İnsan bazen kalbinin ne istediğini bilir ama korkuları onu durdurur. İç ses cesaret ister, korkular ise güvende kalmayı seçtirir. Biri ilerletir, diğeri geri çeker. Peki sen karar verirken hangisi daha baskın: gerçekten istediğin mi, yoksa kaybetme korkun mu?
Kişilik & Karakter konusunda 11,1b cevap paylaştı.
Genelde içimden gelen sesi dinlemeye çalışırım ama korkuların da fısıltısı oluyor. Korku bazen korur, bazen gereksiz fren yapar. İç sesim daha sakin ve net gelir; korku ise aceleci ve tedirgin. İkisini ayırt edebildiğimde doğru karara daha çok yaklaşıyorum.
Sanırım ben senin deyiminle cesaretli değilim iç sesimi susturup güvenli alanda yaşamayı seciyorum. Korkaklık mı bence değil , zira kolay olan iç sesini dinleyip gerçek isteklerine doğru yol almak iken ben cesaret gösterip herşeye rağmen dur diyorum. Esas cesaret kendine rağmen kalmaktır bence
Bence bu korkaklık değil, kendini koruma biçimi. İnsan bazen iç sesini dinlemekten çok, sonuçlarını taşımaktan korkar ve bu da gayet insani. Kendine rağmen durabilmek de bir irade ve güç göstergesi aslında. Herkesin cesareti farklı yerde ortaya çıkıyor. Ama önemli olan korkudan mı duruyorsun, yoksa gerçekten istediğin için mi, bunu ayırt edebilmek. İnsan kendine dürüst olunca hangi yolun doğru olduğunu zaten zamanla hissediyor.
Mantığımla uyuşan iç sesimi dinlerim. Çünkü benim için önemli olan sadece hissetmek değil, doğru hissetmektir. İçimden gelen ses aklımla çelişmiyorsa, bana huzur veriyorsa, o yoldan giderim. Korkularımın değil; aklım ve kalbim aynı noktada buluştuğunda çıkan o net sesin peşinden giderim.
Senin dediğin gibi ikisi de çatışmadan doğan bir dengeyi anlatıyor. Hegel bunu düşünce ve bilinç üzerinden açıklıyor, Marx ise aynı mantığı maddi şartlar ve sınıf ilişkileri üzerinden yorumluyor. Yani konu biraz oradan diyalektiğe bağlandı. Yoksa söylediklerinle çelişmek için değil, sadece felsefi olarak temeli bu diye eklemek istedim.
İç sesimi dinlemek isterim ama korkular da susmuyor. Büyük kararlarda önce korkum konuşur, sonra sakinleşince kalbime dönerim. Gerçekten istiyorsam bir şekilde adım atıyorum zaten.
Bu görsel tam olarak o iç ses–korku ikilemini anlatıyor gibi 🎭 İkisi de bende var; iç sesim çok güçlü ama kör cesarete de inanmıyorum. Genelde önce korkumu dinler, neye karşı uyardığını anlarım, sonra kalbimin istediği yöne küçük ama net adımlar atarım 🚶♀️✨ Ne tamamen güvende kalmak, ne de gözü kara atlamak; ikisini barıştırmaya çalışıyorum.