İsminizin konuşma içinde geçmesi iletişimi daha kişisel hissettirebiliyor. Kimi bunu samimi ve sıcak bulurken kimi fazla tekrarlandığında yapay geldiğini düşünebilir. Sizin için birinin konuşma tarzını etkileyici yapan küçük ayrıntı nedir?
Birinin sizinle konuşurken adınızı sık kullanması sizde nasıl bir etki bırakır?
Biri benimle konuşurken adımı sık sık kullanıyorsa, bu bende genellikle güzel ve samimi bir etki bırakır. İnsanların birbirine adıyla hitap etmesi, karşısındaki kişiye gerçekten dikkat ettiğini ve konuşmayı daha kişisel bir hale getirmek istediğini hissettirebilir. Özellikle doğal ve abartısız şekilde kullanıldığında, kendimi daha değerli, fark edilmiş ve iletişimin içinde daha özel bir yerde hissederim. Ama sürekli ve gereğinden fazla kullanılırsa biraz yapay veya özellikle vurgulanıyormuş gibi de gelebilir. Bence önemli olan, ismin nasıl ve hangi samimiyetle kullanıldığı. Doğal bir şekilde söylendiğinde ise kesinlikle hoşuma gider; konuşmaya sıcaklık ve yakınlık kattığını düşünürüm.
Dilin alışkanlık olmasa kullanabilir yani bunda özel bir etki aramam o anki iletişime göre değişir Bir de karşı cins olup olmadığına göre de değişir hani muhabbet mesafeli ve sınırlı olduğu zaman bir anlam ifade etmez Zaten flört gibi şeylere fazla anlam yüklemem uygun bulmam
‘Carnegie’ birinin adını çok sık tekrarlarsanız, o kişinin kaçınılmaz olarak sizi sevmeye başlayacağını, tekrar tekrar söylenen bir adın bir aşk büyüsü gibi olduğunu söyler ve şöyle devam eder “unutmayın ki bir kişinin adı, o kişi için herhangi bir dildeki en tatlı ve en önemli sestir” (Dale Carnegie),, (insanları kazanma ve etkileme sanatından bir taktik bu)🤗📕
Ben hoşlanırım. İnsan konuşurken adını kullanınca sanki daha samimi ve özel hissettiriyor. Özellikle bunu doğal bir şekilde yapıyorsa bence güzel bir detay.
"Adının ne kadar güzel olduğunu, ancak sevdiğinin ağzından duyduğunda anlarsın." Cemal Süreya'nın bu sözüne gönülden katılıyorum, ismimi hiç sevmem ama sevdiğim söyleyince ismim gerçekten de kulağıma çok hoş geliyor.
Bende genelde “Bu kişi beni gerçekten dinliyor ve konuşmayı kişiselleştiriyor” hissi bırakır. Özellikle göz teması, sıcak bir ton ve doğru zamanda adımı kullanıyorsa ilgi, yakınlık ve samimiyet hissettirebilir. Ama fazla ve yapay kullanılıyorsa biraz etkilemeye çalışma gibi de gelebilir.
Aslında iletişimde çok önemli bir etkisi olduğunu düşünüyorum. Karşınızdaki kişinin adını sık kullanmak, ona değerli ve özel olduğunu hissettirir. Aynı zamanda iletişimi daha samimi ve güçlü hâle getirir. Bu yüzden ben bu duruma olumlu bakıyorum.