İnsanoğlu gücü nasıl yöneteceğini bilen bir varlık mı? Bazen imkanlar verildiğinde kendimizi bir anda güç sarhoşu olmuşken buluyoruz. Yan yana mutlu çalıştığınız iş arkadaşınız bir gün amiriniz olduğunda size olan tutumu bir anda değişiyor. Elimize güç ve ayrıcalık geçtiğinde kendimizi kayıp mı ediyoruz?
Sizce insanlar neden bu kadar güce ve ayrıcalıklara hızlı adapte oluyor.
İnsanoğlu güç ve ayrıcalıkları elde edince neden bu kadar çok değişiyor?
Kişilik & Karakter konusunda 11,1b cevap paylaştı.
Bence insanın güce bu kadar hızlı adapte olmasının nedeni, gücün insana bir kontrol hissi vermesi. İnsan kendini bir anda daha önemli, daha söz sahibi hissetmeye başlıyor ve bu da bazen karakteri sınayan bir durum oluyor. Aslında güç insanı tamamen değiştirmiyor, daha çok içinde olan şeyi ortaya çıkarıyor gibi geliyor bana. Kimisi eline yetki geçtiğinde daha adil ve dengeli davranıyor, kimisi ise bir anda mesafe koyup üstünlük kurmaya başlıyor. Çünkü bazı insanlar gücü sorumluluk olarak görürken bazıları ayrıcalık gibi görüyor. O yüzden sorun gücün kendisinden çok, o gücü taşıyacak olgunluğun olup olmamasıyla ilgili.
Şimdi insanoğlu gücü yönetmek üzere değil gücü elde tutmak üzere programlanmış bir evrimsel geçmişe sahiptir. Güç ve ayrıcalık elimize geçtiğinde kendimizi kaybetmiyoruz aksine içimizdeki en ilkel bencil ve hayatta kalmaya odaklı yönetici maskesi gün yüzüne çıkıyor. Gücü gerçekten yönetebilenler sadece zekasıyla değil vicdanı ve özfarkındalığıyla bu biyolojik dürtülere direnebilen azınlıktır.
Bazen atalarımızın söylediği şeylerin bazılarının bu konuda mesela insanoğlu çiğ süt emmiştir lafının tam ortasına düşüyoruz insanoğlu nankör ve vefasızdır hırs duygusuyla bürünmüştür para güç , statü bunlar insana yücelik hissi aşılar ve oda buna bürünür.. küçük dağları ben yarattım kafası..
Bu soruyu sorarken içinde hafif bir hayal kırıklığı var gibi hissettim. Çünkü sen değişimi yakından görmüşsün 🙃 Güç insana yeni bir kimlik sunar ve çoğu kişi o kimliği yönetmeyi öğrenmeden role sarılır. Aslında değişen karakter değil, bastırılmış ihtiyaçların görünür olmasıdır. Güç, sınır koyma ve kontrol hissini büyütür. Kendini tanımayan biri için bu sarhoşluk gibidir; farkındalığı olan içinse sadece bir sorumluluktur ⚖️✨