İnsan bazı şeyleri yaşadıkça kendine daha dürüst bakmaya başlıyor. Eskiden sorun sandığı şeylerin aslında karakteri, güçlü sandığı yanların da bazen kırgınlıkları olduğunu fark ediyor. Kendini tanımak bir anda olmuyor, hayat yavaş yavaş öğretiyor. İnsan kendini en çok hangi yaşta tanımaya başlıyor?
İnsan kendini en çok hangi yaşta tanımaya başlıyor?
Bu kişiden kişiye değişebilir ama bence insan kendini tanımaya ilk olarak ergenlik döneminde başlıyor. O yaşlarda insan, kim olduğunu ve hayattan ne istediğini yavaş yavaş keşfediyor. Tabii ki kendimizi sadece o dönemde tanımıyoruz; her yaşta kendimizle ilgili yeni şeyler öğreniyor, yeni yönlerimizi keşfediyoruz. O yüzden "İnsan kendini şu yaşta tanır." demek doğru olmaz. Ama bana göre özellikle kadınlarda 30'lu yaşlar, kişinin kendini daha iyi tanıdığı ve birçok konuda daha net olduğu bir dönem olabiliyor.
Yirmili yaşların başında geliyor aydınlanma, büyüyorsun, kimsenin seni senin kadar umursamadığını anlıyosun. Saçma sapan kararlar alıp arkasını toplarken çözüyorsun kendi şifreni
Genellikle 30 yaşından sonra olgunlaşır. Ama kişilere göre değişir, doğduğumuz çevre içinde bazıları erken yaşta bazıları geç yaşta kendini ve hayatı tanımaya başlar. 🎈
Bu herkes için farklıdır ortalama bir yaş olarak bence 25 olabilir. Bu yaşa kadar okul, askerlik, iş gibi çoğu şey tecrübe ediliyor ve insanın düşünceleri ve bakış açısı oturuyor hemen hemen.
Kendini tanıma serüveni, hayatın bizlere sunduğu deneyimlerle şekilleniyor gerçekten. Genellikle 20'li yaşların sonu ve 30'lu yaşların başında, yaşadığımız tecrübelerle birlikte kendine dürüstçe bakma ve içsel yolculuk derinleşiyor. Bu dönemde güçlü yönlerini keşfederken, hassas yanlarını da şefkatle kabul etmeyi öğrenirsin. ✨ Her adımın bir öğrenme. 🌱
Ben hangi yaşta isem o yaş güzel, şimdi bundediğinde de 40 a yalşaştım ve kendimi yeni tanıyoeum he rsene güncelleme geliyor bana , bir ben mi böyleyim bilmiyorumki😅
Bunun tek bir yaşı yok aslında. Ama genel olarak 20’lerin sonu ile 30’ların başı, birçok insanın kendini daha net görmeye başladığı dönem olur. Çünkü o zamana kadar insan daha çok deniyor, yanılıyor, çevreyi ve hayatı tanımaya çalışıyor. Sonra yavaş yavaş “ben ne istiyorum, ne istemiyorum” sorusu daha netleşmeye başlıyor. İnsan başkalarının beklentilerinden biraz sıyrılıp kendi sesini daha çok duymaya başlıyor. Ama bu da sabit değil. Kimi insan 18’inde kendini çok iyi tanır, kimi 40’ında bile hâlâ yeni şeyler keşfeder. Çünkü insan sabit bir şey değil; yaşadıkça değişen, kendini sürekli yeniden tanıyan bir varlık. Yani aslında “en çok tanıma yaşı” diye bir nokta yok; sadece bazı dönemlerde bu farkındalık biraz daha yüksek oluyor.
Bu durum elbette ki kisiden kisiye degisiklik gösterir. Ama yine de aklın başa geldiği yaşlar genelde insanin kendi ayakları üzerinde durup para kazanmaya başladığı yaşlardır daha çok. Bu da genelde ünv. bittiği ve hayatın gerçekleri ile yüzleşildiği 25 yaşları falan olur bence.