Affetmek bazen unutmaktan bile zor olur, çünkü affetmek kalbin içinde sessiz bir savaş demektir. Bir yan hâlâ kırgınken, diğer yan bırakmak ister. Affettiğin kişiyle bağını koparmak ise başka bir sınavdır; çünkü duygular, mantığın aldığı kararlara her zaman uymayabilir. Kimi insan affeder ama asla eskisi gibi hissedemez, kimi ise sessizce uzaklaşarak affetmenin ağırlığını hafifletir.
Peki affetmek gerçekten özgürleşmek midir, yoksa sadece duygusal bir vedanın başlangıcı mı?
Sence insan, affettiği kişiden tamamen kopabilir mi?
Bence insan, affettiği kişiden tamamen duygusal olarak kopabilir ama bu her zaman “hemen” ya da “tamamen” olmaz. Affetmek, genellikle zihinsel bir karardır “Artık bu olayı içimde taşımayacağım” demek gibidir. Ama kopmak, kalbin o kişiye dair bütün bağı bırakmasıdır bu ise zaman, içsel farkındalık ve bazen de bir tür “ölüm” gibi bir süreç gerektirir. Birini affettiğinde, onu artık suçlamazsın. Ama tamamen koptuğunda, artık onu “özne” olarak bile taşımazsın ne öfke, ne sevgi, ne acı kalır. Sadece bir tecrübe olur, bir dönem gibi… İşte o an, gerçekten özgürleşmiş olursun.
Evet, affetmekten sonra tamamen kopmak mümkün, ama o kopuşun ne kadar "tam" olacağı, insanın kendi yaralarını ne kadar derinden kazıdığını gösterir. Bazen affediyorsun, o yükü omuzlarından atıyorsun gibi hissediyorsun, ama gecenin bir vakti eski bir şarkı çalıyor ve kalp yine o tanıdık sızıyı hatırlıyor. Kopmak, fiziksel mesafe koymakla başlıyor – mesajları silmek, fotoğrafları arşivlemek, ortak arkadaşlardan uzak durmak – ama asıl mesele, zihnin o kişiyi bir "hikaye"ye dönüştürmesi. Eğer affetmek bir kapıyı kapatmaksa, kopmak o kapıyı kilitleyip anahtarı denize atmak gibi; mümkün, evet, ama o anahtarın izi içimizde kalıyor.
Benim için affetmek, özgürleşmekten öte bir tür kabulleniş – vedanın değil, belki yeni bir başlangıcın tohumu. Ama sen ne diyorsun hocam, affettiğin halde kopamamak, yarayı mı uzatıyor yoksa iyileşmenin bir parçası mı?
Affettiğin halde kopamamak, kalbinin hâlâ direnmesidir. Affetmek bazen iyileştirmez, sadece acıyı susturur. Kopamadıkça yara kapanmaz, kabuk değiştirir. Gerçek iyileşme, sevmekten değil, bırakmaktan geçer.
Bence insan, kişiden tamamen vazgeçmez ama bu kolay bir şey değil. Çünkü affetmek bazen artık önemsemiyorum demek değildir; çoğu zaman artık içimde taşımak istemiyorum demektir. Yani affetmek, duygusal yükü bırakmakla ilgilidir ama o kişiyle olan bağ, yaşananlar, hatıralar bir anda silinmez. Bazen affettiği ne kişiye karşı artık bir öfke kalmaz ama içten içe aynı yere bir daha dokunmak istemem hissi oluşur. O zaman kopmak doğal bir sonuç gibi gelir. Çünkü kalbinde bir huzur olur ama aynı zamanda bir mesafe de doğar. Bu da aslında duygusal bir olgunluk göstergesidir hem bağışlamış hem de kendini koruyor olur.
Yani evet, insan affettiği kişiden tamamen kopar ama bu affetme durumunun ne kadar içten olduğu ve duygusal bağın derinliğine göre değişir. Gerçek affetme, bazen bir veda gibi olur; sessiz, olgun ve huzurlu.
Affetmek aslında kolay bir şey değil… Belki affetmek kolaydır, ama devamını getirmek gerçekten zordur.
İnsan affetmek ister, ama içten içe karşısındaki kişiden bir şeyler bekler;bir özür, bir telafi, bir çaba…Çünkü kırılmıştır, çünkü canı yanmıştır.
En çok sevdiklerimize kırılırızve en çok da onları affetmekte zorlanırız. Ama ne yazık ki, onlar bazen ne kadar incittiğimizi fark etmezler.
Evet, affetmek aslında insanın kendini özgür bırakmasıdır. Ama affettiğimiz kişiden tamamen kopamıyoruz bazen…Çünkü genellikle affettiklerimiz veya affedemediklerimiz en çok sevdiğimiz kişilerdir.
Ve bazen mecburen, bazen isteyerek, bırakmayı da öğreniyoruz.
Belki de affetmek unutmak değil, artık aynı yerden kırılmamayı seçmektir...
Affettiği kişiden tamamen kopamaz ama onu gerisinde bırakabilir...
Affetmek özgürlüğe atılan bir adım gibi görünse de, bazen insanı kendi içinde başka bir esarete sürükler. Çünkü affettiğin kişinin bıraktığı iz, kalbinden tamamen silinmeyebilir. İnsan bağlarını koparma kararı alırsa mantık bu yolu seçmiştir; ama duygular genelde daha yavaş toparlanır. Affetmek, unutmayı beraberinde getirmediği sürece belirsizlik yaratır; yine de her vedada gizli bir özgürleşme umudu taşımaz mı? 🙏🫶
Kişi gerçekten tamamen kopabiliyorsa, bu genellikle affetmenin ötesinde bir süreçtir Yani hem kalpten hem zihinden uzaklaşmak, duygusal bağı tamamen kesmek gerekir Ama çoğu zaman insanlar affederken bile hatırlamaya devam eder; tamamen kopmak nadiren gerçekleşir
Ben Affetmem (sen affetseeen, ben affetmem) hayır hayır bunu söylemicem 😅 affetmem çünkü küsmem ben, kırılırım o kırgınlıklar birikirse de hayatımda hiç varolmamış sayarım 😇
affetmek ağır geliyor bana. kendime karşı ihanet gibi... eee kırılan incinen benim niye affedeyimki😏. o kişiyi artık umursamamak daha kolay. kin tutmadan ama affetmeden onu görmezden gelmek.