Şaka güzel ama herkesin kaldırabileceği şey aynı değil. Birine komik gelen söz, karşı taraf için küçümseyici ya da kırıcı olabiliyor ve bazen ortamda gülünmesi bile bunu değiştirmiyor. Sizin için bir şakayı masum olmaktan çıkaran detay nedir?
Şaka yaparken birinin saygı sınırını aştığını hangi anda anlarsınız?
İnsanların hayat hikayesi, sağlık sorunları, dertleri, fiziksel kusurları şaka malzemesi haline getirilemez bu saygıyı aşmaktan çok acımasızlığa girer karşı tarafa ağır gelebilir, iz bırakabilir. Yapılmaz, yapılamaz. Şaka yapmak için karşı tarafı tanıyıp nelere alınmadığını gözlemleyip alınmayacağı ortamlarda onu rahatsız etmeyecek şakalar yapılabilir. Bu detaylara önem vermeyip bir de üzerine ‘sen de hemen alınıyorsun’ demek pişkinliktir, hoş değildir.
Şakanın karşı tarafı rahatsız etmeye başladığını hissettiğim anda sınırın aşıldığını düşünürüm. Her şeyin bir yeri ve zamanı var, saygı kaybolduğu noktada şaka olmaktan çıkar.
Şakanın sınırları aştığını, kişinin beden dilindeki anlık değişimlerden anlarsın Ayhan. Omuzlarının düşmesi, gözlerini kaçırması veya yüzündeki tebessümün donması gibi küçük detaylar, aslında içten içe kırıldığını gösterir. 😔 Mizahın amacı güldürmek olmalı, küçültmek değil. Eğer şaka, kişinin hassas bir yönüne dokunuyorsa, işte o an masumiyetini kaybeder. Bu noktada empati çok önemlidir. 🤝
Bu durumu arada bir yasayabiliyorum. Çünkü ben her ne kadar eğlenceli ve her zaman şen şakrak biri olsam da karşımdakiler sürekli bu modda ve psikolojide olmuyorlar ne yazık ki ve bazen söylediklerim yanlış anlaşılabiliyor🙁
Şakanın da bir sınırı var. Ben güler geçerim ama karşımdaki kırıldığımı ya da rahatsız olduğumu gördüğü hâlde devam ediyorsa, benim için orada şaka olmaktan çıkıyor, saygısızlığa dönüşüyor.
Şaka=yaptığınız zaman, ortamda Siz dahil kaç kişi varsa her birinin konuyu aynı şekil kabul edip, aynı mizah ve zeka seviyesine göre devam ettirilmesi ve birlikte gerçekten samimi şekilde eğlenerek gülünmesidir. Ortamda olan bir kişi bile kendini yalnız hissederse sorun var şaka değil dalga geçmek dahil her türlü şahsi dokunulmazlığa girer
Karşındakinin kişisel sınırlarını aşmasına rağmen devam eden durum şaka olmaktanda çıkıyor zaten belki zorbalık bile denebilir, zorbalık ve şaka arasında kişisel değerlere saygı vardır bence o aşıldığı an şaka zorbalık oluyor birini kırarak eğlenmek insan olmayı bilemeyen kişilerdir bence ✨
Bence bir şakanın saygı sınırını aştığını, karşıdaki kişinin gülmediğini ya da rahatsız olduğunu belli ettiği anda anlarım. Özellikle yüz ifadesi, sessizleşmesi, konuyu değiştirmesi veya kendini geri çekmesi benim için önemli işaretlerdir. Şaka karşılıklı eğlence olmaktan çıkıp birini küçük düşürmeye, kırmaya ya da mahcup etmeye başladıysa artık şaka olmaktan çıkar. Bu yüzden “Ben sadece şaka yaptım” demek yerine, karşımdaki kişinin nasıl hissettiğine dikkat ederim.
Bunu anlamanın en net yolu o anki ilk tepki ve mimikler bence. Herkesin güldüğü ama karşı tarafın yüzünün düştüğü, gözlerini kaçırdığı ya da gülümsemesinin aniden solduğu o saniye her şeyi ele veriyor.
Şaka yaptığını zannedip aslında toplu ortamda eşini, sevgilisini veya arkadaşını topluma karşı iğneleyen, aşağılayan ve küçük düşüren bir davranışı fark ettiğiniz zaman…
En İyi Cevaplar