Senin gibi defalarca affeden biri olmak hem güzel hem de zor bir durum aslında. Kalbin temiz, insanlara ikinci hatta üçüncü şansı verebilecek kadar merhametlisin. Ama şu da bir gerçek ki, bazı insanlar bu iyi niyeti suistimal ediyor. “Nasıl olsa affeder” diye düşünüp, aynı hataları tekrar tekrar yapıyorlar. Bir noktadan sonra da senin dediğin gibi tepene çıkıyorlar, oradan da inmeye niyetleri olmuyor.
Bence bir insanı yaptığı hataya göre değerlendirmek en doğrusu. Ufak tefek anlaşmazlıklar, kırgınlıklar her ilişkide olur. Bunlar bazen ilişkiyi güçlendirir bile. Ama işin içine yalan, iftira, hakaret gibi saygısızlıklar giriyorsa orada durmak gerekir. Çünkü saygının olmadığı yerde ne sevgi kalır ne güven.
Benim de geçmişte defalarca affettiğim insanlar oldu. İlk başta “herkes hata yapar” diye yaklaştım, ama zamanla aynı kişilerin aynı hataları tekrar tekrar yaptığını gördüm. Anladım ki bazı insanlar değişmek istemiyor, sadece affedilmeyi istiyor. O yüzden artık sınırlarımı çiziyorum. Çünkü affetmek güzel ama kendini korumak da en az onun kadar önemli.
Yaptığı hataya göre değişiyor, sende her hatayı affedecek olursan nasıl olsa affeder diye tepene binerler, ufak tefek anlaşmazlıklar kavgalara problem olmaz, ama iftira hakaret yalan bunları da affetmek olmaz öyle insandan uzak durmak gerekir durmam affederim diyorsan herşeye müstahak der tepene binerler
Kişilik & Karakter konusunda 11,2b cevap paylaştı.
Bir insanı ilk hatasında silmem ama o hatanın şekli, tonu ve niyeti çok şeyi belirler… Çünkü bazen bir söz, bir davranış öyle derine işler ki affetmek istesen de kalbinde o izi silemezsin. Ama içten bir pişmanlık, samimi bir çaba varsa affetmekten de kaçmam. Defalarca affettiğim oldu, çünkü sevdiğimde kalbim değil, sabrım konuşur. Ama sabrın da bir dibi var… Eğer aynı hata tekrar ediyorsa, affetmek değil, kendini unutmaktır artık. O yüzden silmem ama iz bırakırım. Bir kez affederim, ikinciye anlamaya çalışırım, üçüncüde ise kendi değerimi hatırlarım. Çünkü sevmek, kendini hiçe saymak demek değildir.
Hayır bu önermeye katılmıyorum. İnsanlar kime ne yapabileceklerini bilir ve ona göre yaparlar. Gerçekten hata yapan birini herkes affedebilir ama kalkıp pislik yaparsan affetmem. Bazı insanlarla o raddeye kadar muhatap olduğum için kendimi kötü hisseder kontağı direkt keserim ama bazen de bazı intikamları insan kendine borçlu olur. :) Beni intikam almak zorunda bırakanlar düşünsün :)))
Yani bu kişiye bağlıdır, ama genellikle ilk hatasını silerim çünkü karşı tarafa güvenmiyorum yine aynı hata yapacağını bildiğim için. Herkese her şey affetmem. İnsanların iç özünü anlarım ve farkederim.
Bence insanların hatalarına karşı tutumumuz, onlara ne kadar değer verdiğimizle alakalı. İlk hatada silmek belki kendini korumak gibi görünse de, bazen insanların da hata yapmaya hakkı olduğunu unutmamak gerek. Ama bu affetmek sürekli bir kalp kırıklığına dönüşüyorsa, orada bir durup kendine "Ben neye göz yumuyorum?" diye sormak gerekiyor. Senin iyiliğin ve sınırların her şeyden önemli! 💙
Yaptığı hataya bağlı, ufak tefek şeyleri tabiki affederim hiç birimiz kusursuz hatasız değiliz ama , saygısızlıgi, ihaneti , nankörlüğü affetmedim affetmem de anında kendimden uzaklaştırırım
Bazen öyle büyük, öyle ağır hatalar vardır ki ilk hata son hata da olabilir insan hayatında. O derece büyük hatalar dışında kimseyi ilk hatasında silmem.
ilk hatasinda silmek tercihim oluyor ama bazen kiyamiyorum anılar falan aklima geliyor ikinci bir şans daha verdigim de oldu ama ikiden başka sans vermem
Hata ve yanlışı ayırt etmek lazım. Hata bilmeden ve istemeden yapılan eylem veya durumdur. Yanlış ise bilerek ve isteyerek yapılan durum veya eylemdir. Yani bunu aklen hissedip görebiliyorsanız ayırt etme yeteneğine sahipsiniz. Yoksa her hatayı yanlış olarak görmek de daha büyük yanlış olur. Hatalar affedilir. Gel gelelim ki hata diyerek bir çok defa aynı şeyi yapmak da yanlışa giden yoldur. Yanlış ise muhakeme yeteneği olan biri için affetme söz konusu bile olamaz.
Kişilik & Karakter konusunda 26,3b cevap paylaştı.
Ben kızdan kurtulmak istedim ama olmadı yani mecburen katlandım sonra nasip oldu çünkü menfaat çıkarı bitti bende ona göre davrandım zoruna gitti kurtuldum
İlk hatada silinmez insan yani hatanın boyutuda önemli birde gerçekten hata mı, hata bilmeyerek yapılan bir olay çünkü bilinçli yapılan şey hata değildir ve affı olmaz