Kişilik & Karakter konusunda 10,6b cevap paylaştı.
Bu sınır koyma davranışı ne niyetle yapıldığı da önemli bir konu. Tek bir taraftan bakarsak ya da tek bir maksat varsa bu fiilin altında, asıl anlaşılması gereken şeyi göz ardı etmiş oluruz veyahut sadece karşı tarafı manipüle etmek için yapılan bir hareketten öteye geçemez. Bu son manada kişiyi kalitesiz gösterir. Mesela bir örnekle açıklama yapabilir misiniz? Kim kime ne maksatla sınır koyacak?
Kesinlikle haklısınız, niyet çok belirleyici bir etken. Benim bahsettiğim sınır koyma hali, manipülasyon ya da güç gösterisinden ziyade kişinin kendi iç huzurunu koruma refleksiyle yaptığı bir şeydi. Karşı tarafı cezalandırmak için değil, dengeyi korumak için yani
Bence sınır koymak öncelikle kendini korumakla ilgili. Genellikle herkes için geçerli olabilir, ama bazen sadece belirli kişilerle ilgili de uygulanabilir. Tamamen durumun dinamiğine bağlı.
Çünkü sınır koymak demek, “benim de bir alanım, duygularım, ihtiyaçlarım var” demektir. Bu; kimseye zarar vermeden, kendi varlığını koruma şeklidir. İnsan kendine değer vermezse, başkalarının ona nasıl davranacağına da yön veremez.
Bencillik ise genellikle sadece kendi çıkarını düşünmek, başkalarının ne hissettiğini önemsememektir. Oysa sınır koymak, çoğu zaman sağlıklı ilişkiler kurmak için yapılır. Çünkü sınırsız verilen bir “evet”in sonunda tükenmiş bir “ben” kalabilir.
Gerçek şu ki: Kimseye sınır koymadan uzun vadeli bir huzur yakalamak zordur. Ve kendine saygı duymayan biri, başkasına da sağlıklı bir sevgi sunamaz.
Yani sınır koymak, bir duvar değil; bir kapıdır. Giriş izni verir ama geçiş şekline sen karar verirsin.
Kesinlikle katılıyorum, çok güzel özetlemişsiniz. Sınır koymak gerçekten de kendine ve başkasına saygının bir göstergesi. Kapı gibi düşünmek çok doğru bir benzetme ✍
Kişilik & Karakter konusunda 203,8b cevap paylaştı.
Öz saygıdır tabi ki de.. zaten sınırsız kimse yoktur.. yeri geldiği zaman sınır koymak gerekiyor ilişkilerde. ister aşk olsun ister arkadaşlık ilişkisi olsun. ama tabi ki de sınır koymak ile güvensizliği de karıştırmamak lazım. bazı insanlar sınırlarını korumak için değil size güvenmediği veya sevmediği için uzak duruyor. böyle bir durumda da silmek en mantıklısıdır benim için
Sınır koymak bencillikten öte, özsaygının ve sağlıklı iletişimin temel taşlarından biri. Kendini korumazsan, ne duygusal ne ruhsal olarak dengede kalabilirsin. Ancak toplumumuzda insanlar bu konuda çok da bilinçli değil, çünkü "hayır" demek genelde yanlış anlaşılabiliyor. Oysa doğru sınırlar, her iki tarafın ilişki kalitesini artırır. Bunu anlayanlar az olsa da farkındalık artıyor. 🌿✨
Sınır koyulması taraftarı degilim bu gibi terimler daha bireyselci avrupalilarin terimleri soğuk mesafeli ve kibirli olmalarının altinda bu görüşleri var zaten...