Özür yerine telafi etmesini tercih ederim. O da şöyle bir daha tekrarlamayarak ya da gönlümü kazanarak. Örneğin bi kahve ısmarlaması, çiçek vermesi ya da en değerlisi göz göze gelip içten bi sarılış 💫
Bunlar “özür dilerim” e gerek bile bırakmaz. Bu yüzden o sözün bende hiç bir tesiri yoktur. Özür dilenmesinden hoşlanmam.
O sorunun üzerine konuşmak ve sebebini anlamak çok daha sağlıklı zira bazı özürler sorunun üstünü kapatmak için kullanılır.
Evet arkadaşlar özür dilerimin bende travması var jdksjdjs seneler geçsede üzerinden, hala sevmiyorum 🤦♀️
Yani elbette hata edilince özür dilensin onda sorun yok fakat her üç lafın biri özür dilerim oluncada değeri kalmıyor demek istiyorum 😂
Aslında, özrü "saçma" yapan şey eylemin kendisi değil, o eylemin arkasındaki niyetin boş olması. Bana göre, özür bir sonuç değil, onarım sürecinin bir başlangıcıdır. Biliyorum, bazen birinin "özür diledim, bitti" deyip konuyu kapatmaya çalışması gerçekten can sıkıcı olabiliyor. O an hissedilen acı veya hayal kırıklığı hemen geçmiyor ki... Böyle durumlarda ben de özrün, sadece bir sorumluluktan kaçış yolu, bir 'kapanış cümlesi' gibi hissettirdiğini düşünüyorum.🙃🙃
Hepimiz insanız hatalar yapabiliriz ve önemli olan bunun farkında olup telafi etmek. Yani hata yapıp üstüne özür dilemeyi bile beceremeyen insanlar var bu daha kötü.
İlla bir saçmalık arıyorsak aynı hatayı defalarca yapıp özür ile telafi etmeye çalışmak saçma. Özür dilemek hata yaptığımın farkındayım bir daha aynı şeyi tekrarlamicam demektir. Özür dileyip aynı şeyi tekrar tekrar yapıcam demek değil.
Hatanın büyüklüğüne bağlı. Affı olmayan şeyler için özür tabi ki saçma. Ama eğer affedilebilir hata yapıldıysa af ve özür dilemek erdemdir. Kalpten yapılan bir özrü kabul etmek de yüreğin genişliğiyle alakalıdır. Bazen insanlar bilemeden istemeyerek de olsa bir bakışla bir sözle bile kırabiliyor. Bunun telafisi tabi ki karşındakinin pişmanlığını görmek. O bunu sana gösterebiliyorsa ne ala.
Olaylara bir de şu açıdan bakalım; özür dilemek sadece "yaşananları silmek" için değil, karşı tarafa duyulan saygıyı göstermek için de önemli olabilir. Evet, canın yandıysa bir özür yetmeyebilir ama bazen bir özür, kişinin hatasını fark ettiğini ve değer verdiğini anlatmanın ilk adımıdır. İntikam yerine, karşındaki kişinin samimiyetini sorgulamak belki de seni daha güçlü hissettirebilir. 😈❤️