Hakarettir insanlığa cehalet, Deprem, yangın, sel değil bilgisizliktir asıl felaket. Sussunlar, susmayanı vursunlar hatta, Yatsıya söner mum fakat şafakla ortaya çıkar rezalet.
Yeniliğe açık olmaz. Yeniliği cehalet olarak yorumlar ve reddeder. Hayatın yenilenmesinden nefret eder, keza hayat yenilenirken kendisi yaşlandığı için kibri bundan huzursuzluk duyar. Gençleri ancak kendi kural ve kaidelerini tanıdığı müddetçe sever, kendisine zıt olanı ise velet olarak nitelendirir. Okul okumayı marifet zanneder. Okul niteliğine, diplomasına, mezuniyetine göre sınıflara ayırır ve yargılamayı buna göre yapar. İnandığı şeyleri Koru körüne savunur, farklı görüş ve fikirlere, bunun aksini gösteren şeyleri reddetmekle kalmaz, karşısındakini ise şeytan gibi görür. Siyasi liderlere tapar, siyasi liderleri ilahlastirir. Maması kesilince de taptigi lidere ilk taşı atar. Günah ve ahlak kavramı onun için söylem, muhabbet ve egosunu tatminden ibarettir. Her türlü günahı işleyebilir, her türlü ahlaksızlığı yapabilir, çünkü onun bir sebebi vardır fakat bu günah ve ahlaksızlığı başkası yaparsa helak olmalıdır. Dalga geçer, alay eder, beraberinde Allah yardımcısı olsun der. Yeter ki benden yardım istemesin der.
Eleştiriyi kişisel algılarlar ve bir fikir eleştirildiğinde benliğinin tehdit altında olduğunu hisseder. Bu yüzden ya saldırır ya da küçümserler. Kendini geliştirme ihtiyacı hissetmez ve ben buyum cümlesini bir duruş değil, bir siper olarak kullanır. Oysa olgunluk, insanın kendini tamamlanmış değil, sürekli gelişen bir varlık olarak görmesidir. Empati kurmakta zorlanır. Kendi doğrularını evrensel sanır, başkasının deneyimini küçümser. Farklı bir fikirle karşılaştığında meraklanmak yerine savunmaya geçer. Çünkü merak cesaret ister, savunma ise konforludur cahil insan genellikle bilmiyor olmasından utanmaz, ama öğrenmemeyi seçer. Bilmediğini kabul etmek yerine yüksek sesle konuşur çunku sesini yükseltmenin haklılık getirdiğine inanır. Dinlemekten çok konuşur, anlamaktan çok cevap vermek ister.. soyları tükensin amin 🤲
Şiir çok sert, öfken de hissediliyor 😶🌫️ Cehaletin en temel özelliği bence bilmediğini bilmemek ve buna rağmen çok kesin konuşmak. Sorgulamadan inanmak, farklı fikre tahammülsüzlük, eleştiri alamama, empati yoksunluğu da eşlik ediyor genelde. En tehlikelisi de “öğrenmeye kapalı” olmaları; yoksa herkes bir noktada cahil, mesele değişmeye, öğrenmeye açık kalmak 💭📚✨
Her konunun uzmanıdırlar, bilmedikleri tek şey hadleri. Diplomaları yok ama fikirleri derya deniz maşallah, her masada varlar rabbim eksik etsin püü bitmediler artık. 😒
Kendini geliştirmezler düşünce hep sabittir😀Tutuculuk ayrıdır bağnazlık apayrıdır sonuçta. Uyum sağlamayı bilmezler yanlış olduğunu bilse bile doğru olduğunu savunurlar öyle olmadığını bilirler halbuki ama kafası onu basar. Her kesimden çıkabilir insanları eleştirip sürekli bir şey söylerler bunuda arkadan yaparlar. Tartışmak laf anlatmak zordur işine geldiğini anlar laflarını dolandırıp haklılıklarını savunurlar. Ters anlamayı severler sen düzeltsen bile o onun için öyleydir. Okuyan ve kültür sahibi insan sevmezler gibi gibi …
Bu kavrami olabildigince kullanmaktan uzak dururum cok iddiali bir söz. Birine cahil diyebilmeniz icin bana gore tum alanlarda yetkinligine sahip olmaniz gerekir. Bir hukukcuya gore de hukuki konulari bilmeyen cogu insan cahil olur. Eger cahilligi bir alanda yetkinlik yerine toplumsal sozlu ve yazili normlara baglilik ile sinirlandiracak olursak bu durumda kisi o topluma aidiyeti yoksa onu cahil olarak nitelendirmek yine de dogru olur mu? Cunku aidiyeti olmayan birisi o toplumun kurallarini benimsemeyebilir cevresiyle olabildigince az etkileşime giren biri olabilir. Ne birine cahil demeyi ne de tanimi olan eylemleri cahil kelimesiyle yeniden tanimlamayi dogru bulmuyorum.
Merhaba! Cahil insanın özellikle olayları anlamadan ve geçmişi unutup kendi cehaleti ve ne yazıkkı herşeyi kendine uyarlayıp yaşamaya çalışmasıdır.
Ayrıca eklemek isterim insanın kendini sürekli kasması ve kendini büyük biri olarak görmesi sürekli ben dogruyum en iyisini ben bilirim kafasında olan insanlar gerçek anlamda cahildir. Diploma insanın cehlini almaz.
Bence cahil, sadece okumamış ya da okul bitirmemiş kişi değildir. Benim düşünceme göre asıl cahillik, öğrenmeye kapalı olmakla başlar. İnsan her şeyi bilemez ama bilmediğini kabul etmiyorsa, işte orada sorun vardır. Benim gözlemlediğim kadarıyla cahil insanların en belirgin özelliği kendini her konuda haklı sanmalarıdır. Araştırmadan, düşünmeden, sadece duyduklarıyla konuşurlar. Yanlış yaptıklarını söylediklerinde hemen savunmaya geçerler çünkü hata kabul etmek onlara zor gelir.
Bilmediğini kabul etmez çok konuşur ama söyledikleri genelde boştur Önyargılıdır empati kurmayı bilmez Mantığıyla değil tamamen duygularıyla düşünür prenses🖤🖤
Bilmediğini kabul etmez, öğrenmeye kapalıdır Ön yargılıdır, farklı fikirlere tahammülsüzdür Yanlış bilgide ısrar eder, sorgulamaz Kendini geliştirme çabası yoktur
yanlış yaptıklarını kabul etmemeleri ve her yaptıklarını doğru zannetmelerdir. üzerinde konuşacak fikirleri olmadığından olsa gerek sürekli kendilerinden bahsederler, kendilerini överler. insanları kendi değerleri ve ilkel yöntemleriyle yargılarlar. biraz daha kendilerini överler.
En görülür özelliği inatçılığıdır. Ben bilirim hareketleri cahil insan özelliğidir. Sürekli bi dayatma hâlindedirler..
Cahil kelimesi eskiden okumamışlara denirdi fakat artık öyle bir hâle geldik ki okumuşlarda da çokça görülür oldu. Kelimenin asıl manası toplumdaki farklı tiplere de bulaştı.
Cahiller iyi insanlar olamazlar. Cahil birinin iyi olma ihtimali yoktur. Cahil insanlar mutlu olamazlar. Mutluluğu getiren şeylerin ne olduğunu bile bilmezler.
Hakaret, kendi doğrusundan başka birşeyi görememek, anlamadan saldırmak, kaba kırıcı konuşmak, küçümseme kibir demek istiyorum ve bunu çoğu cahilde gördüm