etmezler.
Okumazlar ama her konuda fikirleri vardır.
Analiz edemezler, papağan gibi öğretileni tekrarlarlar.
Her şeye anında öfkelenirler, farklı fikirlere karşı aşırı tahammülsüz olurlar.
Çok ve boş konuşurlar, çok basit şeylere bile gülerler.
Çok bilmediği için az bildiğini çokmuş gibi göstermeye çalışır, kendini her daim pazarlar.
Ve bu insanlar her zaman kendisine hayran olmaya hazırdır.
Kesinlikle empati yeteneği yoksunluğu..
Barındırdıkları diğer tüm "cahil özellikleri" bunun meyvesidir..
evet kesinlikle
Kendi düsünceleri yanliş olsa bile. doğru gibi görüp üzerinde fikir yürütülmesini bile istemezler!
Ne kadar doğru bu senin düşüncen yanlis dense bile bildiklerini doğru zannedip kendi bildiklerini yaparlar...
Yanlıslarını hatalatını hiçbir zaman kabul etmezler..
evet kesinlikle
Insanlarin en belirgin ozelligi sanalda hayatlari boyunca olamadiklari ve asla olamayacaklari kisiliklere burunmeye calismak. Onlar zavallı.. yazikk. Bu sitede orneklerini gorebilirsiniz
İnandiklari seye koru korune sorgulamadan baglanmalari ve bunu diretmeleri. Ornek; mille irade ayagina paralari hupletenleri gormezden gelmek ya da arka cikmak. Bunlar cahilligin daniskasidir.
Cahilden korkma yarı cahilden kork:). azıcık bilgileriyle kendilerini birşey sanırlar. kapasiteleri daha fazlasına yetmez. aslında saydığımız tüm özellikler yarı cahile aittir.
Kendi doğrularını başka insanlara kabul ettirmeye çalışmak. Bilmedikleri bir şeyi savunmak. Okumamak araştırmamak sorgulamamak. Tek taraflı düşünüp empatiden yoksun olmak. Tüm bunlar da bundan kaynaklanıyor ya zaten
her şeyin doğrusunu bildiklerini sanmak. bildiğini gözü kapalı savunur. alternatif cevap, öneri kabulü sıfırdır.
at gözlüğü takarlar kafasını kaldırıp sağa sola bakmazlar hiçbir bilgisi yoktur bişeyde ama bişey sor 10 saat biliyomuş gibi aklına geleni sallar:)
:)) aynen
Her şeyi bildiğini sanıp hiç bir şey bilmezler
hedeflerine ulaşamayınca ulaşanlara çamur atmaya çalışırlar.
kedi-ciğer
Herkes bazen her gördüğü konuya atlar belki biliyo belki bilmiyo kim daha saçma bişey şöylerse konuşması yapısına davranışlarına göre cahil oluyo göze battığı için
milliyetçi ve mezhepçi olmaları daha net söyleyecek olursak benden olan iyidir gerisi kötüdür düşmandır anlayışında olmaları
yanlıs bir dsünceyi dogru gibi soyler , dogrulugunda diretir, sana da kabul ettirmeye calısır. Ve insanları dıs görnse gore yargılamak bence en büyk cahilliktir. "Etme cahille muhabbet küstürürsün, silme cam kırığıyla gtünü kestirirsin." :)))
Boşver nanlatsam da anlamazsın bir numaralı laflarıdır.
Her şeyi biliyorum havalarıından bilmediği konu hakkında uzmanmış gibi öğüt vermesinden kısacası küçük dağları ben yarattım havası vardır :)
Cahil insanlar konuşmaz, klişe kelimeler kullanıp bir süre sonra sessizce oturur. Görgüsüz veya menfaatçi olan her konuda bilmişlik gösterir.
kendini akıllı sanıp bunu da rahatça söyleyenlerin hepside akılsızdır. bilmezler daha öğreneceklerinin olduklarını
Kendi görüşlerini kendi taraflarını eleştirmezler kusursuzmuş gibi kabullenirler onu körü körüne bağlanırlar ama dünya üzerinde öyle bisey olması imkansız bence budur en büyük ozellikleri.
Her seyi her zaman onlar biliyordur. Her seyin en iisini onlar bilir onlar her zaman en iyidir. } bence cahilllik tamda bu
Tartışmaya açık olmayıp direk hakaret e başvurmaları.
kesinlikle
tartışmada direk bağırıp fiziksel yola başvurmaları
hiç dayak yemedim ama yine de çirkef olabiliyorlar :)
aman karşılaşmada zaten öyleleri ile :)
cahil insanlar sadece kendi düşüncelerinin doğru olduğunu düşünürler ve başkalarını dinleme gereği bile duymazlar. benim cahillik tanımım bu. üniversite mezunu biri de bu kategoriye girebilir okuma yazma bilmeyen biri de. bu iş okul ile çok da alakalı değil.
en korkulacak insan modeli. cahil sifatina eristigi konumda, fikir yuruttugu konuyla ilgili olarak aslinda dunyadan habersizdir, birsey bilmedigini de bilmedigi icin herseyi yapma ve soyleme gucune sahip oldugunu zanneder.
Kara cahiller sizi... ulan buraya ysxi yazacam diye cizimi b*k ettik iyimi.
Şimdi cahili aciklasam o tanıma ben de girerim :) en güzeli asil ve soylu bir şekilde yorum yapmamak 😄
Karşısındaki insanın görüşünü asla dinlemez kocaman bir at gözlükleri vardır. Herşeyi bildiklerini sanıp heryerde lüzumsuz konuşurlar. Etrafımdakiler öyle..
en belirgin özellikleri her konuda konuşmaya çalışmaları, fikirleri olmamasına rağmen fikir bildirmeye çalışmaları. fikrin yoksa zikrin de olmasın lafı onları teğet geçmiş bir laf
Her şeyi biliyor zannedip, her konuda rahatça yorum yapmaları. Bakış açıları çok kısıtlıdır bir noktadan bakarlar duruma empati yapamazlar ve boş boş konuşurlar :)
Mevlana'nın da dediği gibi;
"Cahil insanın yanında, kitap gibi sessiz ol."mak, en iyisi.
her şeye pat diye atlamaları, çok konuşmaları ama aynı zamanda boş konuşmaları..
"... Akıllı insanlar dövüşmeden kazanır; cahillerse kazanmak için dövüşür " Sun Tzu
Bu söz herşeyi açıklıyor...
Yuksek ses tonuyla 1 sn bile susmadan tartisirlar ki seslerini yukselttiklerinde konuya hakim olduklarini sanirlar
Herseyi bilirler bilmedikleri konu yok hep bir yorumlari vardir dinlemeyen dusunmeden konusanlar..
Cahilliğinin farkında olmamaları ve kendini alim sanmaları... Herşey konuşmaları
bu tip insanlarla konuşmayı önce denerim, asla uzatmam.. varsın kendini haklı görsün..
Cahil insanlara ne kadar bilimsel tez ve araştırma örneği versem de hepsini görmezden gelip en alakasız noktaya takılabilirler.
Cahil İnsanların en Belirgin Özellliği , Herşeyi Herkesten Çok Bilmeleridir. (Kendilerine Göre).
herşeyi bildiğini sanıp hiçbir şey bilmezler eleştiriye gelmez sıkıştıkları anda hakaret ederler
Ignorance is bliss.
O insanlarla bir münakaşaya girildiğinde asla yenemezsiniz. Çünkü onlar yenilmez insanlardır.
Seni hiç dinlemez hep benim dediğim bide eminmiş gibi. Üsteler bağırarak konuşur,
Hatasıbı yanlışını kabul etmez..
Çok pişkin ve görgüsüzdür vs..
Herşeyi bilirler herşeye bir cevapları vardır ve kusursuzlardır (!)
İnsan cahil olabilir ayıp değil kendini yetiştirmemiştir yok mu bir sürür insan var öyle ama arkadaş insanın gözüne soka sokada belli edilmezki Gözüne sokulmazki
Çok Güzel Bir Söz
https://i.hizliresim.com/39GJNp.jpg
Herhangi bir konuda en ufak bir bilgisi olmadan o konu hakkında yorum yapabilmeleri, insanları eleştirmeleri, sürekli dedikodu yapmaları, beyinlerini kullanamamaları... diye gidiyor.
Cahil olduklarini kabul etmeyip cok bilmis gibi atip tutmalari tabi ki.
Hiçbirşey bilmedigi halde biliyorum sanan sanırım :)
Cahille tartışmaya girmeyeceksin harbi rezil oluyorsun çünkü benim aklım karşımdakinin anladığı kadardır
hiçbir mantıklı cevabı soruyu dinlemez sadece kendisinin söylemek istediğini bağırır!! bknz:Rasim Ozan
Cahil oldugunu bilmeyip cehalet uzerine konusmalari ve cahilleri cehaletleri yuzunden asagilamasi.(!)
Kendini bir halt sanan herşeyi bildiğini düşünen egosu tavan yapmış bencil ukala insnlara bir baskasni aşağılayan herkezcahildir.
çok ve boş konusmaları hatalarını kabul etmemeleri sadece kendi bildiklerini doğru sanmaları ve asla karşısındakinin fikirlerini dinlememeleri
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
En İyi Cevaplar