İnsanlar neden özel günler geldiğinde affetmeye odaklı? Sen büyüksün affet derler veya sen haklısın affet derler. Sizce biz affetmeye mi programlıyız.
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer 
İnsanlar neden özel günler geldiğinde affetmeye odaklı? Sen büyüksün affet derler veya sen haklısın affet derler. Sizce biz affetmeye mi programlıyız.
İnsanoğlu bazen sinirleri öfkeleri o anda olur ama sonra kadabı söndüğü zaman affetmeyi bilir tabii ki yaşadığı olaya göre de değişir bazı olaylar affedilmiyor bazı olaylar affediliyor ama şöyle bir şey Zaten hepimiz ölümlü varlık değilmiş hayatta hepimizin hataları yok mu o yüzden biraz da böyle düşünmek gerekiyor
İnsan aslında ne affetmeye ne de kin tutmaya “programlı” doğuyor. Ama tek başına yaşayamadığı için, yani toplum içinde yaşamak zorunda olduğu için ilişkileri onarmaya mecbur kalıyor. Affetmek biraz da buradan çıkıyor. Çünkü herkes herkese sonsuza kadar küs kalsa hayat yürümüyor.
Her affetmek erdem değildir. Bazen insanlar “sen büyüksün affet” diyerek aslında sorunu kapatmaya çalışır. Yani affetmek bazen gerçekten içten gelen bir şeydir, bazen de toplumsal bir baskıdır. İnsan içi rahat ettiği zaman affeder; sırf başkaları öyle istiyor diye affetmek ise çoğu zaman sadece üstünü örtmektir.
hz hamzayı öldüren hz vahşi sonradan pişman oluyor ve müslüman oluyor sonra peygamber efendimizi görmeye gidip onun vaazını dinlemek istiyor peygamber efendimiz onu yakınnıda görmek istemiyor uzaktan seyretmesini istiyor ama kovmuyorda , peygamberimiz bile kendi içinde affedememişken biz nasıl affedelim ki
birini affetmek zor maalesef helede yaptığı şey büyükse
Aslında kendini rahatlatmak için affetmek gerekiyor... Karşındaki kişi hatalı olsa bile affetmediğin sürece o kin nefret seni boğuyor... Fiziksel bir şey yapmadığın sürece kişi sana verdiği zararı hissedemez... o yüzden düşünceler affedemeyen kişiyi bitiriyor... Affetmeye teşvik etmenin sebebi bu olabilir
Ben zaten psikolojik sebeplerini merak ediyorum. Ben af edilmesine karışıyım
Affetmediğin sürece kendin tutsak gibisin karşındaki kişide empati becerisi olmuyor... Belasını bulsun desen bile olan şey sen dediğin için mi oluyor yoksa onun hatası yüzünden mi? Aslında senin rahatlaman huzura kavuşman için önemli affetmek teşvik edilme sebebi bu...
Af edince huzura kavuştuğumu düşünmüyorum daha çok görmemek istiyorum 🤐
Affetmek, İslam ahlakında şeref ve yüksek mertebe sayılan, Allah'ın rızasını kazandıran temel bir haslettir. Hadislere göre affedici olmak, şerefi artırır, öfkeyi yenmeyi sağlar, kulun ayıplarının Allah tarafından örtülmesine vesile olur ve dünya-ahiret üstün ahlakındandır.
Affetmek ile İlgili Hadisler:
Şerefi Artırır: "Allah, affeden bir kulunun ancak şerefini artırır..." (Müslim, Birr 69).
Dünya ve Ahiret Üstünlüğü: "Sana dünya ve âhiret ehlinin en üstün ahlâkından haber vereyim: Gelmeyene gitmen, vermeyene vermen ve sana kötülük edeni affetmendir." (Ukbe b. Âmir).
Lisede din öğretmenimiz dediğinde bende sinir olurdum ne olursa olsun affedin derdi... İyi de bu insan bana kötülük yapıyor onu affetmemek benim hakkım diyordum...
Ben bu şekilde düşünmüyorum af etmek senin başına bir kez vurduk gel yetmiyor ikinciyi vuralım demek
Bazen özel günlerde insanlar affetmeyi kutsal bir görev gibi görür ve bu da üzerimizde duygusal bir baskı yaratır 🌙. Aslında kimse affetmeye programlı değil; sadece huzuru koruma isteği çoğu zaman öne çıkıyor. Senin hissettiğin mesafe ve temkin de çok normal çünkü herkes aynı hızda iyileşmez 💭. Affetmek bir zorunluluk değil, içten gelirse anlamlı olan bir süreçtir.
Cevap
5Cevap
Bence insanoğlu affetmeye programlı değil. Çünkü insanların bu kadar yüce gönüllü olduğunu düşünmüyorum. Birçoğu hayatta kibriyle var oluyor; böyle bir yerde affetmek çoğu zaman değer görmez.
Hayır bu kişinin tercihine bağlı genel olarak değerlendirmek benim nezdimde doğru olmaz..
Hayır ben affetmem.
Diğer insanları bilemem her şey herkes affedilmez. Affedilen her hata tekrarlanır. Kendimi sabit bir düşünceye programlamam.
👏🏻👏🏻👏🏻
Affetmek büyüklüktür derler ben genelde bayramlarda affederim büyüklerimiz öyle öğretti ama hayatımda bazı insanlar var ki bayramda yanyana oturup bayramlaşmadığım yıllar geçti öyle de nefret doluyum
vicdan yok
af dilemek yok
affetmek yok
empati yok
Hepsi her şeyi bilerek yaptı affetmem büyük küçük fark etmez.
Affetmek iyidir 😅
Affetmek istemedipim bazı şeyler var…
Anlamsız gelen hiçbir şeyi kafaya takmıyorum. Yoksa saçlar bembeyaz olmuştu 😬😬😬
Sanırım öyle buda insaniyet kanunu sanırım
Belkide doğamızda vardır
Her insan için geçerli değil bence
Bencede ama affetmeyin
Vicdan zorluyor insanı evet
Hayır bazen insan affetmeyebilir
Ben affetmem
Herkes affedilemez
Çoğu zaman evet