Hatasız kul olmaz, hatamla sev beni
Dermansız dert olmaz, dermana sal beni
Kaybettim kendimi, ne olur bul beni
Yoruldum halim yok, sen gel de al beni.
Feryada gücüm yok, feryat sız duy beni
Sevenlerin aşkına, ne olur sev beni
Sev beni...
İyi de kardeşim bu kaçıncı hata?
Bu kaçıncı yaşadığın musibet?
Yahu bu kadar yaşadın gördün hayatta kaldın "Bu son olsun"
-
-
Ya bırak Allah'ını seversen halen gelmişsin hiç akıllanmışsın iyi ki bir öğrenmişsin "Hatasız Kul olmaz Hatamla sevbeni"
Yok... yok senin istediğin sevgi falan değil senin istediğin sadece daha fazla müsamaha
-
Her gün 100' lerce Trafik kazası seyredip halen aynı şeyler hata diye kaza diye yapıyorsan...
kaç deprem, sel, orman yangını atlatıp, atlatıp...
İnsanlık “musibetle akıllanmaz”, sadece kısa süreli bir korku yaşar. O korku geçince eski alışkanlıklar galip gelir. Ancak gerçek akıllanma, musibetten ibret alıp hayatını değiştirmekle mümkündür. Bu da cesaret ve irade ister… Çoğu insanda bu yoktur.
Çünkü “ders almak” bir niyet değil, bir davranış değişikliğidir. İnsanoğlu çoğu zaman duygu patlamaları yaşar ama onları davranışa dönüştüremez. Deprem sonrası herkes yardım toplar ama bina mevzuatını takip etmez. Selden sonra “Altyapı lazım” der ama su giderine çöp atmaya devam eder.
Musibet, zihni değil duyguları sarsar. İnsan o an acı çeker, korkar ama acı diner dinmez eski alışkanlıklarına döner. Sarsıntı kalıcı bir bilinç oluşturmaz.
Hatalar bireysel veya toplumsal sistemin parçasıdır. Örneğin bir deprem olur, herkes “Artık ders almalıyız!” der. Ama müteahhit aynı bina standartlarını devam ettirir; vatandaş aynı ucuzlukla kaçak kat ister; yönetim aynı göz yummayla devam eder. Yani sistemi değiştirecek köklü irade oluşmaz.
İnsanın konfor alanına geri dönme eğilimi vardır. Felaket anında değişimi kabullenmek kolaydır ama işler normale dönünce eski düzen cazip gelir.
Acının süresi hafızadan kısadır. “Balık hafızası” dediğimiz şey toplumlar için de geçerlidir. Depremden sonra iki yıl geçmeden kimse bina sağlam mı diye bakmaz.
İnsan Psikolojisi Bu Konu Hakkında Ne Diyor?
“Başarıdan öğrenmek daha güçlüdür.”
MIT araştırması diyor ki: Beynimiz bir başarıya daha çok odaklanır; yanlışlardan çıkarım yapmak, başarıları tekrarlamaktan daha zor olur.
“Overconfidence ve fix mindset” engel olur.
İnsanlar hatalara duygusal tepki verir, özgüvenleri zarar görür ve değişim yerine savunmaya geçer. Carol Dweck’in öne çıkardığı sabit zihin yapısı, gelişim odaklı düşünmeyi engeller psychologytoday. com+ 3hackspirit. com+ 3biblescripture. net+ 3.
“Ego savunmaları (self-serving bias, rationalization, ostrich effect)...”
Hataları sahiplenmek yerine dışsal sebeplere atfetmek, gerçekle yüzleşmeyi zorlaştırır en. wikipedia. org+ 3en. wikipedia. org+ 3en. wikipedia. org+ 3.
“Stres altında eski refleksler devrede.”
Felaket anlarında beyin savaş-kaç-soğuma moduna girer; öğrenme merkezleri ikinci planda kalır.
“Fixed vs Growth Mindset.”
Zeka gelişebilir diyenler hatalardan öğrenme için daha donanımlıdır. Sabit zihin yapısındakiler ise hatayla karşılaştıklarında öğrenme fırsatını kaçırır
"Hata yapmaktan değil! ancak aynı hatayı tekrar ve tekrar yapmaktan endişe edip korkunuz" Statüko
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer