İnsanlar çoğu zaman toplum içinde kabul görmek, takdir edilmek ya da eleştirilmemek için kendilerini olduklarından farklı gösterebilir. Bu yüzden bazen “iyi görünmek” ile gerçekten “iyi olmak” arasında bir fark olduğu söylenir. Davranışlarımız gerçekten karakterimizi mi yansıtır, yoksa başkalarının bizi nasıl gördüğü mü daha belirleyicidir? Peki sizce insanlar gerçekten iyi olmaya mı çalışır, yoksa sadece iyi görünmeye mi?
İnsanlar iyi görünmeye çalışırdı şimdi iyi görünmeye çalışmaktan da vazgeçmişler. Herkes gerçek yüzünü göstermeye başlamış hiç saklamadan gizlemeden bu yapmacık bir iyi olmaktan çok daha iyidir..
Bence , bu insandan insana değişir. Kolberg' in evrensel ahlaki ilkelerinde geleneksel dönemde ( kişiler arası uyum) iyi çocuk olma evresi var; burada kişi elalem ne der mantığı güder. Toplum 👥👥👥 içinde ayıplanmamak adına diyelim ki hamile bir kadına yer vermek istemezken toplum ayıplar kaygısı içinde taşır. Ve yer verir. Ancak bu gerçek kişiliği değildir. Geleneksel sonrası düzendeki insan ise kendi olmaya çalışır, toplumu baz almaz, kendi kişiliğinden taviz vermez, insani olduğu için insanca yaklaşır. Toplumsal bakış açısı onun için birer çerceve değildir. Ben ikinci kısımdaki insana daha yakınım. Aldığım eğitim ölçüsünde psikolojik boyuta da değinmek istedim.🤏
Bence çoğu insan önce iyi görünmeye çalışır, çünkü toplumun onayı daha kolaydır. İyi olmak ise daha zor; vicdan, samimiyet ve karakter ister, gösterişle olmaz. Gerçekten iyi olan insan, görünmeye çalışmaz zaten; davranışıyla kendini belli eder. Görünüş geçicidir, iyilik kalıcıdır.
Benim için toplum ön yargısı ve bakışının bir değeri yok. Elalem ne der şu an ilgilenmiyorum bile. Kendi doğrularım daha çok beni ben yapıyor. Elalem dediğimiz şey iki gün konuşur, sen 👉 yaşarsın. Bunun için kendi düşüncem çevre etkisinden daha değerli. ✌
Haklısın, elalem dediğimiz şey çoğu zaman geçici bir sestir. İnsan kendi vicdanıyla uyumlu yaşadığında zaten dışarıdan onay aramaz. Toplumun bakışı değişir ama insanın kendi doğrularıyla kurduğu bağ kalıcıdır. Önemli olan da bu bence.
Kesinlikle, bu sebepten elalem ne der mantığı güden insanlar kişiliğinden ödün verip sergileyemez, maskeyle dolaşırlar. Olgun insanın kendine ait duruşu düşüncesi bir tavrı olur. Toplumu refere etmez kendine. ✨
İyi olan, iyi kalmaya çalışır. Kötülüğe bulaşmak istemez; çünkü insanın gerçek değeri, kimsenin görmediği yerde nasıl davrandığıyla belli olur. Onun için iyilik bir gösteriş değil, bir karakter meselesidir. Kötü olan ise çoğu zaman maske takar. Toplumda kabul görmek için olmadığı gibi davranır. Çünkü iyi görünmek kolaydır; zor olan gerçekten iyi olmaktır. ✨
Kesinlikle katılıyorum. İyilik insanın başkaları için değil, kendi vicdanıyla kurduğu bir bağdır. Görünmek için yapılan iyilik geçicidir ama karaktere dönüşen iyilik insanı gerçekten değerli kılar. Maske takmak kolay, özü korumak zor olandır.
Günümüzde çoğu insan gerçekten iyi olmaktan çok iyi görünmeye çalışıyor gibi geliyor bana sosyal medyada çevrede her yerde bir imaj derdi var kim nasıl görünüyor kim ne paylaşıyor kim nasıl algılanıyor sanki önemli olan içten nasıl olduğun değil de dışarıdan nasıl göründüğün olmuş
Bence çoğu insan önce iyi görünmeye çalışıyor, çünkü dışlanma korkusu çok güçlü 🎭 Ama gerçekten huzur veren, uzun vadede mutlu eden şey iyi olmaya çalışmak. Davranışlarımız hem karakterimizi hem de başkalarının bakışını şekillendiriyor; ikisi iç içe aslında. Olgunlaştıkça “nasıl görünüyorum”dan çok “kimim ve içim rahat mı” sorusu öne geçiyor 🌱💫
Çoğu insan önce iyi görünmeye çalışıyor çünkü görünür olmak daha kolay. İyi olmak ise emek istiyor, tutarlılık istiyor. İmaj birkaç sözle kuruluyor ama karakter zamanla ortaya çıkıyor. İyi görünmek anlık, iyi olmak uzun vadeli bir mesele. Sonunda fark her hâlükârda belli oluyor.
İyi olmak biraz daha gerçeklik ister. Maskeleri olan insan iyi gözükmeye odaklıdır. Fakat iyi gözükmek iyi olmak demek değildir. Ayrıca dışarıya sürekli bir şekilde iyi bir izlenim bırakmaya çalışan insanlar insanların ne düşüneceğini çok düşünür. Bu da genellikle dışarıya iyiymiş havası verilen ama içeride mutsuz insanlaeın olduğu aileler yapar.
Yani iyi olmaya çalışan gerçek anlamda azdır diye düşünüyorum. Genel olarak görüntüye önem verdiğimiz için “herkes beni iyi olarak görsün “ algısı üzerinde çalışıyorlardır. Gerçekte çıkarsız iyilik yapan ve bunun için sevinen az olmalı.
Bende onu anlamıyorum neden yani olduğun gibi ol da kimene niye iyi göstermeye çalışıyorsun bir gün illaki doğru olmadığı çıkacak da bi söz bile var yalancının mumu yatsıya kadar yanarmış ula
Bence çoğu insan önce iyi görünmeye çalışıyor çünkü görünmek daha kolay, iyi olmak emek, sabır ve karakter ister ki gerçek iyilik zaten gösterişe ihtiyaç duymaz.
İnsanlar genellikle dış onayı sağlayan iyi görünme maskesini taksalar da gerçek iç huzur ve sağlam ilişkiler sadece sahici bir iyiolma çabasıyla mümkün olur.