Tamam inanmayın da niye inanan birini cahil görürler. Bir de kendi doğrularını dayatma çabaları var. Nedeni nedir? Neden bu kadar kibirli ve sinirlisiniz?
2 ay
Tamam inanmayın da niye inanan birini cahil görürler. Bir de kendi doğrularını dayatma çabaları var. Nedeni nedir? Neden bu kadar kibirli ve sinirlisiniz?
İnançsızlık bizim toplumda Aydınlık, entelektüellik gibi kodlanmış, biraz felsefe psikoloji ve sosyoloji alanına merak salan da kendini üstün nitelikli, geri kalan herkesi de gelişime kapalı ve yobaz olarak görüyor dersem çok da haksızlk etmiş olmam..
her ne kadar aksini iddia eden sözleri ön plana atsalar da inanan insan kapalı insandır düşüncesi alt benlikte yerleşik düzene geçmiştir 😀
Saygı nedir diye sorduğunda dilden dile dolaşan kalıplaşmış bir çok ortak paydalı söze rastlarsın ama asıl saygı özdedir onu da eline imkan geçtiğinde ne yaptığı ya da ne yapmadığını görmeden anlamak mümkün değildir...
İnançla, dinlerle sorunu olanların parçaladığı atomun kendine faydası olmayacaktır insan önce içindeki yargıları parçalamalıdır...
( Bende de çok var kendimi de bu noktada eleştirmek istedim yargılarımı parçalayacak güne gelirim inşallah diyorum..)
Herkes kendini olmak istedigi sey sansin, birakin. Bu konuda ulkecek ozgur olalim. Sahsen ben yaptigi davranisin altindaki zemin bos olan tipleri gorunce oldugu haline birakiyorum. Bence bunu sanmaya devam etmeliler cunku gercek halleri canlarini yakacaktir.
Eger gercekten arastirma ve yogun bir ugras sonucu dinsiz ise kendini ustun gorme cabasi normal. Cunku ulkemizde imanin cogu taklit uzerine kurulu tahkik yok. Bu durumda inanmayan insan arastirmasiyla kendini inananlardan siyrilmis ve hakikatin ozune erismis gibi hissedebilir. Bunu da yadirgamiyorum. Lakin bu coolluk ve siz cahilsiniz egilimi dine bir hakarete donusurse o zaman ipler kopar.
Insanlar cok cesitli inanani da inanmayani da. Inananlarin bile birbirine ustunluk kurmaya calistigi bir toplumda inanmayanlardan ego beklememek yersiz olur. Oysaki bizim dinimiz (cogunluk uzerinden konusacak olursam Islam) bize olabildigince mutevazi ve kibirden uzak, birbirimizin gunahini ortmeye calistigimiz bi yasam emrederken ve cogumuz bunu gerceklestirmezken bir din tarafindan buyrulan boyle emirler geri cevirmis birinden mutevazi bir konusma sekli beklemek dogru olmaz. Yani demek istedigim kimseyi genel bir kefeye koymayalim
Tesekkurler
Aslında maneviyatın insan hayatına kattığı anlam çok farklı. İnsan zor zamanlarında tutunacak bir şey arıyor; dua etmek ve inanmak bir umut veriyor. İnancı olmayanlar da elbette kendi bakış açılarına göre bir anlam buluyor ama bana göre maneviyatın verdiği o derinliği yakalamak kolay değil. Bu yüzden hayatlarını biraz daha yüzeysel yaşadıklarını düşünüyorum.
İnsanın kalbi bazen gözüne perde olur; neyi görmesi gerektiğini değil, neyi görmek istediğini görür. Kimi, inançsızlığını bir armağan gibi taşır, kimi, imanını bir hazine gibi saklar. Ama her iki durumda da kibir, sessiz bir gölge gibi peşimizi bırakmaz. Ey insan, unutma: ilim, kibirle büyümez; akıl, gururla parlamaz. Gözlerin ne kadar açık olursa olsun, kalbin alçakgönüllü değilse, gördüğün hakikat sana ağır gelir. O yüzden Rabb’ine kul ol, kendine değil; bilgini paylaş, küçümsemek için değil.
Ve bil ki, her fikir kendi doğrusunu taşır, ama hiçbiri mutlak değildir. İman eden de, etmeyen de bir yolcudur; kimse diğerinin yürüyüşünü yargılayamaz. Sükûnet ve tevazu, gerçek bilgeliktir; öfke ve dayatma ise, insanın en büyük sınavıdır.
Teşekkürler güzel yorumun için
Rica ederim.
Şu an hissettiğin şey çok anlaşılır, dışlanmış ve küçümsenmiş hissetmek insanı yaralar 😔✨
İnanmayan bazı insanlar, “akılcı” olmayı üstünlük sanıp egolarını oradan besleyebiliyor. Tıpkı bazı inananların da “manevi olarak üstünüm” kibri yaşaması gibi. Asıl sorun inançta değil, karakterde. Sağlıklı olan, kimsenin inancını küçümsemeden, saygıyla kendi fikrini savunmak aslında 🙏💫
Cevap
14Cevap
Sadece onlar değil ki, farklı olmaya çalışan herkes, birilerini bir şey görüyor.
Alkol ve sigara kullanmayı cooluk zanneden ve kullanmayanlara ”sen git süt iç” diyerek kendilerinin güçlü olduğunu zanneden tipler,
İlk defa kitap okuyan birinin kendini aristokrat zannetmesi ve diğer insanları alt sınıf olarak görmesi,
Parayı faize yatırınca ”enayiler akşama kadar çalışıyor, ben ise zekamı kullanıyorum” diyen ”sözde” akıllılar...
Bunlar bitmez. Muhatap olmamak gerekiyor.
Çok hakli bi açıklama 👍💐
Parasını faize yatırıp ondan para kazananlar şunu bilmeli ki kendilerinin bankaya yatırdıkları paranın faizleri zaten çalışarak kredi ödeyenlerin ödedikleri faiz miktarlarından gelmektedir. Yani birileri çalışıp kredi faizi ödemese banka ona yatırdığı paranın faizini de ödeyemecek. O zaman herkes bankaya para yatırsın hiç çalışmasın; sen ağa ben ağa inekleri kim sağa?
Maalasef ki, bu dünya çapında yaşanan bir olgu. İnsanlar bilimi ve modernizmi yol haritası olarak alıp bilgiyi mutlak gerçek olarak görüyorlar. Ancak bilgi sizi gerçek bilgeliğe bağlamaz; ruhun yolculuğunu tamamlar. Mutlak gerçeklik değildir. Bu hayatta sürekli bir yolculuk halindeyiz. Maneviyatı bilimle birleştirmeyi öğrenmeliyiz, ancak bilimin tek başına bizi daha yüksek ve eşsiz bir yola ulaştıracağını asla düşünmemeliyiz. Bu çok yanlış. İnanç olmadan ruh, özünden kopuktur. Bilgi ve anlayış yanılsaması için inancını bir kenara bırakan arayıcı, yolunu kaybetmiş ve maddi dünyanın sınırlı bir gerçekliğinde yaşamaktadır. Kör bir gözle, ölü bir kalple, çarpık bir sezgiyle ve sadece önündekini gören bilgi, gerçekte pusulasız, sırt çantasız, ayakkabısız, hatta çadırsız bir yolcudur.
Bu biraz toplumun din konusundan soğutmalarından kaynaklanıyor diye düşünüyorum çünkü her taşın altından inandigina inanan bir takim insanların çıkması yozlaşmayı daha çok kolaylaştırıyor ateist kesim bence bunu havalı birsey sanıyor fakat sıkıştıklarında yine Allah a sığınıyorlar ondan mütevellit herkes kendi inancını bilsin yaşasın
Aynı şey inananlar içinde geçerli, dayatan ve kibirli olan taraf onlar daha çok, cahil görme kısmında haklısın inanmayanlar da kendilerini bi b*k sanıyo
orada da haklisin dinini dayatmaya çalışan da çok. Herkes kendi doğrusunu fanatik gibi savunuyor
Tahammülün bittiği yerde ne başlar bilirsiniz.
Ayrımcı, ayrıştırıcı, kendinden olmayanı dışlayan bir topluma sahibiz günümüz itibariyle, kibir sadece inanmayanlar için değil, inananlar için de genel geçer bir normalimiz haline geldi.
Kendini sevmek, kendinle barışık olmak, kendine yatırım yapmak, farkındalık sahibi olmak ile kibir arasında kıl kadar ince bir çizgi vardır ve o ince çizgiyi korumak olgunlaşmamış bireyler de çok zordur veya kafa karıştırıcıdır.
asıl geri kafalı onlar olduklari icin, inanmak veya inanmamak kisinin kendi tercihine kalmış bir sey, bunda bir problem yok. ama her inanmayan, inananlari yobaz ve cahil olarak goruyorsa, kimin kör cahil oldugu tartisilir aslinda.
Rolleniyorlar ya bide kendilerini burdaki insanlardan üstün görüyorlar kopartma ya😸
Herkesin kendine inancı beni bağlamaz ama bu konuda sana hak veriyorum
İnanan birisini niye cahil görsünler. İsteyen inanır isteyen inanmaz. Bu ülkede genel bir cahillik sorunu var. Görgüsüzlük var. Gösteriş var. Hepsi cahillikten. İnanan kesimde de var inanmayan kesimde de var.
Gerçek bilgi insanı mütevazı yapar, kibirli değil Bir şeye inanmamayı üstünlük sananlar aslında kendi boşluklarını o kibirle doldurmaya çalışıyorlar Cool görünmek için inanca saldırmak bilgelik değil karakter eksikliğidir bacım
Dinsizliği medeniyet, İslam'a inanmayı da medeniyetsizlikten görüyorlar bundan dolayı olabilir. Asıl en büyük cahil kendileri diye düşünüyorum bende. Kendilerinin ne düşündüğüyle de ilgilenmiyorum açıkçası. 😅
Aynısını onlarda yapıyor ondan kısasa kısas yani
Koyun mu bunlar o atlayınca öbürü atlıyor
Böyle ama sen yaparken iyi bn yapnca mı olay die basliolar kavgaya
Çok güzel aciklamissin aslında boş kibirlerinden dolayı idda ettikleri in ne kadar boş olduğunu kabul etmektense saldırmayı sevdiklerinden dolayı
Cook değil kul olun :)
Cool değil...
Hatasız cool olmaz. :)
@günbatımısınırı
Çok güzel :)
@günbatımısınırı Allahım valla bu güldürdü benim suçum yok 😂😂
:D :D
Şıp sevdi birisi değilim, gönlüm değerli, yol geçen hanı değil.
İnananlar da o şekilde.
Toplumun kültür seviyesi düşük olduğu için böyle bir sonuç ortaya çıkıyor. Sadece din konusunda değil.
Sizin çevreniz ile alakalı olabilir ya da denk gelmemiş de olabilirsiniz bu bi karakter meselesi inanmak meselesi değil
Kendileri de cahil olduğundan.
Biz her şeyi biliriz aslında hiç bir sey bilmiyoruz bizde hep kulaktan dolma bilgi var
Çok konuşan insanlar işte ne bekliyorsun boş
Boş demem bi dertleri var çabalıyorlar da niye böyle sinir hastası gibi saldırgan onu anlamadım
Neye inanmayan insanlar konuyu açarmısınız
Neye inanalım anlamadim
Asıl cahil onlar oluyor ama işin kötü tarafı cahil olduklarını farkedemeden ölecekler.
tamda kocanımı tarif ettin
Onlar da öyle bir sersemlik içinde
İnanmadı için bence
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?