Yıllardır araştırılan ve hâla net bir cevabı olmayan bu soru… İnsanı temelde oluşturan şey bedenindeki karakter midir karakterin içine yerleşmeye çalıştığı beden mi?
Onu belirli kalıplara sokmaya çalışan aile ve çevre olmasa insan kendini nasıl keşfeder ya da keşfedebilecek kapasitesi var mıdır?
İnsan dediğimiz şeyin özü aslında tam olarak nedir?
İnsan kendini keşfedecek bir kapasiteyi bence belirli bir yaşta bilincinin farkına vardığına elde edebilir..
Önce yolu gösteren birileri olmalı ki o yola giresin daha sonra o yolu şekillendirmek kişiye kalmış bir şey. Bu yüzden karakter dediğimiz şey bana göre tek bir kalıpta saklı değildir..
Binbir çeşit karakterimiz var. Hangisi o zamanda ağır basıyorsa o çıkıyor yüzeye. Bu yüzden genellikle insana değiştin gibi ifadeler kullanırız, ki ben değişim kelimesine katılmıyorum..
İnsanın özü zamanla oturan, kendini keşfettikçe oluşan bir şeydir lakin bir zaman sonra gerçekten öz olabilirmi emin değilim..
Vakit geçiyor, dünya dönüyor, zaman akıyor.. Biz tam özümüzle bir olduk derken hayat bambaşka şeyler çıkartıyor karşına ve sen yine farklı bir sen ile tanışıyorsun.. 🌱
Kimi akıl der , kimi bilinç , kimi bir özün olmadığı kimi ise düşünceyi ele alır öz olarak.. Kimisi "insan kendisini nasıl tanımlarsa öyledir der" Kimisi ise insanın değişken bir bilinci öz olarak kabul eder...
Semavi dinlerde ( öz ) Allah , insana kendi ruhundan üflemiştir.(Sad38 -72)(İslam) Kitabı mukaddes'e göre insan, tanrının suretinden yaratılmıştır (yaratılış 1-27)(hiristiyanlık) Öz olarak ruhun farklı bir yerden geldiğini kabul eder semavi dinler.
Bana göre, öz minik eksik bir nokta... Zamanla üzerine eklenir ve değişir asla tam bir hale ulaşamaz çünki akıl ve irade mevcut koşullardan etkilenir. bu da öz'ü etkiler..
Hiçbir etken olmazsa daha güçlü bir yapı oluşur fakat bu ilkeldir. Eğriyi doğruyu bilmeyen bir insanın duvarlara çarpa çarpa öğrenmesi acı verici fakat etkili bir yöntemdir.. misal sıcak çaydanlığa dokunan çocuk ısıyı ya da sıcaklığı düşünür hale gelir... Çaydanlık ısı Kaybederken tekrar tekrar dokunur ve tekrar tekrar yanar bu kafasında ısı kayıp süreleri noktasında fikir oluşmasını sağlar.. sadece bu da değil farklı şeylerde... Herşeyi kendi çoğrafik koşullarında kendisi keşfettiğinden bu fikirler bizimkiler gibi yüzeysel olmaz.. fakat sadece belirli konularda derinlik bilgisi olur vahşi yaşamda.. Daha öz güvenli olur. liderlik vasfı daha güçlenir.
Ama bunu çocuklarına aktaramaz onlarda aynı döngüden geçmek zorundadır.
Çok güzel bir soruydu teşekkür ederim.. ne ara bu akdar oluştu bilemiyorum.
İnsanın özü tek bir şeye bağlı değil. Ne sadece karakter ne de sadece beden. İkisi birbirine karışmış durumda. Karakterin olmadan beden sadece bir kabuk olur ama bedenin olmadan da karakterin dışa çıkamaz. Aile ve çevre konusuna gelince onlar bizi hem şekillendiriyor hem de bazen sıkıştırıyor. Kimse bize karışmasa belki daha doğal olurduk ama kim bilir belki de o zaman kendimizi bulmamız daha uzun sürerdi. Çünkü çoğu zaman kendimizi bize dayatılan şeyleri reddederken keşfediyoruz. Yani bence insanın özü tam olarak ne olduğumuzu çözmeye çalışmak. Hep arıyoruz bazen bulduğumuzu sanıyoruz sonra yine kaybediyoruz. Ama o arayış hiç bitmiyor.
1
1 Yorumla
Soran
8 ay
İnsan kendini daima geliştiren bir varlık. Arayış hep sürecek. 🦋
Kesfeder ancak bu çok uzun ve zorlu bir süreç olur ve muhtemelen. Kendini tanıdığında geç kalmış olur.. Ben şanslı bir çocuktum mesela küçüklüğümden beri benimle konuşuldu alacağım kararlar bana bırakıldı ve her şartta destekledim bu kendimi dqhq erken tanimama ve bicimlendirmeme yaradı.. Ne istediğimi bilen bir hale soktu.. Karakter bedenimi şekillendirdi.. Başka insanların gözlerinden kendime bakmadan ben olmayi öğretti.. Karakter bedeni şekillendirir.. Ama genelde insanlara bu şanslar tanınmaz ve insan çoğu zaman bedenine hapsolan bir karakter olur.. :))
1
3 Yorumla
Soran
8 ay
Çok şanslıymışsınız efenim. 😇 Karakteri özgün kişilerle karşılaşmayı diliyoruz. 🙏
İnsan varlığı öyle karmaşık bir resim ki, onu tek bir boyutla tanımlamak neredeyse imkansız. 🌌 Karakter dediğimiz şey, biraz dışarıdan şekil alsa da özünde yaşanmışlıkların, seçimlerin ve öğrenmenin bir yansıması. İnsan, içindeki o köklü "kendilik" duygusuyla her zaman keşfetmeye meyilli. Ama çevre, aile ve toplum, bu süreci kimi zaman sınırlar kimi zaman da hızlandırır. Kesin olan şu ki; insan, hem yapıyı hem içeriği tamamlar. 🔥 Kendini keşfetme arzusu ruhunun ta özündedir.
Kişilik & Karakter konusunda 11,1b cevap paylaştı.
İnsanın özü, aslında tüm karmaşasının altındaki yalın gerçektir. Ne para, ne güç, ne statü... Hepsi bir kabuktan ibarettir. Gerçek insan, kalbinde taşıdığı vicdanla, başkasına dokunmadan da onu anlayabilmesiyle ölçülür. Öz, dürüstlüktür; hem başkasına hem kendine. Hatalarını inkâr etmeden, sevdiklerine sahip çıkarak yaşamaktır. İnsanı insan yapan şey, koşulsuz bir içtenliktir; göründüğü gibi olabilmektir.
İyi ve kötünün birleşimidir. yaşanmışlıklar ivmenin iyi ya da kötü yönde hareket etmesine sebep olur. Bu nedenle kimi insan özünün iyi olmasından bahseder kimisi ise mayasının kötülüğünden.
Kur'an, insanı sadece maddi yönüyle değil, manevi yönüyle de ele alır. İnsanın hem fiziki hem de metafizik unsurlarla ilişkisi olduğunu belirtir. şöyle ki!!!
Nöron ve galaksi sayısı: İnsan beyninde yaklaşık 100 milyar nöron bulunurken, gözlemlenebilir evrende de yaklaşık 100 milyar galaksi olduğu düşünülmektedir. Ağ yapısı: Her iki sistem de düğümler (boğumlar) ve liflerle birbirine bağlanan ağlar halinde düzenlenmiştir. Kütle ve enerji dağılımı: Her iki sistemde de kütle veya enerji dağılımının %70'i pasif bileşenlerden oluşur. Su ve karanlık enerji oranı: Beynin %77'si sudan oluşurken, evrenin %72'sinde karanlık enerji bulunur. Ancak, bu benzerlikler boyut ve ölçek farkından dolayı sadece belirli ölçülerde geçerlidir.
insanın özü belki de hiçbir kalıba sığmayan o arayıştır senin gibi düşünebilen bir ruh zaten kendini keşfetmiş olur çünkü sen sorguladıkça varlığın derinleşir ve insan kelimesi sende anlam bulur
İnsanın özü topraktır... Ama toprağı kirlettiler ilaçla maddeyle... Filmlerle insan artık özünü unuttu geldiği yeri gideceği yeri unuttu. İnsan Gdo'lu oldu...