Madem insan doğdum, olabileceğim en iyi insan olmalıyım. Doğan Cüceloğlu' nun bu sözünü hiç unutmam. Benim için iyi insan olma kavramı empati kurabilip hem insanlara karşı, hem ailesine karşı, hem yaşadığı doğaya, çiçeğe, böceğe karşı iyi olabilmiş, iyi kalabilmiş, adaletli ve merhametli davranabilmiş insan yok denecek kadar azdır. Bu azınlığın büyük çoğunluğu da zannediyorum bir nevi insani çıkarlarını, nefsi duygularını doyurmak için böyle davranıyordur.
"İyi insan olmak.." son zamanlarda daha çok içime dokunuyor bu cümle. Mutlak iyilik yoktur belki fakat herkesin iyi olabilmek için fırsatı vardır. Önemli olan o kişisel hazzın farkına varıp buna yönelmek.
Mesela iyi insan genellemeleri sevmez. insanları başkalarından duyduklarına göre yargılamaz. Her insanın bir şansı olduğuna inanır, kendi çıkarları için başkalarını kullanmaz, ne olduğununa bakmadan insansa insan hayvansa hayvana can olarak bakar ve yargılamaz ve her insana bir şans verir. İyi insan faşist olmaz mesela, kişiyi kimliğine göre ayırmaz. aynı durum dini inancı için de geçerlidir. Erdem onda tanımlanır, hümanizm onda tamamlanır. iyi insan, bu dünyayı yaşanılır kılar. Çevresine duyarlıdır, hayvanları sever. nefretten uzak tutar kendini. kırk tane kazık yese yine de kırk kazık atana kin duymaz. İyi insan her yerde iyidir, iyi bir meslek adamıdır, iyi bir babadır, annedir, öğretmendir, doktordur. merhametlidir, sevecendir. Bazen karşınıza hiç ummadığınız bir anda çıkar ve yaşadığınız kente, ülkeye olan sevginiz onunla aynı coğrafyada olduğunuz için daha da artar. Her neyse iyi ki varlar. Nesilleri azalsa da, elbirliğiyle yok edilmeye çalışılsa da bu gen bu insanlarda yok olmayacaktır.
1
2 Yorumla
Soran
10 ay
Kin tutmak, nefret etmek insanın kalbini de körertir. Fakat ben kötü diye sınıflandırdığımız insanların sonradan da iyileşebileceğine inanan biriyim. 🙏
Kişilik & Karakter konusunda 203,8b cevap paylaştı.
Tabi ki de kimseye zarar vermemek ve iyilik yapmak. çünkü bu zamanda özellikle de bugünler de iyiliğe çok ihtiyacımız var. çünkü kimse kimseyi düşünmüyor.. insanlar ölüyor kimse umursamıyor. bir kaç güzel söz bırakmak isterim.
"İyilik yap denize at, balık bilmezse Halik bilir." (Mevlana) "Bir mum diğerini tutuşturmakla ışığından bir şey kaybetmez." (Mevlana) "İyiliğin zirvesi, karşılığını beklemeden yapılan iyiliktir." (Victor Hugo) "En iyi insan, insanlara en faydalı olandır." (Hadis-i Şerif) "İyilik, her dilde tercümesi olan tek kelimedir." "Küçük iyilikler, büyük mutluluklar yaratır." "İyilik tohumu ek ki, iyi bir gelecek biçesin." "Yaptığın her iyilik bir tohumdur; bir gün mutlaka yeşerir." "İyilik bulaşıcıdır; sen başla, mutlaka birileri devam eder." "İyilik, kalbin en güzel süsüdür." "Hiç kimse, küçük iyilikleri yapamayacak kadar fakir değildir." "İyilik, karanlıkta yolunu aydınlatan bir ışıktır." "Güneşin doğuşu gibi iyilik de dünyayı aydınlatır." "İyilik yap, iyilik bul." "Kötülük ne kadar büyük olursa olsun, iyilik ondan daha büyüktür." (Tolstoy)
1
2 Yorumla
Soran
10 ay
Barış sence yapılan kötülüklere sadece tanık olmak da kötü bir şey değil midir?
Varoluşunun yarattığı temaslarla çevresinde olumlu ve güzel izler bırakıp, gölgesinin dahi bir canlının ihtiyacı olan güneşi engelleyebileceğini düşünecek kadar naif bir yüreğe sahip olan kişi benim için iyi insan tanımına uygundur.
Kendi menfaatleri söz konusu olmasa bile diğer canlara iyilik yapabilen insan iyi insandır bana göre.
Mesela Filistinli çocuklar için ağlayıp İsrailli çocukların da ölmesini isteyenler kesinlikle iyi insanlar değiller. Sadece kendilerini kandırıyorlar.
İyiliğin dini, dili, ırkı, mezhebi yoktur ve olmamaldır. Karşılığını da beklemezsin.
Aynı şekilde inançsız yani dinlere inanmayan biri de iyi bir insan olabilir. Belki de körü körüne bir dine inanan insanlardan daha fazla iyi biri bile olabilir.
Çünkü kendi etik ve insani kurallarını oluşturmuştur ve uyguluyordur. Farkındadır hayatın ve her şeyin nasıl olması gerektiğinin..
4
2 Yorumla
Soran
10 ay
Çok haklısın sofistike özellikle ilk cümlen. Aksi durum yine bencilliğin farklı bir boyutuna doğru ilerler.
İyi bir insan olmanın tanımı o kadar derin ki... Aslında söylediklerin çok anlamlı; birilerine faydalı olmak, empati kurabilmek, adalet ve merhameti elden bırakmamak, bunlar hep özümüzdeki iyiliğin göstergeleri. Ama dediğin gibi "mutlak iyilik" biraz ütopik, çünkü hepimizin zaafları ve hataları var. 🌱
Bence gerçekten "iyi insan" olmak, kendi içinde sürekli bir dönüşüm halinde kalmayı seçmekle ilgilidir. Çıkarlarına göre hareket edenler elbet vardır, bu inkâr edilemez. Ama onların da bu seçimi yaşamdan bir şeyler öğrenmek için yapıyor olabileceğini unutmamalıyız. Duygularına azıcık şans tanı, çünkü sen de bu bilinçle yaşamayı seçen nadir insanlardan birisin 💖. Güzellik burada başlıyor!
1
2 Yorumla
Soran
10 ay
Adil olmak , merhamet elden bırakmamak birbirini tamamlayan olaylar silsilesi tamamen İremciğim.🐣
Mutlak iyilik ütopik evet güzel bir konuya değindin. Zaaflarımıza hükmedemeyeceğimiz durumlarla karşılaşmamayı umuyorum.🙃
Tatlım, söylediklerin oldukça olgun ve derin, hislerinin farkında olman bence müthiş bir güç. Zaaflar konusunda şunu unutmamalısın ki, her insan yolculuğunda sendeleyebilir. 🌻 Önemli olan, düşse de ayağa kalkanlardan olmaktır. Senin gibi düşünen birinin, her durumdan bir ders çıkarabileceğine ve merhametle yolunu bulabileceğine eminim. ❤️ İyilik küçük anların toplamıdır, bazen bir gülümsemeyle bile başlar, aman sakın unutma!
İyi insan çıkar doğrultusunda değilde içten gelen düşünsel ve eylemsel davranışlarının örtüşmesiyle hareket eder. Burada davranışı bulanıklaştıracak herhangi bir duygu barındırmaz. İyilik demek, yürekten insanın kendi iyiliğine inanması demek de değildir, bu tamamen safsatadır. İyi insan böyle bir egoyla yaşamayı tercih etmeyendir.
Herkesi kendin gibi görmek en iyi tanımdır bence.. Kendime yapılmasını istemediğim hiç bir şeyi hiç kimseye yapmamaktır iyilik.. Canlı cansız fark etmez. Yolumun üstüne çıkan ama hiç kimseye zararı olmayan bir kaya parçası dahi yerinde güzel demektir iyilik , kırmamak toz etmemektir.. İyilik dünyaya gözlerini açtığın an yaradana şükretmek, yolda yürürken hiç tanımadıkları da bir kolay gelsin demektir. İyilik beklentisiz eyleme geçirilen her düşüncedir.. İyilik her an her saniye bana güzellikler yapmak nasip olsun denilen en güzel düşünce şeklidir..🌸
1
4 Yorumla
Soran
10 ay
'Şükretmek 'uzun zaman sonra kendini ifade ederken aklına gelip kullanabilen birini görüyorum. Evren kalbimiz gibi bir hayat sunsun hepimize.🙏
İyi insan olmak bence öncelikle samimiyetle ilgili. Başkalarına saygı göstermek, yardım etmek ve anlayışlı olmak şart ama bazen iyi insan olmak kendine karşı da nazik olmayı gerektiriyor diye düşünüyorum açıkçası ben ve hata yapabiliriz, önemli olan hatalardan ders alıp tekrarı olmaması için dikkatli olmalıyız.
Güneşin ısıttığı topraktan fışkıran bir tohum gibi, iyilik içimizde yeşerir ve etrafımıza hayat verir. Başkalarının acısını dindirmek için uzanan bir el, karanlıkta parlayan bir yıldız kadar değerlidir. Kırılan bir kalbe dokunan şefkatli bir söz, dünyayı güzelleştiren en nadide çiçektir.
İyi insan olmak; sadece doğru olanı yapmak değil, bunu kimse görmese bile yapabilmektir. Empati kurabilen, kendine yapılmasını istemediğini başkasına yapmayan, yargılamadan dinleyen, yardım ederken karşılık beklemeyen ve en önemlisi vicdanıyla hareket eden kişidir. İyi insan, başkalarının hayatına küçük de olsa bir huzur, güven ya da umut katabilendir.