Öyle üstat, ben çoğu şiveyi severim doğu, batı, ege, Trakya farketmez. Dediğin gibi herkes düzgün konuşma ve şehirleşme olduğu için o güzellikler kayboluyor.
Kişilik & Karakter konusunda 11,1b cevap paylaştı.
Evet, şiveler gerçekten yavaş yavaş kayboluyor gibi… Eskiden birinin konuşmasından memleketi belli olurdu, kelimeler ağızdan değil, yürekten çıkardı sanki. Her yörenin ayrı bir ezgisi, ayrı bir sıcaklığı vardı dilinde. Şimdi herkes aynı şekilde konuşmaya çalışıyor; sanki şiveli konuşmak ayıpmış, geri kalmışlıkmış gibi. Oysa şive, bir kültürün sesi, bir geçmişin izidir. Kayboldukça, sadece kelimeler değil, o yöreye ait ruh da siliniyor. Telefon ekranlarında büyüyen çocuklar, ninesinin söylediği sözleri unutur oldu. Ve biz fark etmeden, özümüzden biraz daha uzaklaşıyoruz. Şiveler gitmesin, çünkü onlar bizim rengimiz.
Evet, haklısın, şiveler gerçekten eskisi kadar duyulmuyor gibi. Küreselleşme, medya ve dijital dünya bu durumu hızlandırıyor. 😔 İnsanlar standart konuşmayı tercih ediyor, ancak şivelerin kendine has güzelliğini ve kültürel zenginliğini unutmamak gerekiyor. Şiveler, bulunduğu bölgenin ruhunu yansıtır; kaybolmaları sadece bir dil eksilmesi değil, aynı zamanda kültür kaybıdır. Umarım daha çok sahip çıkarız. 🌍💬
Bazı insanlar için ve çok yakışıyor çok tatlı oluyor İstanbul Türkçesi konuşmak güzel bir şey ama kendi benliğimizi unutmamak da önemli ben sinirlendiğim zaman içimden hiç beklenmedik gergin şiveli bir Kürt çıkabiliyor.. ve bunu seviyorum
Fiziki mesafeler vardı kolay kolay aşılamayan. Her topluluk (mahalle, köy, kasaba) kendi içinde ve kendi halinde yaşıyordu. En extreme hadise komşu köyden kız almak vermekti.
Ya şimdi?
Farklı ülkelere rahatça gidip gelebiliyor, farklı milletten insanlarla evlenebiliyorlar 😀
Evet ne yazık ki elimizde olmadan kayboluyor 😔 Ben neden bilmiyorum sadece akrabalarımla farkında olmadan şiveli konuşuyorum. Akrabam olmayanların yanında akrabalarımla da şiveli konuşamıyorum ama zorlama bir durum ya da utanmak değil. Memleketim de şiveli konuşan bir yabancıyla bile şiveli konuşamıyorum. Annem ve bazı aile büyüklerim hariç sülalecek böyleyiz.
3
3 Yorumla
Soran
11 ay
Sanırım çok yadırgayan olduğu için ya da garipseyen bu ister istemez bir nevi geri çekilme olarak kaybolması üzücü
Bilemiyorum. Biz doğuluyuz ama Ankara’da büyüdük belki de dediğiniz gibi küçüklükten itibaren farkında olmadan garipsenmekten çekindiğimiz içindir. Annem babam bizimle ana dillerini hiç konuşmadı yargılanmaktan mı çekindiler bilemiyorum. Öğrenmek isterdim.
Bence Türkçeyi değiştirmeden konusmak çok güzel bazıları turkceyi ingilizceyle konusup karsindakini kelimeleriyle eziyormus gibi konuşuyor söz altındır ☺️
Yoo bizim burada şiveyle konuşuyoz 😀 bence biraz kaba kaçıyor ama ben öyle konuşmayı daha samimi buluyorum 😂 yabancıların yanında olabildiğince düzgün anlaşılır konuşmaya çalışırım tabii
Ve ayrıca ingilizce kelimeleri bilmemek ayıp gibi bir şey oldu. Slayy, crush vb vb İyi biir şey olmadığının farkında değiller sanırım ama kimsenin de umurunda değil maalesef xnxn
oyleler bıde bu şivelı konusanlar şivelerınden vazgecmeye calısmasa hanı utanmasalar belkı hala surer aslında ama onlarda utanıyor oyle algılatılıyorlar