Babam aldattı, amcam aldattı, dayım aldattı. Sülalenin neredeyse tüm erkekleri aldattı ama abimle ben hiç aldatmadık. Bu his eğer genetikse bana sirayet etmesini istemem.
Kişinin aldatmaya temayül etmesinde genetik faktörler rol oynuyor mudur KâSe halkı?
Aldatma ihtiyacı hissetmek genetik midir yoksa karaktersizlik mi?
Genetik olarak bazıları yatkın olabilir. Bu aslında aldatmaya değil cinselliğe yatkınlıktır. Bunun sonucunda aldatmayı seçebilir. Yine genetik olarak bazı insanlar bir kaç kişiyi sevmeye yatkın olabilir.
Bu tek başına bir sebep değildir. Kişinin küçükken nasıl yetiştirildiği de önemli.
Devlet, rejim tarafından neyle doldurulduğu, neye maruz bırakıldığı, kendisine nelerin dayatıldığı da önemli.
En önemlisi ise kişinin tüm bunları içinde nasıl pişirip nasıl bir sonuca vardığıdır.
Ben Müslümanım. Yukarıda saydığım genetik, yetiştirilme, devlet ve rejim etkisi, kendi değerlendirmesi ve bu değerlendirmenin sonucun bence bir şeyi oluşturur: Nefs. Yani kişinin kendisi.
Ve mesele benim genlerin böyle, böyle gördüm, ben buyum, böyle istiyorum demek değildir.
İslam'ın en kritik yani bence kişinin kendine rağmen Allah'a kul olmasıdır. İslam, kişinin kendi ile mücadele içinde olmasını isteyen bir dindir.
Bir çeşit hayvan olduğumuzu söyleyenler var. Öyle olsa bile biz çok farklıyız. O kadar farklıyız ki hayvanların yok olup olmaması dahi bize bağlı. Bu farkı bir şekilde ortaya koymamız lazım. Bir kedi gibi dürtülünce rastgele sevişemeyiz. Canım istedi diye birini öldüremem bir gelincik gibi. Aslan gibi acıktım diye, istiyorum diye başkasının hakkını yiyemem. Vs. Vs.
Genetik veya diğer etkenler yani hepsinin ortalaması olan bir nefsim var, ben varım. Ve ben bu benle mücadele ederek yaşamalıyım.
Bu kendine karşı çıkmak veya kendini yok saymak değildir. Bu baklavayı çok sevdiği, yatmayı çok sevdiği halde; sürekli baklava yemek ve sürekli yatmak yerine sağlıklı beslenme ve spor yapma gayreti ve disiplinidir.
Gibi gibi. Tam toparlayamamış olabilirim. Ayrıca amacım din, devlet, ateizm, materyalizm vs konularına girmek değil; sadece kendimi ifade etmekti.
Teşekkürler.
Yanlış yazım veya anlam düşüklüğü var mı diye kontrol ermeden "gönder" tuşuna basıyorum.
Akrabaların yuzunu seytan gorsun sevmem cogunuda. Benim babam Aslan gibidir gecmıste anneme karsı yanlısları olmus gecımsızlık yasayıp bosandılar ama asla aldatmamıs. Annemden boşanalı 22 sene oldu istese evlenirdi çok rahat almadı kımseyı hayatına. Benim bazı özellklerimi babamdan aldığım dogrudur.
Lakin şu var. Genetik demek aldatmayı normallestırır. Dayanak verir kişiye. Sağlıklı bir bakış açısı değil. Karaktersizliği aileye yüklemek bence şark kurnazlığı.
İnsan kendi yaptıklarından sorumlu olmasını öğrenmeli. Hatasınıda sevabınıda ustıne almalı. O oyleymıs su boyleymıs bende oyle oldum dıyerek vicdan masturbasyonu yapmamalı bence.
Olgunluk, olaya şeffaf objektif bakmak budue bence. Yoksa bahane çok insanın karaktersizliğine kılıf uydurabileceği.
Aldatmak genetik degildir. karakter meselesidir. birisi sana karaktersiz şerefsiz , kuzum evladı dedigi zaman neden sinirleniyorsun? aldattıgın zaman birisi sana bunları söylediginde neden sinirleniyorsun? Aldattıgın için zaten öyle birisi oldugunu kanıtlamış oluyorsun zaten, Yani bunu postere bastırıp duvara asmaya gerek yok. Yani düz güzel kardeşim, o. e , şerefsizim diyorsun kendine bu davranışı kendine yakıştırıyorsan senin problemin başkasının degil. Sonuçta o kız gidicek herkese anlatıcak böyle bir yaptıgını bu saatten sonra sana kim neden güvenir? karısını aldatan adam işindede iki yüzlülük yapar neden yapmasın? Birisine ihanet eden , herkese ihanet eder. yapmayacagını garantisi var mı? Sevmiyorsan boşanırsın, olmadı dersin düzgünce seni sevmiyorum dersin boşanırsın. yanee
Birçok farklı sebebi var. Yetersizlik duygusu yüksek olan kişilerde Aşırı dürtüsel bireylerde Genetik aktarımda aileden saklanmış olan gün yüzüne çıkmamış olan sırlar varsa yeni nesi illerde aktarım sayesinde yapabiliyor. Ama bununda ötesinde karakteri düzgün değilse olabiliyor
Senin hikâyende genetikten çok, gördüğün örneğe rağmen seçtiğin duruş konuşuyor aslında 🧠💔
Sadakat ya da aldatma tek başına “genetik” değil; eğilimleri etkileyen bazı mizaç özellikleri olabilir ama bunlar kaderin değil. Sen “ben böyle olmayacağım” demişsin, abinin de öyle olması bunun en güçlü kanıtı.
Kısaca; bu karaktersizlik mi dersen, asıl karakter tam da senin şu an yaptığın sorgulamada gizli 😉✨
Bilimsel araştırmalar, dopamin reseptörleri gibi bazı genetik faktörlerin yenilik arayışı ve dürtüselliği etkileyebildiğini gösteriyor. Ancak bu sadece bir 'eğilim' yaratır; sadakat ise tamamen bir karakter ve irade seçimidir. Ailenizdeki örneklere rağmen sizin ve abinizin bu yolu seçmemesi, karakterin genetikten çok daha güçlü olduğunun en somut kanıtı.
Bir insanın aldatmadım ifadesi bana cok gercekci gelmiyor mk ya belki de yaptığın hareket aldatma olarak nitelendirilebilir ama sana göre değildir belki ne biliyim bu arada senlik değil genel konusuyom
Karakter meselesi ben kadını önemsediğimden değil hiç umurumda olmaz üzüntüsü kötü hissetmesi ama çok ezik bir davranış olduğundan kendime yakıştıramıyorum
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(36-45)
2 ay
Bir cok kisi çevremde var bebek gibi eşleri evde bekliyorken gozu baska yerde neden bunu yapıyorlar anlamış degilim hic hos bir durum degil
1
1 Yorumla
Soran
2 ay
Aynen öyle bunlar tam sopalık bunlar yüzünden hiçbirimize güvenmiyorlar. Hamile karısını aldatanlar var, kadın çocuğunu taşıyor, o zahmete zorluğa katlanıyor o sırada aldatıyor akıl almaz
Genetik değil direkt. Bazı eğilimler kalıtsal olabilir ama aldatmak zorunlu bi şey değil, seçim. Aynı ailede olup senin yapmaman zaten kanıt. Karakter ve + değer meselesi
Genetik kapıyı aralayabilir veya bir eğilim yaratabilir ancak o kapıdan içeri girip girmemek tamamen kişinin karakteri değer yargıları ve iradesiyle ilgili bir seçimdir.
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(36-45)
2 ay
Gerekli şartlar olgunlaşmamış sende sende aldatacaksın kendini aldatma
Karaktersizlik ve yüzsüzlük. İhanetin ve aldatmanın nedeni olmaz. Sırf yaratının sevgili kulunun kendisine ihanet ettiği için ceza olarak gönderdiği bir dünyada yaşıyoruz. Kimse gelip aldatmayı güzelleyemez