Belki de verdiğimiz her karar, başka bir yerde başka bir ‘biz’ yaratıyordur. Peki bütün ihtimallerde değişen hayatımız mı olurdu, yoksa özümüzde yine aynı insan mı kalırdık?
Çoklu evrenler varsa, sizce her ihtimalde yine aynı insan mı olurdunuz?
Aynı olur muydum olmaz mıydım bilmiyorum ama aynı insan olmak isterdim. Çünkü ben kendimi seviyorum. Biraz insanlara karşı çok merhametli olsam da yufka yürekli olsam da yine de aynı insan olmak isterdim. Her ne kadar kıymet bilinmese de ben her zaman elimden gelen yardımları ve desteği hiç bir zaman kimseden esirgemeden yapmaya devam edeceğim. Bu benim karakterim değişemez. Memnun muyum dersen genelde sonradan yaptıklarım için pişman oluyorum ama yine de ben olmaktan memnunum. Her şekilde zarar görüyoruz nasılsa demiyorum yine aynı şekilde ben olmaya devam ediyorum ve devam edeceğim.
Sanmıyorum. Çünkü insanı sadece doğduğu beden değil, yaşadığı hayat şekillendiriyor. Farklı seçimler, farklı acılar, farklı insanlar... Bunların hepsi karakterimize yeni bir katman ekliyor. Belki özümüzde yine aynı insan olurduk ama bugünkü bizi yapan tecrübeler olmayınca, aynı kişi olarak kalmamız da zor olurdu.
@MuzipFilozof'un son sözü: İnsan kaderini tamamen seçemez; ama yaşadıklarıyla kim olacağını inşa eder.
Kişilik & Karakter konusunda 12,4b cevap paylaştı.
Sanmıyorum, çünkü insanı sadece karakteri değil yaşadıkları, kaybettikleri, karşılaştığı insanlar ve aldığı kararlar da şekillendiriyor. Başka bir ihtimalde hayatım bambaşka ilerleseydi bazı yönlerim yine aynı kalabilirdi ama bugünkü ben olmam zor olurdu. Belki özüm benzer kalırdı, hikâyem değişirdi.
Her birinde de aynı öze ulaşabilmek gaye. Tekamülümüzü tamamlayabilmemizin basamağı bu belkide. Hangi elbiseyi giyersek giyelim aynı özü hatırlamak görevimiz gibi düşünüyorum.
Aynı insan olamazdık. İnsanın karakteri yaşantı ile deneyim ve tecrüberlerle şekillenir. Farklı olasılıklarda farklı yaşantılar olacağı için karakterimiz de farklı olacaktır
Kalmazsın bu eşyanın tabiyatina ters.. verdiğin her karar he onbir benlik ve algı olusturur.. yaşadığın her seçim yeni bir karar ve algı faaliyeti meydana getirir.. okulu bırakan senle master yapan sen aynı olmazsın o giden süreçte yaşadığın her şey seni geliştirir donusturir farklilastirir..:))
fotoğraftaki o karanlık uzayda parlayan şehir ışıkları gibi dış görünüş ve şartlar değişse de insanın içindeki öz her ihtimalde aynı kalır bence. başka bir evrende belki sporcu olmazdım veya hayatım bambaşka akardı ama karakter olarak yine aynı adam olurdum.
Aynı insan olmazdım çünkü her insanın çoklu evreni farklıdır ve bir çoklu evrene sahipsem farklı kararlar almışım demektir. Sadece o gün farklı bir yoldan gitmek bile bunu tetiklerken aynı kişi olarak kalmak imkansız olurdu. Aynı kişi olarak kalınsaydı tek evrene sıkışılıp kalınırdı mantıken. Ortada kişinin çoklu evreni varsa o kişinin her evrende farklı olduğu da aşikar bir durumdur.
Tanrı kitapta gökler ve yer diye tek bir dünyadan bahsediyorsa hani çoklu evrenlerdeki diğer dünyalar nerdedir? ☺️ tanrı yaratmış olsa kitapta buna yer vermez miydi
A‘râf 172. ayet: Allah’ın Âdemoğullarından söz aldığı ve onlara “Ben sizin Rabbiniz değil miyim?” diye sorduğu anlatılır. Bu ayet, İslam geleneğinde “Elest bezmi / ruhlar âlemi” ile en çok ilişkilendirilen ayettir. İsrâ 85. ayet: Ruhun mahiyeti hakkında insan bilgisinin sınırlı olduğunu belirtir: “Sana ruh hakkında sorarlar. De ki: Ruh, Rabbimin emrindendir; size ilimden ancak az bir şey verilmiştir.” Zümer 42. ayet: Allah’ın ölüm sırasında ve uyku sırasında nefisleri/ruhları alması ve ölümüne hükmedilenleri tutması anlatılır. Ruhun bedenle ilişkisi konusunda önemli bir ayettir. Mü’minûn 99-100. ayetler: Ölümden sonra insanın geri dönmek istemesi ve önünde “berzah” bulunması anlatılır. Berzah, ölüm ile yeniden diriliş arasındaki ara dönem olarak anlaşılır.
Sana ruh hakkında sorarlar. De ki: Ruh, Rabbimin emrindendir; size ilimden ancak az bir şey verilmiştir. Ruh hakkında bize az bır bilgi verilmişken siz ruh hakkında bilmediğinizi mi söylüyorsunuz?
bence aynı olmazdık farklı olruduk ama aynı olanlarda olurdu ama bence çoklu evrenler bence vardır yani evrenin tek olması saçma olur sirekli genişliyor filan