neleri unutursunuz, unutmak iyi bir sey mi, herseyi unutmali mıyız?

Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer neleri unutursunuz, unutmak iyi bir sey mi, herseyi unutmali mıyız?

Aklıma ilk olarak rahmetli şair Abdurrahim Karakoç'un Unutmak kolay mı deme şiiri geldi.
Unutmak kolay değildir ama unutmadığımız geçmişten gelen her olay, her travma, her söz, her olgu sırtımızda birer patates çuvalı gibidir. Belimizi büker, canımızı yakar, sürekli öfkemizi kabartır, hayat kalitemizi bozar, mental ve ruhsal sağlığımıza olumsuz etkiler yapar.
5 yıl önce okuduğum bir kitap benim geçmişe dair bu yüklerden kurtulup yepyeni bir hayata adım atmamın yolunu açtı. Kitabın yazarı: Piraye Erdoğan. Kitabın adı: Seyir
Resmen hayatımda bir milat oldu bu kitap. 20-30-40 yıllık yükleri attım sırtımdan. Unuttum mu dersen yine unutmadım ama artık o yüklerin belimi bükmesi, canımı sıkması söz konusu değil. Ve artık daha huzurlu, daha olumlu, daha ılımlı, daha mantıklı düşünebiliyorum. Nedeni ve nasılı ise şöyle özetlenebilir: Geçmişte 20-30-40 yıl önceki olay nerede? geçmişte. Bugün sabah akşam o olaylara, olgulara, kişilere sabahtan akşama kadar sövmek benim hayatımda birşeyi değiştiriyor mu? Hayır. O zaman geçmişi geçmişte bırakmak en doğru adımdır. Önemli olan benim için o olaylardan gerekli dersleri çıkardım mı, hayat tecrübelerim arasına yazıp kendime bir katkı sağladım mı, o hata veya duruma tekrar düşmemek üzere önlemlerimi aldım mı sorularına "EVET" cevabı verebiliyor olmak. Bir önemli konu daha var. O da geçmişteki yükleri sırtımdan attıktan sonra yeni yükler edinip hayat kalitemi bozmama konusunda da dikkatli davranmak.
Sonuç olarak unutmak kolay değil ama istedikten sonra imkansız da değil.
Bu kitabı almayım: ))
Kitap ortalarına kadar oldukça sıkıcı gelecek. Ma ile Mina’nın sohbetleri başladıktan sonra her şey değişiyor.
Dikkate alirim teşekkür ederim efenim:))
Unutmak zamanla değil, kabullenişle başlar. Ne kadar uğraşsan da, ne kadar bastırmaya çalışsan da bazı duygular hatırlanmak için değil, sindirilmek içindir. Kalpten geçen birini akıldan silmek kolay olmaz, çünkü o izler sadece anılarda değil, hislerde saklıdır. Ama bir gün gelir, aynı şarkı çalar ve artık canın yanmaz, o mesaj silinmiştir ve tekrar okumak istemezsin, işte o zaman anlarsın ki unutmak dediğin şey aslında içindeki duygunun eski gücünü kaybetmesidir. Kalpteki yer durur ama artık oraya uğrama isteği kalmaz, belki de gerçek unutmak budur.
Eğer kalbinizi verdiğiniz "biri" ise unutmanın en iyi yolu onun mutlu bir hayatı oldugunu düşünmektir. Çünkü her insan sevgisine karşılık bekler. Karşılık alamadığında ise bencilce davranır ve kendisi mutlu olamadığı için karşısındaki insanın da hayatının harap olmasını ister ve bu şekilde onu asla unutamaz. Fakat onun da hayatına devam ettiğini düşünmek belki de acıyı hafifletir ve onu unutmaya bir nebze yardımcı olur.
Ablam cok guzel açıklamıştır begendim eline yüreğine sağlık
Hi akıldan banada lazim benim ki çalışmıyor artik
Bilemedim daha ne kadar yaşayıp ne göreceğim
Sen ve senin mantikli lafların tebrikler 👌🤌👍
Behzat Ç. den bir replik geliyor unutmak deyince aklıma:
"unutmak kelimesi undan çıkmış. bildiğimiz un yani, hamur işi, öyleymiş. unutmak için un ufak etmek gerekiyomuş. birini bütün olarak unutamazmışsın zaten, öyle pat diye unutamazmışsın. öyle yavaş yavaş gidermiş, yavaş yavaş unuturmuşsun. gözleri, kaşı, burnu ile kulağı, sesini yavaş yavaş. unuttuğun zaman da o kişi olmazmış. hatırlamazmış. sonra unuttuğunu unuturmuş. ben unutmak istiyom la. her gün ne zaman unutcam diye soruyom kendime, her sorduğum zaman da her şeyi yeniden hatırlıyorum ben, daha net. unutamıyom ben."
öyle...
Unutmak bazen zordur ama hayatımızın bir parçası. Her şeyi unutmaktan ziyade, zararlı anıları geride bırakmak faydalı olabilir. Unutmak, bir nevi özgürleşmektir aslında. İnsan beynini bazen fazla yükten arındırmak gerekebilir. Ama tabii ki güzel anıları hatırlamak, bizi olumlu duygularla besler. Hangi anının senin için ne kadar değerli olduğunu sen belirlersin. 🙂
Cevap
23Cevap
Hafızam çok güçlüdür , oyuzden hiç bir şeyi unutmam an an hatırlarım , sadece hatırlamak istemediklerimi tozlu rafa kaldırıyorum , arada bir çıkarım tozunu silkeleyip en dip köşedeki yerine koyuyorum ki canımi acıtmasın
Artik acimiyor mu unuttun mu tamamen?
Hiç bir şey unutulmuyor , sadece eskisi kadar acı vermiyor diyelim ,
Unutulmaz tamamen hiçkimse ve hiçbir şey ama hatırlanmaz da, acıtmaz da, üzmez de zamanla her şey yoluna girer
Unutmak lütuf mu ceza mi anlayamadım dedem bundan 22 sene önce vefat etti hayatımda dedem ilk sevdiğim adamdı artık sesini hatırlamıyor yüzünü zor anımsıyorum şimdi ben bunu nasıl lütuf göreyim ya da çektiğimiz acılar zamanla unutuluyor hatta bazen hatırlamıyorum bile buna da nasıl ceza diyelim
İnsan bazen basi şeyleri unutmak istemiyor
Unutmak nasıl elimizde değilse unutmamakta değil ama genel hayata bakınca acılarımız mutluluklarimizdan çok daha fazla ozaman unutmak daha iyi gibi
Unutmak gerekli bir mekanizmadır, bazen şu anın temel ve günlük şeylerini veya şu anda yararlı olan eylemleri veya bilgileri hatırlamayı unuturuz. İçimizde bir hafıza veri tabanı vardır, unutma metodik bir şekilde yaratılır, her şeyi tamamen unutmamız söz konusu değildir, gerçekleşen bir öncelik sıralaması vardır
Cok bilimsel sekilde acikaldin teşekkür ederim :))
Rica ederim ,
Bunu anlamak için çeşitli yaklaşımlar sunmak iyidir
Kalben unutmak mümkün, zihnen değil ve evet kalbimden attıklarım var, ben de etkisi kalmayanlar, aslında hiç sevmediklerim sevdiğimi zannettiklerim.
Ve soruyu okuyunca aklıma gelen şu şarkıyı paylaşmak isterim.
Dinledin yorum içinde şarkı içinde teşekkür ederim: ))
İstirham ederim :))
Herşeyi zaten istesek de unutamayız. Hafıza kaybı hariç beyin bize unutturmaz. Çünkü yaşamak için hafiza kayıtlarına ihtiyaç duyar.
Unutmak iyi bir şey çünkü en en en acı olaylar hep taze kalsaydı ya da ufacık can sıkıcı şeyleri hep düşünseydik hayat çekilmez olurdu...
Unutmaya gelince, beynimiz işine yaramayacağını düşundüklerini siler gerisini saklar 🤓
Hiç unutamadığın olay kisi oldumu sana yük olan mesela
Unutamadığım, unutamayacağım ve zaten bunu istemediğim, hep hatırlamak isteyeceğim var 😀
Kardeşim, dostum rehberim dediğim kişi 😇 O zaten pozitif.
Fakat yük olan o analmda yok, ben siler geçerim o kısımları 😂
Sadece beynim etiketler, her ihtimale karşı bak buna çok yaklaşma zaman harcama gerek yok diye...
Olur da denk gelir veya karşılaşırsam diye. Çünkü normal hafızamın aksine görsel hafızam daha iyi.

Mantikli
Tozlu raflara kalkar istemsizce fakat hiç bir şey öyle sonsuza dek unutulmaz.
Unuttum diyen sadece kendine yalan söyler.
Kendimizi kandırmayalım o zaman
Elbette.
Sürekli taze tutmaya çalışmamak diyelim.
Kitap okuyarak, seyahat ederek, ülkeler gezerek, kamp yaparak, kedilerimle vakit geçirerek.
Hiç mi yok olay kişi falan
Her şeyi olmasa da, bize zarar veren, kendimizde veya hayatımızda olumsuzluklara yol açan her şeyi unutmalıyız. Onu da zaman yapıyor zaten. Zamanla unutuluyor.
Unutmak bazen şifa gibi olur.. Bazen bir acıyı, bazen bir bilgiyi ve bazen bir kişiyi geçen zamanın akışına bırakıp öylece devam ederiz..
Unutmak öyle kolaysa söyle.
Hiç bir şeyi unutamıyorum, unutmakta istemiyorum, her şey zamanında güzeldi ve eğlenceli tarafından bakıp hayatıma devam ediyorum
Şarkıda ne diyor? Öyle kolay değil unutamazsın
Kalbimede aklımada reset atılması gerekiyor unutmam için 😪😪
Hafıza kaybı falan asfss
Aynen beni ancak o paklar ablacım çok sevdimde anlamadı beni hiç
Onun kötü yanını hatırla. Otomatik olarak iyi yanını unutuyorsun
Mantikli teşekkür ederim
Unuttuğumuz oldu unutmadığımız oldu.
Gereksiz insanı olayı hak etmeyeni unuturum
Hiç unutmadığını olay kişi olduğumu?
Aslında hem kolay unuturum hem de unutamam
Seninki ortaya karışık oldu
Bşraz öyle oldu gibi
Kullanmadıkça unutuluyor zaten
Sen bunu yazınca beyin geldi aklıma insanlar kullanmaya kullanmaya unuttu: ))
Zaman yeterli
Kazık yediğinde unutuyorsun…
Kötü olan herşeyi unut
Birinimi unutacaksın
Unutmak mı. Ne mümkün... İçimde hep bir yara olarak kalacak
Unutmak için zaman gerekiyor
Ne kadar zaman?
Kalbime zarar veren insanları unuturum..
Neden unutasın mesela?
Üzdüğü aci verdiği icin mutlulukları hatırlayınca daha cok üzüldüğüm icin
Mutlulukları hatırla ve ön planda onlar kalsın. Önünde daha çok mutluluk olur kadın. Daha yaşın kaç!
Hayata olumlu tarafından bak, nasıl olsa o ''an''ı yaşayacağız. Mutlu yaşamayı tercih et.
Mutluyum ama eksik ya da artik gec gibi geliyor
Yanlış geliyor. Yaz geldi bak, bakış açını güncelle. Hayat güzel, millet bisiklet sürüyor, denize gidiyor, eğleniyor... Yap bir şeyler.
Piki efenim yapariz
Unutmak için, anıları unufak etmek gerekir...
Kacarak unutamayacağın kesin
Unutamayız
Her şey unutulur
Düşinmeyerek
Mantık kullanacaksın
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?