İnsan yüzyıllardır hayatın anlamını sorguluyor. Bazılarına göre yaşamın baştan belirlenmiş bir amacı vardır; insan bu anlamı keşfetmek için yaşar. Bazılarına göre ise hayatın kendi başına bir anlamı yoktur, biz yaşadıklarımızla, seçimlerimizle ve değerlerimizle ona anlam yükleriz.
Yani anlam zaten var olan bir şey mi, yoksa insanın yarattığı bir kavram mı?
Belki de hayatın anlamı, ona verdiğimiz anlamdan ibarettir. Sizce hayatın gerçek bir anlamı var mı, yoksa anlamı biz mi oluşturuyoruz?
Hayatın gerçekten bir anlamı var mı, yoksa biz mi anlam yüklüyoruz?
Bir hikaye duymuştum. Anlatılına göre insan dünyaya gelmeden önce bir eşiğin önünde durur. Ona yaşayacağı hayat gösterilir. Sevinçleri, kayıpları, hayal kırıklıkları, karşılaşacağı insanlar ve vereceği mücadeleler tek tek önüne serilir. Hiçbir şey saklanmaz. Kolay olan da vardır, ağır gelen de. Sonra ona tek bir soru sorulur. Bütün bunları bilerek yine de yaşamak ister misin? diye. İnsan o anda hayatın içinde küçük de olsa bir ışık görür. Belki bir sevgi ihtimali, belki bir anlam, belki birinin elini tutma anı. Acının yanında değecek bir şey fark eder. Ve evet der.
Bu yüzden derler ki insan aslında seçtiği hayatı yaşıyordur. Unutmuş olsa bile bir zamanlar o hayatın içinde yaşamaya değer bir şey görmüştür.
Belki de insan hayatı seçmekten çok, yaşadıklarına anlam vermeyi seçer. Başımıza gelenleri her zaman kontrol edemeyiz ama onlara nasıl bakacağımızı biz belirleriz. Acı da, sevinç de, karşılaşmalar da hayatın parçası; fakat onları değerli kılan bizim onlara yüklediğimiz anlamdır.
Belki de yaşamaya değer olan şey, kusursuz bir hayat değil; yaşadıklarımızın içinde anlam, umut ve ışık bulabilme gücüdür.
Bizde bir anlam yüklüyoruz elbette ve bu da kendi sınırlı zihnimizin bir ürünü sadece. Hayatın anlamı var mı? Bence çok anlamı var. Fakat ne kadarını anlayabilmeye hazırız. Burası asıl soru.
İnsan bir kuşun deseninin güzelliğini görmeyince hayatın anlamının da güzelliğini seçemiyor. Bir çiçeğin kokusunu almayınca hastalıkla yıllarca mücadele eden insanlar var. Bunlar sadece kendinden uzaklaşmış insanlar. Yaklaşmanın yolunu da hastalık olarak bulmuşlar. Ve zaman geçmiş insan büyümüş yaşlanmış ve ölmüş ve milyarlarca yıldır bunu tekrar etmişler. Sence anlamı kaldı mı hayatın? Bence yok.
Bir fani gibi dokunmadan ölmek istemiyorum. Belki de yıllarca anılmak istiyorum. Ama bu görülme isteğimden değil, daha iyisini yapmanın başka bir yolunu bilmediğimden.
Bana çok kolay gelen şey bir başkasına çok zor gelebiliyor. Ben anlamıyorum ama çoğu zaman. her şey bana çok basitmiş gibi geliyor ama yapmak bunun anlamını bulamıyorum. Hep de arıyorum işte en iyi yaptığım şey.
Son günlerde en çok şu söz aklıma geliyor: Olmak ya da olmamak işte tüm mesele bu. Olana kadar arayacağım galiba. Bende böyleyim
Belki de hayatın anlamı hazır bulunan bir şey değil, insanın aradıkça oluşturduğu bir yolculuk. Aramak bile başlı başına bir anlamdır bence. İnsan dokunabildiği, hissedebildiği ve kendinden bir iz bırakabildiği kadar yaşar. Belki mesele kesin cevaplara ulaşmak değil, o arayışın içinde diri kalabilmektir.
Bana göre hayatın anlamı belkide yok, belkide var. Yani bunu sorgulamak ile zamanı harcamak bana yorucu geliyor. Ya her şeyi bilmek zorunda değiliz ve de zaten bilemeyiz.. Hayatın anlamı ne o dur ne de budur, herkes için farklı bir amacı vardır. Bu yüzden hayatın anlamını sorgulamak yerine sadece onu doyasıyla yaşamamız gerektiğini düşünüyorum ben. Var olduğumuz sürece tadını çıkarmak insancıl bir şekilde tabi ki.
Kişilik & Karakter konusunda 11,4b cevap paylaştı.
Bence hayat hazır bir anlamla gelmiyor. Biz yaşadıkça, sevindikçe, kaybettikçe ona anlam yüklüyoruz. Aynı olaya iki insan farklı anlam verebiliyor. Demek ki anlam biraz bizim içimizde şekilleniyor. Belki de mesele büyük bir cevap bulmak değil, yaşarken küçük anlamlar biriktirmek.
Bence hayatın dışarıda, hazır paket bir anlamı yok; ama tamamen anlamsız da değil 💫 Senin bakışın, yaşadıkların, bağların, üretimin hayatına anlamı dokuyan şeyler. Yani anlam, hem biraz var hem de seninle tamamlanıyor gibi. Belki de mesele “tek doğru anlamı” bulmak değil, yaşadığın her döneme uygun anlamı seçebilmek 🌿
Biz ölümlü bir hayatın içinde olduğumuzu bile bile hiç ölmeyecek gibi herşeye fazla anlam yüklüyoruz , oysa hayat anlık gelişen ve yaşlanmasi gereken bir serüven gibi , anlamak yerine yaşamak gerekiyor
Anlam, öznenin bilinçli bir inşası değildir. Özne anlam “vermez”. Anlam, varoluşun ilişkisel dokusunda zaten içkindir. Bizim yaptığımız şey, belirli karşılaşmalar içinde bu içkin düzenlenişe maruz kalmaktır. Karşılaşma bir etki üretir; bu etkiyi kavradığımız anda “anlamlı” deriz.
Belki de anlam hazır bulunan bir şey değil, insanın yaşadıkça keşfettiği bir süreçtir. Bazen bir karşılaşmada, bazen bir duyguda, bazen de yaşanan bir acıda ortaya çıkar. Kimine göre anlam zaten vardır ve fark edilir, kimine göre ise insan yaşadıklarına anlam yükleyerek onu oluşturur.
Ama belki de ortak nokta şu: Anlam, hayatla kurduğumuz ilişkinin içinde doğar.
@planZ Belki de anlam tam da o karşılaşmada doğar; insanın hayatla göz göze geldiği o anda. Ne tamamen dışarıdadır ne de sadece içimizde, ikisinin temas ettiği yerde filizlenir.
@HayatKısaKşlrUçyr banada şaşırtıcı geldi 2006 yılında sol yayinların sahibi barışta erdostu ziyarete gitmiştik çocuktum tabi orada karşılaşmıştık ulus bakerle kim olduğunu bilmiyordum yıllar sonra birlikte gittiğimiz grubun içerisinden birisi ulus baker hakkında konuşurken farkında olmadan tanıştığımızı söylemişti.
Ülkemizin bitki örtüsü gibi kimliği değil mi; öldükten sonra kıymetinin anlaşılması? Nazım Hikmet’e itibari iade mi ne yapıldı dimi.. Türkiye’de bile değil mezarı.. ahh! Nazım Hikmet vatan hani şiirinde derdini isyanını ne acı anlatmış
Genel olarak düşünürsek yok. Aynı döngüyü hepimiz devam ettiriyoruz ve belki yaşanılabilir kılmak için kendimize anlamlar uyduruyoruz. Ben yaptığım işe ve arkadaşlarıma sarılıyorum bazısı ailesine bazısı sevgiye. Amaç için kendimizce bir şeyler bulmak durumunda kalıyoruz yaşayabilmek için.
Yaşam başlı başına bir anlam taşır ama her insan bu manayı keşfedemez. İnsan yaratıcının dünya hayatında kendisini deneyimlediği bir varlıksa anlamsız olması ihtimal bile değil. Yine de anlam ve gerçeklik algısı tamamen insanın kendi idrakı kadardır.
Hayatın anlamı konusunda herhalde herkesin kendine göre bir fikri vardır. Bence hayatın kendi başına bir anlamı yok, biz yaşadığımız deneyimler ve seçimlerimizle ona anlam kazandırıyoruz. Her insan farklı deneyimler yaşar, farklı şeyler öğrenir ve farklı değerler geliştirir. Bu nedenle hayatın anlamı da kişiden kişiye değişir. Bizim verdiğimiz anlam, değerlerimiz ve hedeflerimiz hayatın anlamını oluşturur.
Biz bir anlam yüklüyoruz aslında. Yoksa boşlukta savruluruz. Hayatımızı renk katan, yaşamaya değer kılan bir şeyler olmalı ki yaşam enerjimiz de yüksek olsun.
İnsanlar kendi yaşamlarına kendi karakterleri ile anlam yüklerler karaktersiz bir insanın yaşamı bomboştur çünkü kendisiyle ilgili bir şey yoktur hep başkalarıyla ilgilidir.
Bazı günler hiçbir anlamı yokmuş gibi geliyor, sadece yaşıyoruz gibi. Sonra küçücük bir şey tutuyor beni; bir bakış, bir umut. Belki anlam hazır değil, ama tutunmak için biz yaratıyoruz.
En küçük bi canlının bile esas sonuca giden süreçte bi etkisi olacağını her canlının yaşadıklarının yaptıklarının o sona götürme amacı anlamı olduğunu düşünüyorum.
Anlam yüklemeye çalışan biziz misal küçük şeylerden başlayıp sonra daha fazlasını isteyen canlılarız biz hep daha fazlasına gideriz aç gözlülük ablam olmaya başlamış
Kesinlikle yaşam anlamlarla doku hatta hayal edemeyeceğimiz derinlikte. Ancak bireysel durmlarda anlam katan biziz hayatlarımıza insnlarla, olaylarla vs.