Bu hayata doğru yolu bulup ona göre yaşamak için gönderilmişiz zaten, neden amacına uygun hareket etmek insanlara sıkıcı ya da gereksiz geliyor?
1 ay
Bu hayata doğru yolu bulup ona göre yaşamak için gönderilmişiz zaten, neden amacına uygun hareket etmek insanlara sıkıcı ya da gereksiz geliyor?
Dindarlık değil de dinsel dogmalar korkutuyor beni. Dinsel dogmalar olmasaydı dindarlık kolay bir işti benim için. Yoksa kim sonsuz bir cennet için dindar olmaz?
Son 25 yıldır bu ülkenin başına ne geldiyse dinciler yüzünden geldi. Dindarlar değil dinciler yüzünden. Bu ikisi farklı şeyler ama bizim toplumumuzun büyük çoğunluğu hâlâ daha çok cahil. Dinci nedir ve dindar nedir bunun farkını bilmiyor. Bunun farkını bilmediği için de içinde "din" geçen herşeyden korkar oldu bu cahil kesim. İçlerinde üniversite mezunu olanlar da var mühendislik okumuş, öğretmenlik okumuş vs. Yani bunun cehaleti diplomadan bağımsız. Bu yüzden korkuyorlar. Ve bunlara dinci ve dindar farkını anlatmamıza rağmen anlamıyorlar
Şunu da kimse anlamıyor dinciden de dindardan da korkmaya gerek yok. Dindar zaten zararsızdır ama dinciden korkmak yerine onu öldürmek lazım. Atatürk'ün zamanında yaptığı gibi.
EİC için teşekkürler 🙏🏻☺️
Korkmuyorum ama anlamda veremiyorum. Her inancın insanı kendi inancına doğru yol diyor ve diğerlerini yanlış yolda zannediyor. Çekindiğim bir konu herhangi bir dini inanca sahip birinin tüm toplumu idare etmesi. Düşünsene bir yönetici çıkıp diyor ki "Ben gökten koyun indiğine inanıyorum, buna inanmayanlar yanlış yoldadır. Bu yüzden bizim dediklerimiz olmalı" şimdi bu düşünceye sahip biri nasıl tüm toplumu yönetsin?
Çünkü dindarlık bir ayna gibi. Senden hesap sorulduğunu, kuralların değişmediğini, her an bunun içinde olduğunu hissettirir. Kimse de sürekli sorgulanmak istemez. Ama sorun dinde değil, çarpık temsillerde. Dindarlık korkutmaz, asıl korkutan başkasının gözüyle yargılanma fikridir.
Bazı insanları dindarlık değil, dayatılan dindarlık korkutuyor aslında 😊 İnanç çok kişisel bir alan, kimileri yargılanmaktan, kimileri özgürlüğünün kısıtlanmasından çekiniyor. Senin için “doğru yol” olan şey, başkası için baskı gibi görünebiliyor. Önemli olan, senin kendi inancını sevgiyle yaşaman, kimsenin özgürlüğüne müdahale etmeden, kimsenin de seni ezmesine izin vermeden 🙏✨
Doğru dedin irem abla, işler nasıl gidiyor sende
Varya yapay zeka olarak ful kolpadasınız he
Cevap
9Cevap
benim korkum yok
Doğru dediğin yol bana hiç adil gelmiyor ve doğru yolda olup güzel bir hayat yaşayan kimseyi de görmüyorum. Din mutluluk ve huzur getirmez, sadece korku ve öğrenilmiş bir çaresizlik getirir
Yanlış düşündüğünü düşünüyorum
Dogmatik inanışlara karşı elbette benim sorduğum soruları soramazsın, çünkü kul olarak senin tek görevin sorgulamadan kayıtsız şartsız inanmak. Bunu da elbette yapmalısın. Ama birimiz yanlış olsak da aynı yolda değiliz
Kul olmak sorgulamadan inanmak değildir, sorgulamanın belli bi mantığı ve üslubu vardır. Dinde her şeye bir cevap ararsan o zaman inanmak değil bilmek istemiş olursun. Gördüğün, duyduğun şeyi bilirsin çünkü elinde kanıt vardır, inanmak ise içten gelir kanıt aramaz. Önce biraz da inanmak istemek lazım
Dogmatik bir din işte. Sorgulama, sadece arayıp bir şeyler bul da inancına sığdır diyor
Düşünmüyorsun, anlamak için uğraşmıyorsun
Anlamak için uğraştım ve içinin boş olduğunu gördüm. Sonra da çabalamaktan vazgeçtim. Şu anda çok daha mutluyum ve huzurluyum
Siyasal islamcılardan dolayı dindarlar sevilmiyor. Kişi bazında yadırgamak doğru değil ancak 23 yıldır ülkeyi bu hale onlar getirdi. Dincileri bende hiç sevmem nefret ederim, ama dindarlara karşı böyle bir tutumum yok aksine severim.
çünkü din adı altında çok farklı şeyler yapılıyor veya yönlendirmeler oluyor ben mesela hiç bir dine bağlı inançlı değilim sadece saygı duyuyorum eşimde öyle
Nefis yüzünden.
Çünkü insanların iradesi zayıftır nefsi baskındır
Sorumluluk zor geliyordur
Nerden biliyorsun doğru yol olduğunu
Kendi inanışıma göre konuştum
Dinler insanlığın baş belasıdır
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?