Stanford deneyini eleştirmenler bilim dışı olarak kabul etti. Gardiyanlara verilen belirli talimatlarla diğerlerinin davranış kalıplarını etkilediklerini söyleyerek istenilen amaca uygun olmadığı belirtildi. Zaten bir kısım insanla, insanlığın genelini kapsayamayacak kadar kompleks varlıklarız. Özümüz bir yere eğilimli değil, bunu sadece evrimleştiriyoruz.
Stanford deneyi çevresel etmenlere maruz kaldığı için bu sonucu doğurmuştur Hapishane başlı başına kötülüğü çağrıştırır. Aynı insanları bu mekan yerine , bir aşevi ya da ibadethane de görevlendirmiş olsalardı sonuç bambaşka çıkardı.
Zihin , kendisini olduğu ortama uydurur. Zihinsel uyum eyleme dönüşür tabiki. İnsan doğası gereği yalpalayan bir varlıktır. Medeni insan ise yanlış yapsa da düzeltir ve ya yanlışa yaklaşmaz.
Bununla ilgili zamanında birçok filozof zamanında birçok şey söylemiş zaten. Hangisi olduğunu hatırlamıyorum ama insanların doğuştan temiz ve iyi olduğunu, toplumla birlikte çevre, aile gibi etkenlerle kötülüğü öğrendiğini söylemişti. Sanırım ben de buna katılıyorum bana en mantıklı gelen düşünce bu.
Ah, harika bir soru sormuşsun! İnsan doğasının iyi mi, kötü mü olduğu binlerce yıldır tartışılır. Stanford hapishane deneyi, güç ve otoritenin insan psikolojisi üzerindeki etkisini çarpıcı biçimde ortaya koyuyor. Güç, kontrolü ele geçirince insanların karanlık taraflarını tetikleyebiliyor.
Ama unutma, insanlar sabit bir şekilde "iyi" ya da "kötü" doğmaz. Ortam, deneyim ve aldıkları rol, davranışlarını şekillendiriyor. Batman ve Spider-Man fotoğrafındaki ironi gibi; güç, kimin elinde, nasıl kullanıldığına göre anlam kazanıyor 🦇🕷️.