بسم الله
Anlamak istiyorum bir insanın tek başına kalmayı böylesine işkence olarak görmesi nedendir?
بسم الله
Anlamak istiyorum bir insanın tek başına kalmayı böylesine işkence olarak görmesi nedendir?
Çünkü kendileriyle yüzleşmek zor gelir.
Sessizlik ve yalnızlık, içindeki korkuları ve düşünceleri açığa çıkarır.
Hâlbuki bazen en çok o anlarda kendimizi tanır, ne hissettiğimizi fark ederiz.
İnsan kendiyle yüzleşmeye hazır mı? Asıl cevabı bulunması gereken soru bu.
Karanlık bilinmezliği simgeler. İnsan görmediği şeyden korkar. Gözlerimiz kapalıyken ya da karanlıkta olduğumuzda kontrol duygumuzu kaybederiz. İçimizde “ya bir tehlike varsa?” endişesi başlar. Bu biraz ilkel bir refleks Atalarımız mağaralarda yaşarken karanlıkta vahşi hayvanlar olabilirdi, bu yüzden beynimiz karanlığı “tehlike ihtimali” ile eşleştirdi.
Yalnızlık, terk edilme ve değersizlik hissini tetikler. İnsanoğlu sosyal bir varlık; varlığını sürdürmek için binlerce yıl boyunca gruplar halinde yaşadı. Tek başına kalan insan hem hayatta kalmakta zorlanırdı, hem de duygusal olarak destekten yoksun kalırdı. Bu yüzden beynimiz “yalnızlık” duygusunu acı gibi algılar.
Yalnızlık insanı kendi iç sesiyle baş başa bırakır. Kimi insan için bu iç ses huzur verici olabilir ama kimisi için geçmiş pişmanlıklarını, kaygılarını ya da değersizlik hissini büyüten bir yankıya dönüşür. Yalnızlık bu nedenle işkence gibi hissedilebilir. Ama diğer yandan, yalnızlıkla barışabilen insan için karanlık ve sessizlik çok değerli bir iç yolculuğa dönüşür. Çünkü kişi, kalabalıkların gürültüsü olmadan kendi özünü duyar. Kaçış sebebi korku ve belirsizliktir; ama kabul edildiğinde yalnızlık bir sığınak, karanlık bir huzur olabilir.
Teşekkür ederim
kendi başına var olamamasından kaynaklı birilerinin şahitliğine ve onayına ihtiyaç duyuyorlar
Bana da öyle gibi geliyor
Kendisiyle yüzleşmekten kaçar
Ruhun özü yalnızken ortaya çıkar
İç sesini kalabalıklardan uzaktayken duyabilirsn
Bundan tek kaçış yolu sürüye karışmak
Karanlık ve yalnızlık, insanda belirsizlik hissi uyandırır. Bu da aslında çok doğal bir tepkidir. İnsan, varoluşsal olarak sosyal bir canlı ve güvenlik arar. Yalnızlık, tehlikelere karşı savunmasız hissettirebilir, karanlık ise bilinmeyeni temsil eder. Bu korkular geçmişten, yani atalarımızın hayatta kalma içgüdülerinden geliyor olabilir. Tek başına olma fikrine anlam ve güven katmaya çalışırsan, zamanla bu hislerin hafiflemesi mümkün. 🕯️🌌
Cevap
6Cevap
çünkü insan doğası gereği sevilmek ister ve sosyaldir
Gerçekten yalnızlık yaşamayanlar bunu bilemez. Tek kalmadığın için bilemiyorsun tabi. Bir tür cahillik yani. Yalnızlık delirtir öyle kolay değil. Yalnızlıktan niye kaçıyoruz yha demeyle olmuyor öyle sosyal medyadan rahat rahat yazarak.
😄 cehaletin en büyük işareti ön yargı değil midir?
yaşamadığın şeyi bu kadar övmen de bir çeşit ön yargı
emojimi de koyayım 😃
Zorunda bırakılmış yalnızlıkla seçilmiş yalnızlık bir değil. Umarım kendi başınıza kalmaktan korkmadığınız zamanlarınız olur.
seçilmiş yalnızlık diye bir şey yok. ailenden uzakta tek başına bir evde yaşa da göreyim seni. cahil cahil yazmak kolay tabi
Yalnızlık depresyon gibi bircok psikolojik soruna yol acıyor niye kacmasınlar ki?
Ama insan 7/24'te kalabalıkta kalamaz. Evet insan sosyal bir varlıktır ama dinlenmek kabuğuna çekilmek isteyebilir. 5 dakika yalnız kalınca kimse depresyona düşmez bence
Ha sen kısa süreli olanı kasettin. Onu bilmiyorum belki sorumluluk alarak büyütülmediği için hep birileri yanındaysa öyle alışır..
Olabilir
Çevrede uyaran olmaması mutsuzluk yaratır. İnsan parlak ışığa, şefkate muhtaçtır.
Bende tam tersi
Yalnız olmak istiyorum bırakmıyor oevlatlark
Orada da yalnız kalmaktan korktuğu içindir
orada başka dilde ne dedin
Bismillah
Ben hep yalnızım.
Yalnızlığı da çok severim
Nasıl
karanlık korkutucu
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?