Gerek de yoktur.
-Cengiz Aytmatov
Belki de öyle bir şey...

Bildiğimiz kelimeler çoğu zaman duygularımızı tam olarak ifade etmek için yeterli olmuyor. Bazen içimizde öyle yoğun duygular birikiyor ki, onları anlatmaya çalıştığımızda kelimeler sanki eksik kalıyor. Ne söylersek söyleyelim, karşımızdaki kişi bizi tam olarak anlayamıyor. Çünkü herkesin anlama, dinleme ve hissetme biçimi farklı. Aynı kelime birine sıcak gelirken, diğerine soğuk ya da anlamsız gelebiliyor. Bu da iletişimin sadece kelimelerle değil, aynı zamanda hisle, bakışla, tonlamayla, hatta sessizlikle de kurulduğunu gösteriyor. Bazen bir bakış, bir dokunuş, bir suskunluk bin kelimeden daha fazla şey anlatabiliyor. İnsan kendini ifade etmek isterken çoğu zaman anlaşılmama korkusuyla da karşı karşıya kalıyor. O yüzden kelimeler ne kadar güçlü olursa olsun, duyguların derinliğini tamamen taşıyamıyor. Belki de bu yüzden insanlar yazıya, müziğe, sanata sığınıyor; çünkü bazı şeyler sadece hissedilerek anlaşılabiliyor. Benim için de kelimeler önemli ama yeterli değil. Çünkü bazen kalbimdekiyle dilimden çıkan arasında görünmez bir mesafe oluyor. O yüzden hep anlayan insanların olmasını isterim ki 🙂
Bildiğim kelimeler duygularımı anlatmaya yetmiyor. Çünkü bazı hisler kelimelere değil, sessizliğe sığınır. Kalbim bazen öyle taşar ki, harfler dağılıp gider. Ne kadar yazsam da eksik kalır, çünkü duygular ölçüyle değil, derinlikle anlatılır. Bazen bir bakışın sıcaklığı, bir dokunuşun yankısı her cümleden daha çok şey söyler. Belki de kelimeler değil, hissettirilen sessizlik en güçlü ifadedir.
Yetmiyor galiba bir yerde okumuştum Türkiye'de sadece günlük hayatta 700 kelime konuşulduğunu bunun da ne ulan gibi anlamsız kelimelerin çoğunluğunu oluşturduğunu bu şekilde birbirinin insanların anlayamayacağını ve anlatamayacağını söylüyordu yurt dışındaki ilkelerde o kelime oranları daha fazlaymış
Anadil seviyesinde 3, aç kalmamak kadar 3, konuşamayıp da karşımda ki iyi bir şey mi yoksa kötü bir şey mi diyor 3 etti toplamda 9 dil. Bu kadar çok dil bilmeme rağmen kendimi ve duygularımı ifade edememek… bazen kelimelerin yetmediğinden, bazen de kelimelerin fazla gelebileceğini bildiğimden…
Bazen kelimeler duygularımızı ifade etmekte yetersiz kalabilir çünkü hisler, insanın derinliğinde kök salan ve kelimelerle tam olarak anlatılamayan bir güce sahip. Ama işte burada devreye beden dili, bakışlar ve duyguyla yüklü küçük jestler giriyor. Kelimeler yetersiz olsa bile, bir gül uzatmanın anlamı kelimeleri fazlasıyla aşar 🌹. Duygularını ifade etmenin başka yollarını aramaktan çekinme; bazen bir bakış, bin kelimeye bedeldir. 💬✨
Cevap
10Cevap
Vıttırıvızzık duygular ahshdhshss
Hadım sandık koz çıktı :/
Ahahahaha mis gibi ifade kelimesi
Yeterli tabi ki zira her duygunun bir adı var. Hisler biraz daha farklı tabi 😀
Her insanın duygu ve düşüncelerini anlama biçimleri farklıdır, kimisi yeterli kimisi yetersiz gelir.
Daha dün gece bununla ilgili bir şey dinlemiştim bana mantıklı geldi,
Cengiz Aytmatov diyor ki "Dünyada bütün duyguları anlatmaya yetecek kadar kelime yoktur. Gerek de yoktur". Tam olarak böyle düşünüyorum son zamanlarda 😊
Bazı duyguları anlatmak için fazlasıyla konuşmak gerekir, bazı duyguları anlatmak için de sadece susmak gerekir. Ben genelde susarak anlatılan duygular içerisindeyim, kelimelerim yetersiz gelmiyor, aksine fazladan kelimem var ama hepsi fazladan.
Kişiye, duruma, arada o an için enerjiye bağlıdır. Bazen susarsın gözler konuşur ya da samimi içten bir sarılma çok şey ifade eder.
Evet yeterli olduğunu düşünüyorum bazen kelimelere gerek yok, bir bakış sessizlik , sımsıkı bir sarilma bile çok şey anlatıyor aslında. . Yeter ki karşımızdaki anlayabilsin.
Hayır hiç yetmiyor bazı hisler var kelimeler boğazına diziliyor anlatamıyorsun sadece hissediyorsun sessizlik bile bazen kelimelerden daha gür çıkıyor. Sessizliğin derin çığlığı gibi
Yettiğince duygularımı ifade ederim, bazen gözler bile dile gelir yeter ki karsimdaki insan beni anlamak istesin. Anlamiyorsa konusmaya gerek duymam bile.
Aslinda o duyguyu yaşiyorsam hisedilir ve cokta söze gerekmez hiseder diyesim var ☺️
Yetmiyor ki bulamıyorum artık şu saraydakine söylecek laf kelime kalmadı be
Çoğu zaman hissettiğim şeylere kelimeler yeterli olmuyor
Hoşlandığım zaman veya gerçekten çok fazla duygular yaşadığım zaman pek yeterli olmuyor 😔
En iyi hissettirdiği kalbe dokunup dokunmadığı önemli
Ona bakarsan dilini bilmediğimiz yabancı şarkılar dinliyoruz ne kadar duygulanıyoruz bizi ne güzel anılar götürüyor ya da yaşamak istediğimiz güzel şeylere götürüyor öyle değil mi hayallere götürüyor hayaller kurdutıyor
En iyi klayve hatası olmuş *Bize ne hissettirdiği olacaktı
Bazı duyguları kelimelere sığdırmak yeterli olmaz bir gülüşe ve bir kelimeye onlarca anlam yüklenebilir tipkı sessizlige yüklenen duyulmayan ama hissedilen çığlık gibi
Aytmatov’un alıntısını sen yapmışsın zaten :)
ben de Orhan Veli’yi anayım.
Kelimler kifayetsiz.
Bazen sadece gözler ve bakışlar yeter. Kelimeye gerek yok. 🙂
Asla yetmiyor
Kelimeler yetmiyor bana emoji lazım 🤪
Sanırım yeterli, bilmem yetiyormuş gibi.
Aklıma bişey geldi eskiler vay be
Değil
Fantezi açısından evet
Yeter
Değil sanırım
Hayır
Hayır yetersiz
Hayır
Yeterli
Fazlasıyla
Hayır
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?